Τελευταία Νέα
Ιαν 17

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, στο Μέγαρο Μουσικής.

 

«Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην επίσημη έναρξη του ανοιχτού διαλόγου για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 και για τον σχεδιασμό των εθνικών μας προτεραιοτήτων για το νέο ΕΣΠΑ.

 

Η νέα Προγραμματική Περίοδος διαμορφώνεται σε μία περίοδο μεγάλων και σύνθετων αλλαγών και προκλήσεων, με μη προβλέψιμες παραμέτρους, σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα να πρέπει και να μπορεί πλέον να παίξει ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων και όχι αποδέκτη.

 

Ο διάλογος που επιδιώκουμε εδώ θα πρέπει να είναι γόνιμος και αυτό θα το επιτύχουμε μέσα από μία ουσιαστική και σταθερή εταιρική σχέση, η εδραίωση της οποίας μάλιστα έχει εκκινήσει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, στη βάση της αρχής της συνέργειας, του συντονισμού και της συμπληρωματικότητας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων με το ΕΣΠΑ φορέων.

 

Είναι αδιαμφισβήτητο πως η χώρα μας, μετά από μια βαθιά παρατεταμένη οικονομική κρίση, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε κοινωνικό, πολιτικό και ανθρώπινο επίπεδο, έχει αλλάξει σελίδα.

 

Το σημερινό Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο αποτελεί τη ναυαρχίδα για τη θεμελίωση της εποικοδομητικής συνεργασίας και της δημιουργικής ανταλλαγής γνώσης, προκειμένου να διαμορφώσουμε από κοινού τη στρατηγική και τις προτεραιότητές μας για τη νέα προγραμματική περίοδο, διασφαλίζοντας παράλληλα την αποτελεσματική αξιοποίηση τόσο των πόρων της Πολιτικής Συνοχής, καθώς όμως και των εθνικών μας πόρων, με κατεύθυνση τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μέγιστη δυνατή σύγκλιση για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων στην οικονομία.

 

Στη νέα προγραμματική περίοδο, ορισμένες από τις βασικές μας επιδιώξεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, όπως αυτές βεβαίως θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν εκτενώς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου – ενδεικτικά να αναφέρω – είναι η άμεση αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η δημιουργία ενός καλύτερου ψηφιακού περιβάλλοντος τόσο για τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις της χώρας, η υγιής επιχειρηματικότητα με την ενδυνάμωση και της καινοτομικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και η διεύρυνση του εύρους των χρηματοδοτικών εργαλείων. Επίσης, η αύξηση της συνάφειας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με την αγορά εργασίας, η εφαρμογή καθοριστικών παρεμβάσεων για την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος, η κυκλική οικονομία, αλλά και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την ανάπτυξη της χώρας.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι μόνο με προτεραιότητα τη διαφάνεια, την ενεργοποίηση όλων των διαύλων επικοινωνίας και τη συνεχή και ουσιαστική συνεργασία των φορέων, αλλά και με πολλή δουλειά, θα καταφέρουμε την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική υλοποίηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η χώρα, με κάθε ευρώ της νέας Προγραμματικής Περιόδου να διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία».

 

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό