Τελευταία Νέα
Μάι 24

Ημερίδα στην ΓΓΕ&ΠΚ για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR)

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα  Πέμπτη 24 Μαΐου 2018, στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή  του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ημερίδα-εκδήλωση για τον  νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR)-ηλεκτρονικό εμπόριο, σχετικά με τα δικαιώματα και  τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του νέου κανονισμού για προμηθευτές και καταναλωτές,  ο οποίος τίθεται σε ισχύ  από αύριο  25 Μαΐου 2018, καθώς τελειώνει σχετικά και η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί από το 2016.Το συγκεκριμένο θέμα είχε συζητηθεί και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς στις 23 Μαρτίου.
Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή  κ. Δημήτρης Αυλωνίτης τόνισε  πως «η σημερινή εκδήλωση  εκφράζει το δικό μας όραμα για το ΕΣΚΑ, μέσα από μια πρακτική σκοπιά, που δεν θα μας περιορίζει σε θεωρητικές συζητήσεις, αλλά θα προσφέρει λύσεις που αφορούν τον καταναλωτή και την επιχειρηματικότητα. Στην περίπτωση του Γενικού Κανονισμού  Προστασίας Δεδομένων στόχος είναι η αποθήκευση και  αξιοποίηση των δεδομένων να γίνει με τρόπο που  διασφαλίζει την  αποφυγή καταχρήσεων  αλλά και τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά».
To νομοθετικό πλαίσιο του νέου κανονισμού (ΕΕ) 2016/679, τα δικαιώματα υποκειμένων και οι   κυρώσεις  παρουσιάστηκαν από τα μέλη  και δικηγόρους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ευάγγελο Παπακωνσταντίνου και Εμμανουήλ  Δημογεροντάκη, στα μέλη του ΕΣΚΑ, και τους εκπροσώπους Ενώσεων  Καταναλωτών, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων, Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), της Ελληνικής Ένωση Πωλήσεων από Απόσταση και Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ΕΠΑΜ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος(ΣΕΒΕ), του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), που είχαν προσκληθεί σχετικά.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Λ. Ζαγορίτης και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Κων. Μενουδάκης ο οποίος ανέφερε ότι θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή  σχέδιο νόμου με εθνικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού.
Από το Γραφείο Τύπου