Τελευταία Νέα
Σεπ 28

Σημεία συνέντευξης ΓΓΔΕ & ΕΣΠΑ στον ρσ Αθήνα 9.84

Σημεία συνέντευξης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκου στον ρ/σ Αθήνα 9.84 τον δημοσιογράφο, κ. Γιάννη Παπαγεωργίου

 

«Σκοπός μας είναι το καινούργιο ΕΣΠΑ να αποτυπώνει καλύτερα τις αναγκαιότητες, τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Αθήνα 9.84» και τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Παπαγεωργίου.

 

 

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

 

  • Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού, τα προγράμματά μας αργούνε να ξεκινήσουνε για μια σειρά γραφειοκρατικούς λόγους και στην συνέχεια επιταχύνουνε μέχρι το τέλος της περιόδου. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει σίγουρα να αναμένεται μια επιτάχυνση τα επόμενα ένα με δύο χρόνια. Από την άλλη μεριά, αν κοιτάει κανείς κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως αυτά που κοιτάζουμε εμείς εδώ, στις υπηρεσίες, θα δει ότι υπάρχουν κάποια σημεία εξόχως ανησυχητικά, δηλαδή δεν υπάρχει ωριμότητα έργων. Δεν υπάρχει, δηλαδή, μια δεξαμενή ώριμων έργων για να τα χρηματοδοτήσουμε.

 

  • Βρισκόμαστε μπροστά στο, όσο και αν ακούγεται παράδοξο για την οικονομική στενότητα που βρίσκεται η χώρα μας, ειδικά για το ΕΣΠΑ λεφτά να υπάρχουνε και να μην μπορούμε να τα διαθέσουμε. Άρα, λοιπόν, εκεί, με μια σειρά ενεργειών, αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να επιταχύνουμε την ωρίμανση των έργων προκειμένου να τα χρηματοδοτήσουμε.

 

  • Στην Περιφέρεια Αττικής είχαμε μια αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με τον περιφερειακό χάρτη για την διαχείριση των απορριμμάτων και καθυστέρησαν όλα αυτά να μπούνε σε μια σειρά. Πάντα, βεβαίως, πρέπει σε αυτά να προσθέτουμε και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να υπάρχουν 1.000.000.000 ευρώ αδιάθετα κονδύλια για τα απορρίμματα και το ακόμα πιο ανησυχητικό να είναι ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο, μετά το 2020, δεν θα είναι επιλέξιμες αυτές οι δράσεις. Δηλαδή, αν δεν τελειώσουμε τώρα, να το πω πολύ απλά με τα σκουπίδια, όπως τα είπατε και εσείς, από το 2021 θα πρέπει να τα τελειώσουμε με δικά μας χρήματα, χρήματα που δεν υπάρχουν.

 

  • Ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου έχουμε ξεκινήσει διαδικασία διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Θα έχουμε τις πρώτες προτεραιότητες από τα άλλα Υπουργεία και τις Περιφέρειες στα μέσα του Οκτώβρη. Εν συνεχεία όλα αυτά στοιχεία θα επεξεργασθούν από τις υπηρεσίες μας, βάσει ενός μηχανισμού, ούτως ώστε η διαπραγμάτευση και η εκπόνηση των νέων προγραμμάτων να μην είναι στεγνή, γραφειοκρατική, υπηρεσιακή, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τους κοινωνικούς εταίρους και τους εκπροσώπους της ελεύθερης αγοράς, καθώς αυτοί είναι τελικά που θα βάλουνε και χρήματα και θα τρέξουν και κάποια από αυτά τα έργα.

 

 

  • Τον Γενάρη θα γίνει το πρώτο μεγάλο αναπτυξιακό μας συνέδριο όπου θα παρουσιαστούν οι προτεραιότητες, όπως θα αποτυπωθούν, στα μέσα του Οκτώβρη από τους εμπλεκόμενους φορείς. Εν συνεχεία αυτή την συζήτηση θα την μεταφέρουμε και στο σύνολο των 13 Περιφερειών.

 

 

 

  • Το μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΠΑ δεν είναι η αλλαγή στην μέση κάποιας περιόδου, όταν αλλάζει η κυβέρνηση, αλλά το γεγονός πως παρότι έχουμε διαθέσιμες πάμπολλες μελέτες, δεν προτεραιοποιούμε τα έργα. Κανείς δεν παίρνει το κόστος να πει ότι τα λεφτά για το ΕΣΠΑ πρέπει να τα κατευθυνθούμε προς τα εκεί και όχι προς κάπου αλλού. Προσπαθούμε να τους έχουμε όλους ευχαριστημένους με αποτέλεσμα να διαιρούμε το συνολικό ποσό και τελικά να μην μένουνε χρήματα για καμία από τις δράσεις που θα έπρεπε να χρηματοδοτήσουμε.