Τελευταία Νέα
Σεπ 11

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας

 

 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας:

 

«Πριν πω ο,τιδήποτε άλλο, θα πω ότι αισθάνομαι πραγματικά συγκίνηση που έρχομαι σήμερα εδώ, χωρίς να βλέπω τον αγαπημένο μας φίλο Κωνσταντίνο Μίχαλο στη θέση του Προέδρου.

Ωραίες είναι οι δουλειές και οι οικονομικές επιτυχίες και η πρόοδος σε όλα σχεδιάζουμε, αλλά δυστυχώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε όλοι θνητοί και η ζωή των ανθρώπων μπορεί να κοπεί τόσο ξαφνικά όπως ενός ανθρώπου που ήταν δραστήριος μέχρι την τελευταία  στιγμή. Εξαιρετικά παρών σε όλα. Εγώ είχα τη συγκλονιστική εμπειρία να έχω μιλήσει μαζί του λίγο πριν «φύγει» και ομολογώ ότι δεν έχω ακόμα ψυχολογικά πλήρως συνέλθει από το γεγονός αυτό.

Σας εύχομαι κύριε Πρόεδρε  να συνεχίσετε την πολύ καλή πορεία της Ενώσεως από τη θέση του Προέδρου. Σας εύχομαι συγχαρητήρια για την εκλογή σας και σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για την πολύ καλή δουλειά που κάνει και ασφαλώς θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτήν την καλή συνεργασία και μαζί που την είχαμε και τον άλλο τον Πρόεδρο, ούτως ή άλλως.

Τώρα θα μου επιτρέψετε να πω και δύο τρία λόγια για την ελληνική οικονομία, καθόσον βρισκόμαστε στον κατ’ εξοχήν χώρο της οικονομίας εδώ για να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα στις συνήθεις διεκδικήσεις και λογικές ανησυχίες που όλοι οι άνθρωποι έχουμε.

Κατ’ αρχάς, η εβδομάδα αυτή που διανύουμε, η εβδομάδα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης,ακόμα και να την είχε σχεδιάσει η κυβέρνησή μας, να ήταν τόσο καλή για την κυβέρνηση  και την οικονομία, δεν θα τα είχαμε καταφέρει.

Δηλαδή, μετρήστε τι έχει γίνει αυτήν την εβδομάδα από καλά οικονομικά νέα και ας γκρινιάζουν οι φίλοι μου και  καλοί συνάδελφοι της αντιπολιτεύσεως, όσο μπορούν βέβαια υπό αυτές τις συνθήκες.

Ένα, ξεκινάει η ΕΛΣΤΑΤ με τα καλύτερα αποτελέσματα όλων των εποχών και δεν λέω ως καλύτερο αποτέλεσμα το 16,2%, γιατί εύκολα κάποιος θα το συγκρίνει με το 2ο τρίμηνο του  2020 που ήταν η καραντίνα.

Βεβαίως η αλήθεια είναι ότι καραντίνα υπήρχε και το 2021. Υπενθυμίζω ότι ο τουρισμός και η εστίαση άνοιξαν 15 Μαΐου, το λιανικό εμπόριο 30 Απριλίου.

Όμως, εν πάση περιπτώσει, ας μην τσακωθούμε σε αυτό. Να πούμε ότι το 16,2% το αφήνουμε στο πλάι και λέμε ότι ήταν ένα συγκυριακά υψηλό νούμερο. Θα δούμε και το επόμενο τρίμηνο.

Το γεγονός, όμως, ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε απόλυτο ΑΕΠ, εν  μέσω καραντίνας και πανδημίας, η ελληνική οικονομία όχι μόνο έφτασε το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 αλλά το ξεπέρασε κιόλας, 45.789.000.000 το 2019, 45.872.000.000 το 2021 σε απόλυτους αριθμούς. Ξεπεράσαμε το ΑΕΠ του ’19 ενώ το μισό δεύτερο τρίμηνο του ’21 ήταν με καραντίνες, με απαγόρευση κυκλοφορίας, με κλειστά καταστήματα, με κλειστά εστιατόρια, με κλειστά ξενοδοχεία και ούτω καθεξής.

