Τελευταία Νέα
Μάι 29

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Βιομηχανίας στην ιστοσελίδα Liberal.gr και τον δημοσιογράφο Γιώργο Φιντικάκη

1. Τι έφταιξε τελικά για την τόσο ευρεία ήττα του ΣΥΡΙΖΑ;

Θα απαντήσω λίγο προκλητικά. Εγώ στο εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ βλέπω μια προφανή εκλογική ήττα, ταυτόχρονα όμως βλέπω και μια νίκη που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω στρατηγική. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης στις πιο αντίξοες συνθήκες κατάφερε να αποδείξει ότι η άνοδός του στην εξουσία δεν ήταν απλώς συγκυριακή. Κατάφερε να επιβληθεί ως ο δεύτερος πόλος εξουσίας στο κομματικό μας σύστημα και να προσβλέπει σε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Πρέπει λοιπόν να ερμηνεύσουμε τις απώλειες που είχε. Πρέπει όμως να ερμηνεύσουμε και το υψηλό ποσοστό που πέτυχε. Πιστεύω λοιπόν ότι ένα μικρό μέρος των απωλειών οφείλονται στο γεγονός ότι ένα τμήμα της Αριστεράς δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα της κυβερνητικής διαχείρισης και των συμβιβασμών στους οποίους αυτή οδηγεί. Ένα δεύτερο οφείλεται σε συμπεριφορές και πρακτικές που δεν συνάδουν με την εικόνα που η κοινωνία είχε για την Αριστερά. Κι ένα τρίτο μέρος σχετίζεται με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την πίεση που αυτή επέφερε ιδιαίτερα σε κάποια κοινωνικά στρώματα. Σε ότι αφορά το θετικό αποτέλεσμα, πιστεύω ότι εκφράζει μια ιδιαίτερα σημαντική κοινωνική συγκατάθεση στο έργο της κυβέρνησης. Αυτό φανερώνει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτατα κοινωνικά στρώματα που κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει. Και που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκτιμήσει σωστά και να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού.

2. Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος την Κυριακή στην Κ.Ε. και στην Εκλογική Επιτροπή επανέλαβε με την ίδια ένταση τα ίδια διλήμματα που έθεσε στους πολίτες και πριν τις ευρωεκλογές, για τα οποία όμως πήρε απάντηση. Τι δεν καταλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι προσδοκά ότι θα αλλάξει, ξαναθέτοντας τα ίδια διλήμματα;

Ιστορικά υπάρχουν, ιδιαίτερα όσον αφορά τα κόμματα εξουσίας, σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα ποσοστά των ευρωεκλογών κι αυτά τα εθνικών. Κι αυτό γιατί στις ευρωεκλογές που δεν υπάρχει το κυβερνητικό δίλημμα επικρατεί μεγαλύτερη άνεση στο να ψηφίσει κανείς μικρά κόμματα, όπως υπάρχει και η άνεση δια της ψήφου στο να στείλει μηνύματα δυσαρέσκειας προς το κόμμα του. Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν υπό το κράτος του πραγματικού κυβερνητικού διλήμματος κι αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα εξουσίας μπορούν να επανασυσπειρώσουν ψηφοφόρους που έχασαν στις ευρωεκλογές εάν δείξουν ότι διάβασαν σωστά το μήνυμα. Αυτό ακριβώς είναι που δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ μια σημαντική δυνατότητα να επιτύχει στις εθνικές εκλογές ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από αυτό των ευρωεκλογών.
Υπό μία προϋπόθεση. Ότι θα υπερασπιστεί σθεναρά το συνολικό του έργο και θα προβάλλει το σχέδιό του για την επόμενη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, να γυρίσει την οικονομία στην ανάπτυξη και να δρομολογήσει ευρύτατες μεταρρυθμίσεις διατηρώντας την κοινωνική συνοχή κι ένα πρωτοφανές κλίμα κοινωνικής ηρεμίας. Ταυτόχρονα κατάφερε να επιλύσει ένα από τα μεγάλα ανοιχτά προβλήματα της εξωτερικής μας πολιτικής που κανείς άλλος δεν τα κατάφερε. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία εγγυάται ότι αυτή η πορεία σε πολύ καλύτερες τώρα συνθήκες θα συνεχιστεί με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Κι όλα αυτά με τη σαφή διαβεβαίωση ότι θα εξαλειφθούν από την εικόνα φαινόμενα που ενόχλησαν του πολίτες και ιδιαίτερα τον απαιτητικό κόσμο της Αριστεράς.

3. Πέρα από τις γενικές ευθύνες, θεωρείτε ότι υπάρχουν και ειδικές ευθύνες σε πρόσωπα και μηχανισμούς -όπως άλλωστε κυκλοφορεί- για το γεγονός ότι δεν διάβασαν σωστά το εκλογικό τοπίο, και για αυτό διαβεβαίωναν ότι ακόμη και μετά τα exit polls, η διαφορά θα παραμείνει μικρή; Δεν διάβασαν σωστά το τοπίο ή γνώριζαν και απέκρυπταν την δύσκολη πραγματικότητα;

Νομίζω ότι υπερτιμήθηκε μια τάση συσπείρωσης που υπήρξε το τελευταίο διάστημα, όπως υπερτιμήθηκε και η εκλογική απόδοση των μέτρων που ανακοινώθηκαν. Πιστεύω ότι τα μέτρα ορθώς ελήφθησαν, όμως αυτά αποτελούν τμήμα μιας συνολικής στρατηγικής. Η λογική του οικονομισμού είναι πολύ παλιά και πάντα ατελέσφορη. Τυπικό παράδειγμα είναι το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ως δύναμη εξουσίας προβάλλοντας ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο. Θα συνεχίσει να διεκδικεί πειστικά την εξουσία προβάλλοντας αυτό το συνολικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που αφορά τον ρόλο της χώρας στην Ευρώπη και τον κόσμο, που αφορά την ανάπτυξη στις σύγχρονες συνθήκες και βεβαίως τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα αυτής της ανάπτυξης. Νομίζω λοιπόν ότι ενώ στη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας αποδείξαμε ότι διαθέτουμε αυτό το σχέδιο, ενόψει των ευρωεκλογών επιδείξαμε μια μονομέρεια και αυτό αδίκησε την πολιτική μας. Βεβαίως καταλαβαίνω ότι αυτό έγινε για να τονιστεί η ιδεολογική μας διαφορά με τη ΝΔ. Όμως η διαφορά μας με τη ΝΔ διαπερνά το σύνολο των πολιτικών και αυτό φάνηκε σε όλα τα επίπεδα κατά τη διάρκεια της τετραετίας. Αρκεί να αναφερθώ μόνο στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και των δικαιωμάτων.

4. Ήδη πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της αναζήτησης αιτιών, αφήνουν τις πρώτες διακριτές αιχμές που φτάνουν μέχρι και το Μαξίμου. Πιστεύετε ότι αυτές οι αντιδράσεις θα εκδηλωθούν με πιο έντονο τρόπο στην πορεία προς τις κάλπες;

Η πορεία προς τις κάλπες θα είναι μια πορεία συσπείρωσης. Η συζήτηση για το αποτέλεσμα είναι αναγκαία. Στόχος όμως αυτής της συζήτησης είναι η διόρθωση λαθών ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει βαθειά ότι όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση έχει επιτελέσει ένα τεράστιο έργο που υπερκαλύπτει τις όποιες αδυναμίες και προβλήματα. Και επίσης έχει πλήρη συνείδηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε και έχει καθοριστική συμβολή σε όλη αυτή την πορεία.

5. Θεωρείτε ότι η νέα πίεση που ασκείται στο ΚΙΝ.ΑΛ. θα σας αποφέρει εκλογικά οφέλη;

Το ΚΙΝ.ΑΛ. ενόψει των εθνικών εκλογών είναι εξ αντικειμένου υποχρεωμένο να αποσαφηνίσει τη στρατηγική του. Στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα είναι ανοιχτό σε κάθε είδους συνεργασία ή θα αποδεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια ευρεία προοδευτική συνεργασία. Αυτό δεν αποτελεί κανενός είδους πίεση και κυρίως το ερώτημα δεν το θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα τίθεται από το εκλογικό σύστημα που το ίδιο το ΚΙΝ.ΑΛ. υπερασπίζεται.

6. Πως σχολιάζετε το ενδεχόμενο προοπτικής αυτοδυναμίας της ΝΔ; Και θα διακινδυνεύατε μια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της εθνικής κάλπης;

Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση έχοντας κατά νου ότι η πρώτη θέση δεν συνεπάγεται αυτοδυναμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από θέση αρχής υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και για αυτό ψήφισε και την απλή αναλογική. Έχει πει με μεγάλη σαφήνεια ότι θα εργαστεί για μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Η ΝΔ είναι υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων και δεν βλέπει με καλό μάτι τις συνεργασίες. Επίσης, στη βάση των διατυπωμένων προγραμματικών και ιδεολογικών της θέσεων έχει ένα πρόβλημα συνεργασιών προς τα αριστερά της. Κι εκεί αρχίζει το πρόβλημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει το ΚΙΝ.ΑΛ.

7. Πως ερμηνεύετε τη στάση των αγορών και της πραγματικής οικονομίας μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης;

Η ελληνική οικονομία κινείται θετικά όλο το τελευταίο διάστημα και αυτό αναγνωρίζεται από όλους. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί επιταχυνόμενη. Θα έλεγα λοιπόν ότι το σημερινό πολιτικό σκηνικό ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση – ΝΔ αξιωματική αντιπολίτευση εξασφαλίζει τη σταθερή και ομαλή ανάπτυξη της οικονομίας.