Τελευταία Νέα
Οκτ 18

Ένα επιτυχημένο Venture Capital ταξίδι στην ελληνική startup σκηνή | Άρθρο του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακου

Ένα επιτυχημένο Venture Capital ταξίδι στην ελληνική startup σκηνή | Άρθρο του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακου

Εν μέσω πανδημίας, η Causaly ανέλυσε, μέσω της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, περίπου 40.000 ιατρικά κείμενα και μελέτες που σχετίζονται με την Covid-19 και κατόπιν δημοσίευσε τα κύρια σημεία τους προς περαιτέρω έρευνα για την αντιμετώπιση της νόσου. Η Athroa Innovations αναπτύσσει μια φθηνή συσκευή για επιτόπια, αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων χρησιμοποιώντας τεχνολογία του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και αναλαμβάνοντας την πανευρωπαϊκή πιστοποίησή της. Η EnzyQuest βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ παράλληλα δημιουργούνται ομάδες εργασίας με κέντρα αναφοράς για τον έλεγχο της αξιοπιστίας του. H Purposeful εστιάζει την έρευνά της στα υφιστάμενα φάρμακα και πώς αυτά, μέσω επαναπρογραμματισμού της χρήσης τους, θα μπορούσαν δυνητικά να συμβάλουν στη διαχείριση της πανδημίας.

Τι κοινό έχουν αυτές οι εταιρείες; Είναι ελληνικές, είναι νεοφυείς, είναι καινοτόμες και έχουν χρηματοδοτηθεί από ελληνικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital Funds).

Το οικοσύστημα επιχειρηματικών συμμετοχών στη χώρα μας αναπτύσσεται και ωριμάζει σε πολλά επίπεδα, ενισχυμένο ιδιαίτερα από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Σε επίπεδο διαχειριστών τέτοιων ταμείων (fund managers), σημαντικός αριθμός εξ αυτών υποστηρίχθηκε από το JEREMIE, ενώ ενισχύθηκαν περαιτέρω με την υποστήριξη του EquiFund. Μέσω αυτού του εξαιρετικά χρήσιμου εργαλείου, σε επίπεδο επιχειρήσεων, έχουμε σήμερα την προσέλκυση του ενδιαφέροντος παγκόσμιων εταιρειών, ηγετών στον τομέα τους, αλλά και σε επίπεδο ιδιωτών επενδυτών και διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών που επιλέγουν να εμπιστευτούν την Ελλάδα επενδύοντας 250 εκατ. ευρώ στα funds του EquiFund και φτάνοντας συνολικά τα 450 εκατ. ευρώ – συμπεριλαμβανομένων των 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ – προς επένδυση σε εταιρείες.

Μέσα στο 2020, και παρά την πανδημική κρίση, εντάχθηκαν σε παγκόσμιους ομίλους δύο ακόμη ελληνικές εταιρείες που χρηματοδοτήθηκαν από funds που συμμετέχουν στο EquiFund.  Η Think Silicon, που είχε χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό fund Metavallon, εξαγοράστηκε από την εισηγμένη στο NASDAQ Applied Materials, παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνολογία υλικών για την παραγωγή σχεδόν κάθε νέου chip υπολογιστή και προηγμένης οθόνης στον κόσμο, και η InstaShop, που είχε χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό fund Venture Friends, εξαγοράστηκε από τον γερμανικό όμιλο Delivery Hero, κυρίαρχο στον τομέα της online διανομής έτοιμου φαγητού παγκοσμίως. Η εξαγορά αυτή έγινε σε αποτίμηση 360 εκατ. δολαρίων και αποτελεί τη μεγαλύτερη «έξοδο» εταιρείας με ελληνικό επιχειρηματικό αποτύπωμα. Επίσης, πέντε ακόμη εταιρείες – TileDB, Netdata, Spotawheel, Navenio και Plum -, που χρηματοδοτήθηκαν από τα funds του Equifund, έλαβαν χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των 10 εκατ. δολαρίων η καθεμία, μέσα στην πανδημία, από διεθνείς επενδυτές.

Την περασμένη Τρίτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε την πλατφόρμα Elevate Greece, την ηλεκτρονική πύλη εισόδου, δηλαδή, του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Soft financing, «επιχειρηματικοί άγγελοι», ταμεία μεταφοράς τεχνολογίας, «κεφάλαιο σποράς», grants to equity, αλλά και επιπλέον στοχευμένα προϊόντα θα προστεθούν σε αυτή την πρωτοβουλία και θα συμπληρώσουν τον καμβά των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων.

Με την κυβέρνηση να στέκεται αρωγός στην περαιτέρω άνθηση και ενδυνάμωση αυτού του οικοσυστήματος, ήρθε η ώρα η ελληνική startup σκηνή, ως ένας ακόμη μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, αναβάθμισης της επιχειρηματικότητας, αλλά και αξιοποίησης του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο.