Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

ΟΡΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

1. Ο διαδικτυακός τόπος www.mindev.gov.gr ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Ο εν λόγω διαδικτυακός τόπος μέσω τεχνολογικά προηγμένων διαδικτυακών υποδομών και εφαρμογών λογισμικού ανοικτού κώδικα προσφέρει σε όλους (εφεξής, χρήστης/επισκέπτης) υπηρεσίες ενημέρωσης και τεχνολογικές εφαρμογές περί του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων υπό τους παρακάτω όρους προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ο χρήστης/επισκέπτης των ιστοσελίδων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, καλείται να διαβάσει προσεκτικά τους όρους πολιτικής προστασίας δεδομένων και να προβεί σε χρήση/επίσκεψη των ιστοσελίδων/υπηρεσιών του μόνον εφόσον τους αποδέχεται πλήρως.

2. Κατά την επίσκεψη του χρήστη/επισκέπτη των ιστοσελίδων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. είναι πιθανό να ζητηθεί από αυτόν να δηλώσει (προσωπικά) δεδομένα του (όνομα, επάγγελμα, ηλεκτρονική διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης κλπ.), προκειμένου να ενεργοποιηθούν αντίστοιχες υπηρεσίες του διαδικτυακού τόπου (περιοδική ηλεκτρονική ενημέρωση, διαγωνισμοί, αποστολή ενημερωτικού υλικού σε κινητά ή/και σταθερά ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας κλπ.) και για να διασφαλισθεί η δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του, στην οποία έχει ήδη ο χρήστης/επισκέπτης ρητά συγκατατεθεί, έτσι ώστε να ενημερώνεται για νέες υπηρεσίες και δραστηριότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Διευκρινίζεται ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων δεν διαθέτει δημόσια προσβάσιμο κατάλογο ηλεκτρονικών διευθύνσεων ή/και άλλων προσωπικών ή/και ευαίσθητων δεδομένων των χρηστών/επισκεπτών του διαδικτυακού τόπου του. Ως εκ τούτου, προσωπικά δεδομένα (π.χ. ονόματα πρόσβασης, κλπ) που εμφανίζονται οπουδήποτε στις ιστοσελίδες και στις υπηρεσίες του διαδικτυακού τόπου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τη διασφάλιση της λειτουργίας της αντίστοιχης υπηρεσίας και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε τρίτο, χωρίς να τηρηθούν οι διατάξεις των Ν. 2472/1997 και Ν. 3471/2006, όπως αυτοί ισχύουν με τις τροποποιήσεις τους, σχετικά με την προστασία από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

3. Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ενεργεί σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία και στοχεύει στην καλύτερη εφαρμογή της ορθής πρακτικής σε ότι αφορά το διαδίκτυο. Τα προσωπικά δεδομένα τηρούνται με ασφάλεια για όσο χρονικό διάστημα είναι εγγεγραμμένος ο χρήστης/επισκέπτης σε κάποια υπηρεσία του διαδικτυακού τόπου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και διαγράφονται μετά την με οποιοδήποτε τρόπο έγγραφη παροχή εντολής από τον χρήστη/επισκέπτη. Τα προσωπικά δεδομένα που δηλώνονται Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από αυτό, με σκοπό την υποστήριξη, προώθηση και εκτέλεση της σχέσης του με τους πολίτες (υποκείμενα των δεδομένων) ή για στατιστικούς λόγους. Αποδέκτες αρχείων δεδομένων, δύνανται να είναι τρίτοι φορείς της Κυβέρνησης που ενδεχομένως μεσολαβούν για την προώθηση, υποστήριξη και εξυπηρέτηση της σχέσης της Κυβέρνησης με τους πολίτες και μόνο για τον σκοπό της παροχής των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή την τυχόν παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας που έχει ζητήσει ο χρήστης/επισκέπτης και πάντα υπό τις προϋποθέσεις των άρθρων 4 και 5§5 εδ. β΄ του Ν. 3471/2006.

4. Σχετικά με προσωπικά δεδομένα που τίθενται σε γνώση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ή γενικά πληροφορίες στις οποίες εμπεριέχονται προσωπικά δεδομένα ή όταν ο χρήστης/επισκέπτης του διαδικτυακού τόπου λαμβάνει μέρος σε διεξαγόμενες διαβουλεύσεις ή συζητήσεις μέσω του διαδικτυακού τόπου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ή/και όταν με οποιοδήποτε τρόπο αποστέλλει τέτοιες πληροφορίες ή/και επικοινωνεί με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλα τηλεπικοινωνιακά μέσα, ακόμη και αν δεν ζητήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων οι πληροφορίες που περιέχουν προσωπικά ή/και ευαίσθητα δεδομένα, ισχύουν τα εξής:

4.1. Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων δεν συλλέγει, εν γνώσει του, δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα από πρόσωπα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

4.2. Για κάθε επικοινωνία του χρήστη/επισκέπτη του διαδικτυακού τόπου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλων μέσων, αυτό διατηρεί το δικαίωμα να τηρεί αρχείο της επικοινωνίας αυτής και των πληροφοριών που διακινήθηκαν και να χρησιμοποιήσει κάθε πληροφορία που του παρασχέθηκε, προκειμένου να ανταποκριθεί σε κάθε σχετικό αίτημα του χρήστη/επισκέπτη ή για την προστασία των εννόμων συμφερόντων του.

