Τελευταία Νέα
Οκτ 23

Μάξιμος Σενετάκης: «Καινοτομία παντού, ο πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης»

Μάξιμος Σενετάκης: «Καινοτομία παντού, ο πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης»

 

«Ως κυβέρνηση και Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε θέσει ως βασικό πολιτικό στόχο την καινοτομία παντού! Καινοτομία στον τρόπο διοίκησης του κράτους. Καινοτομία στις επιχειρήσεις. Καινοτομία στον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της παρουσίασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Μάξιμου Σενετάκη, στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

 

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, αφού παρουσίασε στους Βουλευτές της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής τους στόχους του Υπουργείου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κυριαζή, αναφέρθηκε στο έργο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής της Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΚ) που προΐσταται, ανέλυσε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Έρευνα στην χώρα μας, ποια είναι η εθνική στρατηγική ανάπτυξης της Έρευνας και Καινοτομίας και πως το οικοσύστημα καινοτομίας συνδέεται με την επιχειρηματικότητα.

 

Συγκεκριμένα ο κ. Σενετάκης σημείωσε: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης  έχει ως αποστολή του το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό, καθώς και τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δράσεων της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής. 

 

Οι δράσεις αυτές έχουν ως στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας, της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογικής προόδου, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής, η δημιουργία εισοδήματος, συντελώντας στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

 

Πιο συγκεκριμένα στόχοι μας είναι :

 

  • Η προώθηση της σύνδεσης της έρευνας και της καινοτομίας με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις.

 

  • Η ενίσχυση της λειτουργικής ευελιξίας και η αύξηση των δραστηριοτήτων των Ερευνητικών Οργανισμών.

 

  • Η αύξηση του αριθμού τεχνοβλαστών και νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα σε αναγωγή με τον πληθυσμό.

 

  • Η αύξηση του αριθμού κατοχύρωσης στην Ελλάδα, διανοητικής ιδιοκτησίας (πατέντες, βιομηχανικά σχέδια) και πνευματικής ιδιοκτησίας (κατοχύρωση σημάτων) που επιδρούν στην ανταγωνιστικότητα.

 

  • Η προώθηση της καινοτομίας ως παράγοντα μόχλευσης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

 

Πιστεύουμε στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Πιστεύουμε στα συνεργατικά σχήματα και στη διαδραστικότητα του οικοσυστήματος.

Πιστεύουμε στον περαιτέρω εμπλουτισμό τους με ερευνητές και επιστήμονες που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πλέον στην Ελλάδα δημιουργούνται οι συνθήκες για τον επαναπατρισμό τους.

Θέλουμε η Ελλάδα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα και την καινοτομία στην ευρύτερη περιοχή.

Θέλουμε να μετατραπεί σε ένα αξιοζήλευτο hub καινοτομίας και τεχνολογίας αιχμής στη γειτονιά μας. Θέλουμε να γίνουμε πόλος έλξης για τα καλά μυαλά, που θα θελήσουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας».

 

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 2103332974

Email επικοινωνίας: press@mnec.gr