espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

ops ade

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ L’OBS

O Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, παραχώρησε συνέντευξη στον Παύλο Καπάνταη, η οποία φιλοξενείται τόσο στην έντυπη έκδοση του περιοδικού L’ Obs, όσο και στην ηλεκτρονική σελίδα του, υπό τον τίτλο: 

«Ελλάδα, φως στην άκρη του τούνελ, επιτέλους…»

Το 2017 σηματοδοτεί το τέλος της ελληνικής κρίσης; Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, είναι προφανές. Επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, εξαγωγές που ανακάμπτουν, μείωση της ανεργίας.

Κλικ εδώ για να δείτε τη συνέντευξη 

obs 250118obs2 250118

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Μάκη Αποστόλου.

Κλικ εδώ για το κείμενο της συνέντευξης.

Συνέντευξη του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα

Συνέντευξη του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα στην εφημερίδα REALNEWS και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.
Κλικ εδώ για το κείμενο της συνέντευξης.

Άρθρο Δημήτρη Παπαδημητρίου στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο: Νέες βάσεις για την Ευρώπη του μέλλοντος

Νέες βάσεις για την Ευρώπη του μέλλοντος

Του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Το 2018 έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποδειχθεί ένα έτος καμπής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, απ‘ όπου ξεκίνησε η ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων ετών, βγαίνει από τα σφιχτά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και το γεγονός αυτό σε ουσιαστικό και συμβολικό επίπεδο μπορεί να σηματοδοτήσει μια συνολική αλλαγή πλεύσης. Κατά την αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης δεν υπήρξαν οι σωστές ερμηνείες από ένα σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ελίτ. Τα αποτελέσματα ορισμένων αποφάσεων σε κεντρικό επίπεδο, οι οποίες δεν είχαν δημοκρατική νομιμοποίηση πάντοτε και δεν ταίριαζαν με τις ευρωπαϊκές αξίες, ήταν η βαθιά 7ετής οικονομική ύφεση, η άνοδος της ακροδεξιάς και το BREXIT. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για το ότι μια διαφορετική προσέγγιση στην αρχή της κρίσης, δεν θα επέφερε τις συγκεκριμένες πληγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και σε κάποια πολιτικά εθνικά συστήματα που έζησαν την εφιαλτική απειλή του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Το ερχόμενο έτος οφείλουμε στους εαυτούς μας μια αληθινή επανεκκίνηση στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ομοσπονδιακού συστήματος, βασισμένου πρώτα απ’ όλα στο αρχαίο ιδεώδες της Δημοκρατίας, αλλά και στα πολιτικά ζητούμενα της Γαλλικής Επανάστασης, της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης. Ένα τέτοιο σύστημα θα ενδυνάμωνε την παρουσία όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης στο διεθνές σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο η παραχώρηση τμημάτων της εθνικής κυριαρχίας, δεν θα αναζωπύρωνε τάσεις απομονωτισμού, αλλά αντίθετα θα ενίσχυε τις ροπές συμπόρευσης.

Πρακτικά, για να αφήσουμε πίσω μας οριστικά την οικονομική κρίση που διαπέρασε την πολιτική ζωή της ευρωπαϊκής οικογένειας και την απείλησε με διάλυση, θα πρέπει γρήγορα να προχωρήσουμε σε μια οικονομική ένωση που θα αποτελέσει τον προθάλαμο της πολιτικής ένωσης. Μια πολιτική και οικονομική ένωση χωρίς κοινούς υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών, Ασφάλειας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ευρωζώνης δεν μπορεί να νοηθεί.

Για να μιλήσουμε συγκεκριμένα για οικονομικά ζητήματα θα σημειώσω πως αν μας αρέσει η ιδέα ενός ομοσπονδιακού συστήματος για τη ζώνη του ευρώ, δεν μπορούμε να μη συζητήσουμε την σημασία να περιοριστούν με θάρρος και αποφασιστικότητα οι μεγάλες διαφορές στα φορολογικά συστήματα των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρχουν κράτη που την ίδια στιγμή που εφαρμόζουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έχουν με κοινωνικό κόστος περιορίσει τα ελλείμματα, την ίδια ώρα τα ίδια κράτη να έχουν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις. Επιπλέον ένα κράτος – μέλος της ΕΕ θα πρέπει να μπορεί να στηρίζεται από ένα ενιαίο ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών το οποίο βεβαίως θα λογοδοτεί στους ευρωπαίους πολίτες, και όχι να εξαρτάται από τους εθνικούς οικονομικούς ανταγωνισμούς, όπως έχει γίνει στο παρελθόν. Επίσης θα πρέπει να δούμε ξανά τα περιθώρια που υπάρχουν για την ασφάλιση των καταθέσεων σε ευρώ σε όλες τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, ως ένα μέσω αντιμετώπισης μιας επικίνδυνης αύξησης του κόστους δανεισμού για μια χώρα στο μέλλον, που έτσι θα απειλούσε ξανά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.   

Ακόμα με αφορμή τις συζητήσεις που διεξάγονται ήδη αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις από τρίτες χώρες θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως είναι ανάγκη να ακολουθηθεί μια πολιτική ώστε οι χώρες με πλεονάσματα διεθνούς εμπορίου να τα ανακυκλώνουν σε μορφή επενδύσεων προκειμένου η ανάπτυξη σε χώρες που τη χρειάζονται να γίνεται εφικτή.  

Όσο και να ακούγεται παράδοξο παράλληλα με την ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ενοποίηση θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χώρος για πρωτοβουλίες άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής στις εθνικές κυβερνήσεις.

Ο συνολικός σχεδιασμός από το κέντρο δεν θα πρέπει να αμφισβητήσει την ευελιξία για άμεσες παρεμβάσεις και μακροχρόνιους σχεδιασμούς, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε χώρας. Μια απρόσωπη κεντρική διακυβέρνηση μακροχρόνια δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να εμπνεύσει και να κερδίσει το στοίχημα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Έτσι στο νέο πλαίσιο που θα χτίσουμε θα πρέπει να συζητήσουμε σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις και ευελιξία. Ο κοινός προϋπολογισμός που είναι απαραίτητος, δεν θα πρέπει να παραβλέπει τις ειδικές ανάγκες κάθε κράτους – μέλους, στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που μια χώρα χρειάζεται αναπτυξιακή ώθηση περισσότερο από άλλες. 

Η Ελλάδα είναι ένα καλό παράδειγμα με πολλές ιδιαιτερότητες σε ζητήματα οικονομίας, ασφάλειας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι μια χώρα που, πέραν αυτών, αντιμετώπισε πρόσφατα την προσφυγική κρίση και το ευρωπαϊκό κέντρο εμφανίστηκε ανέτοιμο να συνδράμει με ταχείς ρυθμούς. Είναι η χώρα που δυστυχώς ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Ήδη ακουγόμαστε δυνατά σε αυτόν τον διάλογο που ξεκινάει για το μέλλον της Ευρώπης, όπως φάνηκε από την κοινή παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Πνύκα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είναι η ώρα να διαδραματίσουμε ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι τον ρόλο που οι νέες προκλήσεις απαιτούν και να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και τον χαμένο χρόνο, που στερηθήκαμε. 

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στην εφημερίδα Νέα Σελίδα

Δημοσιογράφος Φοίβος Κλαυδιανός.