Άρα, όπως και να το δει κανείς, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά επιτυχημένα. Δεύτερον, το πολύ επιτυχημένο είναι το μείγμα. Δεν είναι απλώς μία ανάπτυξη του ΑΕΠ που προήλθε από την κατανάλωση, όπως συνηθίζαμε στο παρελθόν. Αυτό αποτελεί μόνο το 1/3 της σχετικής αυξήσεως του ΑΕΠ.

Έχουμε αύξηση του ΑΕΠ που οφείλεται κατά το 1/3 στην αύξηση των επενδύσεων. Για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο έχουμε αύξηση στο δείκτη ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου(επενδύσεις). Άρα, πάμε πολύ καλά, όπως όλοι δείκτες οι υπόλοιποι πράγματι δείχνουν. Και το 1/3 από την αύξηση των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής.

Η παραγωγική Ελλάδα συμμετείχε στην εθνική επιτυχία της αυξήσεως του ΑΕΠ όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ. Και διακινδυνεύω εδώ μία πρόβλεψη, κύριε Πρόεδρε. Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά.

Διότι όλοι καλώς το γνωρίζετε, γι αυτό εγώ δεν θέλω να ακούω γκρίνια αυτές τις εποχές, ότι και ο τουρισμός πήγε εξαιρετικά καλά, και η εστίαση πήγε εξαιρετικά καλά και το λιανικό εμπόριο πήγε εξαιρετικά καλά.

Άρα, λοιπόν, στην πραγματικότητα η συγκυρία που διανύουμε για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά καλή. Το λέμε εμείς μόνο για να κάνουμε φιλοκυβερνητική προπαγάνδα; Μετρήστε τα καλά νέα, λοιπόν, αυτής της εβδομάδας.

Παρασκευή απόγευμα το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνει με μεγάλη επιτυχία τον διαγωνισμό και την πώληση της ΔΕΠΑ υποδομών με ένα προσφερόμενο τίμημα από την ITALGAZ 733 εκατομμύρια. Ξέρετε πόσο το τίμημα του δεύτερου πλειοδότη; 340 εκατομμύρια.

Μπορείτε να συλλάβετε το πόσο υψηλό τίμημα είναι το 733 εκατομμύρια για τη ΔΕΠΑ υποδομών στο πρώτο διαγωνισμό που διενεργήσαμε; Αυτή δεν είναι μόνο μία ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Κάποιοι άνθρωποι βάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μία εταιρεία για να αναπτύξουν στην Ελλάδα και να έχουμε δίκτυα που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο και το τελευταίο σπίτι της χώρας.  

Η επένδυση αυτή καθ’ αυτή συμβάλλει πάρα πολύ στην γενικότερη ανάπτυξη της χώρας με όλες τις χρήσεις του φυσικού αερίου σε πολύ πιο γενικευμένο επίπεδο.

Χθες το μεσημέρι ανακοινώνεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού από την ΔΕΗ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ χωρίς το μάνατζμεντ, μειοψηφικό πακέτο, 2,1 δισεκατομμύρια, από ένα κορυφαίο επενδυτικό fundαπό την Αυστραλία.

2,1 δισεκατομμύρια δεν περίμενε ούτε ένας επενδυτής στον πλανήτη ότι θα πάρει αυτό το πακέτο του ΔΕΔΔΗΕ. Σε λίγες ώρες, δηλαδή, από ιδιωτικοποίηση η χώρα έφερε 3.000.000.000 στο ΑΕΠ της. Αυτό δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης;

Προσέξτε, όσον αφορά στο ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι  μόνο τα 2,1 δισεκατομμύρια που έχουν σημασία. Είναι οι επενδύσεις και η ανανέωση του δικτύου που φέρνει, που θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε πλήρως το ενεργειακό μας δείγμα, να βρούμε περισσότερες άδειες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άρα να μειώνουμε το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα που τόσο πολύ μας αφορά και βεβαίως είναι  η σωτηρία της ΔΕΗ.

Η πλήρης πλέον αποφυγή όλων των κακών σεναρίων που μέχρι το 2019 είχε η ΔΕΗ. Σας υπενθυμίζω ότι παραλάβαμε τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού με μία έκθεση του επίσημου Συμβούλου τους,  ότι σε 1,5 χρόνο θα έχει χρεωκοπήσει και με ζημιές 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Και σήμερα η ΔΕΗ  με τη χθεσινή πώληση του ΔΕΔΔΗΕ μειώνει πλέον το χρέος της κατά πάρα πολύ. Γίνεται μία απολύτως βιώσιμη επιχείρηση, άρα και με μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στην παρούσα κρίση σε επίπεδο καταναλωτού και νοικοκυριού.

Τελείωσαν οι καλές ειδήσεις; Όχι βέβαια. Δεν προλαβαίναμε να τις διαβάζουμε. Χθες βράδυ ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings έρχεται και ανακοινώνει την 3η κατά σειρά αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μέσα στην πανδημία.

Είμαστε η μόνη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης για 3η φορά μέσα στην πανδημία και βρισκόμαστε πλέον στη βαθμίδα ΒΒ+, δηλαδή ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Αυτά όλα έχουν γίνει αυτήν την εβδομάδα. Ξέχασα να αναφέρω και το σημαντικό που είπε ο κύριος Πρωθυπουργός. Την οριστική ανακοίνωση της μείωσης των κόκκινων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά 46 δις ευρώ, στο 20,3% του συνόλου των δανείων.

Άρα, έχουμε δημιουργήσει ένα απολύτως ασφαλές και σταθερό τραπεζικό σύστημα με δύο τράπεζες πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες, την Πειραιώς και την Alpha Bank, με την Εθνική να έχει προχωρήσει με επιτυχία στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC και να έχει αποκτήσει και αυτή πρόσβαση σε επιπλέον κεφάλαια και άρα ένα σύστημα τραπεζικό έτοιμο να χρηματοδοτήσει πλήρως την ελληνική οικονομία.

Αυτά όλα τα βάζω στο τραπέζι γιατί αν δεν καταλαβαίνουν που βρισκόμαστε και αναλωνόμαστε στη συνήθη νεοελληνική γκρίνια, και τι είπε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι είπε το ΚΙΝΑΛ και τι είπε ο ένας και τι είπε ο άλλος, χάνουμε τη μεγάλη εικόνα.

Η μεγάλη εικόνα είναι  ότι όποιος κοιτάει απ’ έξω την ελληνική οικονομία προς τα μέσα και δεν επηρεάζεται αρνητικά με πολιτικά ζητήματα, βάζει τα λεφτά του στην Ελλάδα γιατί πιστεύει ότι  η ελληνική οικονομία θα πάει πάρα πολύ καλά.  Αυτή είναι  η πραγματικότητα.

Και αυτό δεν είναι  επιτυχία μόνο της κυβερνήσεως. Αυτό έχει τη δική σας πρωτίστως επιτυχία. Δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει εάν ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας δεν είχε σταθεί όρθιος μέσα σε αυτήν την πανδημία και αν δεν είχατε κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις σας, ζωντανό το λιανικό εμπόριο, ζωντανό το επιχειρείν στη χώρα. Άρα, δεν πρέπει να το μειώνετε και να το κρύβετε, γιατί κρύβετε μία δικιά σας επιτυχία.

Πάμε όμως τώρα και στη μεγάλη ανησυχία που έχουμε και έχουν παντού για τον πληθωρισμό. Εμένα μου αρέσει να ξέρετε πάντα να μιλάω με τα στοιχεία, γιατί δεν θέλω ούτε μπορούμε άλλωστε να τσακωνόμαστε επί των αριθμών.

Πάμε να δούμε τι ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2021 συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2020 είχε αύξηση πληθωρισμού +1,4% Ο μέσος όρος της ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα +2.2%.

Για  το μήνα Αύγουστο την ώρα που η Γερμανία ανακοίνωσε τον υψηλότερο της πληθωρισμό από το 2008, +3,4%, η Ελλάδα παρέμεινε με 1,9% στην πρώτη τετράδα των χαμηλότερων σε πληθωρισμό χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Η Ελλάδα δηλαδή είχε χαμηλότερο πληθωρισμό, χαμηλότερη πληθωριστική πίεση από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Οι τιμές στην Ελλάδα δεν αυξήθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο που αυξήθηκαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το λέω, διότι άκουσα και προηγουμένως τη σύσταση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πρώτα απ’ όλα να τα ξεκαθαρίσουμε. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι  απολύτως ανεξάρτητη. Το ξέρει ο κύριος Χαρίτσηςπου έχει περάσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Υπουργός ούτε πρέπει, ούτε νομιμοποιείται, ούτε μπορεί να πάρει τηλέφωνο την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να της πει τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνει.

Το μόνο που πρέπει να κάνει ο εκάστοτε Υπουργός και η εκάστοτε κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει πλήρη ανεξαρτησία και ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει τη δουλειά της και την έκανε.

Προχθές η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε ελέγχους σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και χθες σε όλο τον κλάδο του χοντρικού εμπορίου.Έκανε την δουλειά της και θα δούμε πού αλλού θα κάνει ελέγχους.

Οφείλω όμως να σας πω ότι με τον κύριο Αναγνωστόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτού, κάνουμε εμείς από το Υπουργείο Ανάπτυξης ασταμάτητους ελέγχους κάθε μέρα στην αγορά. Ασταμάτητους.

Έχουμε διατηρήσει σε ισχύ την αγορανομική διάταξη  μέχρι τέλος του χρόνου που απαγορεύει την αύξηση του περιθωρίου κέρδους πάνω από το ποσοστό του Φεβρουαρίου 2019, δηλαδή πριν την πανδημία. Εμένα δεν μου αρέσουν πολύ αυτά.Θέλω να είμαι ειλικρινής, αλλά εν πάση περιπτώσει,  υπό τις δεδομένες έκτακτες συνθήκες, θα χρησιμοποιήσουμε και ένα έκτακτο και περιορισμένης χρονικής διάρκειας μέτρο.

Αλλά, οφείλω να σας πω ότι από τους ελέγχους που κάνουμε, τέτοιου είδους μαζικές παραβιάσεις δεν έχουμε βρει. Τι να πούμε τώρα ψέματα μεταξύ μας; Ότι πάμε και μπαίνουμε και βλέπουμε φοβερά καρτέλ, δεν έχουν βρεθεί. Στις καταγγελίες που γίνονται στο τηλέφωνο 1520, αμέσως τις διερευνούμε.

Τώρα, το ερώτημα είναι: θα υπάρξουν αυξήσεις τιμών; Όποιος ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρξουν, προφανώς ζει σε άλλο πλανήτη. Αφού αυτή τη στιγμή  ζούμε σε μία πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική συγκυρία.

Προχθές θα διαβάσατε στον ηλεκτρονικό τύπο ότι ένας Έλληνας εφοπλιστής έκλεισε για 60 μέρες το μεγαλύτερο συμβόλαιο ναύλων σε πλοίο που μεταφέρει κοντέινερς στην ιστορία. Ένα πλοίο που πέρσι  χρέωνε για τη μεταφορά κοντέινερ από τη Κίνα στην Ευρώπη 8.000 δολάρια την ημέρα, το έκλεισε χθες για 60 μέρες με 200.000 δολάρια την ημέρα. Για υπολογίστε το ποσοστό της αύξησης και τι σημαίνει αυτό για τις τιμές και το κόστος στα προϊόντα.

Είναι  δυνατόν να μην υπάρξουν αυξήσεις όταν οι τιμές όλων των πρώτων υλών έχουν αυξηθεί; Είναι  δυνατόν να μην υπάρξουν αυξήσεις όταν το κόστος ενέργειας παγκοσμίως έχει αυξηθεί;

Το μόνο που έχουμε εδώ να συζητήσουμε είναι τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση  για αυτό. Θα ακούσετε το βράδυ το σχέδιο της κυβερνήσεως στην ομιλία του κυρίου Πρωθυπουργού.

