Τελευταία Νέα
Απρ 06

Συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Κορίνα Κρέτσου

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης συναντήθηκαν σήμερα με την Επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

Στη συνάντηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, η κ. Κρέτσου συνεχάρη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και την κυβέρνηση για την επιτυχή ολοκλήρωση της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2007-2013. Εξέφρασε μάλιστα την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων από την Ελλάδα, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Απέδωσε επίσης τα εύσημα στην ηγεσία του Υπουργείου για την υπερκάλυψη του στόχου απορρόφησης για το 2016 από το νέο ΕΣΠΑ (11,35% έναντι στόχου 7%) και δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ περήφανη για την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, καθώς στήριξε από την αρχή τις προσπάθειες της χώρας για τη διασφάλιση και αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Οι δυο υπουργοί ευχαρίστησαν την Επίτροπο και δήλωσαν ικανοποιημένοι για τα αποτελέσματα που απέφερε η στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο για τις επιδόσεις της χώρας στην εκτέλεση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, όσο και για την πορεία της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε: «Η κυβέρνηση υλοποιεί μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική με ξεκάθαρο προσανατολισμό σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης. Αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, τα νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το EquiFund, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο), εστιάζουμε στην υγιή, δυναμική και εξωστρεφή μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ενισχύοντας καινοτόμους τομείς που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ώστε οι πόροι που διοχετεύονται να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Κεντρική στρατηγική επιλογή για την κυβέρνηση είναι η αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, ιδίως του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και η συγκράτηση της μεταναστευτικής εξόδου».

Ο κ. Χαρίτσης εστίασε την παρέμβαση του στις Πολιτικές Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζουν σταθερά τις Πολιτικές Συνοχής της Ένωσης και διεκδικούν τη διεύρυνση και την εμβάθυνση του πολιτικού πλαισίου της αλληλεγγύης και των προγραμμάτων συνοχής των Διαρθρωτικών Ταμείων, ώστε να αμβλυνθούν οι μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη και να συγκλίνουν πραγματικά οι οικονομίες τους». Η επιλογή αυτή, υπογράμμισε, «είναι μονόδρομος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλει διατηρήσει την ενότητα της και να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή των χωρών μελών της, σε μία συγκυρία μάλιστα που ισχυροποιούνται επικίνδυνα οι κεντρόφυγες τάσεις στο εσωτερικό της».

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με στόχο την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική υλοποίηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

Από το Γραφείο Τύπου