Ποια αίσθηση έχετε από τις επαφές σας σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη; Έχει αναβαθμιστεί το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ για επενδύσεις στη χώρα μας;

Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ λέει στην επίσημη ανακοίνωσή του στον Τύπο ότι η Ελλάδα έχει μπει στη φάση της ανάπτυξης και η Αμερική θα τη στηρίξει και, μάλιστα, προχωρά στην απόφαση να δημιουργηθεί μόνιμη ομάδα εργασίας μεταξύ των δύο υπουργών Οικονομίας, είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον αναβαθμίστηκε. Σύντομα θα αναβαθμιστεί περαιτέρω, όταν αυτή η ομάδα αρχίσει να λειτουργεί. Και στις συναντήσεις ο Πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Κλικ εδώ για περισσότερα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

1. Ποια είναι η άποψη σας για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών;

Απάντηση: Με τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν επί της Μαρίν Λεπέν η δημοκρατική Ευρώπη πήρε μια βαθειά ανάσα. Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών επαναφέρει την ανησυχία και τα δυσοίωνα σημάδια στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Ο Μακρόν πάντρεψε αριστοτεχνικά την ελπίδα για την ανόρθωση του γαλλικού γοήτρου με την προοπτική αλλαγής των πολιτικών επιτάχυνσης των ενοποιητικών διαδικασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μακρόν ζήτησε από τους Γάλλους να στρατευτούν στο σχέδιο αλλαγής της Ευρώπης και τους έπεισε ότι αυτός είναι ο δρόμος για να λυθούν και τα δικά τους προβλήματα.

Στη Γερμανία οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις υπερασπίστηκαν το ευρωπαϊκό statusquo υπερεκτιμώντας την υπεροχή της Γερμανίας στο σημερινό πλαίσιο και την καλύτερη οικονομική της κατάσταση. Όμως αυτά δε φάνηκαν αρκετά να αντιμετωπίσουν ούτε τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, ούτε την ανησυχία τους για το «αύριο» και το απροσδιόριστο αίσθημα απειλής που κυριαρχεί σε μεγάλα ζητήματα της γερμανικής κοινωνίας.

Νομίζω ότι στο αποτέλεσμα των εκλογών απεικονίζεται αυτή η πραγματικότητα και θεωρώ ότι εάν αυτό το αποτέλεσμα ερμηνευθεί σωστά, τότε θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει την αφετηρία μιας σοβαρής κινητοποίησης και τελικώς να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα θετικά. Θα μπορούσε δηλαδή να λειτουργήσει ως μια πολύ ηχηρή προειδοποίηση και μια πολύ ισχυρή ώθηση για μεγάλες και τολμηρές πρωτοβουλίες. Τώρα και πριν είναι πολύ αργά.

2. Αρκετοί υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα καθυστερήσει σημαντικά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση; 

Απάντηση: Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Και φαίνεται πως σε αυτόν το στόχο κινούνται και ισχυροί ευρωπαϊκοί θεσμοί και παράγοντες. Όμως τόσο η εκκρεμότητα ως προς την τελική στάση του ΔΝΤ, όσο και η ασάφεια στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Ακριβώς για αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να ισχυροποιήσει τη θέση της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων επιδεικνύοντας μια σταθερή και αποφασιστική στάση στο θέμα της κάλυψης των δικών μας υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, ώστε να αφαιρέσουμε κάθε έδαφος για ανακίνηση ζητημάτων. Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι σε ορισμένα –ευτυχώς λίγα- πολιτικά ζητήματα δεν θα χρειαστούν σκληρές διαπραγματεύσεις. Όμως σε πλήθος τεχνικής φύσεων «προαπαιτούμενα» δεν υπάρχει λόγος καθυστερήσεων και ταλαντεύσεων.

3. Η κυβέρνηση θέλει και δείχνει πως το έχει αποφασίσει να κλείσει την αξιολόγηση. Πιστεύετε πως θα τεθούν νέα εμπόδια και θα απαιτηθούν νέα μέτρα; Η κυβέρνηση έχει διακρίνει σενάριο ρήξης με τους θεσμούς; Καθώς μια απαίτηση νέων μέτρων θα ισοδυναμεί με πολιτική επιλογή...

Απάντηση: Συνεχίζοντας λοιπόν το συλλογισμό μου, θέλω να κωδικοποιήσω την πολιτική μας.

  • Σταθερό «όχι» σε κάθε απόπειρα ανακίνησης θέματος για νέα μέτρα
  • Γρήγορη ολοκλήρωση όλων των τεχνικής φύσεως προαπαιτουμένων
  • Απομόνωση των λίγων εκκρεμών πολιτικών ζητημάτων και σοβαρή διαπραγμάτευση με όπλο τα επιτεύγματα της οικονομίας και την ανταπόκρισή μας σε όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα

Πιστεύω ότι με αυτή την γραμμή της η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει ευρύτατες συμμαχίες και θα αφαιρέσει όλα τα προσχήματα από όσους θα ήθελαν αν δημιουργήσουν προβλήματα και να θέσουν νέα ζητήματα.

4. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να «τρέχει» πλέον τις ιδιωτικοποιήσεις. Τι θα γίνει με εκείνη την υπόθεση του Ελληνικού; Θα ξεκινήσει ποτέ κ. Υπουργέ;

Απάντηση: Η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει από τη δική της πλευρά ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Βεβαίως όλα πρέπει να γίνουν με σεβασμό στη νομοθεσία και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Και κάτι ακόμα. Όλα πρέπει να γίνονται με στόχο να διαμορφωθούν οι απαραίτητες ευρείες συναινέσεις για ένα τόσο μεγάλο έργο. Ένα έργο που δίχασε για μεγάλο διάστημα την κοινωνία και εκ των πραγμάτων θα σφραγίσει τη φυσιογνωμία της Αθήνας.

Όσοι νομίζουν ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε με φωνές, είτε απλώς με κυβερνητικές εντολές κάνουν λάθος. Και όχι μόνο κάνουν λάθος, αλλά προδίδουν και μια ορισμένη αντίληψη. Μια αντίληψη που βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος αναξιοπιστίας της χώρας.

Φιλοεπενδυτικό κλίμα υπάρχει όταν υπάρχουν σαφείς κανόνες που τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους. Όταν υπάρχει ένα καθεστώς όπου η εκάστοτε εκτελεστική εξουσία υπόσχεται παρακάμψεις των κανόνων, τότε όχι φιλοεπενδυτικό κλίμα δε διαμορφώνεται, αλλά καταστρέφονται η εικόνα και η αξιοπιστία της χώρας.

5. Ποια είναι η άποψή σας για τις Σκουριές; Είστε υπέρ της συνέχισης του έργου; 

Απάντηση: Υπό την προϋπόθεση της απάντησης σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις των μεθόδων εξόρυξης στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Στη διευκρίνιση αυτών ακριβώς των ζητημάτων σκοπεύει και η διαδικασία της Διαιτησίας που προέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Και νομίζω ότι πολύ καλά έκανε, διότι έτσι θα οδηγηθούμε σε μια τελική απόφαση που θα πρέπει να είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Όποια κι αν είναι αυτή.

6. Συμφωνείτε με τις ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης;

Απάντηση: Νομίζω ότι μετά από μια αρχική φάση όπου ενδεχομένως υπήρξαν καθυστερήσεις και αστοχίες υπήρξε η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση με πολύ καλά αποτελέσματα.

7.  Πολλά σενάρια αναδεικνύουν προοπτική συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά. Είστε υπέρ μιας ανάλογης προοπτικής;

Απάντηση: Υποστηρίζω σταθερά εδώ και πολλά χρόνια αυτή την προοπτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την Απλή Αναλογική και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι στόχος του είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Αν κάποιος πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του επί του θέματος είναι η λεγόμενη κεντροαριστερά. Και πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της η κεντροαριστερά όχι μόνο στο θεωρητικό ζήτημα, αλλά και στο πολύ συγκεκριμένο ενώπιον του οποίου βρίσκεται. Θα συζητήσει με το ΣΥΡΙΖΑ την προοπτική μίας κυβερνητικής συνεργασίας στη βάση προγραμματικής συμφωνίας ή με τη ΝΔ;

8. Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι. Αλλά δεν εφαρμόζονται. Η γραφειοκρατία δεν απομακρύνει τους επενδυτές, απογοητεύει κυρίως όλους μας. Μπορεί να αλλάξει κάτι;

Απάντηση: Πρέπει να αλλάξουν όλα. Πάνω από όλα όμως πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα που διαπερνά το πολιτικό σύστημα, τον κρατικό μηχανισμό και την κοινωνία ως προς το θέμα των επενδύσεων και συνολικά το μοντέλο οικονομικής διαχείρισης και ανάπτυξης. Η γραφειοκρατία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο. Όλοι την ξορκίζουν και όλοι την εκτρέφουν. Όλοι στα λόγια θέλουν να εφαρμόζονται οι νόμοι, αλλά κατά κανόνα για τους άλλους. Όλοι αναζητούμε ένα «παράθυρο» και σε αυτή την αναζήτηση χρησιμοποιούμε τα πολιτικά μας μέσα. Όλοι θέλουμε επενδύσεις, αλλά για κάπου αλλού και όχι στην περιοχή μας... και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτό τον κατάλογο.

Ίσως είναι ρομαντισμός ή αφέλεια όμως για εμένα το πέρασμα της Αριστεράς από την κυβέρνηση πρέπει να αφήσει βαθειά ίχνη αλλαγής σε όλα αυτά. Ή τουλάχιστον ίχνη μαχών που θα δοθούν για την αλλαγή κι ας χαθούν.

9. Τι θα αλλάξει ο νέος Αναπτυξιακός νόμος; Η ΝΔ σας κατηγορεί πως απλώς είναι μια από τα ίδια...

Απάντηση: Η φιλοσοφία του σημερινού αναπτυξιακού νόμου είναι τελείως διαφορετική. Ο νυν αναπτυξιακός πριμοδοτεί επενδύσεις που ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία, επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς και όχι μόνο στον τουρισμό. Ο νυν αναπτυξιακός μειώνει τις άμεσες επιχορηγήσεις υπέρ των φορολογικών κινήτρων. Ο νυν αναπτυξιακός επιχειρεί να διευρύνει τον αριθμό των αποδεκτών πριμοδοτώντας μικρότερες επιχειρήσεις.

10.  Είστε από τους κυβερνητικούς παράγοντες που έχετε ιδιαίτερες σχέσεις με τον κινεζικό  πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια τους; Μήπως είναι υπερβολές όλα αυτά που γράφονται για επενδύσεις δισ. ευρώ;

Απάντηση: Η συνεργασία με την Κίνα και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δημιουργεί η στρατηγική «OneBeltOneRoad» είναι ένα μεγάλο θέμα για την Ελλάδα. Ήδη η παρουσία της Coscoστο λιμάνι του Πειραιά έχει αλλάξει τη θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη των μεταφορών και δημιουργεί ένα αναπτυξιακό σπιράλ.

Όμως το πολύ μεγάλο στοίχημα είναι πώς η Ελλάδα θα μετατραπεί όντως σε μια γέφυρα μεταξύ Κίνας – ΕΕ και πώς θα συμβάλλει ώστε η ευρωκινεζική συνεργασία να μπει στις σωστές και αποδοτικές για όλες τις πλευρές βάση. Είναι ένα έργο σύνθετο, δύσκολο, αλλά πάρα πολύ ενδιαφέρον και με μεγάλα οφέλη για την Ελλάδα. Απαιτεί στρατηγική και πολύ προσεκτικές κινήσεις. Δεν πατάμε σε δύο βάρκες αλλά αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματα της θέσης μας, όχι μόνο για μας αλλά και για την Ευρώπη.

Με μια τέτοια προσεκτική και καλά επεξεργασμένη στρατηγική μπορούμε να προσελκύσουμε όντως πολύ μεγάλες επενδύσεις. Όπως μπορούμε να ενισχύσουμε τη θέση των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

11. Ο πρωθυπουργός φωτογράφισε κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό έργο. Εκτιμάται πως είναι αναγκαίος ένας ανασχηματισμός; 

Απάντηση: Γνωρίζετε ότι σε αυτού του είδους τις ερωτήσεις η απάντηση είναι μία και μόνη. Η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού.

12. Πρόσφατα έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το μάθημα των θρησκευτικών, για την αναγκαιότητα της προσευχής, την ελεύθερη επιλογή από πλευράς μαθητών κλπ. Γιατί πιστεύετε πως άνοιξε τώρα αυτή η συζήτηση; Ποια είναι η δική σας πολιτική γνώμη;

Απάντηση: Θίγετε ένα ζήτημα που θεωρώ πολύ μεγάλο και θα τολμήσω μια αιρετική απάντηση. Ο 21ος αιώνας μπήκε ορμητικά και οι αλλαγές στον κόσμο είναι σαρωτικές. Η χριστιανική Ευρώπη δεν είναι πια το κέντρο του κόσμου. Οι λαοί της Ευρώπης βιώνουν τη συμπίεση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών τους κατακτήσεων και ταυτόχρονα διακατέχονται από ανασφάλεια για το μέλλον. Όλα αυτά διαμορφώνουν συνθήκες επώασης τάσεων εθνικιστικών αναδιπλώσεων και ακραία αντιδραστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων.

Απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο είναι επείγον να αποκτήσει νέα ορμή το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όμως για να γίνει αυτό απαιτούνται αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Και πάνω από όλα απαιτείται σε αυτό το όραμα ο κάθε λαός να αναγνωρίζει και τη δική του προοπτική και τη συμβολή της δικής του ταυτότητας στη σύνθεσή του. Και αυτό επίσης προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των συνιστωσών κάθε εθνικής παράδοσης, κάθε ξεχωριστής εθνικής ταυτότητας.

Με δυο λόγια λοιπόν θεωρώ ότι η μείζων προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής εθνικής συνοχής σε ένα σχέδιο που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη μεγάλη προσπάθεια για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής δυναμικής και τη διαμόρφωση μιας νέας θετικής ευρωπαϊκής απάντησης στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Χώρος για περιττές συγκρούσεις ή για τακτοποίηση ιστορικών εκκρεμοτήτων κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

1. Είστε μέλος της νεοσύστατης taskforce υπό τον πρωθυπουργό για τις μεγάλες επενδύσεις. Πείτε μας λίγα λόγια για το πως θα λειτουργεί. Ποιες μεγάλες επενδύσεις αναμένουμε το επόμενο διάστημα;

Απάντηση: Το πρώτο και σημαντικό είναι το γεγονός της προσωπικής εμπλοκής του ίδιου του Πρωθυπουργού στο θέμα των επενδύσεων. Με την κίνησή του αυτή ο Πρωθυπουργός προφανώς θέλει να στείλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι το θέμα των επενδύσεων είναι η κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Από εκεί και πέρα, η λεγόμενη taskforce δεν θα υποκαταστήσει υπάρχουσες δομές. Θα εξασφαλίσει καλύτερο συντονισμό και άρση εμποδίων όπου αυτά διαπιστώνονται και δεν μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από τις επί μέρους διαδικασίες.

Ως προς τις αναμενόμενες επενδύσεις πρέπει να πω ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη πολύ μεγάλες επενδύσεις και δρομολογούνται άμεσα νέες στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, των ψηφιακών δικτύων, της βιομηχανίας, της αγροτοδιατροφής, της υγείας, του τουρισμού κλπ. Δεν θέλω να κάνω κατάλογο συγκεκριμένων έργων, όμως η σημερινή εικόνα εμπεριέχει όλα τα στοιχεία που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πάνω από όλα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που αποτελεί τον κεντρικό μας στόχο.

2. Όλοι πλέον παραδέχονται ότι το οικονομικό κλίμα στην ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί, αλλά το...μέλλον περνάει από την 3η αξιολόγηση. Ποια ζητήματα σας ανησυχούν;

Απάντηση: Έχουμε πια αρκετή εμπειρία για να καταλάβουμε ότι κάθε διαδικασία αξιολόγησης μπορεί να έχει δυσκολία και να κρύβει εκπλήξεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους. Προσερχόμαστε σε αυτή τη διαδικασία με μεγάλο επιχείρημα την πορεία της οικονομίας και την αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση εκπλήρωσε τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις της χώρας.

Βεβαίως δεν περνάει από το χέρι μας η επίλυση διαφορών μεταξύ των δανειστών μας και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κάποιοι να θέσουν νέα ζητήματα προκειμένου να πιέσουν την Ελλάδα για νέα μέτρα. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι εμείς ανταποκρινόμαστε σε ό,τι έχουμε δεσμευτεί. Δεν συζητάμε το ενδεχόμενο νέων μέτρων και διαμορφώνουμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες ούτως ώστε να κλείσουμε εντός του έτους την τρίτη αξιολόγηση.

3. Πραγματοποιείται μεγάλη συζήτηση στη δημόσια σφαίρα για τις αποκρατικοποιήσεις και μάλιστα είναι από τα βασικά επίδικα της 3ης αξιολόγησης, ενώ υπάρχει μια μικρή υστέρηση στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στο 8μηνο και οι στόχοι μέχρι το 2018 φαντάζουν αισιόδοξοι. Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας και ποια είναι τα ζητήματα που δημιουργούν πρόβλημα;

Απάντηση: Και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θεωρώ ότι πρέπει να το χειριστούμε στη βάση της κεντρικής κατεύθυνση που προανέφερα. Έχουμε υπογράψει κάποιες συμφωνίες τις οποίες και πρέπει να τηρήσουμε. Μεταξύ αυτών και τις συμφωνίες για τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν πρέπει στην τελική φάση εξόδου από το πρόγραμμα και την επιτήρηση να δώσουμε κανένα «πάτημα» για να ανοίξουν συζητήσεις για νέα μέτρα, νέο πρόγραμμα, συνέχιση της επιτήρησης.

Πιστεύω ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και η ταχύτητα είναι δύο παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία των πραγμάτων από τώρα μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη και ένα μεγάλο ρίσκο. Εάν μείνει στη μέση του ποταμού θα βουλιάξει. Εάν βγει στην απέναντι όχθη θα κερδίσει όχι απλώς μια μάχη αλλά τον πόλεμο.

4. Τι πρέπει να γίνει για να συμβεί αυτό που λέτε και δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα;

Απάντηση: Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, διότι τώρα πια όλοι έχουν πεισθεί ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να βγούμε από το πρόγραμμα και την επιτήρηση. Όποιοι λοιπόν θέλουν να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν κάθε δισταγμό και ταλάντευσή μας. Το μείζον για την κυβέρνηση είναι να αποδειχθεί συνεπής ως προς τη θέση ότι δεν θα δεχθεί συζήτηση για νέα μέτρα και ότι το καλοκαίρι του 2018 θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.

5. Κατά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα ανέκυψε το ζήτημα ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ. Τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση στο θέμα του «νερού»;

Απάντηση: Κατά την επίσκεψη Μακρόν αναδείχθηκαν πολύ μεγαλύτερα και σοβαρότερα ζητήματα. Μακρόν και Τσίπρας με τις ομιλίες τους στην Πνύκα εγκαινίασαν ουσιαστικά το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και το διαφορετικό μείγμα πολιτικής προκειμένου να ξανακερδίσει η ΕΕ την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών.

Επίσης, κατά τη συνάντηση Μακρόν – Τσίπρα με τους Γάλλους και τους Έλληνες επιχειρηματίες αναδείχθηκαν οι προοπτικές οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και κυρίως εκφράστηκε η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Τώρα ως προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ είναι γνωστό το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς που θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ για μειοψηφικό πακέτο μετοχών αυτών των εταιρειών. Όπως επίσης είναι γνωστή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η πλειοψηφία των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, δηλαδή ο έλεγχός τους, θα παραμείνει στο Δημόσιο.

6. Για το μέλλον της Ευρώπης ακούστηκαν διάφορες προτάσεις από τους Γιούνκερ, Μακρόν και Τσίπρα το τελευταίο διάστημα. Πιστεύετε ότι «χωράει» η Ελλάδα στην Ευρώπη και με ποιους όρους, για τα επόμενα χρόνια, δεδομένης και της στάσης που κρατά η Γερμανία;

Απάντηση: Στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης αναδείχθηκαν τα μεγάλα ελλείμματα της Ευρωζώνης. Από αυτή την άποψη η Ελλάδα είναι η χώρα που συμβολίζει όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στην Ευρώπη και αυτό αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα κρίσιμο σημείο για τις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν και για την έκβαση των διεργασιών που τώρα ξεκινάνε.

Ναι, η Ελλάδα χωράει, μπορεί να έχει και θέση και ρόλο. Βεβαίως πρέπει να περάσει με επιτυχία τη δοκιμασία της τρίτης αξιολόγησης. Πρόκειται λοιπόν για μια διπλή μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να πετύχουμε και στα δύο μέτωπα. Βεβαίως όσο θα κριθεί η κυβέρνηση άλλο τόσο θα κριθεί και η αντιπολίτευση για τη στάση που θα κρατήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα.

7. Το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» κατέδειξε μια σειρά από κενά που υπάρχουν στο σύστημα μεταφοράς καυσίμων μέσω πλοίων. Ποιες αλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν, δεδομένου ότι αναμένονται τα επόμενα χρόνια επενδύσεις υψηλού ρίσκο από περιβαλλοντικής άποψης, όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων;

Απάντηση: Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σύνθετο θέμα το οποίο καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν θέλησε στα αλήθεια να το αγγίξει. Η σημερινή κυβέρνηση πιστεύω ότι έχει τη δύναμη και τη θέληση να κάνει ουσιαστικά βήματα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι το σοκ που υπέστη η ελληνική κοινωνία από τη συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία μιας μεθοδικής προσπάθειας αντιμετώπισης όλων των πλευρών του θέματος. Και για να το πω απλά. Αν κάποιος μπορεί να πάρει πραγματικά μέτρα και να μην αρκεστεί σε θεατρινισμούς είναι σημερινή κυβέρνηση.