4.3. Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ενδέχεται να αποστέλλει προς το χρήστη/επισκέπτη του διαδικτυακού τόπου του μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αναφορικά με περιοδικές ενημερώσεις (newsletters κλπ). Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων συνεργάζεται με τρίτα πρόσωπα τα οποία του παρέχουν υπηρεσίες τεχνολογικής υποστήριξης και λογισμικών συστημάτων, και άλλων διοικητικών ή μη συστημάτων και υπηρεσιών. Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων διατηρεί το δικαίωμα να αποκαλύπτει στα πρόσωπα αυτά πληροφορίες με τον πλέον-κατά το μέτρο του δυνατού-ανώνυμο τρόπο που αφορά σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στο βαθμό που αυτό σχετίζεται με το σκοπό της παροχής από αυτά τα τρίτα πρόσωπα των υπηρεσιών τους προς το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Επιπρόσθετα, οι σύμβουλοι λογισμικού και ανάπτυξης εφαρμογών του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ενδέχεται να χρησιμοποιούν τέτοιες πληροφορίες για το σκοπό της τροποποίησης, εξέλιξης και ανάπτυξης, βελτίωσης και αξιολόγησης της τεχνολογικής υποδομής και ανάπτυξής του.

4.4. Συμμορφούμενο προς το Νόμο, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων διατηρεί κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ή γνωστοποιήσει κάθε πληροφορία που έχει συλλέξει, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία καλόπιστα θεωρεί ότι ο Νόμος το απαιτεί, ή/και σε κάθε περίπτωση που θεωρεί ότι λαμβάνει ή πρόκειται να λάβει χώρα παράνομη δραστηριότητα, ή προκειμένου αυτό να ενισχύσει ή προστατεύσει τα δικαιώματά του, την περιουσία του, την ασφάλειά της, αλλά και την ασφάλεια των χρηστών/επισκεπτών του παρόντος διαδικτυακού τόπου ή προκειμένου να ανταποκριθεί σε τυχόν κατάσταση ανώτερης βίας.

4.5. Στην περίπτωση που ο χρήστης/επισκέπτης του διαδικτυακού τόπου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων επιθυμεί την αλλαγή ή διαγραφή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα αρχεία του, θα πρέπει να ειδοποιήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, δηλώνοντας ρητά την επιθυμητή αλλαγή ή την διαγραφή τους. Ενδεχομένως, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων να επικοινωνεί εν συνεχεία μαζί του, προκειμένου να επαληθεύσει την δήλωσή του για αλλαγή ή διαγραφή των προσωπικών δεδομένων του. Σε κάθε περίπτωση ενδέχεται να παραμένουν στα αρχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, και αυτό διατηρεί το δικαίωμα να επικοινωνεί μαζί με το υποκείμενο των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από καιρό εις καιρόν ανάλογα με τις ανάγκες του.

4.6. Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων λαμβάνει μέτρα ασφαλείας προκειμένου να αποτρέπει την απώλεια, κακή χρήση ή τροποποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των χρηστών/επισκεπτών του διαδικτυακού τόπου του τα οποίες είναι υπό τον έλεγχό του. Επειδή κανένα σύστημα ασφαλείας ή σύστημα μετάδοσης και μεταφοράς δεδομένων μέσω του διαδικτύου δεν μπορεί να παρέχει 100% ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προστατεύσει τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών ή/και των χρηστών/επισκεπτών του διαδικτυακού τόπου του, σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την ασφάλεια των διακομιστών(servers) του, των μέσων με τα οποία οι πληροφορίες μεταφέρονται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του υποκειμένου αυτών προς τους διακομιστές(servers) του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων ή οποιασδήποτε πληροφορίας περιέρχεται σ’ αυτό, όσον αφορά τον παρόντα διαδικτυακό τόπο.

5. Εκτός αν άλλως ορίζεται στον παρόντα διαδικτυακό τόπο, οι παραπάνω όροι προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τίθενται άμεσα εν ισχύ στο σύνολό τους.