Τελευταία Νέα
Φεβ 26

Απάντηση Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδησε επίκαιρη ερώτηση για τις λαϊκές αγορές στη Βουλή

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση για την “Εν ψυχρώ δολοφονία των πωλητών λαϊκών αγορών:

«Μου έχετε κάνει μία ερώτηση με το θέμα, «εν ψυχρώ δολοφονία των πωλητών λαϊκών αγορών». Μπορείτε, σας παρακαλώ πολύ, στη δευτερολογία σας να καταθέσετε για τα πρακτικά αυτό το υποτιθέμενο σχέδιο νόμου να το δω και εγώ; Διότι τέτοιο σχέδιο νόμου δεν έχει υπάρξει ούτε υπάρχει.

Τι έχει συμβεί; Στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτήγράφουν διάφορα προσχέδια για την επικείμενη αναμόρφωση του θεσμικού τοπίου των λαϊκών αγορών και τις σκέψεις τους, πως θα μπορούσε να αναβαθμιστεί γενικώς η λαϊκή αγορά. Έχουν γραφτεί δεκάδες διαφορετικές προτάσεις μέχρι σήμερα. Όταν καταλήξουμε κάπου με το οποίο θα συμφωνώ και εγώ ως ο έχων τη νομοθετική πρωτοβουλία και θα έχω να πω στις λαϊκές αγορές ότι αυτό είναι, προφανώς θα ξεκινήσει και ο θεσμικός διάλογος μαζί τους.

Άλλωστε, νομίζω ότι ως Υπουργός έχω αποδείξει ότι είμαι μάλλον ο πιο φιλικός προς τις λαϊκές αγορές μέχρι σήμερα Υπουργός του ελληνικού κράτους. Όλες οι ανακοινώσεις των Ομοσπονδιών Λαϊκών Αγορών, είτε των παραγωγών είτε των εμπόρων, με έχουν ευχαριστήσει γιατί έμειναν ανοιχτές οι λαϊκές αγορές εν μέσω lockdown και, πρέπει να το ξέρετε, αν δεν το ξέρετε, έμειναν ανοιχτές γιατί έδωσα μάχη για αυτό.

Να έχουμε κρατήσει λοιπόν τις λαϊκές αγορές ανοιχτές εν μέσω lockdown, να μου έχουν στείλει δεκάδες επιστολές ευχαριστηρίων, να μου έχουν στείλει στο γραφείο μου λουλούδια και ταυτόχρονα να είμαι ο «εν ψυχρώ δολοφόνος των λαϊκών αγορών» για ένα σχέδιο νόμου που δεν υπάρχει, αυτό με συγχωρείτε, ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Και θα σας πω για να κλείσω την πρωτολογία μου, ήρθαν στο γραφείο μου διάφοροι Προέδροι Ομοσπονδιών παραγωγών λαϊκών αγορών, από τη Θεσσαλονίκη ο φίλος μου ο κύριος Μακρίδης και από την Αθήνα ο κύριος Μόσχος και πολλοί άλλοι, 6 ως 7 τον αριθμό. Μπήκαν μέσα  περίπου με το δικό σας ύφος. Ήμουν με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, κύριο Σταμπουλίδη, άρχισαν να λένε περίπου αυτά που λέτε εσείς. Τους ακούσαμε και τους είπαμε περίπου αυτά που πραγματικά σκεφτόμαστε εμείς. Δεν θα πω λεπτομέρειες, δεν θέλω να τους φέρω σε δύσκολη θέση.

Κάποια στιγμή λέγανε μεταξύ τους «και εμείς γιατί φωνάζουμε τόσο καιρό»;  Λέω: «που να ξέρω»; Και μετά έβγαλαν και ανακοίνωση. Ότι «πήγε πολύ καλά η συνάντηση και τα πήρε πίσω ο Υπουργό»..

Δεν έχω πάρει πίσω τίποτα, γιατί δεν έχω δώσει τίποτα για να το πάρω πίσω. Άρα, καινοτομίες θα πω στη συνέχεια, στη δευτερολογία. Καμία διάθεση δεν έχουμε ούτε να καταστρέψουμε τις λαϊκές αγορές, ούτε έχουμε πει ποτέ ότι πρέπει να έχεις δύο διδακτορικά για να πουλάς φανέλες όπως είπατε, αν και είναι πολύ καλό πράγμα γενικώς ο κόσμος να σπουδάζει και να ανεβάζει τη μόρφωσή του, δεν το υποτιμώ, αλλά δεν  υπάρχει αυτό το προαπαιτούμενο, εννοώ ως προς τις λαϊκές αγορές.

Ως προς το περιβόητο θέμα του πλειστηριασμού, θα σας το εξηγήσω στη δευτερολογία μου. Όταν το εξηγήσαμε στους Προέδρους των Ομοσπονδιών, κούναγαν το κεφάλι τους και είπαν: «για αυτό γίνεται η φασαρία»;

Αλλά, σε κάθε περίπτωση, για να κάνουμε έναν  ωραίο κοινοβουλευτικό διάλογο, καταθέστε εσείς τώρα στα πρακτικά το δήθεν σχέδιο νόμου το οποίο βγήκε χωρίς διάλογο και διαβούλευση και το οποίο τους έχει αφήσει εκτός συζήτησης για να δω πότε εγώ κατέθεσα σχέδιο νόμου και πότε τους άφησα απ’ έξω από τον διάλογο».

Δευτερολογία:

«Πρώτον, δεν υπάρχει προσχέδιο νόμου για αυτό και δεν μπορούσατε να το καταθέσετε. Δεν θα απαγορεύσουμε στις υπηρεσίες να σκέφτονται.Προσχέδιο, σχέδιο, πλατφόρμα διαλόγου επί νόμου υπάρχει όταν το πω εγώ που έχω τη νομοθετική πρωτοβουλία. Εάν εγώ δεν δώσω κείμενο και πω επ’ αυτού συζητάμε, δεν υπάρχει τίποτα.

Το να συζητούν μεταξύ τους οι υπηρεσίες, καλά κάνουν. Το να γίνεται φασαρία γιατί τολμήσαν να συζητήσουν μεταξύ τους οι υπηρεσίες δεν το έχω ξαναζήσει στη Βουλή. Πρώτη φορά το ακούω.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, για να μην ανησυχείτε, όταν θα φτάσουμε να νομοθετήσουμε, γιατί θα νομοθετήσουμε για το νέο πλαίσιο των λαϊκών αγορών πράγματι, θα έρθουμε στη Βουλή και θα έχουμε εξαντλήσει τον διάλογο με τους φορείς των λαϊκών αγορών. Και όταν θα έρθουν στην επιτροπή της Βουλής θα σας λένε όλοι πόσες φορές βαρεθήκανε να συζητάμε. Ήδη τους βλέπω, σας λέω, συνεχώς.

Τώρα, επειδή έχω μεγάλο σεβασμό στις λαϊκές αγορές. Η πρώτη δουλειά που έκανα στη ζωή μου, κύριε Πρόεδρε, ήταν στα 15 μου έτη στην Έκθεση Βιβλίων της Κηφισιάς. Πάγκο με βιβλία είχα. Ένα είδος λαϊκής αγοράς. Άρα, όχι μόνο δεν υποτιμώ το επάγγελμα αυτό, το τιμώ αφού το έχω ασκήσει ο ίδιος.

Προσέξτε όμως, άλλο να λέμε το τιμούμε και άλλο να λέμε και να  υποκρινόμαστε ότι όλα βαίνουν καλώς στις λαϊκές αγορές. Μου λέτε, ας πούμε, ότι η Γαλλία δίνει φοροαπαλλαγές στις λαϊκές αγορές για εισοδήματα άνω των 43.000 ευρώ. Πολύ ωραία. Θέλετε να σας πω τι έχω ζήσει εγώ;

Πριν από μερικές εβδομάδες έρχεται στο γραφείο μου πρόεδρος λαϊκής αγοράς επαρχιακής πόλης, δεν θέλω να πω ποια γιατί δεν θέλω να τον εκθέσω τον άνθρωπο. Και μου λέει: «Κύριε Υπουργέ, πρέπει να βγάλετε για τις λαϊκές αγορές ένα έκτακτο επίδομα γιατί μέσα στην κρίση έμειναν κλειστοί, λειτούργησαν με 50-50 εκεί που είχαμε τα lockdownκλπ.».

Λέω: «τι έκτακτο επίδομα; Αφού είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, μπαίνουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, βάζουν τον τζίρο της περσινής χρονιάς της αντίστοιχης περιόδου, βάζουν τον τζίρο της φετινής χρονιάς, βλέπει η πλατφόρμα, ο αλγόριθμος τη μείωση του τζίρου και έρχονται τον Μάρτιο και τους δίνουν μετρητά χρήματα αναλόγως της μειώσεως του τζίρου που υπέστησαν λόγω των lockdown, του 50-50 και τα λοιπά. Άρα παίρνουν επίδομα μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, που η μισή είναι και μη επιστρεπτέα».

Απάντηση: «δεν γίνεται». Λέω: «γιατί»; Μου απαντά: «μα εμείς δεν κόβουμε αποδείξεις». Του λέω: «με συγχωρείτε, έρχεται πρόεδρος λαϊκών αγορών επισήμως στον Υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδος και λέτε ότι δεν κόβετε αποδείξεις»; «Μάλιστα», μου λέει. «Άμα δεν κόβετε αποδείξεις έχετε πρόβλημα. Πώς θα βάλεις φοροαπαλλαγή τώρα σε έναν κλάδο που δεν κόβει αποδείξεις; Για πες μου εσύ».

Και φυσικά αυτό δεν χαρακτηρίζει όλες τις λαϊκές αγορές, προς Θεού, έτσι; Δεν ταυτίζω όλες τις λαϊκές αγορές ότι δεν κόβουν αποδείξεις. Αλλά λέω: να καταλαβαίνουμε ότι και οι λαϊκές αγορές έχουν και τα δικά τους τα προβλήματα.

Άρα, το να συζητήσουμε, παραδείγματος χάριν, απαξιώσατε την ψηφιοποίηση, κατά τη γνώμη μου πολύ άδικο για τις λαϊκές αγορές. Θεωρείτε ότι οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών είναι χαμηλής νοημοσύνης; Θεωρείτε ότι οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών είναι κατώτεροι από εμάς και δεν μπορούννα μπουν σε μία πλατφόρμα; Γιατί τους απαξιώνετεέτσι;

Θα έρθει η ώρα της ψηφιακής τεχνολογίας για όλα αλλά θα λέμε ειδικά οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών είναι κατώτεροι άνθρωποι από τους υπόλοιπους; Αυτό λέτε στη Βουλή των Ελλήνων; Αυτή είναι η πρόταση της Ελληνικής Λύσεως, ότι είναι κατώτεροι οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών; Και το λέτε έτσι ανερυθρίαστα;

Εγώ τους θεωρώ πολύ ικανούς ανθρώπους. Και βεβαίως θα έρθει και η ώρα της ψηφιακής εποχής και στις λαϊκές αγορές. Φυσικά και θα τους δώσουμεχρήματα από το ΕΣΠΑ. Και κίνητρα θα τους δώσουμε και εργαλεία θα τους δώσουμε για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη και να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερη και να είναι καταγεγραμμένοι και να κόβουν και τις αποδείξεις τους και να παρέχουν καλύτερα προϊόντα στους καταναλωτές και να έχουν περισσότερο έλεγχο. Όλα αυτά που είπα για τον καλό επαγγελματία δεν είναι αρνητικά. Για τον καλό επαγγελματία είναι ευπρόσδεκτα.

Άρα, μην τους υποτιμάτε με τον τρόπο που το κάνετε. Εμείς θα δώσουμε με το σχέδιο νόμου στις λαϊκές αγορές την ευκαιρία να αναβαθμιστούν, να γίνουν καλύτερες, να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες, να παρέχουν καλύτερες ζωές στις οικογένειές τους και να είναι περισσότερο συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Και η ψηφιακή τεχνολογία θα τους βοηθήσει σε αυτό. Δεν θα είναι εναντίον τους, θα είναι υπέρ τους, όπως για όλους τους άλλους. Και θα το δείτε ότι στο τέλος θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Σήμερα είναι, ξέρετε, μία θλιβερή επέτειος γιατί είναι ένας χρόνος από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊούστην Ελλάδα. Και δεν γνωρίζαμε όταν ανακοινωνόταν από τον κύριο Τσιόδρα το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, τι θα σήμαινε πράγματι αυτό για τις ζωές όλων μας τους επόμενους 12 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στην κρίση του κορωνοϊού, κρατήσαμε ανοιχτές τις λαϊκές αγορές, χτίσαμε εμπιστοσύνη με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών και εξερχόμενοι αυτής της κρίσεως θα φτιάξουμε ένα σχέδιο νόμου που θα τους δίνει στο μέλλον και στους ίδιους αλλά και στους καταναλωτές καλύτερες λαϊκές αγορές που είναι και το ζητούμενο. Και σας το λέω εγώ που με χαρακτηρίσατε ως τον «εν ψυχρώ δολοφόνο των λαϊκών αγορών. Ευχαριστώ πολύ».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Ολόκληρη η απάντηση στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=UaFQoKzel5Q