8. Ποια είναι η ματιά σας απέναντι στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Κεντροαριστερά;

Απάντηση: Η Αριστερά ήταν και είναι πάντα υπέρ των ευρύτερων συνεργασιών στη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Εξ ού κι η σταθερή μας προσήλωση στην Απλή Αναλογική ως πάγιου εκλογικού συστήματος. Είναι απολύτως φυσιολογικό λοιπόν να μας ενδιαφέρουν και να παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς. Θα περιμένουμε, λοιπόν, την ολοκλήρωση των διαδικασιών, την εκλογή ηγεσίας και την οριστική μορφοποίηση του χώρου. Από εκεί και πέρα κι εν όψει των εκλογών του 2019, θα υπάρξει ταυτόχρονα και ανταγωνισμός και διάλογος. Πάντα από τη δική μας πλευρά στη βάση των προγραμματικών προτάσεων για το μέλλον της χώρας. Θέλω να πιστεύω ότι κι από την πλευρά της κεντροαριστεράς θα υπάρξει η ίδια στάση. Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι η αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες θα σκιάσουν τη μεγάλη εικόνα και θα βάλουν σε δεύτερη μοίρα την προοπτική της χώρας.

9. Τον περασμένο Μάιο αποκαλύψατε πως το Ελληνικό Δημόσιο φέρεται να κατέβαλε προκαταβολές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στο σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για παραγγελίες έργου το οποίο ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Σε ποια φάση βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Απάντηση: Το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι μεγάλο και στον τρόπο που εξελίχθηκε υπάρχουν πολλές σκιές. Όμως το ζητούμενο σήμερα είναι η επίλυσή του. Η Ελλάδα έχει μπει σε μια νέα φάση κι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η ναυπηγοεπισκευή να ανθίσει και πάλι. Έχουμε εξαιρετικές υποδομές, εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και τεράστια ζήτηση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας τη συνέχιση μιας απαράδεκτης κατάστασης για την οποία πολλοί έπρεπε να ντρέπονται αντί να κουνούν το δάκτυλο και να κάνουν μαθήματα στην κυβέρνηση που δήθεν δεν τα καταφέρνει στις επενδύσεις. Τα δικά τους κατορθώματα όντως είναι αξεπέραστα. Και τα ναυπηγεία είναι τρανταχτό παράδειγμα. Μπαίνουμε λοιπόν τώρα στην πιο λεπτή φάση και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να βρούμε μια λύση ώστε τα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας να λειτουργήσουν ξανά με τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Sky News

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο τη χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημητρίου Παπαδημητρίου στην εκπομπή του Ian King, του τηλεοπτικού σταθμού SKY NEWS.

 

https://www.youtube.com/watch?v=oC4Gc3xkztE

 

SKY NEWS

Συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και το δημοσιογράφο Μάκη Αποστόλου

Για την εμπέδωση της σταθερότητας και των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μίλησε στη συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ του Σαββατοκύριακου ο υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας. Ενόψει της τρίτης αξιολόγησης τόνισε ότι δεδομένων των καλών επιδόσεων της οικονομίας, θα πρέπει να μην υπάρξουν κενά ως προς την τήρηση και υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας. Ως προς τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, επισήμανε το εξής: «μας αφορούν και τις παρακολουθούμε με ενδιαφέρον. Η δική μας αντίληψη ήταν πάντα η αντίληψη των ευρύτερων συναινέσεων και των συνεργασιών». Όσον αφορά στις εκλογές, τόνισε ότι σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «2 + 4». «Στα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές, η κυβέρνηση οφείλει να επιτύχει την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτήρηση και να δώσει σαφή δείγματα του δικού της σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη δίκαιη ανάπτυξη. Η δημοσιονομική αντιπολίτευση αθροίζει βεβαίως ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Εκλογές όμως δεν κερδίζει» είπε.

 

 

1. Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το κλίμα για τη χώρα μας στο εξωτερικό δείχνει να έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ποια είναι εικόνα έχετε σχηματίσει εσείς από τις επαφές σας με εκπροσώπους της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής σκηνής;

 

Απάντηση: Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εμπέδωσε την εικόνα σταθερότητας της χώρας και των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Αυτό τροφοδότησε περαιτέρω το ούτως ή άλλως υπαρκτό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, η βιομηχανία, οι νέες τεχνολογίες, τα φάρμακα αποτελούν τομείς που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και μεγάλη κινητικότητα.

Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΟΟΣΑ σχετικά με την πορεία των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων το 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017 πιστοποιούν αυτή τη δυναμική. Και οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις ήταν πάντα το αδύναμο σημείο της ελληνικής οικονομίας. Άρα εκτός από τα ποσοτικά στοιχεία έχουμε και μια ποιοτική αλλαγή στη διάρθρωση του ΑΕΠ, η οποία θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα διότι πρόκειται για πολύ κρίσιμο στοιχείο.

 

2. Η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με σημαντική καθυστέρηση. Πως πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογες καθυστερήσεις και στην επερχόμενη τρίτη αξιολόγηση;

 

Απάντηση: Οι αξιολογήσεις είναι μια διαδικασία που προφανώς δεν εξαρτάται μόνον από εμάς. Εμείς όμως πρέπει έγκαιρα να εκτιμήσουμε σωστά και να προβλέψουμε πού μπορεί να υπάρξουν τα προβλήματα και άρα πού πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Τα στοιχεία λοιπόν που ισχυροποιούν τη δική μας θέση σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι δύο:

α) οι επιδόσεις της οικονομίας και

β) η τήρηση από την πλευρά μας των συμπεφωνημένων.

Άρα επειδή οι επιδόσεις της οικονομίας είναι καλές θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την ίδια εικόνα και ως προς την τήρηση και υλοποίηση των δεσμεύσεών μας. Εάν σε αυτό το σημείο δεν υπάρξουν κενά, τότε πιστεύω ότι θα εξασφαλίσουμε τις συμμαχίες που απαιτούνται για να αποκρούσουμε το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να τεθούν από μερίδα των δανειστών μας νέα ζητήματα στο τραπέζι και παράλογες απαιτήσεις.

3. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε έντονες διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ποια είναι η άποψη σας για τις αλλαγές που δρομολογούνται στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό της χώρας και ποιος θεωρείται πως πρέπει να είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο περιβάλλον;

 

Απάντηση: Οι διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς μας αφορούν και τις παρακολουθούμε με ενδιαφέρον. Η δική μας αντίληψη ήταν πάντα η αντίληψη των ευρύτερων συναινέσεων και των συνεργασιών. Για αυτό και ψηφίσαμε την απλή αναλογική που πάντα υποστηρίζαμε. Βεβαίως, σήμερα, οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς είναι πολύ επιθετικές απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Βρεθήκαμε για πολλά χρόνια σε παρόμοια θέση και καταλαβαίνω την ψυχολογία που τους ωθεί σε αυτή την στάση. Θα πρότεινα να μελετήσουν τη δική μας εμπειρία και να αποφύγουν λάθη που στο παρελθόν διαπράξαμε εμείς. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε μεγάλες προοπτικές για την πορεία της χώρας.

 

4. Έχοντας πλέον ένα σημαντικό δείγμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει προκειμένου να ανατρέψει τα έως τώρα δεδομένα (δημοσκοπήσεις) που φέρνουν τη ΝΔ πρώτο κόμμα με σημαντική διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ;

 

Απάντηση: Το δικό μας σύνθημα είναι 2 + 4. Στα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές, η κυβέρνηση οφείλει να επιτύχει την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτήρηση και να δώσει σαφή δείγματα του δικού της σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη δίκαιη ανάπτυξη. Αυτά θα της επιτρέψουν να διεκδικήσει με αξιώσεις και την επόμενη τετραετία. Η ΝΔ από την άλλη πλευρά, καθώς διαψεύδονται η μία μετά την άλλη όλες οι προβλέψεις της, βρίσκεται σε ένα στρατηγικό κενό που μέχρι στιγμής δεν μπορεί να καλύψει. Η δημοσιονομική αντιπολίτευση αθροίζει βεβαίως ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Εκλογές όμως δεν κερδίζει.

 

5. Πως εξελίσσεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων; Ειδικότερα σε ότι αφορά στο θέμα του Ελληνικού, σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα και πότε αναμένετε να ξεκινήσει αυτή η μεγάλη επένδυση;

 

Απάντηση: Το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό προχωράει και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που μπορεί τώρα πια να αναστρέψει την πορεία της υλοποίησής της. Υπάρχει μια τεχνητή διόγκωση ορισμένων ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν στη διαδικασία υποβολής του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να «γρατζουνάνε» τη θετική εικόνα της χώρας χωρίς κανένα λόγο.

Και για να γίνω πιο σαφής. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έκδοση του ΠΔ και την έναρξη υλοποίησης του έργου προϋποθέτει την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών. Αυτό είναι εκείνο που εγγυάται την ασφάλεια δικαίου και την εξασφάλιση των επενδυτών. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν τα πράγματα να γίνουν αλλιώς είναι φορείς μιας αντίληψης που ανήκει στο παρελθόν. Μιας αντίληψης που ενώ δείχνει να είναι υπέρ των επενδύσεων αποδεικνύεται ο μεγάλος εχθρός τους.

 

6. Σχετικά με την επένδυση της EldoradoGold, πρόκειται για ένα θέμα που έχει διχάσει την τοπική κοινωνία, ενώ υπάρχουν διχογνωμίες και μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης. Θεωρείτε ότι πρόκειται για πολιτικό πρόβλημα κυρίως;

 

Απάντηση: Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολόγησε μια διαδικασία διαιτησίας για να επιλυθούν με τρόπο αδιάβλητο τα προβλήματα που ταλανίζουν χρόνια τη συγκεκριμένη επένδυση και διχάζουν την τοπική κοινωνία. Θεωρώ ότι εάν υπάρξει από όλες τις πλευρές καλή πίστη θα βρεθεί εκείνη η λύση που θα εξασφαλίσει την απαραίτητη για την υλοποίηση της επένδυσης κοινωνική συναίνεση. Διαφορετικά τα πράγματα δε μπορούν να προχωρήσουν και αυτό έχει αποδειχθεί. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν να καταλάβουν ότι οι δικές τους μέθοδοι απέτυχαν σε αυτά τα ζητήματα και μας κληροδότησαν μεγάλες ανοιχτές πληγές.

 

7. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και από τα έργα ΣΔΙΤ;

 

Απάντηση: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αλλάζει τη λογική των προηγούμενων νόμων. Με το νέο νόμο πριμοδοτούμε τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη του τομέα μεταποίησης και περιορίζουμε την άμεση επιχορήγηση προς όφελος των φορολογικών απαλλαγών σε ορίζοντα δωδεκαετίας. Όλα αυτά σε πλήρη αντίθεση με όσα γίνονταν μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά να σας πω μονάχα ότι με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους το 95% των επιχορηγήσεων δόθηκαν σε επιχειρήσεις χαμηλής και σχετικά χαμηλής τεχνολογίας.

Δίνουμε λοιπόν ένα σαφές δείγμα σχετικά με το πώς αντιλαμβανόμαστε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Και πρέπει να πω ότι η ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Σε εμένα είναι φανερό ότι κάτι πολύ ουσιαστικό αλλάζει στην ελληνική οικονομία. Και για αυτό νομίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση υπό προϋποθέσεις μπορεί να εκφράσει αυτό το ρεύμα αλλαγής νοοτροπίας και κουλτούρας.

Σχετικά με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης προωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων ΣΔΙΤ σε συνεργασία με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και βεβαίως με τα άλλα υπουργεία. Η μορφή των ΣΔΙΤ εξασφαλίζει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα και θα πρέπει να αποτελέσει από εδώ και πέρα βασικό στοιχείο της αναπτυξιακής στρατηγικής. Κινητοποιεί ιδιωτικούς πόρους, εξασφαλίζει πιστή τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών, καθώς και υψηλής ποιότητας κατασκευή και λειτουργία. Επιπλέον κατανέμει σωστά τους επιχειρηματικούς κινδύνους μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, ενώ οι δαπάνες δεν εγγράφονται στο χρέος και στο έλλειμμα.

 

8. Ποια είναι η «γεύση» που σας έχει αφήσει η φετινή ΔΕΘ και ειδικότερα για την Κίνα, στην οποία ήταν αφιερωμένη η φετινή έκθεση;

 

Απάντηση: Στη φετινή ΔΕΘ αποτυπώθηκε το κλίμα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Αποτυπώθηκε επίσης η δυναμική ανάπτυξης των ελληνοκινεζικών σχέσεων, αναδείχτηκαν οι δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στις οικονομικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής. Η μετατόπιση των διεθνών οικονομικών εξελίξεων προς την Ευρασία δίνει στην Ελλάδα μια ιστορική δυνατότητα. Μια δυνατότητα να προσελκύσει επενδύσεις και να αναπτυχθεί οικονομικά. Κυρίως όμως δίνει μια μεγάλη δυνατότητα να ενισχύσει τη θέση της και το ειδικό της βάρος, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. γενικότερα. Ο συμβολισμός της φετινής επιτυχίας της ΔΕΘ είναι έντονος, γιατί η ιστορία της Θεσσαλονίκης δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η ελληνική στρατηγική.

 

9. Ποια ήταν τα βασικά «μηνύματα» από την πρόσφατης επίσκεψη στη χώρα μας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν;

 

Απάντηση: Το κύριο μήνυμα της επίσκεψης Μακρόν έχει να κάνει με τις προοπτικές της Ευρώπης και τις διεργασίες που θα εκκινήσουν αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Οι ομιλίες Μακρόν- Τσίπρα στην Πνύκα σκιαγραφούν ένα πολιτικό σχέδιο για να ξανακερδίσει η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, δυναμική και κοινωνική συναίνεση. Από εκεί και πέρα, η οικονομική συνεργασία ανάμεσα την Ελλάδα και τη Γαλλία μπήκε σε ένα καθαρότερο πολιτικό πλαίσιο. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα και εκκινώντας από την συνεργασία μας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα έχουμε απτά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, όπως ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες, οι υποδομές κλπ.

 

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στην ιστοσελίδα Euro2day.grκαι στον δημοσιογράφο Σταμάτη Ζησίμου

Κύριε Παπαδημητρίου, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την εξέλιξη του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Είστε ικανοποιημένος από αυτή την επίδοση; Πιστεύετε ότι θα πιαστεί ο ετήσιος στόχος για ανάπτυξη στην περιοχή του 2%;

Κοιτάξτε, πάντα το δεύτερο τρίμηνο, στις περισσότερες οικονομίες, το ΑΕΠ δεν είναι τόσο υψηλό όσο το τρίτο και τέταρτο. Αυτό που είναι σημαντικό και έχει ενδιαφέρον και δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι ότι η χώρα έχει μπει σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης. Το ότι το δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης είναι μεγαλύτερος από το πρώτο τρίμηνο δείχνει ότι ο στόχος του 1,8% για το 2017 είναι πολύ εφικτός. Από αυτή την άποψη, λοιπόν, μπορώ να πω ότι εκτός από το ΑΕΠ που δείχνει αυτή την ανάπτυξη, όλες οι άλλες μεταβλητές που επιβεβαιώνουν την υγεία μιας οικονομίας είναι πάρα πολύ θετικές. Συνεπώς, αυτή η προσπάθεια που έχει κάνει η κυβέρνηση από το 2016 μέχρι τώρα, παρόλο που είχε τα προβλήματα της δεύτερης αξιολόγησης, για την οποία πέρασε πολύ περισσότερος χρόνος από ό,τι χρειαζόταν, είναι σε πολύ καλό δρόμο.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όμως, καταγράφουν υποχώρηση των επενδύσεων. Πού το αποδίδετε αυτό;

Από κάποια άποψη μπορώ να πω ότι το δεύτερο τρίμηνο είναι κι αυτό όπως το πρώτο τρίμηνο, με την έννοια ότι δεν είχε κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό είχε κάποια σημασία για τις επενδύσεις, καθώς επενδυτές ναι μεν ήθελαν να επενδύσουν, αλλά ήταν λίγο διστακτικοί γιατί περίμεναν το κλείσιμο της αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή, τα διάφορα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου είχαν διαμορφώσει ένα κλίμα το οποίο δεν ήταν ενθαρρυντικό. Παρ' όλα αυτά, το κλίμα φοβίας δεν πέρασε, δεν πήγαμε πίσω στην ανάπτυξη, αλλά το αντίθετο, καταγράφηκε και αύξηση του ΑΕΠ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Για αυτό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το 2017 θα υπάρξει υποχώρηση των επενδύσεων. Το αντίθετο περιμένουμε.

Οπότε, λαμβάνετε θετικά μηνύματα στο κεφάλαιο των επενδύσεων…

Αυτό που ξέρω είναι ότι το επενδυτικό κλίμα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό, βλέπω πολλούς επενδυτές κάθε μέρα και δεν ακούω παρά μόνο ότι θέλουν ή ήδη έχουν επενδύσει. Δεν είναι βέβαια όλοι με τις μεγάλες επενδύσεις των 300 εκατ. ευρώ, όπως ο Παπαστράτος, αλλά υπάρχουν και πολλές μικρότερες επενδύσεις, της τάξεως των 5, 6, 7 εκατομμυρίων ευρώ, για τις οποίες όμως δεν ακούμε. Είναι οι λεγόμενοι «αθόρυβοι» επιχειρηματίες που έχουν δει τις ευκαιρίες, έχουν δει ότι η χώρα έχει μπει σε διαφορετικό ρυθμό. Αυτοί βλέπουν ότι και η ιδιωτική κατανάλωση αυξάνεται, οπότε παράγουν και για την εγχώρια ζήτηση αλλά και για καλύψουν τη ζήτηση των εξαγωγών. Οι εξαγωγές, όπως ξέρετε, έχουν δείξει τεράστια άνοδο σε σύγκριση όχι μόνο με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και του 2015, αλλά της τελευταίας δεκαετίας. Όπως και άλλοι δείκτες, όπως ο PMI, ο οποίος έχει ξεπεράσει τις 52 μονάδες, που δείχνει ότι η χώρα αναπτύσσεται, ότι υπάρχει πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης και αυτό φυσικά που επισημαίνει είναι ότι το παραγωγικό μοντέλο που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση είναι απόλυτα αναγκαίο, για αυτό και προσπαθούμε να το εδραιώσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει μόνιμο.

Πάντως υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση στο να πιαστεί ο στόχος του 2%. Πώς θα τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο;

Ας μην ξεχνάμε ότι το τρίτο τρίμηνο είναι το σημαντικότερο για τον τομέα του τουρισμού και όπως όλοι γνωρίζουμε φέτος έχουμε ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, ενώ και οι δαπάνες τους είναι αρκετά μεγαλύτερες από αυτές των προηγούμενων χρόνων. Το ποσοστό του τουρισμού στο ΑΕΠ θα είναι πολύ σημαντικό και σημαντικότερο από τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να δώσει ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας αλλά και στην απασχόληση, διότι δεν είναι μόνο οι άμεσες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αλλά είναι και οι έμμεσες, οι οποίες συμβάλλουν στην ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο ΑΕΠ. Οπότε το τρίτο τρίμηνο θα είναι το πιο σημαντικό και νομίζω ότι επειδή η τουριστική περίοδος δεν κρατάει μόνο ως το τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά συνεχίζεται τον Οκτώβριο, η επίδραση του τουρισμού στο ΑΕΠ θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Επίσης υπάρχει και ο τομέας της μεταποίησης, που έχει αρχίσει και δείχνει στοιχεία ανάπτυξης. Όπως έχουμε δει από τη βιομηχανική παραγωγή, η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πέρυσι και αυτό θα συνεχιστεί, όπως επίσης και η ενίσχυση των εξαγωγών.

Ωστόσο μπροστά μας έχουμε την τρίτη αξιολόγηση. Δεν σας ανησυχεί η έκβασή της και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας;

Κοιτάξτε, δεν θα ήταν πολύ έξυπνο να πω ότι δεν ανησυχώ για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και γενικά για οποιαδήποτε αξιολόγηση. Όπως έχει αποδειχθεί, όλες οι αξιολογήσεις είναι δύσκολες, αλλά νομίζω ότι αυτή η αξιολόγηση, αν και μπορεί να μην κλείσει μέσα σε ένα μήνα, ωστόσο τα προαπαιτούμενα και αυτά που χρειάζονται για να κλείσει είναι τα περισσότερα στη διαδικασία της τακτοποίησης. Τα θέματα που ίσως έχουν κάποιο πρόβλημα είναι πολύ λίγα, αλλά νομίζω ότι θα είναι πολύ πιο σύντομη από ό,τι ήταν η προηγούμενη.

Μιλήσατε προηγουμένως για την υλοποίηση επενδύσεων. Ωστόσο στρατηγικές, δηλαδή μεγάλες επενδύσεις, δεν βλέπουμε. Γιατί;

Βλέπουμε. Στο επόμενο διάστημα, αμέσως μετά τη ΔΕΘ, θα έχουμε άλλη μία συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, καθότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο-τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια που νομίζω ότι είναι ώριμα και μπορούν να εγκριθούν.

Στον τομέα του τουρισμού και αυτά;

Δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά δεν είναι στον τομέα τουρισμού. Είναι στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

Με τις επενδύσεις που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο τι γίνεται;

Αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο, στην πρώτη φάση, στο πλαίσιο των τεσσάρων καθεστώτων που έχουν προκηρυχθεί έχουν ενταχθεί 772 επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της πληρότητας των αιτήσεων και προχωράμε στον έλεγχο της νομιμότητας και στην αξιολόγηση. Νομίζω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε τις εγκρίσεις. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι τα περισσότερα αιτήματα στον αναπτυξιακό δεν αφορούν τουριστικές επενδύσεις αλλά επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης.

Πότε θα προκηρυχθούν τα άλλα τέσσερα καθεστώτα;

Τα άλλα τέσσερα καθεστώτα θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2018.

Γιατί αυτή η καθυστέρηση;

Διότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε αυτά τα αιτήματα, ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία ένταξής τους στο νόμο.

Ένα από τα τέσσερα καθεστώτα, που δεν έχουν προκηρυχθεί, είναι και το Ταμείο Συμμετοχών. Θα προχωρήσει ή ενόψει ίδρυσης της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα εγκαταλειφθεί;

Δεν θα εγκαταλείψουμε τίποτα. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι η μητρική εταιρεία που κάτω από την αιγίδα της θα ενταχθούν το ΕΤΕΑΝ, το ΤΑΝΕΟ, ο ΟΑΕΠ. Αυτοί οι οργανισμοί όχι μόνο θα συνεχίσουν αλλά θα επιταχύνουν τη λειτουργία τους, όπως επίσης θα έχουμε και περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία. Οπότε το Ταμείο Συμμετοχών, στο οποίο αναφερθήκατε, είναι ένα από τα καθεστώτα. Αλλά μην ξεχνάτε, έχουμε και το Ταμείο Συνεπενδύσεων, στο οποίο αναμένουμε τις πρώτες εγκρίσεις τον επόμενο μήνα. Συνεπώς υπάρχουν πολλά εργαλεία που θα επισπεύσουν την ανάπτυξη.

Όπως είπατε, υπάρχουν ήδη αρκετά χρηματοδοτικά εργαλεία. Οπότε ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας ποιος θα είναι;

Η Αναπτυξιακή δεν θα έχει μόνο συντονιστικό ρόλο, αλλά θα έχει και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ας μην ξεχνάμε ότι το τραπεζικό σύστημα αυτή τη στιγμή δεν καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό που θα προσπαθήσει και θα επιτύχει η Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι να καλύψει το κενό που υπάρχει από τις συστημικές και τις συνεταιριστικές τράπεζες προς τις ΜμΕ. Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Μια μικρή επιχείρηση βγαίνει από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, είναι μεν βιώσιμη, αλλά χρειάζεται κεφάλαιο κίνησης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αυτό το κενό θα προσπαθήσει να καλύψει η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας;

Η χρηματοδότησης της Αναπτυξιακής θα έρθει από το δημόσιο και άλλες αναπτυξιακές τράπεζες. Ο στόχος της είναι διαφορετικός από αυτόν των συστημικών τραπεζών. Έχει πολλά να κάνει, θα προσπαθήσει να προσελκύσει κεφάλαια από ιδρύματα που τώρα δεν χρηματοδοτούν τη χώρα, όπως άλλες αναπτυξιακές τράπεζες και συγκεκριμένα της Γερμανίας, της Γαλλίας, η νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, η αναπτυξιακή τράπεζα της Βραζιλίας και το πιστωτικό ταμείο της παγκόσμιας τράπεζας. Οπότε έχει πολλά να προσφέρει και μεταξύ των άλλων όπως π.χ. μικροπιστώσεις.

Το κενό τη χρηματοδότησης δεν θα μπορούσε να καλυφθεί από τις συστημικές; Θα είναι ανταγωνιστική η Αναπτυξιακή Τράπεζα με τις συστημικές;

Έχω συναντηθεί με όλους τους τραπεζίτες των συστημικών τραπεζών και τους έχω ενημερώσει ότι ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας δεν θα είναι ανταγωνιστικός αλλά, τουναντίον, συμπληρωματικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ τραπεζών και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, διότι μερικά από τα χρηματοδοτικά προγράμματα θα ήταν καλύτερο να γίνονται μέσω των συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών. Αυτό που μας ενδιαφέρει ως κυβέρνηση είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα να προσφέρει δάνεια χαμηλότερου επιτοκίου. Διότι, όπως ξέρετε, η Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν έχει ως στόχο την κερδοφορία αλλά την ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα.

Πότε θα λειτουργήσει;

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυσή της και ευελπιστούμε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2018 η μητρική εταιρεία θα είναι σε λειτουργία.

Αν και είναι ενεργός εδώ και ένα μήνα, οι αιτήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν είναι πολλές. Κρίνετε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον;

Κάθε άλλο. Τα στοιχεία που έχουμε για τον Αύγουστο είναι πολύ ενθαρρυντικά. Έχουν μπει στην πλατφόρμα πάρα πολλές επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν στοιχεία, που σημαίνει ότι σταδιακά θα υποβάλλουν την τελική αίτηση. Έχουν απορριφθεί όμως και πολλές αιτήσεις, είτε γιατί είναι φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις, είτε διότι έκαναν λάθος στην υποβολή στοιχείων.

Πόσες επιχειρήσεις εκτιμάτε ότι θα υπαχθούν στον μηχανισμό;

Οι ίδιες οι τράπεζες έχουν πει ότι περίπου 175.000 επιχειρήσεις μπορούν να μπουν στον μηχανισμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι και περισσότερες, διότι οι τράπεζες βλέπουν δάνεια ύψους πολύ πάνω από τις 20.000 ευρώ, ενώ εμείς έχουμε ορίσει ως κατώφλι τις 20.000 ευρώ.

Και πόσες πιστεύετε ότι θα διασωθούν;

Από τις 400.000 επιχειρήσεις που είναι υπερχρεωμένες, πιστεύουμε ότι μέσω εξωδικαστικού θα διασωθούν περίπου 120.000-125.000. Οι εκτιμήσεις αυτές προέρχονται τόσο από τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά και από τις εκτιμήσεις των επιμελητηρίων και άλλους φορείς.

Και οι υπόλοιπες 280.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Αυτό που σας λέω είναι ότι για να υπαχθεί μια επιχείρηση θα πρέπει να είναι βιώσιμη. Πρέπει να τηρεί μερικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα να έχει τουλάχιστον μια κερδοφόρα χρήση την τελευταία τριετία, που πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν. Γι’ αυτό όταν λέω 120-125 χιλιάδες, υπολογίζουμε τα στοιχεία του 2016. Όμως είναι και η χρήση του 2017, στην οποία πολλές επιχειρήσεις θα μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις. Μην ξεχνάτε ότι μπαίνουμε σε περίοδο ανάπτυξης και πολλές επιχειρήσεις ίσως να μη χρειαστεί καν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό. Επίσης προετοιμάζουμε και ρύθμιση εκτός εξωδικαστικού, η οποία θα αφορά στην αποπληρωμή οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις. Οπότε δεν μπορώ να πω ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Αυτό που λέω είναι ότι πολλές μπορεί να ενταχθούν στον εξωδικαστικό.

Κλείνοντας, υπουργέ, οι επενδυτές πού θα πρέπει να απευθύνονται; Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ή στα γραφεία της ΝΔ όπως πρόσφατα τους κάλεσε ο κ. Μητσοτάκης;

Συνήθως αποφεύγω να απαντάω σε δηλώσεις που παραπέμπουν στη μικροπολιτική, αλλά είναι δύσκολο αυτή τη φορά. Διότι νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας «απεγνωσμένος» αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όταν ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης, που θέλει να γίνει πρωθυπουργός, λέει στους επενδυτές να στείλουν τις επενδύσεις τους στην Πειραιώς 62, υπάρχει κάποιο τεράστιο πρόβλημα. Πολλοί παράγοντες βλέπουν αλλαγή του κλίματος. Για παράδειγμα ο Αμερικανός Πρέσβης έχει ισχυρισθεί πολλές φορές ότι αυτό που υπάρχει στη χώρα είναι πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις. Υπάρχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, υπάρχουν αναξιοποίητοι φυσικοί πόροι και η Ελλάδα προσφέρει αυτές τις ευκαιρίες που οι Αμερικανοί επενδυτές και οποιοιδήποτε άλλοι επενδυτές δεν κοιτάνε κάτι άλλο, παρά μόνο αν το κλίμα είναι φιλικό. Αυτή η κινητικότητα, αυτό το μομέντουμ που επιδεικνύεται, λέει κάτι για την κυβέρνηση: το αν θέλει τις επενδύσεις, το αν προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές. Του κυρίου Μητσοτάκη οι δηλώσεις είναι απλά άστοχες.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn