Τελευταία Νέα
Σεπ 11

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας

 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην ετήσια γενική συνέλευσητου Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας:

«Παίρνω τη σκυτάλη από τον κύριο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να πω κάτι που έλεγα και το πρωί στο συνέδριο του Economist. Φανταστείτε να διανύαμε αυτήν την περιπέτεια της πανδημίας χωρίς να ήμασταν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρίς να έχουμε στη διάθεσή μας τους πόρους που η Ευρωπαϊκή Ένωση μας διέθεσε. Μόνο να το φανταστείς σε πιάνει τρόμος και το λέω γιατί δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την ημέρα εκείνη που φτάσαμε σχεδόν ένα βήμα πριν από την έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άρα, να μη θεωρούμε τα πράγματα απολύτως δεδομένα για πάντα. Αυτές οι μεγάλες κατακτήσεις του ελληνικού λαού χρειάζονται πάντα να προστατεύονται και να περιφρουρούνται και να εξηγούνται στην κοινή γνώμη σε κάθε ευκαιρία, έτσι ώστε να μην αφήνουμε την ευκαιρία στον λαϊκισμό να προχωρήσει.

Και θέλω από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κύριο Μαργαρίτη Σχοινά. Βοήθησε πάρα πολύ στην εθνική μας επιτυχία, να είναι  το δικό μας, το εθνικό πρόγραμμα ’21 – ’27 του ΕΣΠΑ, το πρώτο πρόγραμμα που έλαβε έγκριση από τις Ευρωπαϊκές αρχές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα και το πρώτο πρόγραμμα που θα μπορέσει να αντλήσει πόρους από την νέα προγραμματική περίοδο, για να τους συνδυάσει με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό.

Και βεβαίως για να δείξω πως τέτοιες συναντήσεις δεν είναι  απλώς για να γίνονται αλλά έχουν ουσία, και για να συμπληρώσω σε αυτό που είπε επίσης ο κ. Σχοινάς, θέλω να θυμίσω στον Πρόεδρο, τον κύριο Σαββάκη, ότι σε συνάντηση στο ΣΒΕ, όταν πρωτοεπισκέφθηκα τα νέα του γραφεία, μου ετέθη το θέμα της μαθητείας για τη βιομηχανία από εσάς κύριε Πρόεδρε  και ορισμένους από τα μέρη σας. Μάλλον ο κύριος Μυλωνάς το είχε πει σε συζήτηση.  Πρόγραμμα το οποίο εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, ακριβώς για να μπορέσουμε να παράξουμε αυτό το εργατικό δυναμικό με αυτές τις δεξιότητες και την εμπειρία την οποία χρειαζόμαστε για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε στο μέλλον.

Άρα, δεν μιλάτε σε ώτα μη ακουόντων, ούτε κάνουμε παράλληλους μονολόγους. Συζητάμε, ανταλλάσσουμε απόψεις, παίρνουμε ιδέες και αυτά τα οποία μπορούν να γίνουν, γίνονται.

Να σας πω ότι προσπαθούμε. Δεν λέω ότι δεν κάνουμε λάθη, αλλά όλη η κυβέρνηση,  δεν λέω μόνο εγώ, προς Θεού, όλη η κυβέρνηση, ο καθένας με το ρόλο του. Βλέπω το συνάδελφό μου, τον Νίκο Ταγαρά εδώ. Εξαιρετικά αποτελεσματικός. Τους συναδέλφους Βουλευτές, τον κύριο Κούβελα, Ευρωβουλευτές και σας καλωσορίζω.

Όλοι μαζί εργαζόμαστε για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό σε μία δύσκολη συγκυρία. Όμως, επειδή συχνά μας αρέσει και λίγο να μεμψιμοιρούμε παρασυρόμενοι από το κλίμα, κυρίων των μέσωνενημέρωσης, πριν πω τα προβλήματα που σίγουρα υπάρχουν και θα μου τα θέσετε προφανώς στη συζήτηση, να πω τα καλά νέα. Να ξέρουμε που βρισκόμαστε.

