• Συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας

  Συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με τον Αναπληρωτή...

 • Ο Αναπληρωτής Υπουργός Α. Χαρίτσης στο Υπουργικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας

  Ο Αναπληρωτής Υπουργός Α. Χαρίτσης στο Υπουργικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας

 • Τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του Υπουργείου από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον Γιάννη Δραγασάκη

  Τελετή παράδοσης-παραλαβής της ηγεσίας του Υπουργείου από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στον Γιάννη...

 • Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην εκδήλωση «Greek & IrishConnections»

  Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στην εκδήλωση «Greek & IrishConnections»

espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

ops ade

Πολιτική Διεθνούς Εμπορίου

Η Διεύθυνση ΠΔΕ ασκεί τις πάγιες αρμοδιότητες που περιγράφονται και απορρέουν διαχρονικά από:

 • τον Οργανισμό του Υπ. Εθνικής Οικονομίας (ΠΔ 178/2000)
 • το ΠΔ αρ.18 από 7.2.2006 το οποίο συνέστησε τη Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής ΔΟΠ και αντικατέστησε την προηγούμενη δομή (που αναφερόταν στον Οργανισμό του 2000).
 • τον νέο Οργανισμό του Υπ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο οποίος αντικατέστησε τα ανωτέρω και ισχύει από το Σεπτέμβριο 2014 (Π.Δ. αρ.116, 3.9.2014). Ο νέος οργανισμός μετονομάζει την Γενική Διεύθυνση ΔΟΠ σε Γεν.Δ/νση Διεθνούς Οικονομικής και Εμπορικής Πολιτικής (ΔΟΕΠ) και προσθέτει στην Διεύθυνση Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου ένα επιπλέον Τμήμα (Τμήμα Δ’) με αντικείμενο τις διεθνείς επενδυτικές σχέσεις στην Ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική και τις διμερείς επενδυτικές συμφωνίες (ΒΙΤs).
 • Για περισσότερες λεπτομέρειες κλικ εδώ.

H πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην αγορά τρίτων χωρών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την τόνωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας. Οι ευρωπαίοι εξαγωγείς επιθυμούν βελτιωμένη πρόσβαση όχι μόνο στις αγορές ανεπτυγμένων χωρών και εταίρων αλλά κυρίως στις αγορές αναδυόμενων οικονομιών όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία.

Για περισσότερες λεπτομέρειες κλικ εδώ. 

Η Διευκόλυνση του Εμπορίου (tradefacilitation) συνδέεται άρρηκτα με την απλοποίηση, εναρμόνιση και εκσυγχρονισμό όλων των εξαγωγικών διαδικασιών. Στοχεύει, συγκεκριμένα, στη μείωση του κόστους και του χρόνου που απαιτείται κατά την εξαγωγή αγαθών και συμβάλλει, επομένως, στην ενίσχυση των εμπορικών ροών παγκοσμίως.

Για περισσότερες λεπτομέρειες κλικ εδώ.

 

Το 1992 με τον Κανονισμό 2081/92 η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε για πρώτη φορά το καθεστώς, για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) και των ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων και με τον Κανονισμό 2082/92 το καθεστώς, για τις βεβαιώσεις ιδιοτυπίας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες κλικ εδώ.

Οι Οδηγίες ή Κατευθυντήριες Γραμμές του  Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποτελούν ένα από τα τέσσερα εργαλεία της Διακήρυξης για τις Διεθνείς Επενδύσεις και τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις του 1976. Τη συγκεκριμένη Διακήρυξη έχουν υπογράψει έως σήμερα 46 κυβερνήσεις κρατών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.  Οι Οδηγίες του ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις λειτουργούν ουσιαστικά ως συστάσεις των κυβερνήσεων των χωρών που τις έχουν υιοθετήσει προς τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται από ή στο έδαφός τους και προβλέπουν μη δεσμευτικές αρχές, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία και τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς.
Τι είναι οι οδηγίες του ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις
Πλήρες κείμενο οδηγιών ΟΟΣΑ για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις
Τί είναι τα εθνικά σημεία επαφής
Μηχανισμός εξέτασης υποθέσεων μη τήρησης των οδηγιών του ΟΟΣΑ
Επικοινωνία με το Εθνικό Σημείο Επαφής
Για το οργανόγραμμα της Διεύθυνσης κλικ εδώ.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn