Τελευταία Νέα
Δεκ 02

Τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή, για το πλαφόν σε τιμές προϊόντων και υπηρεσιών

 

Τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα, Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την τροπολογία αναφορικά με το πλαφόν στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.

 

«Η διατίμηση δεν είναι  καθόλου φιλελεύθερο μέτρο. Ουδέποτε θα ερχόμουν ως Υπουργός Ανάπτυξης στη Βουλή να πάρω διατίμηση, παρά μόνο λόγω των εκτάκτων συνθηκών των οποίων διανύουμε, λόγω της παγκόσμιας συμφοράς. Και σε έκτακτες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιείς και έκτακτα μέτρα. Αλλιώς, προφανώς, σε μία εύρυθμη λειτουργία και κανονική λειτουργία, δεν πρέπει να βάζεις διατίμηση.

Παρόλο που μια και μιλάμε ιδεολογικά το φάρμακο – και το τεστ είναι  ένα είδος φαρμάκου- είναι  ούτως ή άλλως πάντα διατιμημένο. Γιατί όπως ξέρετε το φάρμακο έχει τιμή από τον ΕΟΦ με συγκεκριμένο τρόπο και στις ελεύθερες αγορές και στα φιλελεύθερα κράτη. Άρα, η αλήθεια εδώ είναι κάπου στη μέση.

Πρώτον, είχα πει σε αυτή τη Βουλή, το ξαναλέω και σήμερα, πάνω από 30 φορές σε επίκαιρες ερωτήσεις, σε συζητήσεις και λοιπά, ότι θεωρώ το μέτρο της διατίμησης έκτακτο, ακραίο μέτρο.

Πιστεύω στην αγορά και θα το χρησιμοποιήσω μόνο εκεί που βλέπω ότι η αγορά δεν έχει λειτουργήσει. Αυτό μπορεί να το έχω πει και 50 φορές μέσα σε αυτήν την αίθουσα.

Όχι αγαπητέ κύριε Λοβέρδο, ούτε αργήσαμε, ούτε τίποτα. Στη μεν αγορά όταν ξεκίνησε η κουβέντα για τη διατίμηση στα αντισηπτικά ήταν η πρώτη συζήτηση και στις μάσκες η δεύτερη συζήτηση. Σήμερα όλες οι συγκρίσεις των τιμών στα αντισηπτικά και στις μάσκες δείχνουν ότι η ελληνική αγορά λειτουργεί πάρα πολύ ικανοποιητικά και έχουμε τιμές πολύ κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Άρα, πετύχαμε σε αυτόν τον κλάδο της αγοράς και επάρκεια και καλές τιμές. Άρα δεν χρειαζόταν διατίμηση. Ποια είναι  η διαφορά στα τεστ; Η διαφορά στα τεστ είναι ότι εδώ, δυστυχώς, ίσως λόγω της πολύ μεγάλης ανάγκης, η αγορά δεν λειτούργησε κατά τον ίδιο τρόπο και οι τιμές δεν ακολούθησαν την ίδια πτωτική πορεία που ακολούθησαν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες . Και ακριβώς διότι η αγορά η ίδια δεν ακολούθησε την ίδια πτωτική πορεία σε αυτό, στα αντισηπτικά είμαστε πιο κάτω, στις μάσκες είμαστε πιο κάτω. Άρα, γιατί να βάλουμε διατίμηση;

Εδώ όμως που πράγματι δεν είναι της παρούσης, γιατί έχει να κάνει με το χώρο της υγείας και έχετε περάσει από το Υπουργείο Υγείας, έχω περάσει από το Υπουργείο Υγείας, ξέρετε ποιες είναι  οι παθογένειες, μην το ανοίξουμε τώρα εδώ. Εδώ λοιπόν που  βλέπω ότι η αγορά, δυστυχώς, δεν λειτούργησε κατά τον τρόπο που λειτούργησε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ερχόμαστε και παρεμβαίνουμε. Είχα πει από την αρχή ότι αν δω ότι χρειαστεί, δεν θα διστάσω να το κάνω και ότι είμαι ιδεολογικά αντίθετος.

Πάμε όμως λίγο τώρα σε αυτό που θίξατε κύριε Λοβέρδο και θέλω να το καταλάβουμε όλοι τι κάνουμε εδώ σήμερα και τι είναι  αυτό που κάνουμε και εμείς.

Εάν ο γνώμονάς μας είναι  η υπερεπάρκεια των τεστ και να γίνονται περισσότερα τεστ, η διατίμηση οδηγεί σε λιγότερα τεστ. Θα έχετε διαπιστώσει ήδη από δεκάδες συνεντεύξεις γιατρών σήμερα στα πρωινά δελτία της ελληνικής τηλεόρασης, όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι των γιατρών είπαν ότι εάν επιμείνουμε στη διατίμηση θα κάνουν λιγότερα τεστ. Ο λόγος που είχαμε αποφύγει να κάνουμε τη διατίμηση είναι γιατί εμείς θέλαμε να γίνονται περισσότερα τεστ. Αυτό που είπατε προηγουμένως, δηλαδή.

Το παράδειγμα του γηροκομείου και τα άλλα που είπατε δεν αφορούν την παρούσα τροπολογία. Η τροπολογία έχει να κάνει με την αγορά. Αυτά είναι αρμοδιότητα ΕΟΔΥ, άλλα πράγματα. Δεν είναι δικά μου. Ωραία, το ξεκαθαρίζω.

Πάμε τώρα. Ακριβώς λόγω των δηλώσεων, όχι δηλώσεων με την έννοια μόνο, κυρία Πρόεδρε, σε εκπομπές, λόγω των δελτίων τύπων και των επισήμων ανακοινώσεων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, δηλαδή του ανώτατου θεσμικού τους οργάνου.

Σας είπα προηγουμένως, κυρίες και κύριοι συνάδελφε, ότι θα έχω συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο όχι μόνο για τη διατίμηση του τεστ αυτού καθ’ αυτού που ήδη βάλαμε και ανακοινώσαμε την τιμή του, δηλαδή τα 10 ευρώ για το rapid test και τα 40 ευρώ για το PCR αλλά και για τις συνοδές υπηρεσίες για να κάνουμε μία εξέταση που τελικά δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον πολίτη.

Τι εννοώ με αυτό; Τι έχουμε διαπιστώσει; Πάρα πολλοί πάνε και λένε: ναι, για το τεστ σου χρεώνω αυτό που λέει το κράτος, 10 ευρώ, αλλά για να σου κάνω το τεστ πρέπει να κάνω ένα, δύο, τρία, τέσσερα πράγματα που αυτά τα έχω εκτός διατίμησης, άρα τα χρεώνω όσο θέλω.

Δεν πρόκειται να κάνουμε αυτό εμείς, ούτε να κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Θα συνεννοηθούμε, λοιπόν, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να είναι δίκαιη η διατίμηση των υπηρεσιών ώστε να μην μπορεί κάποιος να αισχροκερδεί επάνω στους πολίτες που θέλουν να κάνουν τεστ.

Αλλά από την άλλη, για να έρθω σε αυτά που είπε ο κύριος Βιλιάρδος, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πάμε σε μία πραγματικότητα που θα μειώσει τελικά τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ. Γιατί αν πράγματι μειωθούν τα διενεργούμενα τεστ, αυτό θα είναι πρόβλημα.

Μέσα σε αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, κατόπιν συζήτησης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο θα εκδοθεί η υπουργική απόφασή μου μετά από αυτή τη νομοθετική εξουσιοδότηση και για τα δύο. Και έτσι θα ξέρει ο καθένας σε κάθε περίπτωση, εάν το κάνει σπίτι του, παραδείγματος χάριν, εάν το κάνει στο εργαστήριο, εάν το κάνει κανονικά, ποια θα είναι η τιμή που θα πληρώνει.

Έτσι ώστε ούτε οι γιατροί να λένε ότι η διατίμηση είναι κάτω από την τιμή που πληρώνουν και άρα δεν κάνουν τεστ γιατί δεν βγαίνουν, ούτε μετά να χρεώνουν στον πολίτη το τεστ με τη διατίμηση και όλα τα άλλα πέντε φορές επάνω. Έτσι ώστε να έχουμε καθαρούς λογαριασμούς αλλά και τεστ. Μας ενδιαφέρει να γίνονται τεστ. Ευχαριστώ πολύ».

 

Ολόκληρη η τοποθέτηση στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=dOkAtOvKor4