Τελευταία Νέα
Ιούν 24

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το σ/ν “Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων”

 

 

 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων.

 

«Θα προσπαθήσω να δώσω μερικές απαντήσεις σε όλα όσα άκουσα όχι τόσο επί του νομοσχεδίου, γιατί όπως έχει γίνει ήδη αντιληπτό στο σώμα αντιρρήσεις βασικά δεν υπάρχουν. Ακόμα και εκείνοι οι οποίοι το καταψηφίζουν, το καταψηφίζουν με διάφορες άλλες δικαιολογίες, όλες εκτός νομοσχεδίου. Άρα πάμε τώρα στην ουσία όσων έχουν ακουστεί για να τα βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά.

Τι συμβαίνει με την ελληνική οικονομία; Το σημερινό νομοσχέδιο είναι άλλη μία προσπάθεια, άλλος ένας κρίκος στην προσπάθειά μας να απελευθερώσουμε την ελληνική οικονομία και να αρχίσει να τρέχει με ταχύτερους ρυθμούς όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί και προεκλογικά. Και εδώ συμφωνώ με τον κύριο Καραθανασόπουλο, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Δύο δρόμοι υπάρχουν, ο ένας είναι ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας, αυτόν τον οποίο πιστεύετε εσείς. Ο άλλος είναι η ελεύθερη οικονομία, ο καπιταλισμός δηλαδή, αυτός στον οποίο πιστεύουμε εμείς. Κανένα πρόβλημα. Πιστεύουμε δύο διαφορετικά συστήματα.

Για το δικό μας σύστημα νομοσχέδια όπως το σημερινό είναι απαραίτητα. Για το δικό σας σύστημα θα ήταν προφανώς αδιάφορα. Άρα και η δική σας κριτική δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία στο νομοσχέδιο επειδή διαφωνείτε επί της αρχής, στην ουσία του θέματος και όχι αν μια επιχείρηση πρέπει να ιδρύεται σε 1 λεπτό, σε 10 λεπτά ή σε 10 ημέρες. Εσείς δεν θέλετε να ιδρύετε καμία επιχείρηση. Θέλετε να τα έχει όλα το κράτος.

Θέλω να πω για λόγους ιστορίας και μόνο ότι με όρους οικονομικής επιτυχίας προφανώς έχετε αποτύχει. Όπου εφαρμόστηκε ο κομουνισμός απέτυχε οικτρά οικονομικά. Θα εξαιρέσω την Κίνα που έχει εφεύρει έναν δικής της εφεύρεσης καπιταλισμό. Γιατί δεν το λες και πολύ Κομμουνισμό αυτό που έχει η Κίνα, για να είμαστε και ειλικρινείς, όσον αφορά τουλάχιστον την οικονομία, έτσι;

Έρχομαι, λοιπόν, όμως να δώσω απαντήσεις στο τι συμβαίνει με την ελληνική οικονομία. Γιατί ξαναλέω ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι ένας κρίκος σε μία μεγάλη προσπάθεια και συστηματική η οποία δεν θα λυθεί σε ένα νομοσχέδιο, η οποία είναι διυπουργική.

Προφανώς έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης την ηγεσία αυτής της προσπάθειας και άλλωστε και το παρόν νομοσχέδιο είναι προϊόν συνεργασίας πολλών διαφορετικών υπουργείων. Ποιος είναι ο κεντρικός στόχος; Να αρχίσει η οικονομία να τρέχει με γρηγορότερους ρυθμούς.

Ο κύριος Ζαχαριάδης έκανε μια ολόκληρη ανάλυση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ότι δεν θα πέσουν μέσα οι προβλέψεις μας και διάφορα τέτοια.