Γιατί, αν βλέπουμε μόνο τα κακά, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, και το πρώτο που ακούει ο Υπουργός, είναι  τι μέτρα θα πάρεις για την ενέργεια; Αν ξεκινάμε έτσι, δεν ξεκινάμε καλά. Γιατί δείχνουμε ότι κάπου δεν επιβραβεύουμε και δεν έχουμε και πλήρη συναίσθηση.

Η Ελλάδα είχε το 2ο τρίμηνο του 2021 ανάπτυξη 16,2%. Θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει σε αυτό, ότι εντάξει, 16,2% συγκριτικά με το 2020, που ήταν μια χρονιά πανδημίας και καραντίνας.

Υπενθυμίζω μόνο για λόγους δικαιοσύνης, ότι και το 2021 ήταν έτος πανδημίας. Την εστίαση και τον τουρισμό την ανοίξαμε 15 Μαΐου και το λιανικό εμπόριο 30 Απριλίου. Δεν ήταν σύγκριση εξαμήνου χωρίς πανδημία το ’21 με πανδημία το ’20. Ήταν δύο τρίμηνα με πανδημία και δύο εξάμηνα με πανδημία. Απλώς το  εξάμηνο του 2021 είχε ανάπτυξη +7% συγκριτικά με το εξάμηνο του 2020.

Αλλά, αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία να λέμε, γιατί δεν είναι  επιτυχία του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Άδωνι Γεωργιάδη ή της Κυβερνήσεως, προφανώς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι  επιτυχία του ελληνικού λαού.

Είναι  επιτυχία δική σας πρωτίστως. Ποιο πράγμα; Ότι το 2ο τρίμηνο του 2021 σε απόλυτους αριθμούς το ΑΕΠ της Ελλάδος ήταν 15 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από το ΑΕΠ της Ελλάδος το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία δηλαδή και αυτό από μόνο του είναι  εξαιρετικά εντυπωσιακό.

Συγκρινόμενο ένα τρίμηνο με πανδημία και περιορισμούς στην κατανάλωση, στην κίνηση, στον τουρισμό με ένα τρίμηνο χωρίς κανέναν περιορισμό, το 2ο τρίμηνο του 2021 πήγε καλύτερα από το 2οτρίμηνο του 2019.

Αυτό κανείς δεν το περίμενε και είναι  σίγουρα αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Άλλωστε τα καλά νέα δεν σταματούν να έρχονται υπό μορφή βροχής. Χθες βράδυ το ΤΑΙΠΕΔ με επιτυχία ολοκλήρωσε και με μία εξαιρετικά υψηλή προσφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, για την οποία εταιρεία από άλλη Ευρωπαϊκή  χώρα, την Ιταλία, κατάφερε να κάνει τέτοια προσφορά που την οδηγεί στην ιδιοκτησία της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ και στη διεύρυνση των Ιταλικών επενδύσεων στην Ελληνική οικονομία.

Πριν από λίγο είχαμε την ανακοίνωση της συγκλονιστικής επιτυχίας από πλευράς τιμήματος, ύψους 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και από πλευράς ουσίας λόγω του κύρους της εταιρίας που μπαίνει ως μειοψηφικός εταίρος στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ.

Κρίσιμο εδώ, κάνω μία παρένθεση, για τον τομέα της ενέργειας που συζητάμε και τη βιομηχανία. Διότι,αγαπητέ κύριε Μυλωνά, το λέω γιατί την ενέργεια μου τη λέτε συνεχώς εσείς.

Πως θα μπορέσεις να παράγεις αυτήν την ενέργεια που χρειάζεται, στο κόστος που χρειάζεται χρησιμοποιώντας όλες τις τεχνολογίες που σήμερα σου παρέχει η επιστήμη, αν δεν έχεις ένα δίκτυο να μπορεί να το σηκώσει; Και πως θα έχεις ένα τέτοιο δίκτυο αν δεν έχεις τα κεφάλαια; Βρέθηκαν τώρα με το τίμημα και την τεχνογνωσία από τον εταίρο.