Χαίρομαι που ο κύριος Τσίπρας προχθές,αναφερόμενος και σε εμένα, είπε ότι η μόνη λύση είναι  να μειωθούν οι φόροι.  Το ακούσατε φαντάζομαι. Ήταν εξαιρετικό. Θέλω να μεταφέρετε στον κύριο Τσίπρα τη μεγάλη μου χαρά που έφτασε σε αυτήν την ηλικία και κατάλαβε. την αξία του φιλελευθερισμού. Διότι ως Πρωθυπουργός μας τρέλανε στους φόρους. Το ότι το αναγνωρίζει τώρα, είναι  δείγμα ωριμότητας. Καλοδεχούμενος. Τον καλωσορίζουμε στη σχολή του κυρίου Σκυλακάκη.

Αλλά, άργησε. Άργησε και το κυριότερο, κρούει ανοιχτάς θύρας. Ανοιχτάς θύρας, διότι δύο χρόνια δεν είμαστε η κυβέρνηση  που μείωσε το φόρο εισοδήματος και ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε; Δεν είμαστε η κυβέρνηση  που μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές που ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε; Δεν είμαστε η κυβέρνηση  που μείωσε τον ΕΝΦΙΑ που ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε; Δεν είμαστε η κυβέρνηση  που μείωσε το ΦΠΑ που ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε; Τώρα θυμήθηκαν να πούνε να μειώσουμε τους φόρους;

Θέλω να καταλάβουμε όλοι, για να το λέτε και στους πελάτες σας, ότι αυτή τη στιγμή  είμαστε αντιμέτωποι με μία νέα κρίση, που θα την διαχειριστεί ηκυβέρνησή μας, όπως διαχειριστήκαμε την κρίση στον Έβρο, όπως διαχειριστήκαμε την κρίση της πανδημίας. Έτσι θα διαχειριστούμε και την κρίση του εισαγόμενου πληθωρισμού.

Οφείλω να σας μεταφέρω τώραπροφήτης δεν είμαι, αυτά που μου λένε οι ειδικοί που μιλάω κάθε μέρα – ότι όλοι ισχυρίζονται πως αυτό το φαινόμενο θα έχει παροδικά χαρακτηριστικά. Έχει να κάνει με τη διατάραξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, ταυτόχρονο κλείσιμο και ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των οικονομιών και στη ναυτιλία από ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα που έχει δημιουργηθεί παγκοσμίως, διότι ξέρετε ότι στην Κίνα τα λιμάνια έχουν 14 μέρες καραντίνα.

Αν μπει ένα πλοίο, μένει 14 μέρες δεμένο να περάσει η καραντίνα και να φορτώσει για να φύγει. Βάλτε τώρα το 30% του παγκοσμίου εμπορίου περνάει από εκεί, σταματούν τα πλοία 14 μέρες, τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια κίνηση των ναύλων και φυσικά όλα τα άλλα λιμάνια του πλανήτη λόγω Covid δεν λειτουργούν στο 100% της δυναμικότητάς τους. Λειτουργούν ως το 70% –80% και όλο αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη έλλειψη φόρτου.

Συνεπώς, μεγάλη ζήτηση, μειωμένη προσφορά, αυξάνονται οι τιμές. Εδώ βρισκόμαστε. Τα νέα είναι  καλά. Τα προβλήματα που ανέφερα πριν είναι  προβλήματα που στην ανθρώπινη ζωή θα τα συναντούμε. Δεν μας πιάνει κανένας πανικός.

Και κλείνω με τα θεσμικά. Ήρθατε στον γραφείο μου, κύριε Πρόεδρε άμα τη αναλήψει των καθηκόντων σας με πολύ μεγάλη ορμή και μου φέρατε ορισμένες τροπολογίες. Κατ’ αρχάς, αυτή που δεν έχει γίνει δεκτή, είναι  αυτή για την οποία υπονοήσατε πριν και γέλαγε ο φίλος ο Μάκης Βορίδης, περί της καταργήσεως του ορίου των δύο θητειών. Και κοιτάω τον κύριο Χαρίτση, γιατί αυτή ήταν πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ως θεσμική πρωτοβουλία.

Λοιπόν, για να είμαστε τώρα μεταξύ μας καθαροί. Εάν θα υπήρχε ένα consensus στη Βουλή και το ήθελε και η αντιπολίτευση, θα μπορούμε να συζητήσουμε αν αυτό θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να επανεξεταστεί. Εάν όμως αυτό θα είναι  μία συζήτηση μόνο κυβερνητική για να φανεί ότι υπάρχει κάποιου είδους μεταξύ μας συμφωνία, δεν θα το ήθελα. Άρα, εδώ είναι  η αντιπολίτευση, συζητείστε και άμα τα βρείτε, το ξανασυζητάμε.

Τώρα, στις υπόλοιπες τροπολογίες, δεν ζήτησα τη γνώμη σας. Αποφάσισα μόνος μου και έχουν γίνει όλες δεκτές με μόνη την αλλαγή στο ποσοστό πλειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο για την παύση ή την αντικατάσταση της ΔιοικητικήςΕπιτροπής. Εσείς θέλετε να αυξηθεί στα 4/5, εγώ θα σας προτείνω τα 3/5. Δηλαδή το 50%+1 σήμερα, να γίνει 3/5. Ο λόγος που θα επιμείνω σε κατά τι λιγότερο από την πρότασή σας, είναι  ότι δεν θέλω να ξαναβρεθώ μπροστά σε μία έννοια τυραννίας. Μου αρέσει να υπάρχει ένας δημοκρατικός έλεγχος της πλειοψηφίας έστω και αυξημένης, σε εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Όταν βάζεις τα 4/5 στην ουσία λες ότι αυτοί που εκλέγονται μία φορά, δεν θα μπορούν να αλλάξουν σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους και, άρα, αισθανόμενοι ακλόνητοι και πανίσχυροι, μπορεί να φτάσουμε στα φαινόμενα που αντιμετωπίσαμε πέρσι το καλοκαίρι και χαλάσαμε τις καρδιές μας.

Όλα τα υπόλοιπα γίνονται δεκτά. Θα είναι  στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, που ήδη κατετέθη στη Βουλή προχθές. Θα αρχίσει η συζήτησή του σε λίγες μέρες στη Βουλή των Ελλήνων.

Θέλω κλείνοντας, να σας ευχαριστήσω όλους πραγματικά διότι βγαίνουμε πια από την κρίση της πανδημίας και βλέπετε τα οικονομικά αποτελέσματα ότι βγαίνουμε όρθιοι, όχι πεσμένοι. Αυτό έχει σημασία.

Για να τα καταφέρουμε να βγούμε όρθιοι, παίξατε και εσείς, ως Επιμελητήρια εξαιρετικά κομβικό ρόλο και κυρίως πρέπει να σας ευχαριστήσω γιατί; Ιδιαίτερα κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όταν σε μία κατάσταση τρέλας, έπρεπε να βγάλουμε δεκάδες κοινές υπουργικές αποφάσεις, για δεκάδες θέματα. Εκείνες τις πρώτες μέρες που έγινε ο χαμός, κάναμε λάθη. Μας τα επισημάνατε. Τα διορθώσαμε σε πρώτο χρόνο ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά.

Αυτός είναι  ο καλός τρόπος συνεργασίας, κύριε Πρόεδρε. Να μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να διορθώνουμε τα λάθη. Γιατί, λάθη θα γίνονται, αλλά η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή, τα κινητά τηλέφωνα είναι ανοιχτά, να μπορούμε μεταξύ μας να μιλάμε και εκεί που γίνεται το σφάλμα, βεβαίως να το διορθώσουμε.

Ο κοινός μας στόχος παραμένει. Όλοι μαζί να δουλέψουμε, να πάει η οικονομία μας καλά και ο ελληνικός λαός να απολαμβάνει ένα υψηλότερο επίπεδο  ευημερίας και φυσικά θα ήταν απρέπεια σε αυτήν την αναφορά να μην αναφερθώ και ειδικά στο Υπουργείο Οικονομικών, και στον κύριο Σταϊκούρα, που δεν είναι  παρών, αλλά και στον Θοδωρή Σκυλακάκη».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό