Τελευταία Νέα
Οκτ 22

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής

 

 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών, πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας».

 

«Κύριε Τσακαλώτε, πιστεύω δεν είναι δυνατόν μετά από αυτήν τη θητεία που είχατε -επιτυχημένη θα πω εγώ σε κάποια σημεία, συμβάλλατε καθοριστικά να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και διατηρώντας τη σταθερότητα της χώρας ένα μεγάλο διάστημα- εσείς να υιοθετείτε μία κριτική σε αυτό το νομοσχέδιο τέτοιου τύπου, δηλαδή των δήθεν ανάλγητων νεοφιλελεύθερων της Νέας Δημοκρατίας και των δήθεν κοινωνικών που είστε  εσείς.

Διαβάζω, 21/12/2017. Τσακαλώτος: θα πέσει η κυβέρνηση αν δεν ψηφίσετε τις διώξεις για τους πλειστηριασμούς και λέτε αμέσως παρακάτω. Η υποχρέωση να πληρώνουν τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του Υπουργού Οικονομικών.

Ακούστε, δεν έχουμε πάθει ομαδικό Αλτσχάιμερ στη χώρα. Ήσασταν κυβέρνηση όταν ψηφίσατε το νόμο για να ασκηθεί δίωξη στον Παναγιώτη Λαφαζάνη επειδή αντιδρούσε στους πλειστηριασμούς. Εσείς κάνατε το νόμο και στείλατε τον πρώην σύντροφό σας Παναγιώτη Λαφαζάνη και πρώην Υπουργό σας στο δικαστήριο που δικάζεται ακόμη και την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου που είχατε ψηφίσει για Πρόεδρο της Βουλής.

Άρα, δακρύβρεχτου τύπου αντιπολίτευση δεν μπορείτε πια να κάνετε. Αυτό ήταν παλιά. Τώρα τελείωσε. Αν θέλετε να κάνουμε κουβέντα, θα γίνεται σωστά.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι κάνει αυτό το νομοσχέδιο και θέλω λίγο να έρθω στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Όταν ο κύριος Παπαδημητρίου είχε ψηφίσει το νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ως Υπουργός Ανάπτυξης τότε της κυβερνήσεως Τσίπρα, ήμασταν σε αυτή τη Βουλή κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπου οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγαν ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός του ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε λύση στο ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα και μάλιστα ο κύριος Παπαδημητρίου, εγώ το θυμάμαι γιατί ήμουν εκείνη την ημέρα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ότι επρόκειτο να βοηθήσει 400.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τότε η βασική κριτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υπερψήφισε το νομοσχέδιο, ήταν ότι όπως είχατε φτιάξει αυτό το νομοσχέδιο δεν επρόκειτο να βοηθήσει στην πράξη κανέναν, γιατί ήταν πολύ σκληρή γραφειοκρατική διαδικασία που στην πραγματικότητα εμπόδιζε τον οποιοδήποτε να κάνει χρήση αυτού του νομοσχέδιου. Και θυμάμαι ότι εγώ είπα, εξηγώντας γιατί υπερψηφίζουμε, ότι εάν ωφεληθεί έστω ένας, εμείς θα το ψηφίσουμε. Αλλά σας λέμε ότι θα είναι μία αποτυχία και  τότε ο κύριος Παπαδημητρίου μας είπε,  τον πρώτο χρόνο θα έχουν ρυθμίσει 50.000. Σήμερα είμαστε στον 5ο χρόνο. Ξέρετε πόσοι έχουν κάνει ρυθμίσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ; 1.980 σε πέντε χρόνια, αντί για 50.000 τον πρώτο χρόνο.

Εγώ να σας πω ότι είχατε καλή πρόθεση. Τι είναι αυτό που πήγε στραβά στο νόμο σας και τελικά δεν ρυθμίστηκε το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και δεν  μπόρεσαν να γίνουν αυτά που λέγατε ως καλές προθέσεις στο νομοσχέδιό σας;

Αντί να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, να έρθετε να μας πείτε αν διαφωνείτε ή όχι, με την κατά τη γνώμη μου επαναστατική ρύθμιση που φέρνουμε στο νομοσχέδιο αυτό. Ποια είναι η επανάσταση αυτού του νομοσχεδίου; Ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα γίνεται αυτόματα. Δεν θα γίνεται με όλη εκείνη τη διαδικασία του να πάει να δώσει έκθεση, να βγει η βιωσιμότητα, να συμφωνήσουν οι πιστωτές, να ξαναπάνε πέντε φορές στον λογιστή και 25 φορές στον δικηγόρο.

Αλλά, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα βάζουν τα εισοδήματά τους, τα στοιχεία τους, θα πατάνε το enter και ο αλγόριθμος θα βγάζει τι κούρεμα πρέπει να έχουν και τι πρέπει να πληρώνουν και θα προχωράνε τη ζωή τους,  εφόσον μπορούν να πληρώνουν.

Ποια είναι η διαφωνία σας σε αυτό; Εξέφρασε ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ μια διαφωνία πάνω σε αυτό; Γιατί εγώ είμαι εδώ από το πρωί και δεν έχω ακούσει καμία.

Άκουσα μόνο αναφορά του κυρίου Τσακαλώτου, επαινετική στον κύριο Κουτσούμπα. Εδώ υπάρχει και ένα πρόβλημα. Εγώ στο ΚΚΕ τους καταλαβαίνω, οι άνθρωποι είναι κομμουνιστές. Μάλιστα. Διαφωνούν. Καλά κάνουν. Κομμουνιστές είναι. Στο σύστημα που πιστεύουνε, δεν υπάρχουν πλειστηριασμοί, δεν υπάρχουν τραπεζικά χρέη, υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός του κράτους.

Εσείς όμως μπορεί να φαντασιώνεστε ότι είστε Κομμουνιστές, αλλά κυβερνήσατε με τους νόμους της Ευρώπης που δεν είναι κομμουνιστικοί και με το μνημόνιο που κάθε άλλο παρά κομμουνιστικό ήταν. Άρα δεν μπορείτε να μας λέτε πάλι τα ίδια. Ναι, στον καπιταλισμό γίνονται και πλειστηριασμοί. Και ο πρώτος που το ξέρει είναι ο κύριος Τσακαλώτος, ο κύριος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που το ψηφίσανε. Αυτή είναι η απάντηση.

Αυτό το νομοσχέδιο που ψηφίζει σήμερα ο κύριος Σταϊκούρας και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα νομοσχέδιο που θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων που έχουν μεγάλα χρέη;

Λοιπόν, θα σας πω το εξής, και απευθύνομαι τώρα στους Βουλευτές της πλειοψηφίας. Να είστε εξαιρετικά υπερήφανοι και ευτυχείς για το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα.

Στο δικό μου γραφείο από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να ψηφίσουμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κύριος Κουρμούσης το γνωρίζει, έχω ασταμάτητα καθημερινά τηλεφωνήματα πολιτών που αγωνιούν πότε θα αρχίσει να ισχύει το νομοσχέδιο διότι είναι η μοναδική τους πραγματική ευκαιρία να απαλλαγούν από χρέη που τους κυνηγούν μια ολόκληρη ζωή.

Το νομοσχέδιο αυτό, κυρίες και κύριοι, έχει πολύ έντονο κοινωνικό πρόσημο. Δεν είναι νομοσχέδιο που ψηφίζεται για να κάνω το χατίρι της Τρόικας ή των θεσμών.

Είναι ένα νομοσχέδιο που θα έπρεπε να υπάρχει πολλά χρόνια στην Ελλάδα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουνε μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία και να μπορέσουν να πάνε τη ζωή τους μπροστά.

Και αυτό το νομοσχέδιο και οι πρόνοιες που περιλαμβάνει δίνουν και στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα πραγματικά την ευκαιρία, αφήνοντας πίσω χρέη που αλλιώς δεν θα μπορούσαν ποτέ να ρυθμίσουν, να γυρίσουν σελίδα και να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους. Και αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Είναι μεγάλη προσφορά και να είστε πολύ υπερήφανοι που το ψηφίζετε.

Και λίγα μόνο λόγια και κλείνω, για τα άμεσα θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο νομοσχέδιο. Όσον αφορά το άρθρο για τις ασφαλιστικές εταιρίες, το άρθρο 268 και τα ασφάλιστρα υγείας, νομίζω τα είπαμε το πρωί. Δεν άκουσα κανέναν ομιλητή να κάνει το παραμικρό σχόλιο.

Δύο ήταν οι βασικές αντιρρήσεις συναδέλφων αυτό το διάστημα επί του άρθρου. Ο φόβος τους ότι θα επιλαμβανόταν και ασφαλιστηρίων συμβολαίων που έχουν κλειδωμένα ή ορισμένα ποσοστά αύξησης. Ρητώς γράψαμε ότι δεν αφορά σε αυτά τα συμβόλαια για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Άρα, όλη η φρασεολογία της κυρίας Αχτσιόγλου περί δώρου στις ασφαλιστικές, νομίζω δεν έχει κανένα νόημα να επαναλαμβάνεται. 

Η δεύτερη ανησυχία που ετέθη από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής ήταν εάν θα υπάρχουν διαφανή και διακριτά κριτήρια για το πώς θα καθορίζεται το ύψος αυτής της ετήσιας αύξησης.

Και αυτό θεραπεύτηκε με την αλλαγή της υπουργικής αποφάσεως που προβλέπαμε στο σχέδιο νόμου σε έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, δηλαδή σε μία κανονιστική πράξη που θα έχει τον προγενέστερο έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει ακριβώς τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και το ύψος αυτού του δείκτη.

Άρα, με αυτό τον τρόπο νομίζω και η δεύτερη ανησυχία, η καλόπιστη να πω εγώ, δεν λέω για αυτούς που κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, έχει θεραπευτεί.

Κλείνοντας, να πω ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πράγματι, αναφέρθηκε από τον κύριο Υπουργό των Οικονομικών, και η ρύθμιση σε 120 δόσεις των δανείων του παλαιού ΤΕΜΠΜΕ. Το λέω γιατί αυτό αποτελεί μία μεγάλη πληγή για τον εμπορικό κόσμο.

Θυμίζω, και σίγουρα το ξέρουν όσοι ασχολούνται με τις επιχειρήσεις ότι το 2008-2009 δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έλαβαν τότε ενίσχυση δανείου μέσω του τότε ΤΕΜΠΜΕ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Πολλά από αυτά τα δάνεια, μάλλον τα περισσότερα, δεν αποπληρώθηκαν. Το ομόλογο με το οποίο ήταν συνδεδεμένη η εγγύηση κατέπεσε το 2016, κατέστη ληξιπρόθεσμο, πληρώθηκε η εγγύηση στις τράπεζες και τα χρήματα αυτά σταδιακά καταλογίζονται στις επιχειρήσεις που είχαν λάβει τότε το δάνειο του ΤΕΜΠΜΕ.

Με τη ρύθμιση που φέρνουμε σήμερα εισάγουμε ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις με κούρεμα προσαυξήσεων και τόκων αναλόγως του ύψους των δόσεων, όπως κάναμε με τη μεγάλη ρύθμιση του περασμένου έτους.

Σε όσους έχει καταλογιστεί από τις ΔΟΥ αυτή η παλαιά οφειλή στο διάστημα από την παλαιά ρύθμιση των 120 δόσεων μέχρι σήμερα, γιατί οι προηγούμενες έχουν ήδη ρυθμίσει τις προηγούμενες 120 δόσεις.

Αυτή είναι νέα ρύθμιση 120 δόσεων για αυτούς που ο καταλογισμός έγινε μετά και άρα δεν είχαν προλάβει να ρυθμίσουνε. Μέχρι τώρα αυτές τις ημέρες υπάρχουν καταλογισμοί.

Αυτοί όλοι μπορούν με βάση αυτή μας τη ρύθμιση να πάνε και να ρυθμίσουν σε 120 δόσεις και να γλιτώσουν προσαυξήσεις και τόκους, αναλόγως αν θα επιλέξουν λιγότερο από τις 120, υπάρχει η παράμετρος η γνωστή.

Άρα με αυτό τον τρόπο δίνουμε και μία ουσιαστική ανάσα σε ένα παλαιό χρέος που κυνηγάει πολλές επιχειρήσεις και που μέσα σε αυτή ειδικά τη συγκυρία θα μπορούσε να τις φέρει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κύριο Σταϊκούρα και το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό το νομοσχέδιο είναι προϊόν κοπιώδους δουλειάς, δύσκολο νομοσχέδιο, και του κυρίου Κουρμούση από την Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Δουλέψαμε για αυτό και εμείς από το Υπουργείο Ανάπτυξης περίπου ένα χρόνο τώρα.

Και να μην ανησυχεί ο κύριος Τσακαλώτος, η καταλληλότερη συγκυρία για να έρθει είναι τώρα. Για ποιο λόγο τώρα; Γιατί και λόγω του Covid το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους έχει αυξηθεί περισσότερο, άρα πρέπει να δώσουμε ανάσα και ευκαιρία στους ανθρώπους να ξεφύγουνε από τον εφιάλτη στον οποίο ζουν.

Όποιος δεν ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο στην ουσία λέει στους ανθρώπους να μείνουν εγκλωβισμένοι στο χρέος τους για πάντα. Είναι το ακριβώς ανάποδο από αυτό που φωνάζετε όλοι της Αντιπολίτευσης, εδώ και πολλές ημέρες.

Ευχαριστώ πολύ».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=yEVAmFZn5uk