Τελευταία Νέα
Σεπ 25

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο 2o Balkan Forum

 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο 2ο Balkan Forum:

 

«Θα είμαι στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα καθώς έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που θα κάνει επίσκεψη στην Pfizer.

Καθώς αναφέρομαι σ’ αυτό, να ξεκινήσω με ένα καλό παράδειγμα του πώς μπόρεσε η παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση να βάλει τη Θεσσαλονίκη στο χάρτη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια.

Έχουμε στη Pfizer έναν Έλληνα CEO, εξέχον μέλος της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, γέννημα θρέμμα της πόλης, ο οποίος επιθυμούσε να κάνει κάτι για την πόλη του. Για να μπορεί να το κάνει, όμως, έπρεπε να βρει και το κατάλληλο περιβάλλον.

Ήρθε η παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση. Την πρώτη συνάντηση την έκανα με την Pfizer πριν από ένα χρόνο, τον πρώτο μήνα που ήμουν Υπουργός Ανάπτυξης. Μου εξήγησαν τι ακριβώς θέλουν για να μπορούν να επιλέξουν τη Θεσσαλονίκη ως την πόλη που θα φτιάξουν το Digital Hub Center με το οποίο θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε τις τεχνολογικές τους καινοτόμες εφαρμογές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Συμφωνήσαμε με τον κύριο Πρωθυπουργό ότι αυτά είναι πράγματα που εμείς μπορούμε να τα κάνουμε. Τα κάναμε, όπως ακριβώς τους τα είχαμε υποσχεθεί. Όταν είδαν ότι τα κάναμε και ήμασταν συνεπείς, έλαβαν την απόφαση να ιδρύσουν το Digital Center στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζω για εκείνους που δεν ξέρουν πόσο σημαντικό είναι αυτό ότι η Pfizer, που είναι η Νο1 φαρμακοβιομηχανία στον πλανήτη με πάνω από 260 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιο τζίρο, έχει φτιάξει εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών μόνο δύο τέτοια κέντρα: το ένα στο Cambridge και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη.

Υποψήφιες πόλεις για να πάρουν αυτό το κέντρο ήταν πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων το Βερολίνο, η Ρώμη, η Μαδρίτη, το Παρίσι. Από όλες αυτές τις πόλεις τελικά επελέγη η Θεσσαλονίκη.

Ξεκίνησε το εγχείρημα. Είπαν θα προσλάβουν 200 μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μέχρι τη στιγμή που μιλάμε, έχουν προσλάβει 70 και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν προσλάβει και τους 200.

Από τα βιογραφικά που έλαβαν και την ποιότητα της δουλειάς των πρώτων εργαζομένων είναι τόσο ευχαριστημένοι που μας ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τις προσλήψεις τα επόμενα δύο χρόνια από 200 σε 500 μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η δουλειά τώρα που κάνουν εκεί δεν είναι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, ούτε μόνο για την Ελλάδα. Ο λόγος που επελέγη η Θεσσαλονίκη είναι γιατί μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο στο οποίο η Pfizer και σε αυτό τον τομέα θα μπορέσει να απλώσει τα επιχειρηματικά της σχέδια και στα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Άρα, λοιπόν, έρχεται μία κυβέρνηση, φτιάχνει το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον και αξιοποιεί τα φυσικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, που πέραν της γεωγραφικής της θέσης είναι  και η πληθώρα αποφοίτων των εκεί πανεπιστημίων με καλές γνώσεις.

Γιατί το λέω αυτό; Διότι πάρα πολλά χρόνια λέμε διαρκώς και διαρκώς ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων, ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μπορεί να είναι το κεντρικό των Βαλκανίων και όλα τα σχετικά.

Από τα πολλά λόγια, όμως, έχουμε χορτάσει. Τώρα πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Δείτε πώς προχωράει το έργο. Ανακοινώνει η Pfizer ότι θα φτιάξει αυτό το Digital Center στη Θεσσαλονίκη κατά τον τρόπο που σας είπα.

Μόλις το ανακοινώνει η Pfizer, η Cisco βλέποντας ότι η Pfizer επιλέγει τη Θεσσαλονίκη ψάχνει να δει γιατί η Pfizer επέλεξε τη Θεσσαλονίκη και ήρθε και εκείνη και έκανε συμφωνία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και έφτιαξε το δικό της κέντρο που ήδη λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.

Και έτσι έχουμε και το δεύτερο κέντρο το οποίο γίνεται στη Θεσσαλονίκη και ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί. Μαζί με τη μεγάλη επένδυση της Delloite στην Τεχνόπολη, που επίσης διπλασίασε τους εργαζομένους της, πήγε σε καινούριο κτίριο και προχώρησε πάρα πολύ καλά τις δουλειές της εκεί, έχουμε αυτομάτως ένα περιβάλλον που καθιστά τη Θεσσαλονίκη διεθνές κέντρο και  μπορεί να γίνει τόπος συνάντησης όλων των Βαλκανικών κρατών για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα σε αυτή τη νέα εποχή.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτό είναι κάτι που ήδη γίνεται – γιατί μου αρέσει να μιλάω όχι τόσο για αυτά που λέμε ότι θα γίνουν, γιατί από αυτά έχουμε χορτάσει, αλλά αυτά που ήδη γίνονται, από αποτελέσματα – και θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Παράλληλα, με τις υποδομές που προωθεί η Κυβέρνηση στη Βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, όπως είναι το λεγόμενο flyover και το ΜΕΤΡΟ, με την ανάπλαση της ΔΕΘ, με τα κίνητρα για τα επιχειρηματικά πάρκα και την Τεχνόπολη και βεβαίως το εμβληματικό έργο του Thess INTEC, δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη ένα κέντρο, στο οποίο θα μπορούν τα υπόλοιπα γειτονικά Βαλκανικά κράτη να προσβλέπουν στη νέα εποχή, αξιοποιώντας τις πολύ μεγάλες ευκαιρίες που δίνει η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η παρουσία στην Ελλάδα μιας Κυβερνήσεως που έχει εξαιρετικά φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα.

Επικουρικά σε αυτό θα πω, διότι βλέπω τον κύριο Πιερρακάκη ο οποίος ακολουθεί, του οποίου ξέρετε ότι είμαι φανατικός του θαυμαστής, πως έχει πρόγραμμα με την ψήφιση του νόμου για το 5G και την άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού 5G, για την ενίσχυση της καινοτομίας.

Συμπερασματικά, θέτουμε την Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη στην πρώτη ταχύτητα τεχνολογικής προόδου και όλο αυτό συμβάλλει ώστε τα Βαλκάνια να ενωθούν όλα μαζί και να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Γιατί, τελικά, από την πρόοδο της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας δεν θα κερδίσει μόνο μία χώρα ή μόνο μία πόλη. Θα κερδίσει μία ολόκληρη περιοχή και αυτό είναι το οποίο εμείς προσδοκούμε και φιλοδοξούμε.

Σε αυτό καλούμε τους γείτονες μας από τα Βαλκάνια να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τώρα δίνει η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη σε όλη την περιοχή με την ταχύτητα που εμείς θέλουμε, ώστε να έχουμε ως  αποτέλεσμα, την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για όλους τους κατοίκους της περιοχής».

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=YeT1SqXOhe4