espa 260x100 

Μελέτες Χρηματοδοτηθήσες από ΕΣΠΑ

sg-mindev-banner

new-espa-logo

deltio oikonomikon exelixeon

progamma eidikou skopou aigaiou

equi fund

infogov

logo aepp

ops ade

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Α. Χαρίτση στην RealNews - 4/12/16.

«Δουλεύουμε ώστε η οικονομική ανάπτυξη να αποβεί αυτή τη φορά σε όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας»

1. Επιμένετε πως η οικονομία εμφανίζει αισιόδοξες προοπτικές. Όμως, διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και ο ΟΟΣΑ, αμφισβητούν την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,7% το 2017.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πια σε φάση ανάκαμψης. Το τρίτο τρίμηνο του 2016 είναι το δεύτερο συνεχόμενο όπου καταγράφεται ανάπτυξη, μάλιστα η μεγαλύτερη σε ετήσια βάση από την αρχή του 2008, ενώ ενθαρρυντική είναι η πορεία των επενδύσεων και των εξαγωγών. Οι προβλέψεις ως προς το ακριβές ύψος μπορεί να αποκλίνουν μεταξύ τους, κανείς όμως δεν αμφισβητεί την ανοδική τάση. Η εκτίμηση της κυβέρνησης συμφωνεί με εκείνην των περισσότερων διεθνών οίκων, όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και είναι απολύτως ρεαλιστική, σε συνάρτηση με τις προσδοκώμενες πολιτικές εξελίξεις (κλείσιμο β’ αξιολόγησης, μέτρα για το χρέος, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης). Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας δεν είναι η επίτευξη μιας ονομαστικής ανάπτυξης στα ίδια σαθρά θεμέλια του παρελθόντος. Προσπαθούμε να θέσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη δίκαιη, σε όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας, και βιώσιμη, οικονομικά και περιβαλλοντικά.

2. Ποιους τομείς της οικονομίας θεωρείτε ως τους πλέον προνομιακούς για τα επόμενα χρόνια; Μήπως τελικά πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας;

Για πρώτη φορά υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο, σε αυτές τις δύσκολες και περιοριστικές συνθήκες. Σε πλήρη αντίθεση με την πρακτική του παρελθόντος, την κατασπατάληση δημόσιων πόρων για τη δημιουργία και συντήρηση πελατειακών δικτύων, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία – τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία που προωθούμε – υπηρετούν πλέον συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους, θέτουν τις ίδιες προτεραιότητες. Δίνεται έμφαση σε μια δυναμική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, στη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Προνομιακοί τομείς είναι, μεταξύ άλλων, πέρα από τον τουρισμό, η αγροδιατροφή, οι νέες τεχνολογίες, η ενέργεια και τα logistics. Πέρα, όμως, από τη στήριξη επιμέρους κλάδων, επιδιώκουμε τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας, που να αγκαλιάζουν όλα τα στάδια, από την πρωτογενή παραγωγή έως τη μεταποίηση και τη διάθεση ενός προϊόντος.

3. Υπάρχουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα που μπορεί να ξεπαγώσουν ή να προωθηθούν; Από το πακέτο Γιουνκέρ η Ελλάδα τι χρήματα διεκδικεί και πότε κ. Υπουργέ;

Επιδιώκουμε την άμεση προσέλκυση ξένων επενδύσεων με σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό αντίκρισμα. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται 11 τέτοιες επενδύσεις (συνολικού ύψους 1,1 δισ. €), σε τομείς στρατηγικής σημασίας, καθώς όχι μόνο οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και ιδιώτες επενδυτές δείχνουν πια εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της. Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του πακέτου Γιουνκέρ, η Ελλάδα είναι έκτη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, και πρώτη μετά τις πέντε μεγάλες οικονομίες της Ένωσης, ως προς την απορρόφηση των πόρων. Έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες ύψους 900 εκατ. ευρώ (2,36 δισ. ευρώ με τη μόχλευση των πόρων) για έργα υποδομής αλλά και για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύντομα θα ολοκληρωθούν ακόμη περισσότερες συμφωνίες.

4. Με ποια εργαλεία και κίνητρα στοχεύετε στην προσέλκυση επενδύσεων; Μήπως η άμεση μείωση των φόρων, πρωτίστως στις επιχειρήσεις, θα απελευθέρωνε την ανάπτυξη κ. υπουργέ;

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, σε αντίθεση με τους προηγούμενους, προσφέρει φορολογικά κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις. Συνολικά, πάντως, θέλουμε αξιοπρεπή δημόσια υγεία και παιδεία, δηλαδή «ευρωπαϊκά» επίπεδα δημοσίων δαπανών, άρα και αντίστοιχα επίπεδα φορολογίας, με δικαιότερη όμως πλέον κατανομή των φορολογικών βαρών. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει για την Ελλάδα αν προσπαθήσει να μεταβληθεί σε φορολογικό παράδεισο ή σε χώρα φτηνής και χωρίς δικαιώματα εργασίας. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας βρίσκονται αλλού: στους υψηλά καταρτισμένους νέους ανθρώπους, στη στρατηγική γεωγραφική της θέση.

Για την προσέλκυση επενδύσεων είναι κρίσιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο, που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, και απλοποιεί τις διαδικασίες σύστασης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον. Σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα της γραφειοκρατίας στέκονταν πάντα οι σοβαροί διεθνείς επενδυτές με τους οποίους συζητούμε. Παράλληλα με τις θεσμικές παρεμβάσεις, προωθούμε σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να καλύψουμε το επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία. Από την πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών, το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», τα τρία εργαλεία που ενεργοποιούνται άμεσα, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα διπλασιαστεί με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί.  

5. Τυχόν εκλογές ή πολιτική αστάθεια στη χώρα, τι επιπτώσεις θα έχουν στον τομέα της οικονομίας κ. Υπουργέ;

Τα σενάρια πολιτικής αστάθειας που απεργάζεται διαρκώς η ηγεσία της ΝΔ είναι ανεύθυνα και θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνα για την πορεία της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης. Ευτυχώς, παραμένουν «ευσεβείς πόθοι» συγκεκριμένων συμφερόντων, με τα οποία συγκρουόμαστε στην πορεία της ανασυγκρότησης και τα οποία επιδιώκουν το κλείσιμο της «αριστερής παρένθεσης» και την επιστροφή της κρατικής εξουσίας ως λάφυρο στα χέρια εκείνων που, τα προηγούμενα είκοσι τουλάχιστον χρόνια, οδήγησαν τη χώρα στο αδιέξοδο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει απολογισμό και να λογοδοτήσει το 2019 για το τι θα έχει καταφέρει στα πεδία της βιώσιμης οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής, των δημοκρατικών θεσμών. Για αυτά εργαζόμαστε, σε διάλογο και συνεργασία με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς. Και σε αυτή την κατεύθυνση είναι σταθερά προσανατολισμένη και αδιαμφισβήτητη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

6. Εφαρμόζοντας τη συμφωνία με τους δανειστές, μήπως πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την ψυχή της;

Είναι γεγονός ότι στη συμφωνία με τους εταίρους που εφαρμόζουμε, περιλαμβάνονται και πολλά δύσκολα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν ήδη πληγεί τα χρόνια της κρίσης. Αυτό αντικειμενικά δημιουργεί ένα «κράτημα» του κόσμου απέναντι στην κυβέρνηση, που όμως συνδυάζεται, νομίζω, με πολλές προσδοκίες και ελπίδα. Θεωρώ ότι όσοι και όσες στήριξαν τα τελευταία χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν σήμερα τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα σε μια σειρά από τομείς του κυβερνητικού έργου: Για τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης, για την κοινωνική πρόνοια και το εισόδημα αλληλεγγύης, για την ενίσχυση της κοινωνικής και μικρομεσαίας οικονομίας, για τη βελτίωση του δημόσιου τομέα και της καθημερινότητας των πολιτών. Βλέπουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση, ακόμη και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό. Για εμάς, αυτή είναι η «ψυχή» μας: να εκφράζουμε τις προσδοκίες και να υπερασπιζόμαστε, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, σε κάθε συγκυρία, τα συμφέροντα της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών.

Κλικ εδώ για την συνέντευξη από την εφημερίδα.banner-nen

banner2e1ombudsmangr

ombudsman

 diavgeia b bannersms
paratirititio-timwn