Τελευταία Νέα
Φεβ 17

Παρουσίαση δράσεων για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνουν την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του Παρεμπορίου στο σύνολο της επικράτειας:

  • Κατά το χρονικό διάστημα από 10.02.2020 έως 16.02.2020 οι πραγματοποιούμενοι έλεγχοι (συνολικά 502 έλεγχοι) αυξήθηκαν κατά 70% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (03.02.2020 έως 09.02.2020).
  • Oι παραβάσεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 573% για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα (συνολικά 269 βεβαιωμένες παραβάσεις), συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και την συνδρομή των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών οι επιχειρήσεις ελέγχου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου έλαβαν χώρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Καβάλα.
  • Ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν χιλιάδες είδη παρεμπορίου (περισσότερα από 41.000 τεμάχια), κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά.
  • Επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας, κ.α. συνολικού ύψους  38.800 ευρώ.
  • Πραγματοποιήθηκαν 26 έλεγχοι που αφορούν στην εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με τη διάθεση του τσίπουρου και των προϊόντων μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων), όπου παρατηρήθηκε πλήρης συμμόρφωση των καταστηματαρχών με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, καθώς βεβαιώθηκε μόνο μία παράβαση. 

Ενδεικτικά :

  • Στις 16.02.2020 πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπηρεσιακή επιχείρηση για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου σε μικρή απόσταση από το Κέντρο της Αθήνας, στην υπαίθρια αγορά του Βοτανικού, υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ), της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων και την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες έλεγχοι, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν περισσότεροι από 54 τόνοι βιομηχανικών ειδών, τροφίμων,  απομιμητικών ειδών ένδυσης, υπόδησης και παιχνιδιών, παραφαρμακευτικά είδη  και καπνικά προϊόντα.

Ενδεικτικά, αναφέρονται ότι κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν:

  • 6.279 τεμάχια συσκευασίες τροφίμων
  • 2.752 τεμάχια απομιμητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης
  • 1.350 τεμάχια παραφαρμακευτικών προϊόντων (βιταμίνες, πρωτεΐνες, συμπληρώματα διατροφής)
  • 26.770 τεμάχια διαφόρων βιομηχανικών ειδών
  • 60 τεμάχια συσκευασίες καπνού.

Επιπρόσθετα, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 11.200 ευρώ για έλλειψη σχετικής άδειας εμπορίας, συνελήφθησαν 15 άτομα για πώληση βιομηχανικών ειδών χωρίς την απαιτούμενη άδεια και βεβαιώθηκαν από την Τροχαία και την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων 234 κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ και κατάληψη οδοστρώματος.

  • Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας της Αγοράς, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την ΠΕ Καβάλας επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 5.500 ευρώ, σε επιχείρηση εμπορίας οσπρίων για ανακριβή περιγραφή του είδους και έλλειψη ενδείξεων χώρας προέλευσης στις συσκευασίες των προϊόντων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται στο σύνολο της επικράτειας.
Για να δείτε video σχετικά με τους ελέγχους πατήστε εδώ