Άρα, η κυβέρνηση προχωρά με το σωστό βηματισμό. Θα προχωρήσουμε στην ανανέωση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να μπορεί να αντέξει πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις πάνω στον τομέα της ενέργειας και φυσικά και στη δυνατότητα να χρησιμοποιεί η ίδια η βιομηχανία το δικό της παραγόμενο ρεύμα για τις δικές της ανάγκες και έτσι θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στη μεταστροφή του ενεργειακού μοντέλου και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σίγουρα έχουμε.

Οφείλω να πω εδώ λοιπόν ότι θα πρέπει να συγχαρώ εσάς όπως και όλο τον βιομηχανικό και βιοτεχνικό και παραγωγικό κόσμο της χώρας. Ο Αύγουστος του 2021 στο δείκτη PMI ήταν η καλύτερή μας επίδοση όλων των εποχών. Ο υψηλότερος δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας από τότε που μετράμε το δείκτη αυτόν στην Ελλάδα και όσον αφορά τις εξαγωγές, είχαμε τη μεγαλύτερη επίδοση εξαγωγική και σε επίπεδο αξίας και σε επίπεδο όγκου, πάλι από τότε που μετράμε αυτό το δείκτη. Αυτή είναι μια συλλογική και δική σας επιτυχία.  

Άρα ξεκινάμε, αγαπητέ Πρόεδρε, λέγοντας ότι πάμε πάρα πολύ καλά.  Πάμε εξαιρετικά καλά.  Και σίγουρα κάτι έχει κάνει και η Κυβέρνηση για να πηγαίνουμε καλά.  Δεν είμαστε περαστικοί, κάτι κάνουμε και εμείς εκεί που πάμε κάθε μέρα στα γραφεία μας, έτσι δεν είναι; Άρα να τα λέμε και τα καλά.  Μην γκρινιάζουμε μόνο.

Γιατί, ξέρετε, μου έτυχε και το εξής. Ανακοινώνεται ο δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ που είναι μια δικαίωση και προσωπική αν θέλετε και την επόμενη μέρα περίμενα να με ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι για την ΕΛΣΤΑΤ και με ρωτούσαν πάλι για την ακρίβεια.

Δεν την υποτιμώ, θα έρθω αμέσως, αλλά πρέπει να λέμε και το καλό.

Τώρα, η Κυβέρνησή μας αντιμετώπισε στη σειρά μια σειρά κρίσεων.  Αντιμετώπισε την μεταναστευτική την κρίση στον Έβρο και τη χειρίζεται μέχρι και σήμερα με τον τρόπο που πρέπει.  Προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα, κύριε Αντιπρόεδρε της Ευρ. Επιτροπής, και αυτό πρέπει να λέγεται στην Ευρώπη.  Η Ελλάδα μας προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό δεν είναι εύκολο.

Αντιμετωπίσαμε την κρίση της πανδημίας και τα πήγαμε πολύ καλύτερα από ότι οι περισσότεροι ανέμεναν πως θα τα πήγαινε η Ελλάδα μέσα σε αυτή την πολύ μεγάλη κρίση και αναφέρομαι στην πανδημία τόσο στο υγειονομικό της σκέλος όσο και στο οικονομικό της σκέλος.  Προφανώς, όπως είπα πριν, με εξαιρετική βοήθεια από τις ευρωπαϊκές αρχές.  

Και τώρα έχουμε μπροστά μας μια νέα κρίση. Την κρίση του εισαγόμενου πληθωρισμού, την οποία θα δούμε πόσο θα διαρκέσει, ακόμα αυτό είναι μια συζήτηση μεταξύ των οικονομολόγων, αλλά μην το κρύβουμε. Πράγματι, διεθνώς υπάρχει ένα φαινόμενο σχεδόν πρωτοφανές.

Εχθές ήμουν με έναν εφοπλιστή που μου ανακοίνωσε στο γραφείο μου ότι κλείσανε το μεγαλύτερο συμβόλαιο της ιστορίας τους.  Ναύλα, πλοίο κοντέινερ που το νοίκιαζαν πέρυσι 8.000 δολάρια την ημέρα, το νοίκιασαν κλειστό συμβόλαιο για δυο μήνες 200.000 δολάρια την ημέρα.  Για κάντε με το μυαλό σας τον υπολογισμό ποσοστιαία τι είναι το 8.000 με το 200.000 για να δείτε τη διαφορά στο κόστος μόνο των ναύλων.

