Τελευταία Νέα
Οκτ 01

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα στην εφημερίδα Realnews και τον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό

  1. Τα δημοσιονομικά μπήκαν σε μια σειρά, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για την ανάπτυξη, η οποία κινείται σε πολύ μέτρια επίπεδα, αλλά και για τις επενδύσεις, που παρουσιάζουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα…
    Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιτέλεσε ένα τεράστιο έργο. Παρά τις αντίθετες προβλέψεις όλων, κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, να επιτύχει συμφωνία για το χρέος, να γυρίσει τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να διαμορφώσει μια εντελώς νέα εικόνα για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της. Παράλληλα, δρομολόγησε σε όλα τα επίπεδα ένα σύνολο αλλαγών που έχουν στόχο την επίλυση εκκρεμοτήτων δεκαετιών και προοδευτικά θέτει τις βάσεις για ένα νέο μοντέλο εξωστρεφούς και ανταγωνιστικής οικονομίας.
    Προφανώς όλο αυτό δεν είναι εύκολο και προσκρούει πάνω στις δομές που επί χρόνια έχτιζαν αυτοί που σήμερα κόπτονται για τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις επενδύσεις. Ομως τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά, όπως είπατε, και τα αποτελέσματα διαμορφώνονται σε μια εικόνα πολύ πιο θετική από αυτήν που προσπαθεί να παρουσιάσει η αντιπολίτευση.
  1. Ποια είναι τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ που θα δούμε να ξεκινούν ή να συμφωνούνται έως το καλοκαίρι;
    Σε όλους σχεδόν τους τομείς βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα. Στον τουρισμό, στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στις υποδομές της χώρας. Αυτό που έχει, όμως, σήμερα κεντρική σημασία δεν είναι η απαρίθμηση μεγάλων έργων. Αυτού του τύπου η κριτική προδίδει ακριβώς τη λανθασμένη αντίληψη που είναι ριζωμένη στη χώρα μας για την ανάπτυξη. Μεγάλα έργα γίνονται και προφανώς πρέπει να γίνουν κι άλλα. Ομως το μέλλον δεν θα κριθεί σε αυτό το πεδίο. Θα κριθεί στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, στην ανάδειξη της ταυτότητας των ελληνικών προϊόντων, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουμε, στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια, στην ικανότητά μας να κινηθούμε με τους όρους της παγκόσμιας αγοράς. Η 4η βιομηχανική επανάσταση σε λίγα χρόνια από σήμερα θα έχει αλλάξει τα πάντα. Αν μιλώντας για ανάπτυξη σκεφτόμαστε δρόμους και γεφύρια, είμαστε πολύ μακριά νυχτωμένοι.
  1. Το Ελληνικό πότε θα ξεκινήσει; Πιστεύετε πως είναι σωστό το ότι έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη συμβολική σημασία;
    Το Ελληνικό επί της ουσίας μπορεί να εκκινήσει και αύριο το πρωί. Ο διαγωνισμός για το καζίνο είναι αυτό που εκκρεμεί και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ομως, το Ελληνικό είναι ένα τυπικό παράδειγμα, καθώς στην πορεία αυτού του μεγάλου έργου καθρεφτίζονται όλα τα προβλήματα και οι κακοδαιμονίες που φρενάρουν την ανάπτυξη στη χώρα μας. Κάποια στιγμή αξίζει να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση γι’ αυτό. Θα είναι πολύ χρήσιμη.
  1. Ενώ η χώρα δεν μπορούσε να συντηρήσει ούτε ένα ναυπηγείο, ξαφνικά θα λειτουργήσουν τρία;
    Στόχος της κυβέρνησης είναι ένας μεγάλος τομέας ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Παράδοση, τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές, μεγάλη ναυτιλία, ισχυρό θαλάσσιο τουρισμό. Αυτό που απαιτείται είναι όραμα, στρατηγική και μια ευρεία κοινωνική συμφωνία. Πιστεύω ότι τώρα κάνουμε τα πρώτα βήματα και ανοίγουμε έναν μεγάλο δρόμο.
  1. Η γραφειοκρατία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανασχετικούς παράγοντες επενδύσεων. Γιατί δεν αλλάζετε επιτέλους το πλαίσιο;
    Δεν υπάρχει δυστυχώς ένα μαγικό κουμπί να το πατήσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Κάτω από τον όρο «γραφειοκρατία» κρύβονται συμφέροντα, συντεχνίες, ιδεολογικές αγκυλώσεις, πελατειακές αντιλήψεις και σχέσεις. Η αντιμετώπισή της απαιτεί βαθιά αλλαγή των δομών του κράτους, αλλά και αλλαγή κουλτούρας. Οι νέες τεχνολογίες σήμερα μας δίνουν εξαιρετικά όπλα για να καταπολεμήσουμε αποφασιστικά το φαινόμενο. Χρειάζεται πολιτική βούληση ώστε να αξιοποιηθούν γρήγορα και σε μεγάλη έκταση αυτά τα όπλα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως χρειάζεται ισχυρή επιτάχυνση των ρυθμών μας.
  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ και εσείς προσωπικά επιμένετε στη δημιουργία προοδευτικού πόλου. Με αυτούς που λένε ότι παραχωρήσατε τη Μακεδονία, σας κατηγορούν ευθέως ότι κάψατε τον κόσμο στο Μάτι και ισχυρίζονται ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα δημοκρατίας;
    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας και να εκτοπίσει παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις από τις πρωταγωνιστικές θέσεις. Αυτό προφανώς δημιουργεί ισχυρούς ανταγωνισμούς και αυτού του τύπου οι ανταγωνισμοί βρίσκονται απόλυτα μέσα στη λογικής της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Η αναδιάταξη, όμως, είναι γεγονός. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ένας, μεγάλος και ισχυρός πόλος του δημοκρατικού μας συστήματος και από τη θέση αυτή θα πάρει όλες τις θετικές πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών πλειοψηφιών. Αλίμονο αν θεωρούσαμε ως εμπόδιο για αυτές τις πρωτοβουλίες την πολιτική κριτική ή την πολεμική από εκείνες τις δυνάμεις που μάχονται για τη διεκδίκηση μέρους του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στον οποίο απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
  1. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι για τα φαινόμενα βίας των τελευταίων ημερών φταίει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στις πλατείες των «Αγανακτισμένων» πριν από το 2015. Τι απαντάτε;
    Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε η Ελλάδα να βγει από την τεράστια κρίση στην οποία την έριξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις ελάχιστες δυνατές ρωγμές στο δημοκρατικό μας σύστημα και στη συνοχή της κοινωνίας. Προφανώς υπήρξαν και υπάρχουν στιγμές υπερβολών από όλες τις πλευρές. Ομως, εάν αναλογιστούμε το μέγεθος και τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της κρίσης, τότε θα πρέπει πραγματικά να είμαστε πιο νηφάλιοι στις κρίσεις μας.