Τελευταία Νέα
Ιούν 11

Συνέντευξη του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα στην εφημερίδα REALNEWS και τον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό

  1. Τι γίνεται με το Νεώριο Σύρου, αλλά και με τα υπόλοιπα ναυπηγεία;

Απάντηση: Η επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πιστεύω ότι τελικά θα κερδίσουμε. Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μια δυναμική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Πληροί όλες τις προϋποθέσεις:
α) Οι Έλληνες εφοπλιστές διαθέτουν τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο στόλο παγκοσμίως
β) Έχουμε αδρανείς υποδομές μεγάλης δυναμικότητας
γ) Έχουμε έμπειρο κι εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό
δ) Το λιμάνι του Πειραιά μετατρέπεται σε παγκόσμιο κόμβο μεταφορών και σύντομα θα ακολουθήσει αντίστοιχη πορεία και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Πρέπει να συγκρουστούμε με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Να αλλάξουμε καταστροφικές νοοτροπίες. Και να πετύχουμε μια σοβαρή στρατηγική συμφωνία ανάμεσα σε κράτος, ιδιώτες επενδυτές, εργαζόμενους και εφοπλιστές, ώστε να οικοδομήσουμε εξαρχής έναν ανταγωνιστικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση και ήδη πετυχαίνουμε πρώτες νίκες.

  1. Πώς προέκυψε η αύξηση των κοινοτικών πόρων για την Ελλάδα για την περίοδο 2021-2027;

Απάντηση: Η αύξηση των κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα σε μια περίοδο που ο κοινοτικός προϋπολογισμός μειώνεται δείχνει κάτι πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα επιβραβεύεται για τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και τα επιτεύγματά της. Ταυτόχρονα, επιβραβεύεται για τον τρόπο που χειρίζεται κρίσιμα για την ευρωπαϊκή ταυτότητα θέματα, όπως τη μεταναστευτική κρίση. Αυτό πρέπει να το εκτιμήσουν σωστά όσοι στο εσωτερικό της χώρας επιδίδονται σε μηδενιστική κριτική για λόγους μικροκομματικού συμφέροντος. Όταν η Ελλάδα από «μαύρο πρόβατο» γίνεται η ευνοούμενη στην κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι σημαίνει. Και βεβαίως ο τελικός ωφελούμενος είναι ο ελληνικός λαός.

  1. Πως ερμηνεύετε την πτώση στις επενδύσεις που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους;

Απάντηση: Οι διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα δεν πρέπει να μας τρομάζουν. Το 2017 πετύχαμε σημαντική ανάκαμψη στις επενδύσεις, ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και στις εξαγωγές. Το 2018 θεωρώ ότι τελικώς θα συνεχιστεί η ίδια πορεία παρά τις στιγμιαίες διακυμάνσεις. Πρέπει όμως να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να αγγίξουμε πια τον σκληρό πυρήνα των προβλημάτων που καθηλώνουν την ελληνική οικονομία. Η αντιπολίτευση μας κατηγορεί ότι δεν είμαστε αποτελεσματικοί γιατί είμαστε ξένοι προς την επιχειρηματικότητα κι αρνητικοί στην ιδέα των μεταρρυθμίσεων. Αναλύοντας κανείς όμως αυτή την κριτική, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κατηγορεί τον Σύριζα διότι καθυστερεί στην κατεδάφιση και την αλλαγή όλων όσων αυτή έχτισε στις δεκαετίες της δικής της διακυβέρνησης και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Προσωπικά θεωρώ ότι όντως πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση.

  1. Πως απαντάτε στην επιμονή Στουρνάρα για προληπτική πιστωτική γραμμή, τη στιγμή που η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σε διάφορες χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχει ανεβάσει σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας;

Απάντηση: Οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει ότι θα σταθεί ξανά στα πόδια της και ότι θα ασκεί εκείνες τις πολιτικές που θα της επιτρέπουν να αντιμετωπίζει τις όποιες αναταράξεις με τις δικές της δυνάμεις. Η ιδέα της διεκδίκησης ενός ειδικού καθεστώτος που θα εξασφαλίζει φθηνό δανεισμό από τους εταίρους μας κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Μπορεί να φαντάζει ως πιο προσγειωμένη, όμως στην ουσία είναι μια λογική εξάρτησης και ανισοτιμίας που παγιώνει πια τη μετεξέλιξη της εταιρικής μας σχέσης στο πλαίσιο της ΕΕ σε σχέση δανειστή-δανειζόμενου. Πράγμα καταστροφικό για την πορεία της χώρας.

  1. Πού θα δει στην καθημερινότητα του ο πολίτης με τρόπο ουσιαστικό την έξοδο από τα μνημόνια;

Απάντηση: Ο πολίτης βλέπει ήδη την αλλαγή κλίματος στην οικονομία. Βλέπει τη μείωση της ανεργίας, τη βελτίωση της κατάστασης σε πολλούς τομείς της οικονομίας, επενδύσεις και έργα, αύξηση των εξαγωγών και εταιρείες που πηγαίνουν καλά. Στον προϋπολογισμό του 2019 θα δει τα πρώτα βήματα προς ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής σε κρίσιμα θέματα, όπως στη φορολογία. Πάνω από όλα όμως θα δει μια αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα που θα επηρεάσει τα πάντα.

  1. Τι απαντάτε σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για προδοσία στην υπόθεση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ;

Απάντηση: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το Σκοπιανό και να απελευθερώσει τη χώρα από μια αδιέξοδη παγίδευση τριών δεκαετιών. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε με εντελώς λανθασμένο τρόπο πιθανά κέρδη και ζημίες και χειρίστηκε το θέμα με τρόπο που έδωσε χώρο σε αντιλήψεις και δυνάμεις που είμαι βέβαιος ότι και ο ίδιος φοβάται και δεν θα ήθελε να τις βρει μπροστά του. Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει από την επίλυση αυτού του προβλήματος. Έχει όλες τις προϋποθέσεις να παίξει έναν ηγετικό περιφερειακό ρόλο. Και έναν τέτοιο ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει εάν λειτουργεί φοβικά και μπαίνει από μόνη της στη γωνία και ανοίγει τον δρόμο σε άλλους να διεκδικήσουν τον ρόλο που ανήκει σε αυτήν.

  1. Τελικά, εκτιμάτε ότι η ελληνική Κεντροαριστερά είναι η σημαντικότερη συμμαχική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ ή θα γύρει προς την πλευρά της ΝΔ;

Απάντηση: Ο εξελίξεις στην Ευρώπη διαμορφώνουν ένα σύνθετο τοπίο και οφείλουμε όλοι να επανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας. Οι συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη δεν έχουν ως αποτέλεσμα μόνο τη φτωχοποίηση κοινωνικών στρωμάτων και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Απειλούν την ιδέα της ενοποίησης, το υπάρχον ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την επανεμφάνιση εθνικισμών που αποτέλεσαν κατά το παρελθόν αφετηρία μεγάλων καταστροφών. Απέναντι σε όλα αυτά, τα ιστορικά ρεύματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς οφείλουν να αναστοχαστούν την πορεία τους, τις μεταξύ τους σχέσεις και την πολιτική τους. Απέναντί μας δεν έχουμε μόνο τον νεοφιλελευθερισμό. Έχουμε και τον εθνικισμό και την ξενοφοβία. Έχουμε ένα επικίνδυνο μίγμα το οποίο σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους άνοιξε τον δρόμο και τροφοδότησε την άνοδο του φασισμού.
Και από την δική μας πλευρά ως Αριστερά πρέπει να σκεφτούμε ότι σε αυτές τις προηγούμενες ιστορικές περιόδους, χρειαστήκαμε πολύ χρόνο για να καταλάβουμε ποια ήταν η κύρια απειλή και το πραγματικό της μέγεθος κι έτσι εξαντλούμασταν σε περιττές εμφύλιες συγκρούσεις. Νομίζω λοιπόν ότι ΣΥΡΙΖΑ και Κεντροαριστερά οφείλουν να συζητήσουν βλέποντας τη μεγάλη εικόνα στην Ευρώπη και την Ελλάδα και ιεραρχώντας σωστά τις απειλές.