Από 1-2-2021 οι καταθέτες αιτήσεων διεθνών σημάτων, οι νέοι δικαιούχοι διεθνούς σήματος που υποβάλλουν αίτηση μεταβολής επί αυτού, καθώς και οι νέοι πληρεξούσιοι δικηγόροι που ορίζονται σε αντικατάσταση παλαιότερου, στις σχετικές αιτήσεις τους προς τον WIPO, θα πρέπει να αναφέρουν τόσο το e-mail του καταθέτη ή δικαιούχου του σήματος, όσο και αυτό του πληρεξουσίου δικηγόρου του.
Το Πρωτόκολλο της Μαδρίτης, που αφορά την Διεθνή καταχώρηση σημάτων, τέθηκε σε εφαρμογή στην Ελλάδα στις 10/8/2000 (σχετικά νομοθετικά κείμενα , Νόμος 2783/2000, ΦΕΚ Α: 1/7-1-2000 και Nόμος 4679/2020, άρθρ. 71-82 ( ΦΕΚ 71/Α’/20-03-2020).
Το έντυπο της αίτησης διατίθεται/συμπληρώνεται μέσω διαδικτύου στο site του Διεθνούς Γραφείου www.wipo.int/madrid/en/forms/ (η γαλλική έκδοση της αίτησης στο site: www.wipo.int/fr/forms/) και φέρει τον κωδικό στην άνω δεξιά γωνία ΜΜ2(E), αποτελείται δε από 9 σελίδες, σε κειμενογράφο DOC και συμπληρώνεται στα αγγλικά ή γαλλικά.
Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης διεθνούς σήματος είναι ο αιτών :
1.Να είναι Έλληνας υπήκοος ή να κατοικεί στην Ελλάδα, ή να είναι Εταιρεία με πραγματική και μόνιμη βιομηχανική ή εμπορική εγκατάσταση στην Ελλάδα &
2.Να έχει καταθέσει ή καταχωρίσει το ίδιο σήμα ως εθνικό
Σε περίπτωση που η αίτηση για διεθνές σήμα γίνει μέσα σε διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία της κατάθεσης του εθνικού σήματος, ο καταθέτης έχει δικαίωμα να ζητήσει προτεραιότητα.
1)Η κατάθεση της ανωτέρω αίτησης ΜΜ2(Ε) γίνεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Γ.Γ.Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Δ/νση Σημάτων- Πρωτόκολλο (γραφείο 222Β) εις διπλούν με πρωτότυπη σφραγίδα/υπογραφή του καταθέτη ή του εντολοδόχου, τυπωμένη, 1 σελίδα ανά φύλλο, προσκομίζοντας:
– ένα παράβολο των 15 € (e-paravolo 2377), για διαβίβαση της αίτησης στο Διεθνές Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (Π.Ο.Δ.Ι.)
– ένα αντίγραφο του εθνικού σήματος
– σε ηλεκτρονική μορφή το έντυπο της αίτησης με προσκομιδή, στην αρμόδια Υπηρεσία, usb ή άλλου πρόσφορου ηλεκτρονικού αποθηκευτικού μέσου (άρθρου 73 παρ.2 ν.4679/2020).
2) Ο δικαιούχος του σήματος έχει δικαίωμα να καταθέσει μόνος του την αίτηση. Η υπογραφή της αίτησης από δικηγόρο είναι προαιρετική και στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται πληρεξούσιο έγγραφο.
3) Στην 6η σελίδα της αίτησης υπάρχει κατάλογος επιλογής χωρών προορισμού, όπου ο αιτών συμπληρώνει τις χώρες που επιθυμεί.Στην 9η σελ, αναφέρεται στο στοιχείο b) το link : : www.wipo.int/madrid/en/fees/calculator.jsp , όπου ο αιτών ανατρέχει για να διαπιστώσει ποιες χώρες έχουν ατομικά τέλη (individual fees) ή συμπληρωματικά τέλη (complementary fees), καθώς και τα έξοδα ανά κλάση για τις χώρες αυτές.
4) O υπολογισμός των τελών γίνεται ως εξής:
– στο πεδίο FEE CALCULATOR (υπολογιστής εξόδων) συμπληρώνουμε την/τις χώρα/ες προορισμού, την/τις κλάση/σεις των προϊόντων / υπηρεσιών, αν είναι ασπρόμαυρο ή έγχρωμο το σήμα, και αυτόματα υπολογίζει αναλυτικά όλα τα έξοδα ανά χώρα, καθώς και το βασικό τέλος καταχώρισης (653 CHF για ασπρόμαυρο σήμα ή 903 CHF για έγχρωμο σήμα).
– Το αναλυτικό αποτέλεσμα των εξόδων (σε Ελβετικά Φράγκα CHF) συμπληρώνεται στη σελίδα 9 της αίτησης και το συνολικό ποσό ο αιτών οφείλει να το καταβάλει στο Διεθνές Γραφείο, επιλέγοντας έναν από τους τρόπους που αναφέρονται στο έντυπο της αίτησης.
5) Συμπλήρωση της φόρμας αίτησης διεθνούς σήματος με χώρα προέλευσης την Ελλάδα.
Οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου της αίτησης ΜΜ2(Ε) θα βρείτε στο site: wipo.int/madrid/en/how_to/file ή wipo.int/madrid/fr/how_to/file ( η γαλλική έκδοση των οδηγιών), για τη συμπλήρωση των αντίστοιχων πεδίων:
- Χώρα
- Καταθέτης
- Προϋποθέσεις κατάθεσης σήματος
- Δικηγόρος
- Βασική Κατάθεση ή καταχώριση
- Δήλωση προτεραιότητας
- Σήμα
- Χρώμα Σήματος
- Διάφορες ενδείξεις
- Προϊόντα και υπηρεσίες
- Κατάλογος χωρών όπου ζητείται προστασία του σήματος
- Υπογραφή του Καταθέτη ή του αντιπροσώπου του – Σφραγίδα – Ημερομηνία
- Συμπληρώνεται από την Υπηρεσία Σημάτων
- Υπολογισμός τελών
Έλεγχος
Ο έλεγχος των διεθνών σημάτων γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.wipo.int.
1.Επιλέγουμε WIPO/MADRID: The international trademark system
2.Πάμε Madrid e services
3.Επιλέγουμε MONITOR
4. Επιλέγουμε Madrid Monitor
5.Στο πεδίο MARK δίνουμε την επωνυμία ή μέρος της επωνυμίας του σήματος που ερευνούμε βάζοντας στο τέλος το σύμβολο * (αστερίσκος), το οποίο έχει την έννοια του «περιέχει».
6.Εάν ο εν λόγω έλεγχος ανασύρει ένα διεθνές σήμα και επιθυμούμε να δούμε αν αυτό το σήμα ισχύει ως διεθνές στις χώρες όπου θέλουμε να ισχύσει, τότε στο πεδίο «Designated Contracting Parties» επιβεβαιώνουμε αν υπάρχουν τα αρχικά της εν λόγω χώρας.
3. Αρχείο Διεθνών Σημάτων με ισχύ στην Ελλάδα
Αρχείο Διεθνών Σημάτων με ισχύ στην Ελλάδα
Είναι ένα αρχείο σε μορφή EXCEL, με όλα τα Διεθνή Σήματα που έχουν ζητήσει προστασία στην Ελλάδα.
1. Επιλέγουμε το κελί Β1 ΣΗΜΑ και κάνουμε κλικ στο βελάκι
2. Επιλέγουμε (Προσαρμογή…) και περιέχει
3. Επιλέγουμε το ΣΗΜΑ που θέλουμε να ελέγξουμε
4. Πατάμε ΟΚ
5. Εμφανίζονται όλα τα Διεθνή Σήματα που έχουν έρθει στην Ελλάδα, δηλαδή
-Ελληνικό νούμερο
-Διεθνές νούμερο
-Κλάσεις
-Λήξη 18μήνου
Βρίσκουμε το Ελληνικό νούμερο και ανατρέχουμε στα αντίστοιχα πράσινα βιβλία.
Σημείωση: Επίσημο μητρώο των διεθνών καταχωρήσεων θεωρείται το μητρώο του WIPO. Eγγραφές στο ως άνω μητρώο, που έρχονται σε αντίθεση με τις εγγραφές στα Βιβλία Σημάτων, θεωρούνται ότι υπερισχύουν των τελευταίων.
Πληροφορίες για Διεθνή Σήματα
Δ/ΝΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ
Τηλέφωνο: 2103893469
Γραφείο : 212