Πρώτα απ’ όλα, ποιες είναι οι προβλέψεις μας. Στον προϋπολογισμό ήταν 4,8 που ανέφερε ο κύριος Ζαχαριάδης. Σωστόν. Αναθεωρήθηκε αυτό στο πρόγραμμα σταθερότητας για ποιο λόγο; Διότι αν θυμάστε τον Νοέμβριο που κατατέθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού ακόμα οι προβλέψεις για την πανδημία ήταν πολύ διαφορετικές, τελικά η πανδημία τράβηξε πολύ περισσότερο δυστυχώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Οι προβλέψεις στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2021, δηλαδή η πρόβλεψη η σημερινή, αυτή που ισχύει για το 2021από το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδος, είναι στο σύνολο του 2021 συν 3,6%.

Αυτή είναι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2021. Θυμίζω, ότι οι προβλέψεις του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών για το 2020 έπεσαν ευτυχώς έξω, καθώς ήταν χειρότερες από αυτό που τελικώς είχαμε ως αποτέλεσμα.

Που κλείσαμε το 2020; – 7,8%. Επιτυχία; Ποτέ δεν μπορείς να πεις επιτυχία το – 7,8%. Μέσα στο πλαίσιο του 2020 όμως είναι επιτυχία διότι οι προβλέψεις όλων ήταν για πολύ μεγαλύτερο και περίπου, αυτό που έλεγε ο κύριος Βιλιάρδος τότε, ότι θα έχουμε διψήφια ύφεση και τη χαμηλότερη στην Ευρωζώνη. Περίπου τα ίδια έλεγε ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Βαρουφάκης, ο οποίος είχε βάλει και στοίχημα από εδώ ότι θα είμαστε πάνω από το -15%.

Άρα με πρόβλεψη Βαρουφάκη -15%, με πρόβλεψη Τσίπρα -12%, με πρόβλεψη ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών -10%, το τελικό αποτέλεσμα -7,8 % είναι προφανώς καλύτερο των προβλέψεων. Απλά μαθηματικά. Μην αντιδικούμε στα νούμερα.

Πάμε όμως να δούμε λίγο τώρα, γιατί ακούω όλη αυτή την κριτική. Εγώ ξέρετε τι θα σας πω και συναδελφικά θα μιλήσω. Η μικροψυχία δεν φέρνει ψήφους. Εγώ είμαι εδώ 14 χρόνια, εκλέγομαι και επανεκλέγομαι σταθερά και μπορώ να σας πω ότι το πώς δουλεύει η κάλπη καλώς το γνωρίζω.

Σας λέω, λοιπόν, ότι ο ελληνικός λαός αποστρέφεται τους μίζερους και τους μικρόψυχους. Και δεν θα έχετε καλή πολιτική πορεία άμα συνεχίσετε έτσι. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Διότι ό,τι και να λέμε εμείς εδώ στη Βουλή, η Βουλή, δεν είναι εν κενώ. Η Βουλή δεν είναι μόνη της στον κόσμο. Η Βουλή είναι ένα τμήμα μιας ζώσας πραγματικότητας.

Παραδείγματος χάριν, για το τι πιστεύουν οι συμπολίτες μας ως προς το πώς θα πάει η οικονομία μας τους επόμενους μήνες υπάρχει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος. Γνωρίζετε ότι ο ΙΟΒΕ έχει βγάλει τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, ο οποίος για τον μήνα Μάιο είναι ο καλύτερος όλων των τελευταίων μηνών και υπολείπεται ελάχιστα του καλύτερου σήμερα μήνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ήταν λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας;

Άρα, οι προβλέψεις, οι προσδοκίες, η αίσθηση των συμπολιτών μας όπως το πώς θα πάει η οικονομία είναι ότι θα πάει καλά. Δεν σημαίνει ότι η αίσθηση θα γίνει πραγματικότητα.

Επειδή όμως η οικονομία έχει ένα μεγάλο κομμάτι που είναι η προσδοκία διότι αυτή οδηγεί σε οικονομικές αποφάσεις που με τη σειρά τους δημιουργούν οικονομικό αποτέλεσμα είναι ένας πρόδρομος δείκτης. Σε αυτό τον πρόδρομο δείκτη, λοιπόν, πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά.

