Τελευταία Νέα
Ιούν 23

Συμμετοχή του Υπουργού Οικονομίας στο 6ο Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στις ΗΠΑ, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 6ου Ελληνικού Επενδυτικού Φόρουμ που διοργάνωσαν στη Νέα Υόρκη το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με τον Οργανισμό EnterpriseGreece.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, ο κος Παπαδημητρίου, πέραν του εκτεταμένου προγράμματος κατ’ ιδίαν συναντήσεων με επενδυτικά funds, είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί σε ένα ευρύ ακροατήριο αμερικανικών επιχειρήσεων και επενδυτών και να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές που διανοίγονται για επενδύσεις μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Όπως επισήμανε, η εξέλιξη αυτή επαναφέρει σε σημαντικό βαθμό την εμπιστοσύνη στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την Ελλάδα και απελευθερώνει επιπλέον κεφάλαια για τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Παπαδημητρίου εστίασε στην αισθητή βελτίωση που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σημαντικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας και συγκεκριμένα στους τομείς της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, του εξωτερικού εμπορίου, της βιομηχανικής παραγωγής και της μείωσης της ανεργίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το 2017 αναμένεται να είναι το πρώτο έτος που η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει σημαντικά σημάδια ανάπτυξης της τάξης του 2%.

Αναφέρθηκε τέλος, στο σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σε διάφορα πεδία (αγορά εργασίας, βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κ.α.) και εστίασε στους λόγους για τους οποίους αξίζει να επενδύσει κάποιος σήμερα στη χώρα. Όπως τόνισε, η επιχειρηματική κερδοφορία έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό, η Ελλάδα διαθέτει εξειδικευμένο, άρτια καταρτισμένο και ανταγωνιστικό από πλευράς κόστους εργατικό δυναμικό, ενώ οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας που σχετίζονται με τη γεωστρατηγική της θέση, την πολιτική και νομισματική της σταθερότητα και τους απαράμιλλους φυσικούς πόρους που διαθέτει.

Τις πολύ σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα ανέπτυξε στη συνέχεια αναλυτικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του EnterpriseGreece, κ. Ηλίας Αθανασίου. Εστιάζοντας στις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα για τη διευκόλυνση του επιχειρείν και σε σημαντικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, παρουσίασε τους τομείς της ελληνικής οικονομίας με σημαντική επενδυτική προοπτική, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο τουρισμός και τα ακίνητα, η ενέργεια, τα τρόφιμα-ποτά, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, οι επιστήμες υγείας και τα logistics.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει αποτελεσμάτων και κατά κοινή ομολογία των συμμετεχόντων, το φετινό Φόρουμ χαρακτηρίζεται ως το πλέον επιτυχημένο σε σχέση με τα προηγούμενα αφού ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε επίπεδο συμμετοχών και κατ’ ιδίαν επιχειρηματικών συναντήσεων. Στο Φόρουμ συμμετείχαν πάνω από 120 εκπρόσωποι ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων και επενδυτικών funds, ενώ πραγματοποιήθηκαν περί τις 400 συναντήσεις μεταξύ 90 αναλυτών από 65 επενδυτικές εταιρείες και εκπροσώπων 21 εισηγμένων ελληνικών επιχειρήσεων.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού είναι η Βοστόνη, όπου θα παρουσιάσει σε επιλεγμένο ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κοινό, το νέο εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο, βάσεις του οποίου αποτελούν η οικονομία της γνώσης και η καινοτομία. Ο κ. Παπαδημητρίου θα συμμετάσχει σε επενδυτικό σεμινάριο που διοργανώνει ο Οργανισμός EnterpriseGreece, καθώς και σε συνάντηση με την ιδιαίτερα δυναμική start-up επιχειρηματική κοινότητα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή του ελληνικού Προξενείου στη Βοστόνη και του ΜΙΤ EnterpriseForumGreece.

Η επίσκεψη του κ. Παπαδημητρίου στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 25 Ιουνίου, οπότε και θα παραστεί στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη διεθνή έκθεση τροφίμων-ποτών SummerFancyFoodShow σηματοδοτώντας τη σημασία των εξαγωγών σε έναν από τους ισχυρότερους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας. Την ελληνική συμμετοχή, που αποτελείται φέτος για πρώτη φορά από 40 ελληνικές επιχειρήσεις, διοργανώνει ο Οργανισμός EnterpriseGreece.

Από το Γραφείο Τύπου