espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

ops ade

Ομιλία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα

Κύριε Περιφερειάρχη, Κύριοι Δήμαρχοι, Κυρίες και Κύριοι,

Το ένατο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που γίνεται σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) είναι στα πλαίσια επεξεργασίας, εξειδίκευσης και εμπλουτισμού της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021 για την οικονομία της χώρας και της περιφέρειας.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017, συνοδεύτηκε από μία σειρά ρεκόρ επιδόσεων δεκαετίας, τουλάχιστον σε βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως είναι οι εξαγωγές, οι επενδύσεις, οι ξένες άμεσες επενδύσεις, η απασχόληση, το ποσοστό ανεργίας, τα δίδυμα ελλείμματα και οι δείκτες εμπιστοσύνης της οικονομίας.

Ειδικότερα:

 1. Είμαστε η 1η χώρα πανευρωπαϊκά από πλευράς προόδου προσαρμογής της οικονομίας (σύμφωνα με το EuroPlusMonitor), αφού κατορθώσαμε να μηδενίσουμε τα δίδυμα ελλείμματα της Γενικής Κυβέρνησης και των τρεχουσών συναλλαγών σαν ποσοστά στο ΑΕΠ.
 1. Διατηρούμε τα υψηλότερα επίπεδα ανταγωνιστικότητας τιμών της τελευταίας 8ετίας και τον υψηλότερο βαθμό εξωστρέφειας που είχαμε ποτέ σαν οικονομία, με τις εξαγωγές αγαθών κι υπηρεσιών να φθάνουν σε ιστορικά κορυφαία επίπεδα.
 1. Είχαμε την καλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον τομέα των παραγωγικών ιδιωτικών και ξένων άμεσων επενδύσεων της τελευταίας 10ετίας.
 1. Η βιομηχανική παραγωγή και ο δείκτης προμηθειών των μάνατζερ στη μεταποίηση (ΡΜΙ) σημείωσαν την ισχυρότερη άνοδο στο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας.
 1. Εντυπωσιακή είναι ακόμη η αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας και σε μικρότερο βαθμό του λιανικού εμπορίου για πρώτη φορά στη διάρκεια της 10ετίας.
 1. Είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης της τελευταίας 10ετίας και τα χαμηλότερα επίπεδα ανέργων, ανεργίας νέων και μακροχρόνιας ανεργίας της τελευταίας 6ετίας.
 1. Τον Ιούλιο του 2017, πετύχαμε την πρώτη έξοδο στις αγορές σε περίπου τρία χρόνια, ενώ πρόσφατα επωφεληθήκαμε από μία πρωτοφανή εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, προσελκύοντας έτσι περισσότερους επενδυτές σε νέες μελλοντικές εκδόσεις.
 1. Τέλος, η απόδοση των κρατικών ομολόγων έπεσε στο επίπεδο του 2006 τονίζοντας την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αξιοσημείωτη είναι και η επιχειρηματική κινητικότητα που σημειώνεται φέτος όπως :

(α) από 1/1/2017 έως 31/12/2017 έγινε μία (net) αύξηση του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας κατά 6611 επιχειρήσεις (από τα στοιχεία ΓΕΜΗ).

(β) τα υπερδιπλάσια κεφάλαια σε σύγκριση με το σύνολο του 2016 που έχουν δαπανήσει οι εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία,

(γ) η σταθερή αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων από 0,23% του ΑΕΠ το 2011, στο 0,41% το 2016, και

Τέλος, σημαντικά ενισχυμένη είναι η διάθεση για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ernst & Young.

Χάρις σε αυτές τις επιδόσεις μπορούμε σήμερα να ατενίζουμε με αισιοδοξία το 2018 προσδοκώντας την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, την επιτυχή έκβαση των τραπεζικών στρες τεστ, το έγκαιρο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο που σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση κι ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψουν μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης.

Εφικτός κρίνεται και ο στόχος αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2018.

Ασφαλώς, αρκετά εμπόδια και αντιξοότητες υπάρχουν που πρέπει να υπερβούμε με σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία πως οι δύσκολες μέρες της κρίσης είναι πίσω μας.

Αν και ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ενός εξωγενούς σοκ είτε διεθνο-οικονομικής είτε γεωπολιτικής προέλευσης, ικανό να περιπλέξει την κατάσταση και τις εξελίξεις, το βέβαιο είναι πως η περίοδος της ανείπωτης κρίσης και των μνημονίων έχει οριστικά τελειώσει.

Εφεξής, το βάρος πέφτει στην προσπάθεια, η ανάκαμψη της οικονομίας να είναι βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, με τη συμμετοχή σε αυτή του συνόλου της κοινωνίας και όλων των Περιφερειών της Επικράτειας.

Προϋπόθεση για να πετύχουμε τον στόχο αυτό είναι να έχουμε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, εξειδικευμένο ανά Περιφέρεια, με όλα τα αναγκαία μέσα.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Πάτρα, για να αναπτύξουμε την Εθνική Στρατηγική και να συζητήσουμε τη μορφή που θα λάβει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με συγκεκριμένες προτάσεις και έργα.

Θα ήταν καλό να εξηγήσω τι εννοούμε όταν μιλάμε για την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική.

Η αδιαμφισβήτητη πρόοδος στα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα της χώρας δεν συντελείται μόνη της.

Είναι προϊόν τόσο των προσπαθειών των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν το νέο παραγωγικό περιβάλλον, όσο και της κυβερνητικής πολιτικής για ρεαλιστικές και ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις και για συγκρότηση μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής (ΕΑΣ).

Η επενδυτική αναγέννηση της χώρας αποτελεί προϊόν και επιβεβαίωση της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής (ΕΑΣ) που ακολουθεί η κυβέρνηση, με πυξίδα ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, το οποίο βασίζεται σε :

-επενδύσεις, εξαγωγές, καινοτομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ψηφιακή εκπαίδευση και απορρόφηση ανέργων μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης.

Στηρίζεται στο υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό και στις παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς με υψηλή εξωστρέφεια, ροπή στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, και σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα ικανά να εντάξουν τους παραγωγούς τους σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας.

Η προσέλκυση επενδύσεων και η τόνωση των εξαγωγών αφορούν περισσότερο τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, ενώ αντίθετα τα κίνητρα για τη καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή κατάρτιση σε προγράμματα απασχόλησης αφορούν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ανέργους.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η ενεργοποίηση του συνόλου της οικονομίας, ώστε στο προϊόν της ανάπτυξης να συμμετέχει όλη η κοινωνία.

Στρατηγικός στόχος, λοιπόν, της νέας αναπτυξιακής πολιτικής είναι η ταχύτερη απορρόφηση της ανεργίας με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ώστε να ανακοπεί η έξοδος εγκεφάλων από τη χώρα.

Με έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και των δυναμικών, καινοτόμων και εξωστρεφών μικρομεσαίων επιχειρήσεων η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική επιχειρεί :

 • Να προχωρήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις, όταν δημιουργηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο.
 • Να ρυθμιστούν τα ληξιπρόθεσμα ιδιωτικά χρέη είτε με το νόμο Κατσέλη - Σταθάκη είτε με τον εξωδικαστικό μηχανισμό για να τονωθεί η ζήτηση.
 • Να περιοριστούν τα «κόκκινα δάνεια» ώστε να αποδεσμευτεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα.
 • Να ιδρυθεί και να λειτουργήσει τάχιστα η Αναπτυξιακή Τράπεζα προκειμένου να χρηματοδοτήσει σειρά επενδυτικών σχεδίων για τις ΜΜΕ και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω ταμείου μικροπιστώσεων.
 • Τέλος, να απλοποιήσει ουσιαστικά τις διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων και αδειοδότησης.

Πέρα από τους στόχους, ο κοινωνικός χαρακτήρας της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής αποτυπώνεται και στα μέσα που αναπτύσσει όπως είναι :

 • η ταχεία απορρόφηση χρηματοδοτικών πόρων από τις EBRD, EIB κ.α. για κοινωνικές υποδομές, κατάρτιση προσωπικού και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος,
 • η άσκηση πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η λήψη μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης,
 • η θεσμοθέτηση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας,
 • ο προσανατολισμός του Αναπτυξιακού Νόμου στις ΜΜΕ με οδηγό την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τις συμπράξεις, τις συστάδες επιχειρήσεων και την εξωστρέφεια,
 • η παροχή νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ΜΜΕ κυρίως μέσα από την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, και τέλος
 • η άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Πρέπει, ωστόσο, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να περνά από την ξεχωριστή και ιδιαίτερη ανάπτυξη κάθε περιφέρειας της χώρας.

Δεν έχει, δηλαδή, μόνον εθνικό ορίζοντα και σχεδιασμό αλλά βασίζεται στην περιφερειακή εξειδίκευση και προγραμματισμό.

Αυτό σημαίνει πως η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης προσαρμόζεται και εξειδικεύεται κάθε φορά ανά περιφέρεια και περιοχή αναλόγως των τοπικών αναγκών και δυνατοτήτων.

Οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς της περιοχής ως άμεσοι γνώστες των προβλημάτων και σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και της Πολιτείας θα προτείνουν κατάλληλες και εφικτές οικονομικά λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Αποτελεί, δηλαδή, ένα δύσκολο έργο το οποίο μόνον με την κινητοποίηση των ζωντανών δυνάμεων της ίδιας της τοπικής κοινωνίας μπορεί να πετύχει.

Γιατί το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας δεν είναι πρόβλημα κατανομής διαθέσιμων πόρων μέσω των αγορών, χωρίς την συμμετοχή της κοινωνίας.

Είναι ένα πρόβλημα στοχευμένης αξιοποίησης των ανθρώπινων και υλικών πόρων, προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας, δημιουργίας νέων θεσμών που να ενισχύουν τη συνεργασία και το συνεργατισμό, αξιοποίησης της συλλογικής εμπειρίας και γνώσης της κοινωνίας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα που αντιστοιχεί στο 74% του μέσου όρου της χώρας.

Ειδικότερα, συγκεντρώνει το 4,6% του ΑΕΠ, το 5% των επενδύσεων και το 5,6% της απασχόλησης του συνόλου της χώρας, έχοντας το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγικότητας από τον μέσον όρο της χώρας.

Επίσης, το γ’ τρίμηνο 2017 είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας με 25,6% έναντι 20,2% του συνόλου της χώρας.

Μολονότι η Περιφέρεια είναι η 4η σε πληθυσμό, από τις 143 χιλιάδες καθαρές θέσεις μισθωτής εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2017 στην Ελλάδα, μόλις οι 5 χιλιάδες, αφορούσαν την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Η Περιφέρεια ακολουθεί γενικά τη παραγωγική διάρθρωση του συνόλου της χώρας όντας επικεντρωμένη κατ’ εξοχήν στον τομέα των υπηρεσιών, αφού οι υπηρεσίες Δημόσιας Διοίκησης - Άμυνας - Υποχρεωτικής Ασφάλισης - Εκπαίδευσης παράγουν το 24% περίπου της συνολικής Ακαθάριστης Προστιθέμενης αξίας, ενώ οι υπηρεσίες Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου - Μεταφορών και Αποθηκών - Καταλυμάτων και Εστίασης παράγουν το 21% αντίστοιχα, χωρίς να λογαριάζουμε τις Λοιπές υπηρεσίες.

Από τους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σημαντικότερος οικονομικά είναι ο Νομός Αχαϊας και ακολουθεί ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας και κατόπιν ο κατ’ εξοχήν γεωργικός Νομός Ηλείας.

Η διαφορά της Περιφέρειας από το σύνολο της χώρας εντοπίζεται:

(α) στο χαμηλότερο ειδικό βάρος της βιομηχανίας (10,8%)   (13,5% στο σύνολο της χώρας), και

(β) στο υψηλότερο ειδικό βάρος της γεωργίας. (11% έναντι 4% στο σύνολο)

Η ΠΔΕ έχει ανάγκη ενός δυναμικού αναπτυξιακού σχεδίου για την ανόρθωση της παραγωγής και παραγωγικότητας και τη μείωση της ανισομέρειας που τη χαρακτηρίζει.

Ωστόσο, παρουσιάζει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε όπως :

--τουριστικοί και πολιτιστικοί πόροι με κύριο συντελεστή παγκόσμιας εμβέλειας την αρχαία Ολυμπία,

--η κομβική θέση της Πάτρας ως δυτική πύλη της χώρας, και η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου,

--η λειτουργία υψηλής στάθμης πανεπιστημιακών σχολών (τρία πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ) και Ερευνητικών Ινστιτούτων διεθνούς εμβέλειας,

--ιδιαίτερη έφεση στην καινοτομία και βιομηχανική παράδοση,

--ισχυρή και πολυδιάστατη παραγωγική βάση στον πρωτογενή τομέα με εξαιρετικά γεωργικά προϊόντα,

--πλούσιο υδάτινο δυναμικό, οικοσυστήματα, θαλάσσιο μέτωπο, λιμάνια, αρχαιολογικούς χώρους, χιονοδρομικά κέντρα, και,

--προοπτική εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένο το ισοζύγιο αδυναμιών και δυνατοτήτων, η ΠΔΕ έχει θέσει δύο βασικούς στρατηγικούς στόχους :

ΠΡΩΤΟΝ, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης με την στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και της άρσης των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων, και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος σε διασύνδεση με τους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους της περιοχής.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με στοχευμένες δράσεις και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών στην υγεία, πρόνοια, παιδεία - δια βίου μάθηση, αλλά και με τη βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας των οργανισμών της Περιφέρειας ιδίως όσον αφορά τη χάραξη και υλοποίηση διακριτής περιφερειακής πολιτικής.

Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος της ΠΔΕ, υπάρχουν μία σειρά μεγάλα έργα που μπορούν να δώσουν άλλη αναπτυξιακή πνοή στην Περιφέρεια και έχουν ήδη δρομολογηθεί και υλοποιούνται ή σχεδιάζονται.

Στην υλοποίηση των παραπάνω μεγάλων αλλά και άλλων έργων παραγωγικού μετασχηματισμού της ΠΔΕ συμβάλλουν χρηματοδοτικά ο Αναπτυξιακός Νόμος και το ΕΣΠΑ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Χαρίτσης, και οι κκ. Κορκολής και Λαμπριανίδης θα δώσουν μια λεπτομερή εικόνα των σημαντικών έργων και της χρηματοδότησης των.

Θέλω μόνο αναφορικά να επισημάνω ότι για τους παλιούς επενδυτικούς νόμους Ν.3299/2004 και Ν.3908/2011 επιταχύναμε τις εκταμιεύσεις στα επενδυτικά σχέδια, προχωρήσαμε σε συγχώνευση των δόσεων επιχορήγησης, και σε αύξηση του ποσού ελάχιστης δόσης και παροχή εφάπαξ επιχορήγησης σε όλες τις ειδικές κατηγορίες (εξωστρέφεια, αύξηση απασχόλησης κ.λπ.).