Πέρυσι όταν βγήκαν οι εαρινές προβλέψεις της ελληνικής οικονομίας όπου μας έβαζαν στο πάτο με διψήφια ύφεση και τελευταίους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι την ευρωζώνη, το γραφείο τύπου το ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση πανηγυρίζοντας. Η πρόβλεψη του Μαρτίου του 2020.

Όταν τελικά στο αποτέλεσμα ήμασταν όχι απλώς τελευταίοι αλλά πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν το γραφείο τύπου του  ΣΥΡΙΖΑ πέρναγε και κερνούσε πικρό καφεδάκι από κηδεία.

Σταματήστε να προκαλείτε. Είναι προφανές ότι το ’20 η ελληνική οικονομία άντεξε. Το ότι άντεξε δεν πρέπει να σας προκαλεί λύπη, πρέπει να σας δίνει χαρά. Έλληνας είστε και εσείς. Και εσείς αντέξατε. Δεν είναι επιτυχία μόνο του Γεωργιάδη ή του Υπουργού Ανάπτυξης. Είναι όλου του Ελληνικού λαού.

Και αν δεν το αναγνωρίζετε, είστε όχι μόνο μικρόψυχος, αλλά κάνετε και κακό στην πατρίδα σας. Δεν επιτρέπεται να αντιδικούμε στη Βουλή επί των αποτελεσμάτων των θυσιών του ελληνικού λαού και ναι, ο ελληνικός λαός τα κατάφερε το ’20 και επειδή τα κατάφερε το ’20 για να επανέλθουμε, τώρα οι οίκοι αναθεωρούν τις προβλέψεις προς τα πάνω. Γιατί δεν θέλουν να πάθουν οι οίκοι αυτό που έπαθαν πέρσι, που έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους,  νομίζοντας ότι θα έχουμε μικρότερη ανάπτυξη από αυτή που τελικώς είχαμε.

Το μόνο αποτέλεσμα επίσημο που έχω για το 2021, είναι αυτό που κατέθεσα για τον δείκτη PMΙ της μεταποίησης που είναι ο υψηλότερος όπως είδατε εδώ και πολλές δεκαετίες και το δεύτερο, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για το 1ο τρίμηνο του 2021.

Αν δεν ξέρετε, ρωτήστε τον κύριο Τσακαλώτο να σας τα εξηγήσει. Ότι μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ έπεσε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων την επόμενη μέρα, ράλι. Διότι δεν περιμένανε οι αγορές τόσο καλά αποτελέσματα. Από εμένα το ακούτε; Ναι, το 1ο τρίμηνο του ’21 είναι ανέλπιστα καλύτερο της πρόβλεψης.

Ξέρετε πόση ήταν η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών,; Γύρω στο -7%. Των ξένων οίκων -11% και έκλεισε -2,3%, Λοιπόν, άρα είναι προφανές ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε μία ταχύτητα.

Στο δικό μας χέρι είναι αυτήν την ταχύτητα να την ενισχύσουμε, να τη μεγαλώσουμε, να την κάνουμε να πάει γρηγορότερα. Και για αυτό είμαστε εδώ σήμερα και χαίρομαι που υπερψηφίζει και το Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ το παρόν νομοσχέδιο και θα φέρουμε άλλα 10 τέτοια νομοσχέδια.

Δεν θα είναι οραματικές οι μεταρρυθμίσεις. Εγώ δεν ήρθα να σας πω ότι θα κάνω ριζοσπαστική νομοθεσία. Εγώ την πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που μπορώ να φανταστώ, είναι να κάνω τη ζωή των συμπολιτών μου ευκολότερη και απλούστερη. Αυτή για μένα είναι η πιο μεγάλη μεταρρύθμιση.

Να μην ταλαιπωρούμε τον κόσμο όταν θέλει να κάνει μία επιχείρηση. Μπορούμε να το κάνουμε; Με τέτοιου τύπου νομοσχέδια και τέτοιου τύπου συναίνεση δείχνουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και σας διαβεβαιώ  ότι μπορεί αυτό να μην αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε κάποιο ΣΥΡΙΖΑ εν πάση περιπτώσει, που είναι μικρόψυχοι, αλλά εδώ θα είμαστε σε ένα χρόνο από σήμερα να κάνουμε ταμείο .

Και αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε όπως δουλεύουμε, θα δείτε ότι τα τελικά μας αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα. Εγώ δεν έχω αναθεωρήσει ακόμα την πρόβλεψή μου, όπως κάνανε οι ίδιοι και θα πω και γιατί. Γιατί εμείς είμαστε κυβέρνηση και πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι. Θα περιμένουμε και τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου να έχουμε όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021, να έχουμε δηλαδή ένα πολύ επαρκές κομμάτι της πραγματικής απόδοσης της οικονομίας μας, για να βγούμε και να πούμε στον ελληνικό λαό αν και εμείς θα αυξήσουμε ή  όχι την πρόβλεψη του 3,6%.         

Το ότι όμως όλοι οι ξένοι οίκοι προχωρούν σε αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις, αυτό δείχνει πάλι ένα κλίμα, μία προσδοκία. Γιατί έχει σημασία για εμάς αυτό, κύριε Ζαχαριάδη.

Γιατί αυτοί είναι που θα αποφασίσουν αν θα κάνουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα και που θα θέλουν, παραδείγματος χάριν, να κάνουν ένα έργο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ένα logistic center, να αγοράσουν ένα ξενοδοχείο, να μπούνε στο real estate, να φτιάξουν μία βιομηχανική μονάδα στην Ελλάδα. Δεν ακούν εσάς στη Βουλή, ούτε εμένα. Μπαίνουν σε αυτούς τους οίκους να διαβάσουν τι θα κάνει η Ελλάδα και διαβάζουν ότι η Ελλάδα θα πάει πάρα πολύ καλά και έτσι αποφασίζουν να έρθουν περισσότεροι και έτσι μεγαλώνει το Ακαθάριστο Εθνικό μας Προϊόν. Αλλά πού να τα καταλάβετε αυτά στην Κουμουνδούρου;

Άρα, λοιπόν, είμαστε σε μία φάση που αν δουλεύουμε και κάνουμε τη δουλειά μας και είμαστε συνεπείς το αποτέλεσμα θα έρθει και θα είναι πολύ καλό, όχι για την κυβέρνηση, θα είναι πολύ καλό για τους Έλληνες πολίτες που θα βρούνε δουλειά και καλύτερα αμειβόμενη δουλειά, που θα μπορέσουν να απολαύσουν μία περίοδο έξω από την κρίση που ταλάνισε τους Έλληνες και που θα δώσει την ευκαιρία και σε πάρα πολλούς που έφυγαν την δεκαετία που πέρασε να γυρίσουν.

Γιατί σιγά – σιγά αυτά τα μεγάλα έργα που ξεκινάνε θα δημιουργήσουν ζήτηση εξειδικευμένων θέσεων εργασίας που πολλές από αυτές θα μπορούν να τις παρέχουν μόνο αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια δούλευαν έξω και απέκτησαν την ανάλογη εμπειρία.

Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μειώνοντας τη φορολογία και την εισφορά στα ασφαλιστικά ταμεία εκείνου που είναι μισθωτός του αυξάνουν τα χρήματα που θα του μείνουν στην τσέπη και γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί και έτσι μπορούν να γυρίσουν από το εξωτερικό και να βρούνε δουλειά πάλι στην Ελλάδα. Στο χέρι μας είναι όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα.

Δεν λέω να έρθετε εδώ και να μας πείτε «Μπράβο, τι ωραία που τα κάνατε», αλλά δεν μπορείτε να λέτε ότι δεν κάνουμε και τίποτα. Γιατί αν εμείς δεν κάνουμε τίποτα και όλοι γράφουν αυτά για εμάς, κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο παγκόσμιο σύστημα.

Τι μπορεί να πάει όμως στραβά και με αυτό θα κλείσω.  Μόνο ένα πράγμα είναι αυτό που εμένα προσωπικά με ανησυχεί. Γιατί είμαι βέβαιος, η Κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά της και ο ελληνικός λαός έχει απόλυτη όρεξη να δουλέψει, να μπει η ζωή του σε κανονικούς ρυθμούς, να επενδύσει όσο μπορεί να επενδύσει και με το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα φέρουμε με τον κύριο Παπαθανάση θα επιταχύνουμε πάρα πολύ όλες αυτές τις διαδικασίες και θα γίνονται όλα σχεδόν αυτόματα με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό.

Θα δείτε το ηλεκτρονικό πρόγραμμα που ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης για τον αναπτυξιακό νόμο που από το κινητό τηλέφωνο θα παρακολουθείς που είναι ο φάκελός σου και σε ποιον υπάλληλο και πόσο χρονοδιάγραμμα έχει για να υπογράψει και θα δείτε πόσο γρήγορα θα τρέχει πλέον το σύστημα.

Γιατί εμείς θέλουμε πράγματι να τρέξουν οι επενδύσεις, δεν το λέμε θεωρητικά. Όλα θα πάνε καλά αν κάνουμε αυτό που πρέπει. Ένα μπορεί να πάει στραβά. Ποιο; Να επανέλθει η πανδημία το χειμώνα.

Γιατί αν επανέλθει η πανδημία το χειμώνα τότε πια θα είμαστε μόνοι μας. Γιατί θα είμαστε μόνοι μας; Γιατί οι βόρειες χώρες έχουν ήδη φτάσει σε ποσοστό εμβολιασμού 60%, 70% με το ρυθμό που πηγαίνουν.

Και αν εμείς δεν φτάσουμε εκεί και μείνουμε σε ένα ποσοστό εμβολιασμού 60%-65% μας λένε οι γιατροί ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος αυτή η παραλλαγή Δέλτα ή κάποια επόμενη που μπορεί να έρθει στον κόσμο των ανεμβολίαστων, να γεμίζει τις μονάδες εντατικής θεραπείας, να προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα στην κοινωνική μας δραστηριότητα εκ νέου και κυρίως να δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομία μας.

Άρα, ποιο είναι το κυριότερο μέλημα που πρέπει να έχουμε όλα τα πολιτικά κόμματα αυτή την περίοδο αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι;  Να πείσουμε εκείνους τους συμπολίτες μας που ακόμη δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν. Διότι σήμερα η επιστήμη δεν έχει άλλο όπλο πλην του εμβολίου. Αυτό είναι το μοναδικό όπλο που έχει η επιστήμη παγκοσμίως .

Πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, αυτός είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος. Και θέλετε να σας πω και κάτι; Διαβάζω σήμερα το παραπολιτικό ότι ο κύριος Τσίπρας άδειασε τον κύριο Πολάκη εχθές στο πολιτικό σας συμβούλιο.  Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια.

Είδα όμως εχθές μια συνέντευξη του κ. Ζαχαριάδη όπου κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία ότι πανηγύρισε για το ότι κέρδισαν λέει στην Ισπανία οι ανεμβολίαστοι ψεκασμένοι.  Αυτή είναι η φράση Ζαχαριάδη. Για πείτε μου λοιπόν, κύριε Κώστα Ζαχαριάδη που είστε τόσο κατά των ανεμβολίαστων ψεκασμένων.