Αυτό φυσικά δεν είναι μόνο στα ναύλα, είναι στις πρώτες ύλες, είναι προφανώς στην ενέργεια και ούτω κάθε εξής.

Πόσο θα κρατήσει;  Προφήτης δεν είμαι.  Και γενικώς οι προφητείες είναι κακό πράγμα στη ζωή.  Μπορώ να σας πω τι περίπου λένε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ σε εμάς στο Υπουργείο Ανάπτυξης και άλλοι θεσμοί.

Λένε ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό.  Έχει μια λογική.  Όταν τραβάς ένα ελατήριο ποτέ δεν μπορεί να γυρίσει αυτόματα στη θέση ισορροπίας.  Θα πρέπει να κάνει μια ταλάντωση, να εκτονώσει την ενέργεια που έχει προσθέσει το σύστημα έως ότου βρει ξανά τη νέα ισορροπία.

Πέρυσι, μια και μιλάμε για την ενέργεια, ξυπνήσαμε μια μέρα, αν θυμάστε, που το πετρέλαιο είχε μηδέν δολάρια το βαρέλι.  Μηδέν.  Και το μόνο που χρειαζόταν να έχεις είναι χώρο να το αποθηκεύσεις για να μπορέσεις να το πουλήσεις αργότερα πολύ ακριβότερα.

Σήμερα έχει 90 δολάρια.  Προφανώς όταν κάτι έχει πάει στο μηδέν έχεις τραβήξει το ελατήριο σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.  Όταν απελευθερωθεί αυτό το ελατήριο πρέπει να κάνει μια πολύ μεγαλύτερη ταλάντωση, απλή φυσική.  Αυτό σίγουρα συμβαίνει και στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός αύριο θα ανακοινώσει στην ομιλία του μια σειρά μέτρων κυρίως για την προστασία του μεσαίου εισοδήματος αλλά και της βιομηχανίας από την κρίση που αυτός ο εισαγόμενος πληθωρισμός προφανώς θα μπορούσε να φέρει ως ανάχωμα στην εκρηκτική οικονομική ανάπτυξη που παρουσιάζει η Ελλάδα όλο αυτό το τελευταίο διάστημα.

Και να είστε βέβαιοι ότι όπως χειριστήκαμε μέχρι τώρα με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και συναίνεση τους οικονομικούς μας πόρους μέσα στις διάφορες κρίσεις που διανύσαμε, το ίδιο θα κάνουμε και σε αυτή την κρίση του εισαγομένου πληθωρισμού.  Δεν θα αφήσουμε ούτε τα ελληνικά νοικοκυριά να καταστραφούν αλλά ούτε πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ιδεολογίες και εργαλεία, που θα μου επιτρέψετε να πω, όχι απλώς είναι αποτυχημένα αλλά φέρνουν μεγαλύτερη ζημιά από ότι θα μπορούσε να φέρει οποιοδήποτε άλλο οικονομικό μέτρο. Και αναφέρομαι σε μέτρα τύπου «πλαφόν στην τιμή αγαθών» τα οποία την ώρα που έχουμε αύξηση των παγκοσμίων τιμών, θα ήταν απλά καταστροφικά.

Δύσκολα να τα καταλάβουν αυτά στην αντιπολίτευση λόγω ιδεοληψίας αλλά εσείς που καταλαβαίνετε από οικονομία, καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ.

Ως προς το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας.  Ήδη ξεκίνησε τη λειτουργία του, ήδη οι ομάδες εργασίας δουλεύουν, σχεδιάζουμε στις αρχές του έτους να κάνουμε την επόμενή μας εν ολομελεία συνεδρίαση για να παρουσιάσουμε τον κοινό τόπο στον οποίο έχουμε φτάσει.

Να πω όμως ότι επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε βάλει αρκετά χρήματα για τη βιομηχανία.  Και για την Βιομηχανία 4.0 αλλά και τα βιομηχανικά πάρκα.  Για τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων αλλά και για την θεσμοθέτηση και λύση προβλημάτων των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.

Μπορώ να σας πω ότι ήδη είμαι σε συνεργασία με τον  Περιφερειάρχη, τον κύριο Τζιτζικώστα και τον κύριο Ταγαρά, είχαμε και συζήτηση με τον κύριο Πρωθυπουργό για αυτό το θέμα πριν από μερικές μέρες. Για την άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση του Καλοχωρίου που επιτέλους πρέπει να μπει σε μια τάξη και θα πρέπει επιτέλους να δώσουμε στις βιομηχανίες μας τους κατάλληλους χώρους και τις κατάλληλες υποδομές για να μπορέσουν να γίνουν πραγματικά ανταγωνιστικές και να ξεφύγουμε από αγκυλώσεις και σφάλματα του παρελθόντος, πράγμα που θα  κάνουμε.

Και ήδη μελετητικό γραφείο έχει ξεκινήσει με εντολή δική μου από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας να εκπονεί τη σχετική μελέτη για το ποια είναι τα βήματα και πως θα κατανεμηθούν οι πόροι για να μπορέσουμε γρήγορα να λύσουμε και αυτό το θέμα που ταλανίζει τη Θεσσαλονίκη.

Και μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει βγει σε δημόσια διαβούλευση ο νέος νόμος για τα βιομηχανικά πάρκα έτσι ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε γρήγορα τα χρήματα που για αυτό έχουμε προβλέψει στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Και να πω εδώ ότι δεν είναι μόνο ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσε προκαταβολές σε 16 κράτη-μέλη όπως είπατε.  Εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε ήδη δαπανήσει και τα πρώτα 100 εκατομμύρια.

Και τα έχουμε δαπανήσει ακριβώς σε ορισμένα από τα ερευνητικά κέντρα που προηγουμένως αναφέρατε. Ένα μεγάλο πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από το Υπουργείο μας είναι το ΕΚΕΤΑ και τα νέα του κτίρια και οι νέες του υποδομές.  

Ένα κέντρο που ιδιαίτερα υποστηρίζουμε και πιστεύουμε ότι μπορεί να φέρει μεγάλη πρόοδο όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Ελλάδα ευρύτερα. Και φυσικά και πολλά άλλα ερευνητικά κέντρα.

Και βλέπω μπροστά μου τον κύριο Ευθυμιάδη ο οποίος μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι η συνεργασία μας για την υλοποίηση του ThessINTEC ήταν από την αρχή με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Πιστεύω, με πρωτοφανή ταχύτητα για το ελληνικό κράτος γιατί έπρεπε να λύσουμε γραφειοκρατικές διαδικασίες που κατά το παρελθόν θα μπορούσαν να πάρουν χρόνια και λύθηκαν σε μερικές εβδομάδες.

Και είμαστε εδώ τώρα αναμένοντας και την ιδιωτική συμμετοχή για να πάμε στο επόμενο βήμα και να το δούμε να ξεκινάει να υλοποιείται πολύ γρηγορότερα από ότι και οι πιο αισιόδοξοι προέβλεπαν όταν το είχε πρωτοαναγγείλει ο κύριος Πρωθυπουργός στην πρώτη του ομιλία ως Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2019.

Άρα, έχουμε όρεξη, έχουμε πιστεύω εργατικότητα, πρέπει να μας το αναγνωρίσετε αυτό.  Λάθη θα γίνουν, δεν μπορεί να μη γίνουν λάθη αλλά πάντως πράγματα γίνονται.  Γίνονται κάθε μέρα καινούργια πράγματα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι.

Θα κλείσω, μια και είδα εδώ και τους φίλους μου από την ΑΜΑΖΟΝ που μπήκαν προηγουμένως, με μια αναφορά στο συνάδελφο, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Αγαπητέ Κυριάκο, εμάς τα χνώτα μας έχουν ταιριάξει πολύ με την νέα κυβέρνηση, είναι γνωστό αυτό, οι φιλίες δεν κρύβονται.

Είμαι από αυτούς που πάντα πίστευα ότι η Ελλάδα πρέπει να κυβερνάται από λογικούς και εργατικούς ανθρώπους. Πράγματι, αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί στον τομέα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα αυτόν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι πρωτοφανές.

Παλιά πηγαίναμε σε ξένες χώρες και βλέπαμε την πρόοδο, κυρίως στον Βορρά της Ευρώπης, και λέγαμε «γιατί αυτό να μην μπορεί να γίνει στην Ελλάδα και πλέον δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Και αυτό είναι μεγάλη κατάκτηση για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Δεν είναι όμως μόνο η ευκολία του πολίτη στο οποίο συμβάλλει η Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Η Ψηφιακή Διακυβέρνηση είναι κομβικό εργαλείο ανάπτυξης. Εξοικονομεί εργατοώρες, μειώνει εν τοις πράγματι την γραφειοκρατία, κάνει την χώρα φιλικότερη στο επιχειρείν και με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα προσεγγίζει πάρα πολλές επενδύσεις.

Δουλεύουμε πολλά σχέδια μαζί με τον Κυριάκο. Θα παρουσιάσουμε και πολλά νέα. Τα δυο υπουργεία είναι σε εξαιρετικά καλή συνεργασία για να πετύχουμε το όραμα του να δώσουμε στους συμπολίτες μας ένα καλύτερο μέλλον.

Γιατί τελικά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκλεγόμαστε. Να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας ένα καλύτερο μέλλον.

Καλό το τηλεοπτικό σώου και οι τσακωμοί και τα παράθυρα. Εμένα μου αρέσουν. Δεν μπορώ να πω. Να μην είμαι ψεύτης. Τα ευχαριστιέμαι.

Όμως αυτά είναι μόνο για την ευχαρίστηση. Η ουσία της πολιτικής είναι να έχεις αποτέλεσμα, να αναλαμβάνεις μια αποστολή, να την τελειώνεις.

Να λες, να γίνει το Ελληνικό και να γίνεται. Να λες, να γίνει το ναυπηγείο στο Σκαραμαγκά και να γίνεται. Να λες, να γίνει η ΕΛΒΟ και να γίνεται. Να λες να γίνει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και να γίνεται. Να λες, να γίνει η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και να γίνεται. Να λες, να γίνει η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας και να γίνεται. Να λες,να γίνει η επένδυση της Pfizer και να γίνεται. Γιατί αυτό είναι πολιτική και αυτό κάνουμε.

Και μια τελευταία αναφορά στην κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου και στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. Για να δείτε πως μπορεί οι ευρωπαϊκοί πόροι να έχουν ορθή χρήση και πως μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί, επί τέλους, παράδειγμα προς μίμησιν και όχι παράδειγμα προς αποφυγήν.

Όταν ξεκίνησε η κρίση της πανδημίας η Αναπτυξιακή Τράπεζα ήταν περίπου άγνωστη στο ευρύ κοινό. Υπήρχε από την εποχή του ΤΕΜΠΕ. Άλλαξε ονομασίες και μορφές κατά των διάρκεια των ετών αλλά έντονα, ζωντανά στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας δεν είναι καταφέρει να μπει.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία αποφασίσαμε να βγάλουμε το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ).Για να στηρίξουμε άμεσα τις επιχειρήσεις. Το θέμα ήταν και ψυχολογικό, όχι μόνο καθαρά ρευστότητας. Δηλαδή, να δούμε τι γίνεται και το κράτος να είναι δίπλα μας να μας βοηθήσει.

Το βγάλαμε σχεδόν αμέσως. Σε λιγότερο από 30 μέρες. Ανακοινώσαμε ότι θα βγάλουμε το πρώτο μας εγγυοδοτικό πρόγραμμα για το οποίο πρέπει να σας πω τα νέα και την σχετική συζήτηση τότε, με την κυρία Βεστάγκερ, την άλλη αντιπρόεδρο, ότι και εκείνη είχε εντυπωσιαστεί και όλη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί γιατί η Ελλάδα κατάφερε να βάλει το εγγυοδοτικό της πρόγραμμα μέσω της Εθνικής Αναπτυξιακής τράπεζας γρηγορότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Όταν εμείς τελειώναμε τον δεύτερο κύκλο του εγγυοδοτικού δανείου της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τα δεύτερα 3,5 δισεκατομμύρια δηλαδή, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξεκίναγαν τον πρώτο τους κύκλο. Τόσο πιο γρήγοροι ήμασταν.

Και αυτό, να ξέρετε, είχε πολύ μεγάλη σημασία για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις στην κρισιμότερη τους φάση και κυρίως για να απορροφήσουμε με πολύ μεγάλες ταχύτητες τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Όπως ξέρετε, βρεθήκαμε στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την 21η στην 1η θέση μέσα σε ενάμιση χρόνο. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι αποτέλεσμα οράματος, δουλειάς, σχεδιασμού, ενός πρωθυπουργού που είναι από πάνω σε κάθε πρόβλημα που υπάρχει και παρεμβαίνει για να δώσει λύση εφόσον χρειαστεί, άμεσα.

Γιατί το πρώτο που έχουμε κάνει, την γραφειοκρατία την έχουμε καταργήσει ενδοκυβερνητικά. Και να παίρνουμε τις αποφάσεις γρήγορα.

Και πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο έχουμε κάνει στο μέτρο που μπορούμε το καθήκον μας στον ελληνικό λαό και για τον λόγο τον οποίο μας εξέλεξε στις 7 Ιουλίου του 2019.

Θα είμαστε, λοιπόν, εδώ και θα ακούσω και τις προτάσεις σας, κύριε πρόεδρε. Ασφαλώς αγωνία υπάρχει αλλά εγώ θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη.

Θα έχει κάποια παροδικά χαρακτηριστικά αυτό το κύμα, διότι δεν είναι λογικό τίποτα άλλο. Ως προς τα ναύλα, είναι προφανές ότι υπάρχει ένα παγκόσμιο μποτιλιάρισμα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, στην Κίνα αλλά και σε άλλα λιμάνια του πλανήτη, που όταν τα μέτρα αρθούν θα επανέλθει σταδιακά η κυκλοφορία στην κανονική της ταχύτητα.

Και όσον αφορά στις πρώτες ύλες, είχαμε το ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των οικονομιών του πλανήτη. Άρα, ταυτόχρονη τεράστια ζήτηση όλων των πρώτων υλών. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για την ενέργεια είναι  πιο δύσκολο να κάνεις πρόβλεψη αλλά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, όπως το έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, θα επιταχυνθεί τώρα, μετά την επένδυση στον ΔΕΔΔΗΕ που σας είπα. Και άρα και εκεί θα μπορούμε σε ορατό μέλλον να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Θα κλείσω μόνο λέγοντας, γιατί συχνά ακούω από δημοσιογράφους και διαβάζω στο διαδίκτυο την κριτική ότι προχωρήσαμε στην απολιγνιτοποίηση γρηγορότερα από τους άλλους και ότι αυτό μας έχει οδηγήσει σήμερα στην άνοδο της τιμής ενέργειας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό. Με την άνοδο της τιμής των ρύπων Co2 από τα 22 στα 63 ευρώ, το να καις λιγνίτη είναι οικονομικά καταστροφικό.

Εάν έχεις παραγωγή ρεύματος αποκλειστικά από λιγνίτη θα έχεις το τετραπλάσι κόστος από ότι έχεις σήμερα. Όποιος ισχυρίζεται ότι ο λιγνίτης και η μη εκτεταμένη χρήση του είναι το πρόβλημα της τιμής ενέργειας στην Ελλάδα, για την Ελλάδα, πραγματικά δεν έχει ιδέα του τι γίνεται.

Είναι προφανές ότι η άνοδος της τιμής εννοώ ως προς τις τιμές τις τελικές τώρα, συνδέεται με την διεθνή συγκυρία, αλλά για να μην φανεί ότι το κρύβω, είναι προφανές ότι διαχρονικά ακόμα και σε ευνοϊκή συγκυρία η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να ανταγωνιστεί στην τιμή του ρεύματος.

Και αυτό θα λύσουμε με τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην αλλαγή του ενεργειακού μας μείγματος».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό