Τελευταία Νέα
Ιούν 23

Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιου για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση κ. Νίκου Παπαθανάση στην Φλώρινα

 

 

 

 

 

 

 

Σειρά σημαντικών συναντήσεων με φορείς της Π.Ε. Φλώρινας, με εκπροσώπους τού επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου του νομού καθώς και με νέους της περιοχής που φιλοξενούν συνομηλίκους τους από την Ιρλανδία και την Ιταλία, είχε την Πέμπτη 23/6 ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης στο πλαίσιο ενημερωτικών επισκέψεων για τον Αναπτυξιακό Νόμο και το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

 

Ο κ. Παπαθανάσης συναντήθηκε αρχικά στο Δημαρχείο Φλώρινας με τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Γιαννάκη. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ενίσχυση του Δήμου με σημαντικά έργα υποδομής όπως το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ. Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού με τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Σωτήρη Βόσδου και τους Προέδρους των Κοινοτήτων Αχλάδας κ. Πέτρο Αντωνιάδη και Βαλτονέρων κ. Κώστα Μελισσανίδη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του Νομού Φλώρινας αλλά και της ευρύτερης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου αλλά και των συνολικών κινήτρων που εξασφάλισε η Κυβέρνηση για τις περιοχές μετάβασης μετά την έγκριση των εδαφικών σχεδίων και του Προγράμματος ΕΣΠΑ-ΔΑΜ.

 

Ακολούθως, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ.) κ. Κώστα Φιλιππίδη και εκπροσώπους του Ομίλου. Ο Ο.Ε.ΝΕ.Φ. στο πλαίσιο του σχεδίου Ανταλλαγής Νέων με τίτλο “HEALTH”, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος Erasmus+, φιλοξενεί 38 νέους από την Ιταλία και την Ιρλανδία με σκοπό τη γνωριμία της ελληνικής, της ιταλικής και της ιρλανδικής κουλτούρας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι νέοι συνομίλησαν με τον κ. Παπαθανάση ο οποίος τους καλωσόρισε στην Ελλάδα και τους μίλησε για την ενεργειακή μετάβαση και το σχέδιο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας μέσω του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού.

 

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το έργο ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την τροφοδοσία της πόλης της Φλώρινας και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της ευρύτερης περιοχής. Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023 και θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξασφάλιση επαρκούς θερμικής ενέργειας για το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και απρόσκοπτης πρόσβασης όλων στο φυσικό αέριο, ένα καύσιμο πολύ καθαρότερο από τον λιγνίτη.

 

Ακολούθησε επίσκεψη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φλώρινας όπου ο  Αναπληρωτής Υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Σάββα Σαπαλίδη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στη συνέχεια σε ειδική παρουσίαση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου ο κ. Παπαθανάσης ανέλυσε σε εκπροσώπους της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας τα βασικά σημεία του Αναπτυξιακού Νόμου και του πρόσφατα εγκεκριμένου προγράμματος ΕΣΠΑ ΔΑΜ.

 

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης συνοδευόταν από τον βουλευτή ΝΔ Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη, τον Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ κ. Πελοπίδα Καλλίρη και τον Δ/ντα Σύμβουλο της ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ κ. Γιάννη Μπούκη.

 

Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεών του ο κ. Παπαθανάσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πρόσφατη έγκριση του ελληνικού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, του πρώτου που εγκρίθηκε στην ΕΕ, αποτελεί το επισφράγισμα των προσπαθειών της Κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε μια πράσινη και κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Τα ισχυρά κίνητρα που προβλέψαμε, κυρίως μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, για επενδύσεις στις περιοχές μετάβασης θα δώσουν νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας. Με ορθολογικό σχεδιασμό και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης προχωράμε στην εφαρμογή του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με βασικό στόχο, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς, να προσδιοριστούν οι αναπτυξιακές στρατηγικές δυνατότητες που θα δώσουν νέα προοπτική στην οικονομία τους. Η Φλώρινα βαδίζει δυναμικά στον δρόμο της πράσινης μετάβασης».