Συγχρόνως, με νομοθετική πρωτοβουλία παρατάθηκε μέχρι τις 31/12/2018 η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.3908/2011

Για να ανοίξει τον δικό της δίκαιο και βιώσιμο αναπτυξιακό δρόμο και να άρει τις στρεβλώσεις και ανισότητες, η ΠΔΕ πρέπει να ξεπεράσει τα ιδιαίτερα εμπόδια και παραδοσιακούς φραγμούς που αντιμετωπίζει και να αξιοποιήσει συγχρόνως τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός των οδικών και σιδηροδρομικών έργων που χρειάζεται να ολοκληρωθούν ώστε να οικοδομηθεί η λειτουργική διαπεριφερειακή επικοινωνία, πρέπει να συνδεθούν οργανικά τοπικοί τομείς της οικονομίας όπως είναι η πρωτογενής παραγωγή με την βιομηχανία μέσω του αγροδιατροφικού τομέα ή και ο τουρισμός με τον ιστορικό πολιτισμό και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, ο αποφασιστικός παράγοντας για την αναπτυξιακή απογείωση της ΠΔΕ φαίνεται να είναι η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου, των παραλίων και ορεινών όγκων, την ένταξη των λιμανιών, Αστακού, Αιγίου, Πάτρας, Κυλλήνης, σε ολοκληρωμένο δίκτυο μεταφορών, και την ανάδειξη και αξιοποίηση της Πάτρας και Αστακού σε Δυτικές πύλες εισόδου στη χώρα αλλά και σε κέντρα του επιχειρείν και της διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

Επί τη ευκαιρία θέλω να επισημάνω το μεγάλο ενδιαφέρον ξένων και Ελλήνων επενδυτών για την αξιοποίηση του Αστακού είτε για την δημιουργία κέντρου logistics και παραγωγής βιοκαυσίμων είτε μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας.

Επιπλέον, πρέπει να προσεχθούν:

 • Το τουριστικό ρεύμα όλων των μορφών τουρισμού, η αύξηση των επισκέψεων, των διανυκτερεύσεων, της ποιότητας των τουριστών και του χρόνου της τουριστικής περιόδου, πρέπει να συνδεθούν με το μοναδικό και κορυφαίο πλεονέκτημα της ΠΔΕ, την παγκόσμια ακτινοβολία της αρχαίας Ολυμπίας που καθιστά ένα σημαντικό brandname.

Χρειάζεται επομένως ειδικό σχέδιο προβολής και αξιοποίησής της με την εγγύτητα και προσβασιμότητά της από το σύνολο των δυνατών τουριστικών προορισμών, όχι μόνο της ΠΔΕ, αλλά και των όμορων Περιφερειών της Πελοποννήσου και των Ιονίων.

Στη διαδικασία αυτή και παράλληλα με την ανάπτυξη των συγκοινωνιακών υποδομών μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά η ψηφιακή τεχνολογία και βεβαίως η οργάνωση και το μάρκετινγκ.

 • Η δυναμική του αγροδιατροφικού τομέα, στον οποίο η ΠΔΕ διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, με την ποικιλία, την ποιότητα και την ποσότητα των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με την προστιθέμενη αξία και την απασχόληση που δημιουργεί η τυποποίηση, συσκευασία και επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων, πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα μέσω συγκεκριμένων δράσεων (καλάθι προϊόντων - αγροδιατροφική σύμπραξη), και να ενισχυθεί σε επίπεδο τεχνογνωσίας, να συνδεθεί με τα τοπικά ΑΕΙ και να υποστηριχθεί στο επίπεδο της διαμόρφωσης του κόστους παραγωγής.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και στα οποία η Πολιτεία θα συντρέξει με όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να υλοποιηθούν.

Όμως τα χρηματοδοτικά προγράμματα και οι πολιτικές στήριξης δεν επαρκούν για την επενδυτική άνοιξη και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της τοπικής οικονομίας.

Είναι απολύτως απαραίτητο οι δυνάμεις της Περιφέρειας να συνδράμουν στην αναγκαία δράση για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, την προσέλκυση επενδύσεων και τον μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας.

Ομιλία Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη

Κυρία Υπουργέ, Κύριε Δήμαρχε, φίλες και φίλοι

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να τιμήσουμε την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Μια ημέρα μνήμης που έχει να μας διδάξει πολλά, όχι μόνο για το παρελθόν μας, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον μας. Οι Εβραίοι Μάρτυρες της Θεσσαλονίκης αποτελούν για όλους εμάς ένα παράδειγμα αγώνα κατά του ναζισμού και κάθε είδους ολοκληρωτισμού από τον οποίο υπέφερε η ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης αποτελεί όμως κι αυτή ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης λαών με διαφορετικές θρησκείες, που όμως ανύψωσαν την πόλη σε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά και πολιτισμικά κέντρα στην περιοχή των Βαλκανίων. Από τον 15ο αιώνα που οι Σεφαραδίτες Εβραίοι έφτασαν στη Θεσσαλονίκη και για τα επόμενα 400 χρόνια, μέχρι τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Έλληνες Εβραίοι συνδιαμόρφωσαν τον χαρακτήρα της πόλης και άφησαν ανεξίτηλο το μεγαλειώδεις αποτύπωμά τους.   

Στις μέρες μας οφείλουμε να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας ότι η προστασία της Μνήμης των λαών μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για ενδεχόμενες νέες ανθρώπινες τραγωδίες στο μέλλον. Η προστασία της μνήμης δεν συνδέεται μόνο με την αγάπη προς την πατρίδα, αλλά συνδέεται και με την ανάγκη αποφυγής μιας νέας διαστρέβλωσης της ιστορίας, που θα μας εμποδίσει να πάμε μπροστά. Η σημασία να τιμούμε αυτή τη μέρα την μνήμε των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων είναι πολύπλευρη. Μια πολύ σοβαρή πτυχή της είναι για να υπενθυμίζουμε στις νέες γενιές πως οι ανοιχτές κοινωνίες και ο σεβασμός στο διαφορετικό δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευημερία. Ο φόβος, το μίσος και ο αλυτρωτισμός εξουδετερώνονται με τη βαθιά γνώση της Ιστορίας και όχι με την άγνοιά της. Και η ιστορία των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι μια τέτοια περίπτωση που οφείλουμε να μελετήσουμε ξανά, καθώς θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι πάντοτε θα ελλοχεύει ο κίνδυνος η ανθρωπότητα να παγιδευτεί ξανά σε επικίνδυνες ατραπούς.

Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης αποτελεί άλλωστε έναν ακόμα κρίκο επαφής μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Όπως ξέρετε οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει σε μια νέα περίοδο στις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις τους. Έχουν μπει οι βάσεις ήδη για ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων, που θα είναι προς το συμφέρον των δύο λαών. Η Ελλάδα και το Ισραήλ, μαζί με την Κύπρο, αποτελούν τρεις δημοκρατίες στην ανατολική Μεσόγειο που μοιράζονται πολλές κοινές αντιλήψεις σε πάρα πολλούς τομείς οργάνωσης των πολιτικών και οικονομικών συστημάτων τους. Βρίσκουμε μεταξύ μας πεδία συνεννόησης εύκολα, λόγω των ιστορικών καταβολών των λαών μας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις μας και να έρθουμε ακόμα πιο κοντά.

Τελειώνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής: οι δύο λαοί έχουν πίσω τους μια μακραίωνη ιστορία που συνυπάρχουν στην περιοχή της Μεσογείου. Περνώντας από διαφορετικά στάδια κάθε φορά ο καθένας, χαρακτηρίζονταν και οι δύο από αξίες όπως η ροπή στις τέχνες, ο σεβασμός στον άνθρωπο, το εμπορικό πνεύμα και η αίσθηση ανεξαρτησίας. Οι δύο λαοί συναντήθηκαν σε αυτή την πόλη, πορεύτηκαν μαζί για αιώνες μέχρι που ο ναζισμός ανέκοψε βίαια αυτή την όμορφη πορεία. Στην μνήμη αυτών των ανθρώπων οφείλουμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί είτε εντός της Ελλάδας και του Ισραήλ, είτε εκτός των χωρών μας σε επίπεδο ομογένειας. Είμαι σίγουρος, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, πως με αυτόν τον τρόπο, στέλνοντας το μήνυμα της αγαστής συνεργασίας και του πλήρους σεβασμού ο ένας για τον άλλον, στο τέλος, μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε, όχι μόνο οι δύο λαοί, αλλά και οι υπόλοιποι στην ευρύτερη περιοχής μας.

Σας ευχαριστώ.

Ομιλία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στην 7η συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των εμπορικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αυστραλία και την Νέα

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Κυρίες και Κύριοι

Οι διαπραγματευτικές εντολές για τις Συμφωνίες Ελευθέρων Συναλλαγών με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία - που είναι το κύριο θέμα της σημερινής συνεδρίασης - είναι οι πρώτες τις οποίες διαπραγματευόμαστε από την αρχή με βάση τη «νέα αρχιτεκτονική», την οποία είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε αναλυτικά κατά τη συνεδρίαση της 25ης Οκτωβρίου 2017.

Κατά τις πρώτες συζητήσεις στην Επιτροπή Πολιτικής Εμπορίου του Συμβουλίου, η χώρα μας αντέδρασε στο περιοριστικό χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και ζήτησε να υπάρξει επαρκής χρόνος για να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων και της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να συμβάλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των εθνικών θέσεων επί των διαπραγματευτικών εντολών.

Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται σε συνέχεια της δέσμευσής μας για διαφάνεια, πολυσυλλεκτικότητα και έγκαιρη ενημέρωση του Κοινοβουλίου και των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων για τη διαμόρφωση των διαπραγματευτικών εντολών για την Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και τις εξελίξεις για τα σημαντικότερα ζητήματα ορισμένων Διεθνών Εμπορικών Συμφωνιών που μας απασχολούν.

Μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο και για τις δύο -πανομοιότυπες- εντολές, οι οποίες δεν εμφανίζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες, ως προς τα ζητήματα που αφορούν στα αμυντικά και επιθετικά συμφέροντα της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, τα κείμενα ενσωματώνουν σε σημαντικό βαθμό τις βασικές ελληνικές διεκδικήσεις, οι οποίες αφορούν:

 1. στην προσθήκη ρήτρας λήξης ισχύος των διαπραγματευτικών εντολών, ώστε να προσαρμόζονται σε επικαιροποιημένα οικονομικά δεδομένα,
 2. στη συμπερίληψη κειμένου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
 3. στη ρητή αναφορά της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων των καταναλωτών, και,
 4. στη διατήρηση του δικαιώματος των κρατών να παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες.

Σημαντική, επίσης, για τα ελληνικά συμφέροντα είναι η ενσωμάτωση ισχυρών δεσμεύσεων για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, και με επαρκή αντιμετώπιση των προϋπαρχόντων κακόπιστων εμπορικών σημάτων.

Το ζήτημα της μεταχείρισης των επενδύσεων, ως προς το μέρος της προστασίας και της επίλυσης επενδυτικών διαφορών, είναι από τα ζητήματα που μας απασχολούν ιδιαίτερα σε σχέση με την Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, καθώς υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της ισχυρής ελληνικής ομογένειας.

Υπάρχουν δύο σημαντικές διαδικασίες σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, στις οποίες θα ήθελα να αναφερθώ, διότι θα προσδιορίσουν - με τη βαρύτητα που τους αναλογεί- τη μεταχείριση των επενδύσεων στο μέλλον.

Η πρώτη διαδικασία αφορά στη διατύπωση, στο πλαίσιο των συζητήσεων στην Επιτροπή Πολιτικής Εμπορίου, συγκεκριμένων και κοινά αποδεκτών δεσμευτικών αρχών για την εφαρμογή της «νέας αρχιτεκτονικής», ώστε να εξισορροπείται, η μη δυνατότητα παρέμβασης μετά την ολοκλήρωση μίας εμπορικής Συμφωνίας.

Ορισμένες από τις προτάσεις των κρατών-μελών, τις οποίες συμμερίζεται και η χώρα μας, είναι :

α) η κατά περίπτωση εξέταση του χαρακτήρα των Συμφωνιών

β) η εμπλοκή των εθνικών κοινοβουλίων από το αρχικό στάδιο της διερεύνησης για τη σκοπιμότητα σύναψης εμπορικών Συμφωνιών

γ) η πρόσβαση των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών στην πληροφόρηση και η υποχρέωση γραπτής ενημέρωσής τους, και

δ) η δέσμευση για την επιδίωξη συναίνεσης στη λήψη των αποφάσεων.

Η δεύτερη διαδικασία, είναι η νομική διαδικασία, στη μεταχείριση των επενδύσεων στις τρέχουσες και μελλοντικές εμπορικές Συμφωνίες, που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον του Δικαστηρίου Ε.Ε. και αφορά στη συμβατότητα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών κράτους-επενδυτή που περιλαμβάνει η Περιεκτική και Οικονομική Συμφωνία Ε.Ε.- Καναδά (CETA), του Επενδυτικού Δικαστικού Συστήματος (InvestmentCourtSystem-ICS), κατόπιν κατάθεσης ερωτημάτων του Βελγίου.

Η χώρα μας συνεχίζει να υποστηρίζει το νέο σύστημα επίλυσης επενδυτικών διαφορών (ICS) έναντι του συστήματος επίλυσης διαφορών κράτους – επενδυτή (ISDS) ως μία ισορροπημένη εναλλακτική, που θεραπεύει πολλά από τα αρνητικά σημεία και τις αδυναμίες του ISDS.

Συμμετείχαμε, ωστόσο, στην κατάθεση ορισμένων ερωτημάτων από κοινού με το Βέλγιο διότι πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί τόσο από τα κράτη-μέλη όσο και από οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών για το νέο αυτό σύστημα.

Με την ολοκλήρωση της νομικής αυτής διαδικασίας θα εξαλειφθούν οι «γκρίζες ζώνες» ως προς τη νομιμότητα του Συστήματος και θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της Ε.Ε., με συνέπεια την ευκολότερη αποδοχή του Συστήματος από μελλοντικούς εταίρους της Ε.Ε.

Θέλω να επισημάνω ότι, η απόφαση του Δικαστηρίου Ε.Ε. θα αφορά μόνο στον μηχανισμό επίλυσης επενδυτικών διαφορών, και δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο τα υπόλοιπα μέρη της Συμφωνίας, η εφαρμογή των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο της προσωρινής εφαρμογής η οποία έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Παράλληλα, δρομολογείται από τα κράτη - μέλη η διαδικασία κύρωσης από τα εθνικά κοινοβούλια.

Όσον αφορά στη χώρα μας, η κυρωτική διαδικασία συναρτάται κατόπιν της πλήρης υλοποίησης από πλευράς Καναδά των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει αναφορικά με την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, και συγκεκριμένα με την υιοθέτηση των κατάλληλων μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, έναντι των παραποιήσεων των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων.

Είναι ένα θέμα που το παρακολουθούμε στενά και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με την κύρωση της εν λόγω Συμφωνίας, εφόσον επιβεβαιώσουμε ότι προστατεύονται τα συμφέροντα της χώρας μας.

Έχουμε επίσης σημαντικές εξελίξεις σε άλλους τομείς του διεθνούς εμπορίου που θα ήθελα να επισημάνω.

Το σημαντικότερο πρόσφατο γεγονός για τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο ήταν η ολοκλήρωση της 11ης Διυπουργικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους στην Αργεντινή.

Τα συνολικά αποτελέσματα κρίνονται εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας ούτε για τα δημόσια αποθέματα τροφίμων, ούτε για την εγχώρια στήριξη αλλά ούτε και για τον τομέα των επιδοτήσεων αλιείας παρόλη την πρόοδο που υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η αδυναμία εκπόνησης κειμένου Υπουργικής Διακήρυξης - εξαιτίας πρωτίστως της αρνητικής στάσης των ΗΠΑ- προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς δεν παρέχεται η απαραίτητη καθοδήγηση για την εξέλιξη των μελλοντικών διαπραγματεύσεων.

Η απογοητευτική για όλα τα μέρη κατάληξη της 11ης Υπουργικής, ανέδειξε ότι τα σημαντικότερα ζητήματα που εμποδίζουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων είναι η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων σε πολυμερές επίπεδο και η αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ.

Σε διμερές επίπεδο, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ολοκλήρωση της Συμφωνίας Εταιρικής Συνεργασίας Ε.Ε - Ιαπωνίας, στο πλαίσιο της οποίας

α) θα αρθεί η συντριπτική πλειοψηφία  των δασμών που καταβάλλουν οι ευρωπαίοι εξαγωγείς στην Ιαπωνία (ύψους 1 δις ευρώ ετησίως) και θα ανοίξει την ιαπωνική αγορά των 127 εκ. καταναλωτών στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα

β) θα παρασχεθεί ενισχυμένη προστασία  άνω των 200 ευρωπαϊκών Γεωγραφικών Ενδείξεων (GIS) μεταξύ των οποίων 7 ελληνικών (συμπεριλαμβανομένης της φέτας) με την παράλληλη πρόβλεψη απόσυρσης από την αγορά εντός επταετίας όλων των κακόπιστων προϋπαρχόντων εμπορικών σημάτων  

γ) έχει προβλεφθεί ειδικό κεφάλαιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με το οποίο, η υλοποίηση της Συμφωνίας ως προς το σκέλος της απελευθέρωσης των εμπορικών συναλλαγών, υπόκειται στην υποχρέωση τήρησης των διεθνών υποχρεώσεων των μερών, όσον αφορά στα εργασιακά -κοινωνικά δικαιώματα και στην περιβαλλοντική προστασία

δ) διασφαλίζεται η προστασία των ροών δεδομένων με τη σύναψη «Συμφωνίας επάρκειας»  και

ε) ενσωματώθηκαν τα επιθετικά συμφέροντα της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας.  

Προς το παρόν δεν έχει γίνει δεκτός από τους εταίρους μας ο νέος μηχανισμός επίλυσης επενδυτικών διαφορών (ICS) έναντι του προτεινόμενου από την Ιαπωνία ISDS, ωστόσο συνεχίζονται οι προσπάθειες και αναμένουμε θετικά αποτελέσματα.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μία πολύ ικανοποιητική εμπορική συμφωνία η οποία προωθεί με ισορροπημένο τρόπο τα αμυντικά και επιθετικά συμφέροντα της χώρας μας και φιλοδοξούμε να αποτελέσει πρότυπο και για τις  μελλοντικές Συμφωνίες.

Τέλος σε εξέλιξη βρίσκονται, οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία της Ε.Ε. με τις χώρες MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), μετά την επανεκκίνηση τους το 2010, ύστερα από μιά μακρά περίοδο στασιμότητας.

Πρόκειται για απαιτητικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες, πρόσφατα έλαβαν δημοσιότητα εξαιτίας της κατάργησης του Συστήματος Τιμής Εισόδου (Entry Price System) για κατηγορίες εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια, κλημεντίνες, λεμόνια), καθώς και της μείωσης της διάρκειας του διαστήματος απελευθέρωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες φρούτων (μήλα, κεράσια, ροδάκινα, κλπ.).

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά στο εμπόριο εσπεριδοειδών της χώρας μας, ειδικά σε ενδοκοινοτικό επίπεδο.

Από την πλευρά μας εκφράσαμε και γραπτώς την έντονη δυσαρέσκειά μας προς την Ε. Επιτροπή, ζητώντας να μην αποτελέσει επ’ουδενί προηγούμενο για καμία μελλοντική εμπορική Συμφωνία.

Θεωρούμε, ωστόσο, ότι οι εποχιακές εναλλαγές, λόγω διαφορετικού ημισφαιρίου, θα αμβλύνουν τις όποιες επιπτώσεις.

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση διεξήχθη μία αρχική συζήτηση, απευθύνθηκαν ερωτήματα σχετικά με ζητήματα που άπτονται των εξελίξεων στη διεθνή εμπορική πολιτική και εστάλησαν γραπτές απαντήσεις προς τους ερωτώντες κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.

Αν υπάρχουν παρατηρήσεις, σχόλια και ερωτήσεις είναι ευπρόσδεκτες και είμαστε στη διάθεσή σας.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (2)

Κυρίες και Κύριοι,

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλες και όλους με υγεία, εργασία και δημιουργικότητα.

Πολλά ευχαριστώ στον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλη Κορκίδη για την πρόσκλησή του να παραστώ στη σημερινή κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, και την ευκαιρία που μου προσφέρεται να χαιρετίσω την προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα ο κόσμος της Βιομηχανίας και του Εμπορίου να δώσει νέα ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης στη χώρα.

Σε μία περίοδο δημοσιονομικών περιορισμών και δυσεύρετης ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, ο κλάδος του εμπορίου άντεξε, περιορίζοντας τις ζημιές σε επιχειρηματικότητα και απασχόληση των ΜΜΕ.

Σήμερα, δε, η βιομηχανία με τις εξαγωγές της κυρίως, όχι μόνον έρχεται να αιμοδοτήσει με ρευστό την οικονομία αλλά και να την ανατάξει παραγωγικά, τεχνολογικά και ποιοτικά με την ένταξη σειράς επιχειρήσεων σε διεθνείς αλυσίδες παραγωγής και την συνεχή αναζήτηση ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, ικανών να δημιουργήσουν μόνιμες θέσεις απασχόλησης.

Το μέλλον της Ελλάδας και η έξοδος από την κρίση εξαρτώνται από τον ρόλο οικονομικής γέφυρας που καλείται να διαδραματίσει μεταξύ Ευρώπης και Νότιας Ανατολικής Ασίας.

Για να πετύχει η Ελλάδα τον στρατηγικό αυτό στόχο ένταξης στον νέο διεθνή καταμερισμό εργασίας, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την μικρή οικονομία μας, ανοίγοντάς την σε παραγωγικές επενδύσεις με προσανατολισμό πρωτίστως τη βιομηχανία και τις εξαγωγές μας.

Επενδύσεις και εξαγωγές με κεντρικό πυλώνα τη βιομηχανία συνιστούν το δίπολο της αναπτυξιακής εξόδου της χώρας από την κρίση.

Και δεν είναι τυχαίο που η αύξηση των εξαγωγών προσελκύει επενδύσεις, αφού η εγχώρια αγορά είναι μικρή και αδύναμη, ενώ οικονομίες κλίμακας και ρευστότητα προσφέρουν κυρίως οι εξαγωγές.

Αποτελεί, λοιπόν, πολύ σημαντική εξέλιξη η ανάδειξη της ελληνικής βιομηχανίας σε ηγετικό κλάδο της οικονομίας.

Μετά την επταετία 2008-2014 στη διάρκεια της οποίας η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 28%, το 2016 ανέκαμψε 2,5% και το 2017 επιτάχυνε κατά 4,4%.

Επίσης, οι βιομηχανικές εξαγωγές στο α’ ενδεκάμηνο 2017 είχαν ετήσια αύξηση 10,3% έναντι 7% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, ενώ στο γ’ τρίμηνο 2017 είχαμε την πρώτη ισχυρή αύξηση της απασχόλησης κατά 5,8% στην μεταποίηση.

Επί πλέον, η συμμετοχή των ξένων άμεσων επενδύσεων στη μεταποίηση στο σύνολο των ξένων άμεσων επενδύσεων από -16% που ήταν το 2014 έγινε 0,6% το 2015, 3% το 2016 και 4% το α’ εννεάμηνο 2017.

Με άλλα λόγια, έχουμε μία καθολική δυναμική επανεμφάνιση της βιομηχανίας σε παραγωγή, εξαγωγές, απασχόληση και επενδύσεις, εξέλιξη που εξηγεί την αύξηση του βαθμού χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού της βιομηχανίας από 66% περίπου τη περίοδο 2012-2015 σε 70% το 2017.

Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένη την προοπτική κλεισίματος της γ’ αξιολόγησης, την αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, της εξόδου της στις διεθνείς χρηματαγορές, της περαιτέρω χαλάρωσης των capitalcontrols, της ολοκλήρωσης του Προγράμματος μέσα στο 2018 και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, δεν πρέπει να εκπλήσσουν ούτε η βελτίωση του οικονομικού κλίματος ούτε οι πολύ θετικές προβλέψεις του ΙΟΒΕ για επενδυτικό μπουμ στη βιομηχανία με αύξηση επενδύσεων 12% το 2017 και 15,4% το 2018.

Επενδύσεις που στρέφονται κυρίως σε δαπάνες για αντικατάσταση του υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και στη διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για νέα ή ήδη παραγόμενα προϊόντα.

Οι προβλέψεις αυτές μιλούν για γενικευμένη άνοδο αφού, όπως τονίζει η έρευνα του ΙΟΒΕ, «σε κλαδικό επίπεδο παρατηρούνται μικρές διαφορές μεταξύ των κλάδων, αφού στους περισσότερους, η πρόβλεψη προδιαγράφει ανοδική τάση».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η δυναμική των επενδύσεων στην Ελλάδα καταλαμβάνει πανευρωπαϊκά την 6η θέση το 2017 και τη 5η θέση αντίστοιχα το 2018.

Η κυβέρνηση έχει ήδη σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των παραγωγικών τάξεων για ανάταξη της οικονομίας με πολιτικές και προγράμματα που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική που εκπονήθηκε από το Υπουργείο μας και που ακολουθεί η κυβέρνηση, προτάσσει την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών, ως των βασικών εργαλείων μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.

Αποδεχόμενη τον κεντρικό ρόλο της ΜΜΕ επιχείρησης στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην ανάπτυξη, η Κυβέρνηση θέσπισε νέα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, δημιούργησε τον εξωδικαστικό μηχανισμό για την ρύθμιση οφειλών, διευκόλυνε με τις 120 δόσεις, ενώ έχει ήδη δρομολογήσει το θεσμικό πλαίσιο για ένα ταμείο μικρο-χρηματοδοτήσεων και την Αναπτυξιακή Τράπεζα που αναμφίβολα θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα μέσω της στήριξης των ΜΜΕ.

Με τα νέα αυτά εργαλεία και θεσμούς είμαι βέβαιος πως το 2018 θα είναι έτος ανθοφορίας για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις στην χώρα μας.

Σας εύχομαι πάλι καλή χρονιά και με επιτυχία στους κοινούς στοχους μας.

Σας ευχαριστώ

 

Ομιλία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στην Ολομέλεια της Βουλής

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Στο παρόν νομοσχέδιο το Υπουργείο Οικονομία και Ανάπτυξης φέρνει ρυθμίσεις που υλοποιούν την στρατηγική της Κυβέρνησης.

Άρθρα 100 - 111 αποσκοπούν στον εξορθολογισμό της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών μέσω της επικαιροποίησης και αναμόρφωσης του πλέγματος των κατακερματισμένων διατάξεων του ν. 2251/94, ο οποίος έχει υποστεί πολλές αποσπασματικές τροποποιήσεις τα τελευταία 23 χρόνια.

Άρθρα 112 - 118 αναβαθμίζουν και απλοποιούν το θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα την οργάνωση και τη λειτουργία των εμπορικών εκθέσεων, με τη θέσπιση ενός ενιαίου πλαισίου για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Προτού αναφερθώ στην ουσία των διατάξεων, θα ήθελα να αναλύσω την διαδικασία κατάρτισής τους.

Η αφετηρία ήταν συστάσεις του ΟΟΣΑ σχετικά με την καταναλωτική νομοθεσία και τις εμπορικές εκθέσεις, που το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέλαβε την πλήρη ιδιοκτησία των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, από την διαμόρφωση των συστάσεων μέχρι την υλοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, η καταναλωτική νομοθεσία εξετάστηκε και κωδικοποιήθηκε συνολικά για πρώτη φορά, σε πλήρη αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η κωδικοποίηση θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Με αυτό το ευέλικτο εργαλείο θα είναι δυνατή η άμεση ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ιδίως σε περιπτώσεις μεταβολών που προκύπτουν από νέες ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Θεμελιώδεις στόχοι είναι αφενός η διατήρηση υψηλού επιπέδου προστασίας για καταναλωτές και μικρές εγχώριες επιχειρήσεις, αφετέρου η μείωση του κόστους συμμόρφωσης για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Αυτό επιτυγχάνεται με τρεις βασικές παρεμβάσεις.

Πρώτον, εισαγωγή ενιαίου ορισμού των εννοιών του καταναλωτή και προμηθευτή.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο χαρακτηριζόταν από πλήθος ορισμών, ανάλογα με την κατηγορία συναλλαγών που ρυθμιζόταν κάθε φορά.

Το αποτέλεσμα ήταν η μείωση της ασφάλειας δικαίου, ιδίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν την πολυτέλεια καθημερινής νομικής υποστήριξης.

Δεύτερον, επέκταση της προστασίας που παρέχουν οι διατάξεις περί γενικών όρων συναλλαγών στο σύνολο των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο συναλλαγών τους με άλλες μεγαλύτερες ή με πιστωτικά ιδρύματα, συχνά συνάπτουν συμβάσεις οι οποίες κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους περιέχουν προδιατυπωμένους όρους.

Αυτοί φυσικά υπαγορεύονται από το ισχυρότερο μέρος της συμβατικής σχέσης.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις, η προστασία από καταχρηστικούς όρους σε τέτοιες περιπτώσεις καλύπτει πλέον και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται σε επίπεδο Ε.Ε.

Με δεδομένο ότι αυτός ο ορισμός αναφέρεται σε επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και που ο κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ,σχεδόν το σύνολο των εγχώριων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκτά ένα ακόμα εργαλείο για την προστασία των συμφερόντων του.

Τρίτον, αποσαφήνιση κρίσιμων νομικών εννοιών.

Δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας των καταναλωτών στις αγορές αγαθών για δύο έτη.

Αυτό περιλαμβάνει τόσο τις διατάξεις περί νόμιμης εγγύησης, για τη διατήρηση των βασικών ιδιοτήτων του προϊόντος επί μια διετία με ευθύνη του εμπόρου, όσο και την διασφάλιση, για πρώτη φορά, της υποστήριξης μετά την πώληση και της διαθεσιμότητας ανταλλακτικών για ίσο χρονικό διάστημα.

Με δεδομένη αυτή την ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, η εμπορική εγγύηση, δηλαδή η επιπλέον κάλυψη που παρέχει ο έμπορος πέρα από την διετία, γίνεται προαιρετική, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική.

Η υποχρεωτικότητα που ίσχυε ως τώρα είχε αποδειχθεί δυσεφάρμοστη και σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς δεν παρεχόταν πάντα από τους κατασκευαστές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται αναίτια μικρομεσαίοι έμποροι.

Η ρύθμιση που προτείνεται δίνει έμφαση στην σωστή ενημέρωση του καταναλωτή για την εμπορική εγγύηση.

Αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία εμπορικών εκθέσεων (άρθρα 112 - 118) ορισμένες αυτονόητες συστάσεις του ΟΟΣΑ, οι οποίες υποδείκνυαν στρεβλώσεις και ανισότητες αδειοδότησης εκθεσιακών χώρων, έγιναν η αφορμή για μια συνολική αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, η οποία σήμερα είναι ελλιπής, ασαφής και κατακερματισμένη.

Οι προτεινόμενες διατάξεις αποσκοπούν στη δημιουργία προϋποθέσεων για την πλήρη αξιοποίηση των εμπορικών εκθέσεων ως μοχλού τοπικής ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδυτών και εκθετών από το εξωτερικό και ανάδειξης της εγχώριας παραγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή ενιαίου πλαισίου αδειοδότησης, στην βάση σαφών κατηγοριών εκθεσιακών χώρων και δραστηριοτήτων.

Ταυτόχρονα, θεσπίζονται για πρώτη φορά οριζόντια κριτήρια ποιότητας που δεσμεύουν τους ιδιοκτήτες τέτοιων χώρων, ώστε να ενισχυθεί η εμπορική αξία και η αναγνωρισιμότητα της δραστηριότητας.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τις προϋποθέσεις διοργάνωσης αντίστοιχων εκδηλώσεων μικρότερης κλίμακας και τοπικής εμβέλειας.

Τέλος, τίθενται οι βάσεις για τη δημιουργία μητρώου με στόχο την παρακολούθηση του κλάδου σύμφωνα με ποσοτικούς δείκτες και την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής.

Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι διατάξεις που προτείνονται θα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς, στην άρση αδικαιολόγητων εμποδίων στον ανταγωνισμό και στη μείωση των διοικητικών βαρών, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σχετικά με το άρθρο 119 που τροποποιεί το άρθρο 68 του ν. 3528/2007, όπως αυτό ισχύει, εισάγεται για λόγους πραγματικούς καθώς, το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο, δεν διαθέτει μόνιμο προσωπικό και η συνδρομή των αποσπασμένων υπαλλήλων λόγω εξειδικευμένου γνωστικού αντικειμένου και σχετικής εμπειρίας κρίνεται απαραίτητη για τη λειτουργία του.

Δεδομένης της μεταβατικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ΤΑΝΕΟ εν όψει της ίδρυσης της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η εμπειρία, η τεχνογνωσία και η συνδρομή των υπηρετούντων υπαλλήλων σε ένα τόσο ειδικό αντικείμενο, όπως είναι αυτό του ΤΑΝΕΟ, είναι αναγκαία τόσο για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου και των ήδη επενδυμένων κεφαλαίων του σε Επιχειρηματικές Συμμετοχές Κεφαλαίου όσο και για την ομαλή μετάβαση του φορέα στο νέο καθεστώς.

Όσον αφορά το άρθρο 120 τροποποιούμε τον νόμο 4412/2016 (Δημοσίων Συμβάσεων) σε εναρμόνιση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου που επιτρέπει την έκδοση Εγγυητικών Επιστολών και από ασφαλιστικές εταιρείες.

Άρθρο 121 αφορά τροποποίησεις του νόμου 4497/2017

-          Για υπαίθριο εμπόριο : η διάταξη προέκυψε από θέματα που έθεσαν δήμοι και περιφέρειες. Δεν είχαν ανακύψει κατά την διαβούλευση, επομένως αντιμετωπίζονται τώρα.

-          Επίσης, καταθέτουμε μεταβατική διάταξη με στόχο να διασφαλιστεί η συνέχεια του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΠ), με βάση τις νέες αρμοδιότητες που ασκεί.

Σας ευχαριστώ πολύ

Ομιλία Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2018

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σε λίγες ημέρες τελειώνει το 2017, το οποίο αναμένεται να είναι το πρώτο έτος μετά από πολλά χρόνια που θα καταγραφεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία η Ελλάδα εξέρχεται από το τούνελ της κρίσης και αυτό το καταδεικνύουν οι επιμέρους δείκτες και τα μεγέθη της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

Παράλληλα ολοένα και πιο συχνές πλέον είναι οι θετικές δηλώσεις διεθνών πολιτικών παραγόντων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός αυτό.

Ο προϋπολογισμός για το 2018 προβλέπει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 2,5%.

Η πρόβλεψη αυτή είναι απολύτως εφικτή και στηρίζεται στους εξής άξονες.

Πρώτα απ’ όλα προβλέπεται θετική συνεισφορά από την ιδιωτική κατανάλωση, συγκεκριμένα κατά 0,8% του πραγματικού ΑΕΠ.

Αυτή η πρόβλεψη ενισχύεται από την ταχύτερη αύξηση της απασχόλησης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας.

Κατά δεύτερον, η πρόβλεψη για τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης βασίζεται στην επίσης συνεισφορά που θα υπάρξει από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου (κατά 1,4% του πραγματικού ΑΕΠ), που αναμένεται να αυξηθεί με διψήφιο ρυθμό λόγω του ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος στη βάση των υλοποιούμενων μεταρρυθμίσεων αλλά και της αυξημένης ζήτησης.

Τέλος εκτιμάται ότι θα καταγραφεί περαιτέρω βελτίωση του πραγματικού ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών, κατά 0,2% του ΑΕΠ, εν μέσω αυξήσεων στην εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα

Η ελληνική οικονομία έχει την δυναμική να πετύχει όλες αυτές τις προβλέψεις.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε μια σειρά από αριθμούς που θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας, μπαίνοντας στο 2018.

Τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017 κατέγραψαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ήδη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω τα δύο πρώτα τρίμηνα και κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο 2017 σημείωσε αύξηση κατά +1,3% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017. 

Ο δείκτης, δε, της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα για τον Σεπτέμβριο άγγιξε τις 100,6 μονάδες.

Για να γίνει πιο κατανοητή η σημασία αυτού του αριθμού θα πρέπει να τονίσω ότι ο μέσος όρος αυτού του δείκτη στην περίοδο του 1985 έως και πέρυσι ήταν 100,7 μονάδες.

Δηλαδή, ήδη έχουμε σχεδόν αγγίξει το μέσο όρο του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης των τελευταίων 30 ετών.

Την ίδια θετική εικόνα μας δίνει και ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών, ή αλλιώς PMI, της ελληνικής μεταποίησης. Αυτός ο δείκτης αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 52,2 μονάδες.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα επίσης να εξηγήσω ότι σύμφωνα με τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών της ελληνικής μεταποίησης κατά το έτος 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη εργοστασιακή δραστηριότητα από το 2008 και μετά.

Όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ελλάδα είναι δεύτερη κατά σειρά επενδύσεων ανάλογα με το ΑΕΠ για τον Δεκέμβριο.

Το γεγονός αυτό δείχνει επίσης την δυναμική της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε 3 Στρατηγικές Επενδύσεις συνολικού ποσού 600 εκ. Ευρώ, ενώ πρόκειται να συνεδριάσει ξανά στις αρχές του νέου έτους.

Το Υπουργείο μας ξεμπλόκαρε Επενδυτικά Σχέδια ύψους 668 Εκ. Ευρώ, τα οποία λόγω αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων κινδύνευαν να βγουν εκτός επενδυτικού νόμου.

Στον τομέα των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, που αποτελεί ίσως και τον κυριότερο δείκτη ανάπτυξης για μια οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και που οι επιχειρήσεις της έχουν ως βασικότερο πρόβλημα τη χρηματοδότηση, κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2017, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 69%.

Πρόκειται για μια θεαματική αύξηση που δύσκολα κανείς συναντά σε προηγμένες χώρες.

Θέλω να επισημάνω ότι όλο αυτό το διάστημα κάναμε έναν αγώνα δρόμου έχοντας ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να δείξουμε με στοιχεία ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν φιλικό προορισμό για επενδύσεις.

Η αύξηση κατά 69% των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων σηματοδοτεί ότι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών έχει ανακτηθεί και ότι αυτοί προχωρούν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στη χώρα μας, κάτι που είμαι σίγουρος θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, αν μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας.

Σε ότι αφορά στις εξαγωγές αρκεί να πούμε ότι σημειώθηκε αύξηση 7,6% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2017.

Πρόκειται αναμφίβολα για την καλύτερη ένδειξη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εισέλθει σε φάση εξωστρέφειας, ξεκολλώντας από την στασιμότητα στην οποία τις είχε ρίξει η οικονομική κρίση.

Ως ποσοστό, ξεπερνάει και τα αντίστοιχα ποσοστά των τελευταίων χρόνων της περιόδου της ευμάρειας, όπως συχνά αποκαλείται η περίοδος πριν την κρίση.

Επιπλέον, θα ήθελα να δώσω και κάποια στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση και συγκεκριμένα για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην ελληνική οικονομία.

Ένα από τα πρώτα θύματα σε επίπεδο δεικτών της ύφεσης ήταν η κατανάλωση.

Στην Ελλάδα αυτό φάνηκε ακόμα περισσότερο, διότι το παραγωγικό μοντέλο που είχε υιοθετηθεί επί δεκαετίες στηριζόταν στην κατανάλωση, αλλά και στον δανεισμό.

Για να έχουμε μπροστά μας ένα μέγεθος σύγκρισης αρκεί να πούμε ότι τον Οκτώβριο του 2011 η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ελλάδα είχε αγγίξει τις -83,8 μονάδες.

Πλέον ο δείκτης έχει μειωθεί ραγδαία. Τον Σεπτέμβριο του 2017 περιορίστηκε στις -53,7 μονάδες δείχνοντας έτσι ότι το κλίμα έχει αλλάξει.

Γι΄ αυτή την εξέλιξη μεγάλο ρόλο παίζει η μείωση του χρέους των νοικοκυριών σαν ποσοστό του ΑΕΠ.

Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω στο θέμα χρέους των ΜΜΕ υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, τα οποία θα καλυφθούν σε πολύ σημαντικό βαθμό το ερχόμενο έτος χρησιμοποιώντας τον εξωδικαστικό μηχανισμό που νομοθετήσαμε μέσα στο 2017.

Οι θετικοί αριθμοί της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελούν μια φυσική συνέχεια που λέει ότι μετά από μια μεγάλη ύφεση έρχεται η ανάκαμψη.

Μπορεί πράγματι μετά από μια πτώση να έρχεται η άνοδος, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει αυτή η πτώση ή αν μια διαφαινόμενη άνοδος είναι πρόσκαιρη ή σταθερή.

Στην περίπτωση της Ελλάδας η ανάκαμψη έχει σταθεροποιηθεί και πλέον κάνουμε κινήσεις εντός και εκτός της χώρας με στόχο να επιταχυνθεί η ανάκαμψη και να μπούμε σε μια νέα παραγωγική φάση.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπήρξε για δεύτερη χρονιά αύξηση του εθνικού σκέλους και σήμερα έχουν φτάσει στο 1 δις ευρώ, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που το μείωναν.

Επίσης έχουμε επικεντρωθεί στις Περιφέρειες και τους δήμους, με νέα επενδυτικά προγράμματα με στοχευόμενες απευθύνσεις ή αντιμετωπίζοντας συγκεκριμένες ανάγκες.

Θέλω, δε, να επισημάνω ότι όπως συμβαίνει με τα περισσότερα οικονομικά στοιχεία, τα συνολικά στοιχεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα τα έχουμε στις αρχές του χρόνου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η μεγάλη απορρόφηση γίνεται στο τέλος του κάθε έτους.

Επιπλέον στην εκτέλεση του ΠΔΕ σήμερα θα πρέπει να προστεθεί και το ποσό των 470 εκατ. ευρώ από ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, που έχουν πληρωθεί στους παραχωρησιούχους και χάρη στο οποία ολοκληρώθηκαν όλοι οι μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας.

Επίσης αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο και τις κατηγορίες που διατυπώνονται από πλευράς αντιπολίτευσης ότι παραμένει ανενεργός, θέλω να τονίσω πως υποβλήθηκαν περισσότερα από 700 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 2 δις. ευρώ.

Tα δύο-τρίτα από αυτά μάλιστα αφορούν τους πολύ κρίσιμους τομείς της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής.

Επίσης να αναφέρω ότι άμεσα θα ανακοινωθούν οι πίνακες υπαγωγής του 1ου κύκλου των 4 καθεστώτων και μέσα στο επόμενο 10ημερο θα προκηρυχθεί ο 2ος κύκλος υποβολής αιτήσεων υπαγωγής για τα τέσσερα καθεστώτα ενισχύσεων.

Το ερχόμενο έτος θα προχωρήσουμε σε μια σειρά θετικών μεταρρυθμίσεων που θα αφορούν, για παράδειγμα, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει ένα πολύ σημαντικό οικονομικό εργαλείο.

Το εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Από τις πρώτες ημέρες αυτής της κυβέρνησης ξεκίνησαν οι προσπάθειες να πειστούν οι θεσμοί για την αναγκαιότητα της ίδρυσης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τελικά η ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας συμπεριελήφθη στην ανακοίνωση του Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο.

Τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους θα προχωρήσουμε στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα ιδρύει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Όπως ξέρετε έχουμε ήδη υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με την Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ έχουμε έρθει σε επαφή με τις αντίστοιχες τράπεζες της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κίνας και της Βραζιλίας.

Πιστεύουμε ότι μέσω τις αναπτυξιακής τράπεζας θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προγράμματα μικροπιστώσεων και να προσφέρουμε δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και οι οποίες επλήγησαν πρώτα απ’ όλες μέσα στην κρίση.

Θέλω να αναφερθώ και στις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει ως κυβέρνηση στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων.


Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο Οικονομίας έχει υιοθετήσει μια εξωστρεφή πολιτική με άλλες χώρες, που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών με άλλες χώρες είναι η καλύτερη προϋπόθεση προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και αύξησης των εξαγωγών.

Επίσης οι ισχυρές οικονομικές σχέσεις κάποιες φορές αποτελούν και προϋπόθεση για ενθάρρυνση της σύσφιξης των πολιτικών δεσμών, ιδίως όταν πρόκειται για μια χώρα όπως η Ελλάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών εξελίξεων.

Έτσι θα πρέπει να επισημάνω ότι πέραν των συνεχών επαφών που έχουμε με επενδυτές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας, παράλληλα βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την βρετανική πλευρά.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα οργανώθηκε φόρουμ συνεργασίας, το οποίο θα συνεχιστεί και θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα.

Επίσης, για πρώτη φορά συστάθηκε Επιτροπή Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως ξέρετε προσωπικά έχω συναντηθεί ήδη τρεις φορές σε λιγότερο από έξι μήνες με τον Αμερικανό ομόλογό μου Ουίλμπορ Ρος, για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών. Ο κύριος Ρος έχει αποδεχτεί πρόσκληση που του έχουμε απευθύνει να επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη κατά την Διεθνή Έκθεση τον Σεπτέμβριο, όπου οι Η.Π.Α. θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Επιπλέον, έχω συναντήσει τρεις φορές τον Τούρκο ομόλογό μου Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί,, με τον οποίο θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και στις αρχές του χρόνου θα επαναφέρουμε το κοινό κυβερνητικό συμβούλιο συνεργασίας των δύο χωρών, που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με το Ισραήλ προκειμένου να δώσουμε μια νέα ώθηση στις επιχειρηματικές συνεργασίες.

Από το Ισραήλ, επίσης, έχουμε πάρει πολλές ιδέες για το νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ακόμα, θέλω να σταθώ στις δυνατότητες που υπάρχουν να προωθηθούν οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αυστραλία.

Πρόσφατα επισκέφτηκα τέσσερις πόλεις της Αυστραλίας και συναντήθηκα με τους ομογενείς, οι οποίοι διατηρούν ένα ισχυρό οικονομικό, θα έλεγα, λόμπι.

Συναντήθηκα, όμως, και με Αυστραλούς επενδυτές που δεν έχουν ελληνικές ρίζες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον που συνάντησα είναι ενδεικτικό των προοπτικών που έχουμε για να συνεργαστούμε, κάτι που κατέδειξε και το γεγονός ότι λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψή μου εκεί, επισκέφτηκε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Βικτώριας.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την ίδρυση γραφείου του EnterpriseGreece στη Μελβούρνη.

Το γραφείο αυτό θα είναι το πρώτο γραφείο του EnterpriseGreece εκτός Ελλάδας και νομίζουμε ότι θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στην προώθηση των εξαγωγών.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου για τον προϋπολογισμό του 2018 θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομική της ανάταξή.

Δεν θα πρέπει να αφήσουμε τις σειρήνες των μικροσυμφερόντων να σταθούν εμπόδιο στην επιτάχυνση της οικονομικής πορείας της χώρας.

Για το έτος που έρχεται είναι εθνικό καθήκον να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερά το τιμόνι της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να μπορούμε του χρόνου τέτοιο καιρό να πάρουμε αποφάσεις που θα έχουν μονιμότητα μέσα στο χρόνο προς την κατεύθυνση της ανακούφισης του ελληνικού λαού, μετά από τόσα χρόνια κρίσης.

Εκείνα που χρειαζόμαστε περισσότερο απ’ όλα είναι η κοινωνική σταθερότητα και η εθνική συνεννόηση για να πετύχουμε το στοίχημα της ανάπτυξης.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι προς το συμφέρον, όχι μόνο το δικό μας, αλλά κυρίως των επόμενων γενεών.

Σας ευχαριστώ πολύ.  

Ομιλία Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο για την Ελληνική Οικονομία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

κ. Πρέσβη, κ. Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να ευχαριστήσω το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για την πρόσκληση στο σημερινό Συνέδριο για τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία και την αποτίμηση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που δημιουργούνται για την προαγωγή των ελληνοαμερικανικών εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων.

Από την καλή πορεία τους εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η ίδια η σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Είναι σημαντικό να γίνει σε όλους κατανοητό ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης με βασική κινητήρια δύναμη την δημοσιονομική προσαρμογή, την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, την εποικοδομητική συνεργασία με τους εταίρους μας και την βαθμιαία αλλά ουσιαστική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πιστωτών, των αγορών και των επενδυτών στην ικανότητα της χώρας να ισορροπήσει και να αναπτυχθεί.

Όλοι οι επιμέρους τομείς της οικονομίας, από τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις εξαγωγές και τις ξένες άμεσες επενδύσεις μέχρι τους κλάδους που μέχρι πρότινος υποφέρανε εξαιτίας της δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας, όπως είναι οι κατασκευές, το εμπόριο ή άλλες υπηρεσίες, βρίσκονται όλοι τους σε φάση επανεκκίνησης.

Γιατί αυτό που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του α’ εννιαμήνου είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία επιτάχυνσης, με αποτέλεσμα ο φετινός στόχος ανάπτυξης του 1,6% να είναι εφικτός.

Ενδεχομένως δε να αποδειχθεί και μετριοπαθής, καθώς τα πιο πρόσφατα στοιχεία μαρτυρούν την ενίσχυση και τη διάχυση της οικονομικής επέκτασης.

Συγκεκριμένα :

 1. Ο όγκος της Βιομηχανικής Παραγωγής αυξάνει ετησίως 5,2% στο α’ εννεάμηνο 2017, δυόμιση φορές ταχύτερα απ’ ότι το ίδιο διάστημα του 2016. Ανάλογα, ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της μεταποίησης, ανήλθε το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2017 στις 52,4 μονάδες σημειώνοντας υψηλό επίπεδο εννέα ετών.
 1. Για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2008-2009 ανακάμπτουν ετησίως σε όγκο στο α’ εννεάμηνο 2017 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο κατά 19% και 2% αντίστοιχα.
 1. Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, το 2016, συνολικά αυξήθηκαν 142% σε ετήσια βάση, ενώ το α’ εννεάμηνο 2017 σημειώνουν νέα άνοδο 69% αντίστοιχα.
 1. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του α’ εννιαμήνου 2017 αυξάνουν κατά 7,6%, με τις βιομηχανικές εξαγωγές να κυριαρχούν στα αγαθά και τις τουριστικές εισροές να σημειώνουν νέο ρεκόρ το 2017 με άνοδο 10% σε αφίξεις και έσοδα.
 1. Τα ιδιωτικά χρέη μειώνονται, οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξάνονται, η ρευστότητα στην οικονομία βελτιώνεται και το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα μειώνεται σταδιακά με τις μεγάλες επιχειρήσεις να εκδίδουν εταιρικά ομόλογα που φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ.
 1. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ευνοϊκών εξελίξεων, ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημειώνει ετήσια άνοδο 5% στο ενδεκάμηνο 2017, ενώ μικρή βελτίωση 1,4% εμφανίζει και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία το ίδιο διάστημα.
 1. Τέλος, η απασχόληση αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 2,1%, καταγράφοντας στο α’ δεκάμηνο τη μεγαλύτερη από ποτέ δημιουργία θέσεων μισθωτής εργασίας ενώ το ποσοστό ανεργίας να προσεγγίζει το 20%.

Στην αύξηση εξαγωγών, επενδύσεων και απασχόλησης συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η συνακόλουθη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας Ελλάδος για τον ευρύ δείκτη Πραγματικής Σταθμισμένης Συναλλαγματικής Ισοτιμίας (ΠΣΣΙ), στο διάστημα 2009-2017, η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας βελτιώθηκε σημαντικά.

Από την πλευρά του, το EuroPlusMonitor στην πρόσφατη έκθεση του 2017 που αφορά τον συνολικό Δείκτη Προόδου Προσαρμογής, κατατάσσει την Ελλάδα 1η μεταξύ των 28 χωρών-μελών, δίνοντάς της την 1η θέση στη πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, τη 2η θέση στη δημοσιονομική προσαρμογή, και την 4η θέση στο τομέα Εξωτερικής Προσαρμογής.

Τέλος, πρόσφατη έκθεση της BerenbergResearch, παραδέχεται ότι στην εξαετία 2011-2016, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στις προτάσεις μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, τόσο έναντι της Ευρωζώνης συνολικά όσο και έναντι της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας.

Έχουμε μία γενικευμένη πρόοδο της οικονομίας η οποία δεν συντελέστηκε μόνη της.

Στην οικονομική ανάκαμψη του 2017 συνέβαλαν και συμβάλλουν :

 1. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πιστωτών, αγορών και επενδυτών προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την έξοδο της χώρας από την Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος, την ομαλή ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας με την πρόσφατη επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων 25,5 δις ευρώ ενισχύοντας την εμπορευσιμότητα των ομολόγων της, και

 

 1. Ο σχεδιασμός της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής (ΕΑΣ) που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το νέο παραγωγικό πλαίσιο και τις επενδυτικές και εξαγωγικές ευκαιρίες που δημιουργούνται με σεβασμό στο περιβάλλον και τις κοινωνικές ισορροπίες.

Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική (ΕΑΣ) προωθεί ένα νέο παραγωγικό πρότυπο το οποίο βασίζεται στο υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό, στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στις παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς με υψηλή εξωστρέφεια, ροπή στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα ικανά να εντάξουν τους παραγωγούς τους σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας.

Αποσκοπεί στη μαζική δημιουργία απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η ανεργία και να ανακοπεί η έξοδος νεαρών εγκεφάλων από τη χώρα, ενώ συγχρόνως επιχειρεί :

 • Να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος ώστε να προχωρήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις.
 • Να ρυθμιστούν τα ληξιπρόθεσμα ιδιωτικά χρέη για να τονωθεί η ζήτηση.
 • Να περιοριστούν τα «κόκκινα δάνεια» ώστε να αποδεσμευτεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα.
 • Να δημιουργηθεί τάχιστα η Αναπτυξιακή Τράπεζα ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις ΜΜΕ.
 • Να εκπαιδεύσει ψηφιακά και να απορροφήσει ανέργους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης, και
 • Να απλοποιήσει ουσιαστικά τις διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των υφιστάμενων Υπηρεσιών Μιας Στάσης και με την θέσπιση μιας εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικής διαδικασίας σύστασης εταιρειών.

Στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι η με οποιοδήποτε τρόπο αύξηση του ΑΕΠ, αλλά στη αύξηση αυτή να συμμετέχει όλη η κοινωνία.

Η αύξηση να είναι μακροχρόνια βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και με περιφερειακή συνοχή για τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειαζόμαστε ένα νέο οικονομικό πρότυπο που να βασίζεται στις παραγωγικές επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Όπως είναι ήδη γνωστό επιδιώκουμε τη σύσφιξη των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, γιατί η γιγάντια Αμερικανική οικονομία μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στον οικονομικό μετασχηματισμό της μικρής Ελληνικής συνεταίρου και συμμάχου της.

Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ συνολικά υπολείπονται των δυνατοτήτων συνεργασίας των δύο χωρών, δεδομένων και των προθέσεων που διαχρονικά εκφράζουν οι δύο πλευρές σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Η πορεία των τουριστικών εισπράξεων από τις ΗΠΑ σημειώνει τελευταία άνοδο, από τα στοιχεία του α’ εξαμήνου 2017.

Αντίθετα, η πορεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων με προορισμό τις ΗΠΑ παρουσίασε υποχώρηση την περίοδο 2012 - 2014, με ραγδαία αύξηση το 2015. Για το 2017 οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Σε συνδυασμό, δε, με την υποχώρηση των εισαγωγών είχε ως αποτέλεσμα το συναλλαγματικό πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο να αυξηθεί, κυρίως από το 2014 και μετά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν έναν εκ των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας, κατατασσόμενες στους πρώτους είκοσι κυριότερους αγοραστές ελληνικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.

Απορροφούν το 5% του συνόλου των εξαγωγών μας, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω αν :

(α) αξιοποιηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών προϊόντων αγροδιατροφής που είναι η άριστη ποιότητα και τα υγιεινά χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής

(β) ενεργοποιηθούν αποτελεσματικότερα οι οργανικοί δεσμοί με την Ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ, και

(γ)   συνδυαστεί με νέες αμερικανικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η χώρα μας, ιδιαίτερα με την σημαντική βοήθεια και ενδιαφέρον του Αμερικανού Πρέσβη Παϊατ και μετά τη πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες αμερικανικές άμεσες επενδύσεις.

Η επιτροπή των Υπουργών Εμπορίου των ΗΠΑ και Οικονομίας στην Ελλάδα, που συστάθηκε από τον Πρόεδρο Trump και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, καθώς και η ομάδα εργασίας με στελέχη της Πρεσβείας και του Υπουργείου Οικονομίας για την διευθέτηση λεπτομερειών σχετικά με επενδύσεις θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ομαλή προώθηση και επίτευξη αύξησης άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας.

Το οικονομικό άνοιγμα και η διευρυμένη συνεργασία έχουν σαν αποτέλεσμα τελευταία να έχουν ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το CalamosGroup για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της PhilipMorrisInternational για την παραγωγή της μπαρ καπνού iQOS, στο ήδη εγκατεστημένο εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Πρόκειται για το τρίτο εργοστάσιο αυτού του τύπου για την εταιρεία, που αναμένεται να απασχολήσει επιπλέον 400 υπαλλήλους και να επικεντρωθεί κυρίως στην εξαγωγή της παραγωγής του.

Επίσης, οι AnchorageCapitalGroupLLC και MountKellettCapitalManagementLP πλειοψηφικοί ιδιοκτήτες της εταιρείας WindTelecom ανακοίνωσαν ένα νέο 4ετές επενδυτικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό € 300 εκατ.

Παρομοίως, οι εταιρίες Cheniere Energy και Inc.-Gaslog Ltd δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη δημιουργία Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η Gaslog Ltd έχει ήδη επενδύσει στην Gastrade, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, έργο κοινοτικού ενδιαφέροντος (PCI) με προϋπολογισμένο επενδυτικό κόστος € 370 εκατ., το οποίο θα συνδέεται με τους αγωγούς αερίου IGB και TAP.

Και οι δύο εταιρείες διερευνούν τις επενδυτικές τους επιλογές με την τερματική εγκατάσταση και τον παρακείμενο λιμένα της Αλεξανδρούπολης που θα επεκτείνει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Επίσης, η εταιρεία Onex Shipyards βρίσκεται στην διαδικασία για την απόκτηση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου.

Η εταιρεία εξέφρασε ένα ώριμο ενδιαφέρον και ένα επενδυτικό σχέδιο για την απόκτηση των ιστορικών ναυπηγείων στη Σύρο, που βρίσκονται σε στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, καλύπτοντας μια σημαντική αγορά επισκευών πλοίων που εκτείνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η Hines πρόσφατα εξαγόρασε το Athens Ledra Hotel ενώ ο Όμιλος Wyndham Hotel επένδυσε στο κτίριο που ανήκει στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, το οποίο στέγαζε στο παρελθόν τα Ξενοδοχειακά Συγκροτήματα της Αθήνας, το Mare Nostrum Hotel Club Thalasso και τα Ξενοδοχεία Ακουμαρίνα.

Τα Αμερικανικά funds Blackrock, Blackstone, Fortress, NCCapital, YorkCapital και άλλα έχουν σημαντική παρουσία στη Ελλάδα.

Συνοψίζοντας, οι Ελληνοαμερικανικές εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και τα περιθώρια ανάπτυξής τους πραγματικά είναι μεγάλα, επί τη ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το 2018 που η τιμώμενη χώρα είναι η ΗΠΑ προσφέροντας ασύγκριτες δυνατότητες προώθησης ελληνοαμερικανικών εξαγωγών και επενδύσεων.

Από τη δική μας αμοιβαία πρωτοβουλία και συνεργασία εξαρτάται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων για την επέκτασή τους.

Πιστεύω πως ήδη έχουμε κάνει μία πολύ καλή αρχή που τώρα καλούμαστε να συνεχίσουμε και να κτίσουμε πάνω σ’ αυτή.

Σας ευχαριστώ

Ομιλία Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στο συνέδριο της ΤτΕ με θέμα: «Εξαγωγές για την Ανάπτυξη»

κ. Διοικητά της Τράπεζας της Ελλάδος

Κυρίες και Κύριοι,

 

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στο σημερινό Συνέδριο με θέμα «Εξαγωγές για την Ανάπτυξη», καθώς οι εξαγωγές είναι ο ένας από τους δύο βασικούς κινητήρες ανάπτυξης για κάθε οικονομία.

Oάλλος κινητήρας είναι οι επενδύσεις, ενώ για την ελληνική οικονομία θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τη δημιουργία απασχόλησης πριν ακόμη αυξηθεί το ΑΕΠ που ήλθε να τονώσει κάπως την ιδιωτική κατανάλωση μετά από πολλά χρόνια συρρίκνωσης.

Πρόκειται για τρεις κρίκους μιας ενιαίας αλυσίδας στην οποία βασίζεται η τρέχουσα ανάκαμψη της οικονομίας που, σε συνδυασμό με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την ολοκλήρωση του Προγράμματος και την ελάφρυνση των βαρών του δημοσίου χρέους, είναι σε θέση να προσδώσουν χαρακτήρα δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης στην οικονομία μας.

Πιστεύω όλοι μας συμφωνούμε πως για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει η βάση της να είναι στέρεα και να μην στηρίζεται στις παλιές δομές.

Χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο προσανατολισμένο στις ανάγκες του νέου υπό διαμόρφωση διεθνούς καταμερισμού εργασίας, δύο από τους δυναμικότερους πόλους του οποίου είναι η ΝΑ Ασία και η Ευρώπη.

Από το γεγονός αυτό και μόνον, το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι ταυτόσημο με την ουσιαστική ενσωμάτωσή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και το παράλληλο άνοιγμά της στην Ανατολή. Είναι αυτό που λέμε ότι η Ελλάδα τείνει να καταστεί βασική γέφυρα της Ευρώπης προς την Κίνα και την ΝΑ Ασία είτε ως ενεργειακός είτε ως διαμετακομιστικός κόμβος.

Για να πετύχει η Ελλάδα τον στρατηγικό αυτό στόχο, χρειάζεται να εκσυγχρονίσει την μικρή οικονομία της, ανοίγοντάς την σε παραγωγικές επενδύσεις και ειδικότερα στις ξένες άμεσες επενδύσεις, στρέφοντας ταυτόχρονα το παραγωγικό δυναμικό της στις εξαγωγές, με βασικό πυλώνα τις βιομηχανικές εξαγωγές.

Επενδύσεις και εξαγωγές συνιστούν το δίπολο της αναπτυξιακής εξόδου της χώρας από την κρίση.

Και δεν είναι τυχαίο που η αύξηση των εξαγωγών προσελκύει ξένες επενδύσεις, αφού η εγχώρια αγορά είναι μικρή και οικονομίες κλίμακας προσφέρουν κυρίως οι εξαγωγές.

Οι εξαγωγές προσφέρουν επίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις την αναγκαία ρευστότητα να κινηθούν και να επενδύσουν, ρευστότητα που η επταετής κρίση στέρησε στις επιχειρήσεις.

Αλλά και αντίστροφα, οι ξένες άμεσες επενδύσεις εισάγουν νέες τεχνολογίες, προωθούν την καινοτομία, αναβαθμίζουν το υλικό και ανθρώπινο κεφάλαιο και αναπτύσσουν νέους κλάδους και διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αυξάνοντας την επιχειρηματική παραγωγικότητα και εξωστρέφεια και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Στα πλαίσια αυτά, η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης προτάσσει την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, ξένων και εγχώριων, και την αύξηση των εξαγωγών, ως των βασικών εργαλείων μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.

Πρέπει, ωστόσο, να παραδεχθούμε πως η ίδια η κρίση που προηγήθηκε, δεν κατέστρεψε μόνον πλήθος ασθενικών, υπερχρεωμένων ή/και κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων και σημαντικό μέρος από τις παλιές στρεβλές παραγωγικές δομές, αλλά ώθησε και σημαντικό μέρος των πλέον υγιών επιχειρήσεων και δη των βιομηχανικών να στραφούν στις εξαγωγές για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Έτσι, η ίδια η κρίση έθεσε πρώτη σε κίνηση τη διαδικασία μετασχηματισμού της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, βάσει στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (AMECO), την περίοδο 2009-2017 κι ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχωρούσε σε σταθερές τιμές κατά -21,3% ο όγκος των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών σημείωνε άνοδο 22%.

Η άνοδος αυτή οφειλόταν αποκλειστικά στην αύξηση του όγκου εξαγωγών αγαθών κατά 48,2% καθώς ο όγκος των εξαγωγών υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος στο διάστημα αυτό κυρίως λόγω της κάμψης των εξαγωγών υπηρεσιών μεταφορών που προκάλεσε η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και των ναύλων ζημιώνοντας την ελληνική ναυτιλία.

Βεβαίως, η αύξηση του όγκου των ελληνικών εξαγωγών αγαθών κι υπηρεσιών (22%) στο εν λόγω διάστημα ήταν υποδιπλάσια της αύξησης των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εξαγωγών (47%).

Όμως, έλαβε χώρα σε μία περίοδο δραματικής πτώσης του ΑΕΠ, αντίθετα με την έστω μέτρια ανάπτυξη που γνώρισε η ΕΕ.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο βαθμός εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας – όπως τον μετρά ο λόγος εξαγωγών προς ΑΕΠ - να αυξηθεί από 20% το 2009 σε 31% το 2017.

Παρέμεινε βέβαια χαμηλότερος, του βαθμού εξωστρέφειας της Ευρωπαϊκής οικονομίας, ο οποίος αυξήθηκε το ίδιο διάστημα από 36% σε 47%, όμως αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες όσο ακριβώς αυξήθηκε και στην ΕΕ.

Και αυτό αποδεικνύει τη βαθμιαία μεταστροφή της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας από τα μη εμπορεύσιμα στα διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και ποιότητας.

Όπως έδειξε και η τελευταία Έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος, η μεταποίηση ήταν η αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών αφού η εξαγωγική επίδοσή της αυξήθηκε συνολικά κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες τη περίοδο 2010-2016 με συμμετοχή στην αύξηση αυτή και των 15 ομαδοποιημένων κατηγοριών κλάδων.

Όσον αφορά το γεωγραφικό προσανατολισμό των εξαγωγών αγαθών, την περίοδο 2012-2016, παρατηρούμε ότι ενισχύεται το ειδικό βάρος της Δυτικής Ευρώπης και ειδικότερα της Ιταλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Ισπανίας παράλληλα με την αυξητική τάση για εξαγωγές σε Τουρκία, Σ. Αραβία και Αίγυπτο ενώ μειώνονται τα μερίδια των εξαγωγών προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και Λοιπές Χώρες.

Από πλευράς της σύνθεσης των ελληνικών εξαγωγών παρατηρούμε στο ίδιο διάστημα να κυριαρχούν κατά σειρά τα ορυκτά καύσιμα-λιπαντικά, τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά προϊόντα με βάση την πρώτη ύλη ενώ ακολουθούν τα χημικά και τα μηχανήματα και υλικό μεταφορών.

Εντύπωση προκαλεί η δυναμικότητα που επιδεικνύουν ορισμένοι μικροί βιομηχανικοί κλάδοι μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας, όπως τα φαρμακευτικά, τα χημικά-πλαστικά, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ο ηλεκτρολογικός και μηχανολογικός εξοπλισμός και τα μεταφορικά μέσα, οι οποίοι αυξάνουν σημαντικά την εξαγωγική τους επίδοση (σαν ποσοστό της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας τους) βελτιώνοντας έτσι την σύνθεση και αξία των ελληνικών εξαγωγών.

Η σημαντική ποσοτική και ποιοτική αύξηση του ανοίγματος της οικονομίας αποτελεί προϊόν της λογικής αντίδρασης των ελληνικών επιχειρήσεων στην κρίση, να αναζητήσουν διέξοδο στις ξένες αγορές όπου οι θετικοί ρυθμοί επέκτασης γρήγορα αποκαταστάθηκαν.

Στην αύξηση της εξωστρέφειας συνέβαλε και συμβάλλει καθοριστικά, με όλα τα λάθη, τις ελλείψεις ή/και τις υπερβολές των μνημονιακών πολιτικών που ασκήθηκαν, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η συνακόλουθη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Τράπεζας Ελλάδος για τον ευρύ δείκτη Πραγματικής Σταθμισμένης Συναλλαγματικής Ισοτιμίας (ΠΣΣΙ), στο διάστημα 2009-2017, η ανταγωνιστικότητα κόστους εργασίας βελτιώθηκε στην Ελλάδα 29% ενώ η ανταγωνιστικότητα τελικών τιμών κατανάλωσης αυξήθηκε 11%.

Σε παρεμφερή συμπεράσματα κατέληξε και το EuroPlusMonitor(Σεπτέμβριος 2017) που, όσον αφορά τον συνολικό Δείκτη Προόδου Προσαρμογής, κατέταξε την Ελλάδα 1η μεταξύ των 28 χωρών-μελών ενώ στον επιμέρους Δείκτη Εξωτερικής Προσαρμογής την κατέταξε στην 4η καλύτερη θέση μετά τις Λετονία, Βουλγαρία και Λιθουανία.

Να σημειωθεί πως τόσο στην Δημοσιονομική Προσαρμογή όσο και στην Πρόοδο των Μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα κατέλαβε την 1η θέση μεταξύ των 28 για την περίοδο 2009-2016.

Όπως, παραδέχεται πρόσφατη έκθεση της BerenbergResearch, στην εξαετία 2011-2016, η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στις προτάσεις μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, τόσο έναντι της Ευρωζώνης συνολικά όσο και έναντι της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας.

Το σοκ επταετούς ύφεσης, που καμία άλλη χώρα δεν πέρασε ποτέ στην ιστορία, αφήνει πίσω βαριά τραύματα στον παραγωγικό ιστό της χώρας που οι συγκριτικά περιορισμένες εξαγωγές και ξένες άμεσες επενδύσεις δεν μπορούν να υπερκεράσουν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν είναι αυτός λόγος να υποτιμήσουμε τη δυναμική τους. Γιατί οι μεν ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν 142% το 2016 έναντι του 2015, ξεπερνώντας μάλιστα τα επίπεδα του 2014, ενώ φέτος στο α’ εννεάμηνο είναι αυξημένες κατά 69% έναντι του 2016 και τείνουν να υπερβούν τα 4 δις ευρώ στο σύνολο του έτους.

Οι δε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξάνονται σε όγκο το α’ εξάμηνο του 2017 κατά 7,4%, όταν για το 2017 συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά αύξηση 3,3%, ο ΟΟΣΑ 5,7% και ο επίσημος στόχος βάσει Προϋπολογισμού είναι 6,9%.

Με άλλα λόγια, στο α’ εξάμηνο οι εξαγωγές έχουν ήδη υπερβεί κάθε επίσημη εκτίμηση με τις προβλέψεις για το 2018 να κινούνται γύρω στο 4-5%.

Βεβαίως υπάρχουν ακόμη σημαντικά δομικά προβλήματα στην εξωστρεφή ανάπτυξη της οικονομίας όπως, για παράδειγμα, το δυναμικό για τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κυρίως οικογενειακές, με μικρή παραγωγική δυναμικότητα, εσωστρεφή διοίκηση και περιορισμένα κεφάλαια κίνησης ή η απουσία ισχυρών εξαγωγικών θεσμών και ανάλογης επιχειρηματικής αντίληψης και εμπειρίας.

Επιπλέον, η υψηλή φορολογική επιβάρυνση σε συνδυασμό με την αδυναμία του χρηματοπιστωτικού τομέα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς, συνιστούν πρόσθετα εμπόδια.

Όμως, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της εξωστρεφούς ανάπτυξης της οικονομίας για τους εξής λόγους:

 1. Πολλές μεγάλες επενδύσεις που τώρα αναλαμβάνονται στην Ελλάδα έχουν στόχο τις ξένες αγορές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις επενδύσεις από την Παπαστράτος και τη Βιοχάλκο.

Συγχρόνως, άλλες επενδύσεις που γίνονται στο εξωτερικό, όπως η περίπτωση Μυτιληναίου στη Λιβύη, ανοίγουν νέες εξαγωγικές δυνατότητες για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

 1. Τα περιθώρια αύξησης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών είναι μεγάλα δεδομένου ότι το ποσοστό τους στο ΑΕΠ είναι 13 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερο του μέσου όρου στην ΕΕ και
 1. Η εξωτερική ζήτηση από Ευρώπη και παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης τους επιταχύνονται.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ρευστότητας και την δημόσια παρέμβαση για την ενίσχυση του εξαγωγικού αποτυπώματος της χώρας θα επιδράσουν ευεργετικά σε επενδύσεις και εξαγωγές.

Αρκετοί μελετητές αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα της Βασιζόμενης στις Εξαγωγές Ανάπτυξης και υποστηρίζουν ότι πάσχει από μια πλάνη σύνθεσης, δεδομένου ότι δεν μπορούν όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες να την επιδιώξουν ταυτόχρονα. Προτείνουν δε μια στροφή στην Βασιζόμενη στην αύξηση της Εγχώριας Ζήτησης Ανάπτυξη.

Όμως, οι δύο αυτές στρατηγικές δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως ασυμβίβαστες.

Ιδίως οι χώρες που βγαίνουν από μεγάλη ύφεση και χαρακτηρίζονται από μικρές επιχειρήσεις χαμηλής παραγωγικότητας χρειάζονται να εξάγουν για να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας.

Ως εκ τούτου, η στρατηγική που βασίζεται στις εξαγωγές εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα.

Πρόκειται για επιλογή που δεν σχετίζεται απλά με την αύξηση των εξαγωγών, αλλά τις θέτει στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής στρατηγικής που βασίζεται στον παραγωγικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση.

Συνοψίζω, λοιπόν, τονίζοντας πως οι εξαγωγές δεν είναι ο μόνος ή αποκλειστικός δρόμος για την οικονομική μας ανάπτυξη, υπάρχει και η υποκατάσταση εισαγωγών που είναι εφικτή σε μία σειρά αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων και μπορεί να συνδυαστεί με την αύξηση των εξαγωγών.

Η εξαγωγική επέκταση δεν είναι πανάκεια και περισσότερο σημαντικό δεν είναι το πόσο εξάγει μία χώρα αλλά τι και που το εξάγει.

Γιατί μία πολύ ανοιχτή οικονομία είναι αναλόγως ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ και σήμερα η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με την παγκοσμιοποίηση να δοκιμάζεται και τον προστατευτισμό να απειλεί.

Ακριβώς, όμως, γι’ αυτό τον λόγο και προκειμένου να προστατευθεί μακροχρόνια η αναπτυξιακή πορεία της, η ελληνική οικονομία πρέπει να ενσωματωθεί οργανικά και στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην υπό διαμόρφωση μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία, συμβάλλοντας συγχρόνως στην οικονομική ενοποίηση και δημοκρατική μεταλλαγή της.

Οι εξαγωγές και οι επενδύσεις που θα την στηρίξουν είναι το όχημα για το ταξίδι αυτό. Συγχρόνως, είναι το μέσον για να ξεπεράσουμε το μικρό και διάσπαρτο επιχειρηματικό μέγεθος, που είναι και το βασικό εμπόδιο στην αύξηση της παραγωγικότητας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σας εύχομαι να έχετε ένα πολύ παραγωγικό συνέδριο και

Σας ευχαριστώ

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου στο Ελληνο-Πολωνικό Φόρουμ Καινοτομίας

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας της Πολωνίας,

Αξιότιμη κύρια Πρέσβη,

Κυρίες και Κύριοι,

Η Πολωνία είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος για την Ελλάδα και οι διμερείς μας σχέσεις έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν περαιτέρω σε διαφόρους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι τρέχουσες προσπάθειές μας επικεντρώνονται στη βελτίωση, επέκταση και εμβάθυνση των υφισταμένων οικονομικών σχέσεών μας.

Στον τομέα του εμπορίου, το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Πολωνία ανήλθαν σε € 398 εκ., εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 11,6%, ενώ οι εισαγωγές από την Πολωνία σε περίπου € 622 εκ., εμφανίζοντας ετήσια αύξηση 15,5%. Η σταδιακή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Πολωνία, κατά περίπου € 30 εκ. το 2015 και κατά € 41,5 εκ. το 2016, συνιστά ένδειξη των δυνατοτήτων περαιτέρω αύξησης των ελληνικών εξαγωγών και των θετικών προοπτικών της εμπορικής μας δραστηριότητας στην πολωνική αγορά. Ως αξιοσημείωτο εξάλλου γεγονός πρέπει να τονισθεί ότι κατά το 2016 ο συνολικός όγκος διμερούς εμπορίου υπερέβη για πρώτη φορά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (€ 1,02 δισ. ευρώ).

Στον τομέα των επενδύσεων, στηρίζοντας τις οικονομικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων στη Πολωνία, οι οποίες υπολογίζονται σε € 42,2 εκ. ευρώ το 2015, χαιρετίζουμε τις πολωνικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ οι Άμεσες Επενδύσεις της Πολωνίας στην Ελλάδα υπολογίζονται σε € 600.000 το 2015. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για προσέλκυση επενδύσεων, στηρίζοντας την παραγωγική βάση της χώρας, καθώς και τη στρατηγική συνεργασία σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως: Τουρισμό, Ενέργεια, Πληροφορική & Τεχνολογίες Τηλεπικοινωνιών, Βιομηχανία, Τομέα Υγείας, Περιβαλλοντική Διαχείριση, Υπηρεσίες Εφοδιαστικής Αλυσίδας, και Ακίνητη Περιουσία.

Πέραν των υφιστάμενων ευκαιριών για πολωνικές επιχειρήσεις, υπάρχει επίσης δυνατότητα επενδυτικής δραστηριότητας ιδιωτών στον τομέα των ακινήτων, και ειδικότερα στον υποκλάδο της θερινής κατοικίας.

Η Ελλάδα είναι προτιμώμενος προορισμός Πολωνών επισκεπτών, με περίπου 750.000 αφίξεις ετησίως κατά τα τελευταία χρόνια. Εκτιμώντας τη συνεχή προτίμηση για τη φιλοξενία της χώρας μας, προσδοκούμε περαιτέρω αύξηση της εισροής Πολωνών επισκεπτών, λαμβανομένης υπόψη της ύπαρξης και των εξειδικευμένων υπηρεσιών τουρισμού, όπως εκπαιδευτικού, ιατρικού, αθλητικού, συνεδριακού, θρησκευτικού, γαστρονομίας κλπ.

Στο γενικότερο πλαίσιο των εκατέρωθεν προσπαθειών ενίσχυσης των ελληνο-πολωνικών διμερών οικονομικών σχέσεων, για συντονισμό σε κρατικό επίπεδο, καθώς και συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων στον τομέα του εμπορίου, των επενδύσεων και του τουρισμού, εντάσσεται η υπογραφή του "Πρωτοκόλλου Συνεργασίας στο Πεδίο της Οικονομικής Διπλωματίας", μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, στη Βαρσοβία τον Νοέμβριο 2016, με το οποίο προβλέπονται ανταλλαγή επισκέψεων, μελέτη βέλτιστων πρακτικών, διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς και σε πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών.

Συναφώς, κατά τις ενταθείσες ελληνο-πολωνικές επαφές το 2016 και το 2017 έχει προταθεί, τόσο από πολωνικής όσο και από ελληνικής πλευράς, η από κοινού υποστήριξη διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών ιδιαίτερα σε τομείς ΜΜΕπιχ., νεοφυών επιχειρήσεων, ναυτιλίας, ενέργειας, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, υποδομών (όπως, ενδεχομένως, με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο πολωνικό πρόγραμμα επενδύσεων), τουρισμού, μεταφορών, και μηχανολογικού εξοπλισμού. Έχει, επίσης, τονισθεί το ειδικότερο ενδιαφέρον ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας στον ναυτιλιακό / ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, ενδεχομένως και με ενεργότερη πολωνική συμμετοχή στην ετήσια διεθνή έκθεση "Ποσειδώνια".

Άξιο λόγου είναι, βεβαίως, και το γεγονός της ελληνο-πολωνικής συνεργασίας σε τεχνολογίες και εμπορικές εφαρμογές διαστήματος, λαμβανομένου υπόψη ότι τον Δεκέμβριο 2016 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της ΕΒΙΔΙΤΕ / Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών και της αντίστοιχης πολωνικής SPACE PL, με έντονο, από όλους τους εμπλεκόμενους, ενδιαφέρον ανάπτυξης συνεργασιών αρχικά σε τομέα τεχνολογιών διαστήματος και, εν συνεχεία, σε ζητήματα μεταφοράς τεχνολογίας σε τομέα ναυτιλίας.

Σήμερα, η επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα της Α.Ε. του Προέδρου της Πολωνικής Δημοκρατίας, κ. Andrzej Duda αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω προώθηση και σύσφιγξη ελληνο-πολωνικών σχέσεων. Εν προκειμένω, το ιδιαίτερης βαρύτητας αυτό γεγονός, της επίσκεψης του Πολωνού Προέδρου, υπογραμμίζει τη βούληση και της πολωνικής πλευράς για ενδυνάμωση επαφών και συνεργασιών εν όψει συμπλήρωσης 100 ετών από έναρξης των διμερών διπλωματικών μας σχέσεων κατά το έτος 2019.

Σε αυτό το πνεύμα, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση του Ελληνο-Πολωνικού Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο "Πράσινες Καινοτόμες Τεχνολογίες: Ένα Ισχυρό Εργαλείο Συνεργασίας", με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Πολωνίας και της Ελλάδας σε τομείς, μεταξύ άλλων, διαχείρισης απορριμμάτων, ενέργειας / ΑΠΕ, μεταφορών και αεροδιαστημικής τεχνολογίας, με παράλληλη διερεύνηση προοπτικών επέκτασης και σε άλλους τομείς.

Πρέπει βεβαίως να υπογραμμισθεί ότι το Φόρουμ Καινοτομίας αποτελεί επί μέρους δράση η οποία εντάσσεται στο προσφάτως διαμορφωθέν Ελληνο-Πολωνικό "Σχέδιο Δράσης", με στόχο την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε σειρά θεμάτων γενικότερου χαρακτήρα (συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικού, ακαδημαϊκού κ.ά.), εν όψει της επετείου 100ετίας από τη σύναψη των διμερών διπλωματικών μας σχέσεων. Σε συνέχεια σχετικών συνεννοήσεων των δύο πλευρών, το εν λόγω Σχέδιο Δράσης αναμένεται να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο του εν λόγω Σχεδίου Δράσης θα υπογραφεί, στη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ Καινοτομίας, α) το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Enterprise Greece και του Πολωνικού Οργανισμού Επενδύσεων και Εμπορίου, για προώθηση διμερών συνεργειών στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων, κυρίως μέσω διοργάνωσης κοινών δράσεων σε ειδικότερους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και β) η κοινή Δήλωση Προθέσεων (LetterofIntent) μεταξύ της πολωνικής εταιρείας SolarisBus & Coach και της ελληνικής ΔΕΗ, για διερεύνηση των δυνατοτήτων της ελληνο-πολωνικής συνεργασίας στον τομέα της κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων -- αμφότερες ευνοϊκές εξελίξεις για την υποστήριξη των επενδυτικών και εμπορικών μας σχέσεων.

Στο ίδιο αυτό πλαίσιο, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση, στη συνέχεια των εργασιών αυτού του Φόρουμ, των δύο πολωνικών προγραμμάτων κατασκευής ενός πυροσβεστικού και ενός ηλεκτρικού οχήματος, τα οποία μπορεί εξελιχθούν σε τομείς ανάπτυξης ελληνο-πολωνικής τεχνολογικής συνεργασίας και πιθανών μελλοντικών πολωνικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Τέλος, λαμβανομένου υπόψη ότι ταυτόχρονα με τις εργασίες του Φόρουμ Καινοτομίας θα πραγματοποιηθεί και άλλη παράλληλη επιχειρηματική συνάντηση υψηλού επιπέδου, με συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Ι. Δραγασάκη, καθώς και με την ειδικότερη συμμετοχή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και εκπροσώπων πολωνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων, για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας, θα ήθελα να εκφράσω την πεποίθηση ότι αυτή η ιδιαίτερη ενίσχυση της ελληνο-πολωνικής επιχειρηματικής συνεργασίας, τα τελευταία έτη, σε πολλαπλά επίπεδα, θα αποδώσει, το συντομότερο δυνατόν, τα αναμενόμενα οφέλη και στις δύο πλευρές.

Ομιλία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, στην 2η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη: «Προς μια Σταθερή Συμμαχία» «Ε.Ε. και Αραβικές Χώρες»

Κυρίες και Κύριοι

Η περίπλοκη και αβέβαιη μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα αποτυπώνεται ανάγλυφα στις δραματικές εξελίξεις που χαρακτηρίζουν, τόσο την Ευρώπη, όσο και την αραβική Μέση Ανατολή.

Αναμφίβολα η ΕΕ με το υψηλό βιοτικό της επίπεδο, τις φιλελεύθερες δημοκρατίες και τελευταία με την οικονομική της ανάκαμψη αποτελεί φάρο ελπίδας και μαγνήτη για τον υπόλοιπο κόσμο.

Συγχρόνως, η πλούσια σε υδρογονάνθρακες Μ. Ανατολή επιδιώκει ένα πολλά υποσχόμενο εκσυγχρονιστικό άλμα στην μεταπετρελαϊκή εποχή.

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για ανώδυνες και προδιαγεγραμμένες τάσεις.

Γιατί ναι μεν η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δεν είχε συνέχεια, όμως οι ρυθμοί ανάπτυξης εξασθένισαν, τα δομικά προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας όπως η υπερχρέωση που παραμένουν άλυτα, ενώ οι εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες διογκώθηκαν επικίνδυνα σε βάρος της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής σταθερότητας.
Έτσι, στην μεν Μ. Ανατολή και Β. Αφρική η «αραβική άνοιξη» του 2011 έφερε πολιτικές αναταραχές, μετατρέποντάς τις σε ανοικτές, μερικές φορές αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε θρησκευτικές και κοσμικές κοινωνικές δυνάμεις, πλούσιους και φτωχούς, άνδρες και γυναίκες, κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες και, συνολικά, μεταξύ μιας αυταρχικής ελίτ και μιας νεότερης, πιο δυναμικής και προοδευτικής γενιάς.
Η συνεχιζόμενη ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ο πόλεμος στη Συρία και την Υεμένη, το αποσταθεροποιημένο Ιράκ με το άλυτο κουρδικό ζήτημα και η πρόσφατη επιχείρηση απομόνωσης του Κατάρ αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου της κρίσης στην Μ. Ανατολή στην οποία εμπλέκονται εξωτερικές δυνάμεις επιδεινώνοντας την αστάθεια της περιοχής.
Η ανασφάλεια και τα προβλήματα επιβίωσης που προκαλούν οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, ο πόλεμος και η ανθρωπιστική κρίση υπερβαίνουν ωστόσο τα όρια μιας περιφερειακής κρίσης μέσω του μεταναστευτικού κύματος και των βίαιων γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σειρά της, δεν είναι αρκετά ενωμένη και καλά εξοπλισμένη σε θεσμικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει τόσο τις ανθρωπιστικές όσο και τις διαστάσεις της ασφάλειας αυτών των περιφερειακών μετασχηματισμών και συγκρούσεων.
Οι ευρωμεσογειακές σχέσεις πάσχουν από υπερβολικά περίπλοκες οργανωτικές δομές και αδύναμες επιδόσεις.
Οι πολιτικές αντιδράσεις στην αραβική κρίση αντικατοπτρίζουν μάλλον διμερείς προσεγγίσεις της ΕΕ με μεμονωμένες χώρες παρά μια συνεκτική προσέγγιση στην περιοχή.

Επιπλέον, η μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη βρίσκει τις κοινωνίες των κρατών-μελών της εξασθενημένες από την οικονομική κρίση και τις περικοπές του κράτους πρόνοιας, τις διευρυμένες ανισότητες και την έλλειψη συμμετοχής μεγάλου μέρους της κοινωνίας στα οφέλη της όψιμης οικονομικής ανάκαμψης.
Έτσι, με την τρομοκρατία του ISIS, η ξενοφοβία, οι προκαταλήψεις και η ισλαμοφοβία των Ευρωπαίων αυξάνουν, ενισχύοντας εθνικο-λαϊκιστικές φυγόκεντρες τάσεις. Στο γνωστό «δίλημμα δημοκρατίας-σταθερότητας», συχνά οι ευρωπαϊκοί φορείς επιλέγουν τη σταθερότητα.
Από τα παραπάνω γίνεται πιστεύω αντιληπτό ότι η κοινωνική, πολιτική και οικονομική δυναμική και στις δύο όχθες της Μεσογείου συνδέονται στενά.
Οι εξεγέρσεις σε ορισμένα μέρη του αραβικού κόσμου είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν σοβαρές συνέπειες όχι μόνον για την περιοχή ή για τις οικονομικές και πολιτικές της σχέσεις με την Ευρώπη, αλλά και για την ίδια την υπόσταση και τη διαδικασία οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ.
Υπό το πρίσμα αυτό, δύο βασικά διδάγματα πρέπει να εξάγουμε:
1. Μία Ευρώπη-φρούριο δεν είναι λύση.
Η «κρίση των προσφύγων» πρέπει να νοηθεί ως ανθρωπιστική κρίση.
Αποδεικνύει τη μαζική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας. Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει για πολύ καιρό ακόμη.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της οφείλουν να εντάξουν τους υφιστάμενους πρόσφυγες στις κοινωνίες τους και να ανακόψουν τη ροή νέων προσφύγων ενισχύοντας την ειρηνευτική διαδικασία και την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες προέλευσής των.

Η λύση στη συριακή σύγκρουση είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής.
2. Η ΕΕ πρέπει βραχυπρόθεσμα να παράσχει περισσότερη χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» στις παραμεθόριες περιοχές.

Σε μακροπρόθεσμη βάση η ΕΕ πρέπει να επενδύσει περισσότερο στον ενεργειακό μετασχηματισμό και την εμπορική αξιοποίηση του αραβικού κόσμου, τόσο για την πληρέστερη ενεργειακή τροφοδοσία της ίδιας σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όσο και για την αποτελεσματικότερη σύνδεσή της με το νέο παγκόσμιο οικονομικό κέντρο στην Κίνα και τη ΝΑ Ασία.
Η ανάπτυξη νέων αγωγών φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή θα διευρύνει τις πηγές και επιλογές προμηθειών της ΕΕ, ενώ η συμμετοχή στα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για στροφή στην ηλιακή ενέργεια και την κατασκευή μιας γιγαντιαίας πόλης του μέλλοντος ΝEOM, (με μέγεθος πολλαπλάσιο της Ν. Υόρκης και μηδενική κατανάλωση υδρογονανθράκων) κόστους 500 δις δολ θα συμβάλλει στον πλήρη οικονομικό μετασχηματισμό και ανάπτυξη της περιοχής.

Στη διαφοροποίηση της Αραβικής και Ευρωπαϊκής οικονομίας και στην οικοδόμηση συνεκτικών αναμεταξύ τους δεσμών συνεργασίας, συμβάλλει με τον δικό της τρόπο και η Ελλάδα. Γιατί αν και μικρή σε μέγεθος, κατέχει νευραλγική θέση-γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Μ. Ανατολής, τόσο γεωγραφικά και πολιτισμικά, όσο και οικονομικά.
Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, ενώ έχει μια μακροχρόνια παραδοσιακή σχέση φιλίας με τον αραβικό κόσμο. Επιπλέον, η Ελλάδα, μετά από έξι χρόνια οικονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή των θετικών αλλαγών και το 2017 αποτελεί το πρώτο έτος πραγματικής οικονομικής ανάκαμψης.

Βασίζεται στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και τις επενδύσεις, με τις εξαγωγές να αυξάνουν ετησίως 15% στο α’ οκτάμηνο, τις ιδιωτικές επενδύσεις επίσης 15% στο α’ εξάμηνο και τις ξένες άμεσες επενδύσεις 161% στο α’ επτάμηνο του 2017.
Το δε 2018 προβλέπεται να βγει από την στενή επιτροπεία της ΕΕ.

Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μετατρέψει την κρίση σε μια νέα ευκαιρία ανάπτυξης ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος βασισμένου στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την κοινωνική συνοχή και κυρίως τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια δύσκολων οικονομικών περιόδων για την Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου για τις εταιρείες των Αραβικών χωρών στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
Η Ελλάδα, από την στρατηγική της θέση, μπορεί να προσφέρει στις εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ιράν, την τεχνογνωσία της στην επιχειρηματική δραστηριότητα και το πολύ έμπειρο, μορφωμένο και πολύγλωσσο ανθρώπινο δυναμικό της.
Εκτός από το να είναι σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα παραμένει η ηγετική οικονομία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη εδραιώσει ισχυρή παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Επιπλέον, οι Έλληνες επιχειρηματίες στηρίζονται στην παρουσία τους στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα είναι ο ιδανικός προορισμός για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στήριξης σε 3 ηπείρους: Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Η Ελλάδα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών σε πολλούς τομείς της οικονομίας στους Άραβες επενδυτές όπως:

Στη γεωργία:
Η αγροβιομηχανία θεωρείται ως ένας προνομιούχος τομέας στην Ελλάδα, προσφέροντας πολλά οφέλη στους επιχειρηματίες, με σημαντικές δυνατότητες για νέα επενδυτικά έργα, ειδικά στους τομείς της κτηνοτροφίας, των νέων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των βιολογικών καλλιεργειών.
Στα τρόφιμα και στα ποτά:

Ο τομέας προσφέρει στους επενδυτές μια πληθώρα ελκυστικών ευκαιριών. Χαρακτηρίζεται από ένα προνομιούχο περιβάλλον με χαμηλό λειτουργικό κόστος και άφθονες πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας.

Επιπλέον, οι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη δημιουργήσει ένα μακρόπνοο δίκτυο παραγωγής και πωλήσεων που προσφέρει πρόσβαση στις αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην ενέργεια και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας:
Η απελευθερωμένη αγορά ενέργειας στην Ελλάδα προσφέρει τη δυνατότητα στις εταιρείες των πλούσιων αραβικών χωρών να συμμετέχουν στη μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου.

Όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα, η Ελλάδα θα δαπανήσει 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής «καθαρού άνθρακα» (λιγνίτη), ενώ 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.

Υπάρχουν επίσης σχέδια για μεγάλα έργα υποδομής στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που αναμένεται να ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον, σημαντικά έργα από τις μεγάλες και μεσαίες ελληνικές εταιρείες που βρίσκονται στο στάδιο της αναζήτησης αναζητούν πλέον μετοχικούς ή επενδυτικούς εταίρους.

Στον τουρισμό και στην Αγορά Ακινήτων:
Ο τουρισμός αποτελεί κεντρικό πυλώνα και "πρωταθλητή εξαγωγών" της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά (κλίμα, φύση, ιστορία, πολιτισμό, γαστρονομία κλπ) που προσφέρουν ένα παγκοσμίως ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν.
Τα τελευταία χρόνια και προκειμένου να προωθήσει την αγορά ακινήτων της, η Ελλάδα έχει εγκαινιάσει πρόγραμμα άδειας διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών που κατέχουν ακίνητα στη χώρα, η ελάχιστη αξία των οποίων είναι € 250.000. Η άδεια είναι μόνιμη και μπορεί να ανανεώνεται κάθε πέντε (5) χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι ο ενδιαφερόμενος διατηρεί την κυριότητα του ακινήτου.

Από το έτος 2013, που θεσπίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση αδειών διαμονής (Golden VISA) με αγορά ακινήτου σε πολίτες τρίτων χωρών, εκδόθηκαν για το συγκεκριμένο λόγο σε επενδυτές από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική 145 άδειες παραμονής.

Η ελληνική αγορά ακίνητων, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τουριστικές υπηρεσίες, προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για ξένους επενδυτές προσφέροντας το πιο ανταγωνιστικό επίπεδο τιμών στην ΕΕ.
Ως ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τουριστική της υποδομή. Άραβες επενδυτές θα βρουν εξαιρετικές ευκαιρίες σε λιμάνια και αναβαθμίσεις μαρίνας, ολοκληρωμένα θέρετρα και οικιστικές κοινότητες.

Στα Logistics:
Όντας, η Ελλάδα, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), είναι ένας στρατηγικός κόμβος για την ανάπτυξη των μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο τομέας Logistics στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ της, υποστηρίζει έντονα την οικονομική δραστηριότητα μέσα και έξω από τη χώρα και προωθεί τις εξαγωγές της.

Δεδομένου ότι οι θαλάσσιες μεταφορές αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου όγκου συναλλαγών, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ως πύλης μεταξύ Ανατολής και Δύσης καθιστά εξαιρετικά ελκυστική την πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών, ώστε να ωφεληθούν από τις αυξανόμενες εμπορικές ροές Ασίας-Ευρώπης.

Οι ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα παρέχουν επίσης αξιοσημείωτες ευκαιρίες για επενδύσεις.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τις πλούσιες αραβικές χώρες του Κόλπου παρατηρούμε ότι:
Η Σαουδική Αραβία υπήρξε για πολύ καιρό μία από τις κορυφαίες αγορές ελληνικών προϊόντων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τα προϊόντα διατροφής ήταν πάντα μια από τις κορυφαίες εξαγωγές της Ελλάδας προς το Βασίλειο.
Οι ροές ξένων άμεσων επενδύσεων (ΑΞΕ) από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένες. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα κεφαλαίου στη Σ. Αραβία λόγω των πετρελαϊκών εξαγωγών, καθώς και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε τομείς όπως ο τουρισμός, τα τρόφιμα, τα ποτά και η εφοδιαστική αλυσίδα, μπορούν να προσελκυστούν υψηλότερα ποσά επενδύσεων.
Η ελληνική επενδυτική δραστηριότητα στη Σαουδική Αραβία είναι επίσης πολύ χαμηλή λόγω της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία εδώ και πολλά χρόνια και εκτελούν μεγάλα, πολύπλοκα έργα έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των τοπικών κυβερνήσεων.
Οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των υφιστάμενων εμπορικών, επενδυτικών και γενικών οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, καθώς οι ελληνικές και σαουδαραβικές κυβερνήσεις εργάζονται από κοινού σε μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας.

Ο Οργανισμός Enterprise Greece έχει συμμετάσχει και υποστηρίξει τα τελευταία πέντε χρόνια αρκετές δράσεις και ενέργειες με στόχο την ενίσχυση των επενδυτικών και ευρύτερα επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των τριών χωρών του Κόλπου ΗΑΕ, Κατάρ, Κουβέιτ.

Ειδικότερα, από το 2009 μέχρι σήμερα, το τμήμα υποδοχής αιτημάτων έλαβε και διαχειρίστηκε περί τα 110 αιτήματα από επιχειρήσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κυρίως στους κλάδους του τουρισμού και της ενέργειας.

Επίσης έχουν υλοποιηθεί συστηματικές ενέργειες matchmaking επενδυτών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα με ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν επενδυτές.

Τα τελευταία 3 χρόνια προετοιμάστηκαν (custommade) παρουσιάσεις ή κατάλογοι ενδεικτικών έργων για προώθηση σε επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στους εξής κλάδους ενδιαφέροντος: τουρισμός και realestate, τρόφιμα και ποτά, ενέργεια.

Έντονη δραστηριότητα αναπτύσσουν στα Η.Α.Ε. άνω των 250 εταιρειών ελληνικών συμφερόντων.
Στον κατασκευαστικό τομέα, υφίσταται έντονος ανταγωνισμός, καθώς οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες διεθνώς, μέσω θυγατρικών τους στα ΗΑΕ διεκδικούν ανάληψη έργων, όχι μόνο στη χώρα αυτή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Πλεονεκτήματα για συνεργασίες/κοινοπραξίες, αποτελούν για τις ελληνικές εταιρείες η τεχνογνωσία, καθώς και το άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν.
Σημαντικό είναι επίσης το επενδυτικό ενδιαφέρον του Κατάρ τα τελευταία χρόνια για ελληνικούς τομείς όπως είναι η αγορά ιδιωτικών νησιών, η εξαγορά ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων ή οι συμμετοχές στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικών επιχειρήσεων.
Τον Ιούνιο του 2007 το EnterpriseGreeceυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το QatarInvestmentAuthority.

Οι προοπτικές ενδυνάμωσης των επιχειρηματικών σχέσεων των δυο χωρών έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης αν λάβουμε υπόψη την ιδιαίτερα δραστήρια παρουσία του Κατάρ σε γειτονικές χώρες, π.χ. Τουρκία ή σε άλλες ευρωπαϊκές π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κλάδοι αιχμής σε αυτή την προσπάθεια είναι οι: Τουρισμός και ακίνητα, Ενέργεια, Τρόφιμα και ποτά και Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Κουβέιτ, Αίγυπτος και Ιράν είναι χώρες με τις οποίες μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις εμπορικές και τουριστικές μας συναλλαγές στο μέλλον καθώς βρίσκονται σήμερα σε χαμηλά επίπεδα.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως αν το αναπτυξιακό μέλλον της ΕΕ και της Ελλάδος εξαρτάται από την ανάπτυξη των Ευρασιατικών εμπορικών διασυνδέσεων και την ολοκλήρωση του νέου δρόμου του μεταξιού (One Belt and One Road Initiative) ή και των Ευρωαφρικανικών σχέσεων (βλ G20 CompactwithAfrica), τότε το μέλλον αυτό περνά μέσα από τον Αραβικό κόσμο και την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στις μεταξύ μας σχέσεις.
Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει σοβαρά ανοίγματα προς την Ασία και τη Μ. Ανατολή.
Τώρα είναι η σειρά της υπόλοιπης Ευρώπης όπως και των ηγετικών χωρών του Αραβικού κόσμου να αναλάβουν δράση.

Σας ευχαριστώbanner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn