Τελευταία Νέα
Απρ 22

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στον δημοσιογράφο, κ. Γιώργο Παπαδάκη, στον ΑΝΤ1

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Πέμπτη 22 Απριλίου, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» και τον δημοσιογράφο, κ. Γιώργο Παπαδάκη, στον ΑΝΤ1, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

Για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου:

«Ο λόγος που επελέγη η 3η Μαΐου είναι για να ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου η εστίαση στην Ελλάδα. Δεν μπορούσε να ανοίξει Μ. Σάββατο ή Κυριακή του Πάσχα, οπότε ανοίγει την πρώτη μέρα που θα μπορούσε να ανοίξει. Έχει και ένα σημειολογικό χαρακτήρα για την επανέναρξη του τουρισμού μας, ώστε όταν θα ανοίξει ο τουρισμός, η εστίαση να έχει λύσει τα βασικά διαδικαστικά προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία και να λειτουργεί».

«Έχω δεχθεί την ένσταση από την ΓΣΕΒΕΕ που λέει ότι επειδή θα προηγούνται  5 μέρες αργίας, δεν θα είναι εύκολη η τροφοδοσία των καταστημάτων. Η ημερομηνία ενάρξεως είναι η άδεια που δίνει το κράτος. Το ποιος θα ανοίξει στις 3, στις 4 ή στις 5 είναι στην ευχέρεια του κάθε επιχειρηματία».

Για τα μέτρα προστασίας που θα ισχύουν:

«Έχουμε δύο άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε. Πρώτα θα μιλήσουμε με τους λοιμωξιολόγους για να συμφωνήσουμε τον οδικό μας χάρτη, όπως τον έχουμε στο μυαλό μας και μετά θα μιλήσουμε και με τους θεσμικούς εκπροσώπους της εστίασης, όπως κάναμε και πέρσι στο άνοιγμα, για να συμφωνήσουμε ένα βιώσιμο άνοιγμα».

«Ότι ίσχυε πέρσι, θα ισχύσει και φέτος. Ο στόχος μας δεν είναι απλώς να ανοίξει η εστίαση, αλλά να ανοίξουν οι άνθρωποι και να είναι βιώσιμοι. Δεν λέμε να ανοίξουν με ζημία».

Για το πότε θα δοθούν τα χρήματα της επιδότησης:

«Είχα πει από την αρχή ότι στόχος μας είναι η πλατφόρμα να είναι έτοιμη στις 10 Μαΐου. Αυτός ο στόχος παραμένει. Στις 10 Μαΐου θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα να κάνουν την αίτησή τους και η εκταμίευση θα είναι εντός ολίγων ημερών».

«Ξέροντας οι επιχειρήσεις πόσα χρήματα είναι να πάρουν, μπορούν να κάνουν και τον προγραμματισμό τους. Να πάρουν τις προμήθειές τους και να πουν στον προμηθευτή τους ότι θα τους πληρώσουν σε δύο εβδομάδες όταν θα πάρουν τα λεφτά».

Για το αν έχει τεθεί ζήτημα sms για την εστίαση:

«Δεν έχει τεθεί ζήτημα SMS για την εστίαση. Το SMS είναι για το λιανικό εμπόριο. Είναι δύσκολο να μπει το SMS, δεδομένου ότι κάποιος μπορεί να πάει να φάει φεύγοντας από το γραφείο του ή επιστρέφοντας στο σπίτι του».  

Για το άνοιγμα του τουρισμού:

«Έχουμε ανακοινώσει το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου. Τα ξενοδοχεία ξέρουμε πάνω κάτω πως λειτουργούν, γιατί λειτουργούν ήδη. Αυτό που στην ουσία γίνεται με την έναρξη του τουρισμού, είναι ότι δεχόμαστε πιο εύκολα τους τουρίστες από το εξωτερικό. Και ένας λόγος που ανοίγει η εστίαση, είναι και για να μπορούν να βρουν ένα εστιατόριο να φάνε».

Για το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής και των εμπορικών κέντρων:

«Στην πρότασή μας στην Επιτροπή, την Παρασκευή, όντως θα προτείνουμε το άνοιγμα για τα κέντρα αισθητικής και για τα εμπορικά κέντρα. Επίσης, αυτό που μας απασχολεί είναι να επιτραπεί το click in shop στη Θεσσαλονίκη».

Για τους εμβολιασμούς:

«Ανοίγουμε τις πλατφόρμες για τον εμβολιασμό πλέον και των νεότερων ηλικιακών ομάδων. Μεγάλη Τρίτη ανοίγει από τις ηλικίες 30 μέχρι 39. Είναι τεράστιο ζήτημα για την Ελλάδα, να υποχωρήσει η πανδημία. Χωρίς να νικηθεί η πανδημία, όσα μέτρα ανοίγματος της οικονομίας και να πάρουμε δεν θα είναι στην πραγματικότητα αποτελεσματικά».

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εξαιρετικά κρίσιμος κρίκος και για την οικονομία. Αυτό για κάποιους ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτό. Καλά είναι και τα self-test, καλές είναι οι αποστάσεις 2 μέτρων,καλά είναι όλα αυτά. Έχει όμως αποδειχθεί ότι εάν θέλουμε να νικήσουμε την πανδημία, πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός».

«Οι άνθρωποι που δεν εμβολιάστηκαν κινδυνεύουν να βρεθούν αύριο στην εντατική. Και όχι κινδυνεύουν, δυστυχώς, πολλοί βρίσκονται ήδη. Επειδή δεν εμβολιάστηκαν θέτουν σε κίνδυνο πρώτα από όλα τη ζωή τους και δεύτερον τη χώρα».

«Αν όλοι πάμε να εμβολιαστούμε, σε έναν μήνα θα μπορούν να ανοίξουν όλα. Τον δρόμο μας τον δείχνουν το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=EEu9RiaWw_4