Τελευταία Νέα
Ιούλ 24

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΔΙΤ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Υπεγράφη σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στα Ιωάννινα η Σύμβαση ΣΔΙΤ για το έργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου», παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα. Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 52,6 εκατ. ευρώ.

Η Σύμβαση Σύμπραξης προβλέπει τη μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η οποία θα διαχειρίζεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και οργανικά υλικά από διαλογή στην πηγή. Η ετήσια δυναμικότητα της Μονάδας ανέρχεται σε 105.000 τόνους. Η κατασκευαστική περίοδος προβλέπεται να διαρκέσει 18 μήνες και η περίοδος λειτουργίας 25 έτη.

Πρόκειται για μια καινοτόμο Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), η οποία θα παράγει πράσινη ενέργεια μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών. Στη ΜΕΑ Περιφέρειας Ηπείρου θα γίνεται αυτοματοποιημένη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα) και βιολογική επεξεργασία, μέσω της οποίας θα παράγονται πράσινη ενέργεια και υλικό τύπου κόμποστ. Η τιμή εισόδου (gatefee) στη Μονάδα θα διαμορφωθεί στα 39,54 ευρώ ανά τόνο.

Στη χρηματοδότηση της επένδυσης, η συμβολή του ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα προέρχονται από ίδια κεφάλαια του αναδόχου και δανεισμό του από την AlphaBank. Ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η Σύμβαση Σύμπραξης εξασφαλίζει ότι η αμοιβή του αναδόχου εισπράττεται από την ημέρα λειτουργίας της ΜΕΑ, ενώ αυτή υπόκειται σε απομειώσεις στο βαθμό που υπάρχει έστω και μερική απόκλιση από τις προδιαγραφές που έχουν ορισθεί. Επίσης, η Περιφέρεια Ηπείρου εναρμονίζεται και υπερκαλύπτει τις επιταγές της ευρωπαϊκής και της ελληνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Στη διάρκεια της περιόδου κατασκευής εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργίας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 90 θέσεις. Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθεί μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.

Παρόντες στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης σύμπραξης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Νικόλαος Μαντζούφας, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νικόλαος Μαμαλούγκας και ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βασίλειος Μιχελάκης.

Από το Γραφείο Τύπου