Τελευταία Νέα
Αυγ 04

Τη δημιουργία δύο νέων επενδυτικών – χρηματοδοτικών προϊόντων κεφαλαίου επιχειρηματικού ρίσκου ύψους 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ)

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων στοχευμένων ενεργειών της για την προσέλκυση και ανάπτυξη των επενδύσεων στην Ελλάδα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ), αναγγέλλει την άμεση δημιουργία δύο νέων επενδυτικών-χρηματοδοτικών προϊόντων κεφαλαίου επιχειρηματικού ρίσκου (venture capital – private equity) συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν, με σημαντική μόχλευση, στην αγορά.

 

Σκοπός είναι η ενεργοποίηση εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και η ενίσχυση της προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, με απώτερο στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση επιχειρήσεων για την αύξηση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητάς τους, όπως επίσης και τη χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενεργειακής εξοικονόμησης κ.λπ.

 

Ειδικότερα, οι νέες προσκλήσεις αφορούν στα προγράμματα:

α) “GREEK GREEN FUNDS”, ύψους εθνικής συμμετοχής 400 εκατ. ευρώ, με την οποία προσκαλούνται ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προτάσεις στην ΕΑΤΕ για τη σύσταση και διαχείριση επενδυτικών σχημάτων (ταμείων venture capital – private equity) επιχειρηματικών συμμετοχών. Τα εν λόγω επενδυτικά σχήματα θα πρέπει να βρίσκονται υπό τη διαχείριση φορέων του ιδιωτικού τομέα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα επενδύουν με συμμετοχή στα ίδια κεφάλαια ή/και μέσω μετατρέψιμων ομολογιών ή/και μέσω ομολόγων με δικαίωμα απόληψης, σε νέες ή υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (MμE) ή Εταιρείες Ειδικού Σκοπού-Έργου, που διατηρούν εγκατάσταση τη στιγμή πραγματοποίησης της επένδυσης στην ελληνική επικράτεια και οι οποίες έχουν ως σκοπό την εξοικονόμηση ενεργειακών ή άλλων φυσικών πόρων (efficiency), την κυκλική οικονομία (ανακύκλωση, βιομάζα/βιοαέριο για παραγωγή ενέργειας κ.λπ.) ή  την παραγωγή ενέργειας από μορφές ανανεώσιμων πηγών κ.λπ. Η συνολική μόχλευση αναμένεται να είναι τουλάχιστον 6, δηλαδή συνολικές επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ.

β) «Συνεπένδυσης – COINVESTMENT FUND», ύψους εθνικής συμμετοχής 100 εκατ. ευρώ, με την οποία προσκαλούνται ενδιαφερόμενα ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα (ταμείων venture capital – private equity) της Ελλάδας και του εξωτερικού να υποβάλουν προτάσεις στην ΕΑΤΕ για την υλοποίηση συνεπενδύσεων  με τη μορφή ιδίων ή οιονεί ιδίων κεφαλαίων (equity / quasi equity) σε μικρομεσαίες ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια.

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Τώρα που η ταχεία οικονομική μας ανάπτυξη είναι περισσότερο αναγκαία πάρα ποτέ το Υπουργείο Ανάπτυξης με την ΕΑΤΕ δημιουργεί δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα με σκοπό τη δημιουργία σπουδαίων έργων για την οικονομία μας. Πιστεύουμε ότι, όπως και τα προηγούμενα χρηματοδοτικά μας εργαλεία, θα έχουν πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το επενδυτικό κοινό και θα κάνουν σύντομα τη διαφορά».

 

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:

«Καλωσορίζω τις νέες προσκλήσεις της ΕΑΤΕ, ιδίως αυτή που αφορά στο GREEK GREEN FUNDS που μπορεί να ενεργοποιήσει μεγάλης κλίμακας επενδύσεις σε πράσινες δράσεις. Η προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης είναι ένας από τους πέντε άξονες προτεραιότητας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, για αυτό έχει συσταθεί και ειδική ομάδα στο ΥΠΕΝ για το λόγο αυτό που έχει ήδη πιάσει δουλειά. Οι Αναπτυξιακές Τράπεζες είναι πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας και την υλοποίηση επενδύσεων μετά την πανδημία του κορωνοϊού και προσβλέπουμε στην συνδρομή τους για να επιτύχουμε τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα».

 

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε:

«Οι επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια είναι καταλυτικές, τόσο για τη γρήγορη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όσο και για τη μεγέθυνση και ενδυνάμωση των επιχειρήσεων. Με τις προσκλήσεις αυτές, η ΕΑΤΕ ανοίγει ένα νέο παράθυρο ανάπτυξης και χρηματοδότησης ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω της ΕΑΤΕ, αλλά και της ΕΑΤ, προωθεί μια σημαντική πρωτοβουλία ανάπτυξης καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο τη γρήγορη ανάταξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας».

 

Ο  Πρόεδρος του Δ.Σ., Καθηγητής κ. Χάρης Λαμπρόπουλος δήλωσε:

«Σε αυτή την κομβική συγκυρία για την Πατρίδα μας, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) καλείται να συνδράμει αποτελεσματικά στην υλοποίηση των αναπτυξιακών πολιτικών της Κυβέρνησης για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η  προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και η αύξηση των επενδύσεων σε τομείς και δράσεις της ελληνικής οικονομίας με χαρακτηριστικά καινοτομίας και προστιθέμενης αξίας, που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, στην ανάκαμψη, στον μετασχηματισμό της οικονομίας και στην εξωστρέφεια».

 

Από την πλευρά της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος, κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου δήλωσε:

«Οι στόχοι που έχουν τεθεί και ο σχεδιασμός για νέες καινοτόμες δράσεις σε ένα απαιτητικό επενδυτικό περιβάλλον είναι φιλόδοξοι, αλλά συνάμα ρεαλιστικοί. Ο προσεκτικός σχεδιασμός προγραμμάτων επενδυτικού χαρακτήρα, που βασίζονται στη γνώση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά κεφαλαίων και στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και η μέχρι σήμερα πορεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, ως διαχρονικά αξιόπιστου συνεργάτη, αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχημένη προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα επενδυθούν στην ελληνική αγορά».