Έχετε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα έναν πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας που έχει μόνος του επιλέξει τον εαυτό του ως τον επικεφαλής του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα; Κάθεστε μαζί του στα ίδια έδρανα; Έχει τολμήσει ένας από εσάς να πει δημοσίως μία λέξη, ότι διαφωνεί με αυτά που γράφει ο Πολάκης στο Facebook και λέει από το βήμα της Βουλής;

Και έχετε το θράσος ενώ συμβαίνει αυτό να λέτε ότι η Νέα Δημοκρατία χαιρόταν που στην Ισπανία κέρδισαν οι ανεμβολίαστοι ψεκασμένοι, κύριε Ζαχαριάδη; Καλά, βλέπετε την Ισπανία και δεν βλέπετε το διπλανό σας έδρανο; Δεν ντρέπεστε;

Άρα και η πολιτική υποκρισία έχει όρια. Λοιπόν, ή θα σηκωθείς μεθαύριο και θα πεις ότι διαφωνείς με αυτά που γράφει ο Πολάκης στο Facebook, και εκεί θα σου πούμε «μπράβο, πράγματι έχεις δικαίωμα να μιλάς για ανεμβολίαστους», ή θα σιωπήσεις για άλλη μία φορά και δεν θα το ξαναπείς ποτέ σε καμία συνέντευξη. Γιατί και τα δύο δεν γίνονται. Και αυτό φυσικά ισχύει για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι στο θέμα του εμβολιασμού το να πατάμε σε δύο βάρκες δεν χωράει. Ή πιστεύεις ότι υπάρχει ιός και το μόνο όπλο είναι το εμβόλιο και άρα όποιος δημοσίως βγαίνει και υποκινεί, υποσκάπτει αυτή την πεποίθηση βλάπτει τη δημόσια υγεία και άρα δολοφονεί τους συμπολίτες του που δεν θα εμβολιαστούν. Ή δεν το πιστεύεις και σε αυτή την περίπτωση σταματάς κάθε κουβέντα και ειρωνεία για τους ψεκασμένους που έχω ακούσει να λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ τύπου Βελόπουλου και διάφορα τέτοια.

Εδώ θα είστε ξεκάθαροι με τον εαυτό σας, με τον ελληνικό λαό και με την ιστορία. Με ποια πλευρά είστε; Και αν είστε με τη σωστή, που ειλικρινά το εύχομαι να είστε, βρείτε ένα τρόπο να τον κάνετε να σταματήσει να γράφει αυτά κάθε μέρα.

Γιατί δυστυχώς δεν είναι ένας οποιοσδήποτε συμπολίτης μας που είναι «ψεκασμένος» κατά τη γνώμη Ζαχαριάδη, όπως χαρακτήρισε τους εξ Ισπανίας ορμώμενους Πολάκηδες, αλλά ένας πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας επί πέντε χρόνια με τη δική σας ευθύνη. Και άρα ένας άνθρωπος που λόγω του αξιώματος που του δώσατε, μπορεί και να επηρεάζει κόσμο στο να μην πηγαίνουν να εμβολιαστούν. Και άρα με αυτόν τον τρόπο έχετε ευθύνη για αυτό που συμβαίνει. Και μην νομίζετε ότι πάντα θα μπορείτε να κρύβεστε ο ένας πίσω από τον άλλον και όλοι μαζί πίσω από τον Πολάκη.

Άρα, λοιπόν, για να το κλείσω, η Ελλάδα μας θα πάει πάρα πολύ καλά. Ήδη όλοι το καταλαβαίνουν και ήδη όλοι μας επιβραβεύουν με τις προβλέψεις τους και με τη δημόσια στήριξή τους στις προσπάθειες που κάνει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά ο ελληνικός λαός.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Οι διαθέσιμοι πλέον πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολλοί. Το σχέδιο είναι συγκροτημένο και για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το νέο ΕΣΠΑ. Τρέχουμε γρήγορα. Η γραφειοκρατία μειώνεται. Το χρέος είναι διαχειρίσιμο. Η Ελλάδα θα πάει καλά. Αλλά αυτή τη μία πιθανότητα που έχουμε όλο αυτό να χαθεί, έχουμε ευθύνη όλοι μας να την αντιμετωπίσουμε, να τη σταματήσουμε πριν συμβεί για να μην χάσει ο ελληνικός λαός όσα θα απολαύσει τα επόμενα χρόνια».

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=ff_VQg76oHo