Τελευταία Νέα
Φεβ 06

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή “Καλημέρα” και τον δημοσιογράφο, κ. Γιώργο Αυτιά, στον ΣΚΑΪ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα, Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, στην εκπομπή «Καλημέρα» και τον δημοσιογράφο, κ. Γιώργο Αυτιά, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:

«Είναι σημαντικό εδώ, στο τέλος της διαδρομής,να μην τιναχτούν όλα στον αέρα. Για αυτό και ελήφθησαν αυτά τα μέτρα, τα οποία καταλαβαίνετε ότι ξεβολεύουν πάρα πολύ κόσμο και είναι πάρα πολύ δύσκολο σε πολλούς να αντιληφθούν. Ήταν όμως, όπως έκρινε χθες η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων,απολύτως απαραίτητα για να ανασχεθεί το λεγόμενο 3ο κύμα και να μη βρεθούμε την τελευταία στιγμή  αντιμέτωποι και εμείς με τις πολύ μεγάλες τραγωδίες που έχουν αντιμετωπίσει οι άλλες χώρες».

 

«Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε χθες μία πρωτοβουλία να συναντήσει ορισμένους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης από την κοινωνία και να ακούσει τους προβληματισμούς τους για το τι συμβαίνει εν μέσω πανδημίας. Οφείλω να τους ευχαριστήσω όλους γιατί μίλησαν με πολύ καλά λόγια για το τι έχει κάνει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης για να μείνουν όρθιοι. Ασφαλώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η κρίση είναι τόσο μεγάλη που και αυτά τα γενναία μέτρα που έχουμε πάρει έως σήμερα δεν είναι αρκετά. Έτσι ο κύριος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μία νέα δέσμη μέτρων».

«Με αυτή τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αλλά και με εντολή που μας έδωσε να σχεδιάσουμε μέσα από το ΕΣΠΑ ένα νέο γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησης της εστιάσεως για την επόμενη μέρα και την επανεκκίνησή της, πιστεύω ότι η Κυβέρνηση κάνει άλλο ένα τολμηρό βήμα για να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο κλάδος».

«Είχα την ευκαιρία χθες το απόγευμα να συμμετάσχω στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΕτων θεσμικών εκπροσώπων της εστιάσεως υπό τον κύριο Καββαθά. Θα δούμε και τον κύριο Πρωθυπουργό μαζί με την ΠΟΕΣΕ,ενδεχομένως κάποια στιγμή την Τρίτη, εκεί θα γίνει και μια θεσμική συζήτηση για αυτή τη δέσμη μέτρων για την εστίαση και όλα όσα έχουμε λάβει και όλα όσα θα λάβουμε. Και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε καινούργιο μέτρο που είναι εφικτό και ρεαλιστικό».

«Θα έχουμε όσες επιστρεπτέες χρειαστεί μέχρις ότου τελειώσει η πανδημία. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω.  Δεν θα αφήσουμε καμία επιχείρηση να κλείσει, δεν θα αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο χωρίς δουλειά».

«Δεχθήκαμε ως δίκαιο το αίτημα επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν λίγο πριν την πανδημία ή μέσα στην πανδημία και οι οποίες στην αρχική μορφή της επιστρεπτέας που πηγαίνει πάντα με τον τζίρο του προηγούμενου έτουςδεν μπορούσαν να μπουν σε αυτό το μέτρο. Και αυτό διορθώνεται. Μέσα σε αυτή την τόσο μεγάλη δυσκολία, θα βρούμε τις λύσεις να πάμε όλοι μπροστά και να μην μείνει κανένας πίσω. Αυτή είναι η επιθυμία της Κυβερνήσεως, αυτή είναι η επιθυμία του Πρωθυπουργού, αυτή είναι η επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας. Αν κάτι έχει διαλάθει της προσοχής μας είμαστε εδώ για να το διορθώσουμε και να πάμε παρακάτω».

«Καμία επιταγή δεν ισχύει η σφράγισή της εφόσον πληρωθεί εντός 75 ημερών και κανένας επιχειρηματίας δεν μπαίνει στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.Διορθώθηκε το σφάλμα, η τροπολογία έχει αναδρομική ισχύ. Άρα το θέμα των επιταγών έχει ρυθμιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών με την τροπολογία που κατατέθηκε».

«Χθες έγινε πρόσκληση προς τις τράπεζες για να υπογράψουν τη σύμβαση για το νέο εγγυοδοτικό μας εργαλείο για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για δάνεια έως 50.000 ευρώ, εγγυοδοτημένα έως 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν μικρό τζίρο έως 200.000 ευρώ.Έχουμε ως στόχο να στηρίξουμε όσες μικρές επιχειρήσεις έμειναν εκτός από τα προηγούμενα χρηματοδοτικά μας εργαλεία. Σε 15 μέρες υπογράφουμε τη σύμβαση με τις τράπεζες και προχωράμε στην έναρξη των δανειοδοτήσεων».

«Δεν είναι τόσο απλό ζήτημα να πεις ότι το Σάββατο κλείνεις τις λαϊκές αγορές. Η Επιτροπή αυτό αποφάσισε, δεν θέλω να αμφισβητήσω τις απόψεις των γιατρών, θα το συζητήσω μαζί τους και θα επανέλθω τις επόμενες μέρες».

«Εγώ προσωπικά ως Υπουργός Ανάπτυξης και όλη η Κυβέρνηση, έχουμε κρατήσει τις λαϊκές αγορές ανοιχτές σε όλες τις καραντίνες μέχρι σήμερα. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι λαϊκές αγορές είναι απαραίτητες να λειτουργούν. Μειώνουν τον συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ, συμβάλλουν στην προστασία των τιμών υπέρ του καταναλωτή και οι άνθρωποι αυτοί του μεροκάματου και του μόχθου είναι άνθρωποι που αξίζουν τον σεβασμό μας».

«Τα delivery λειτουργούν κανονικά. Έχει καταργηθεί το take away για τα Σαββατοκύριακα, διότι είχε παρατηρηθεί ένας πάρα πολύ μεγάλος συνωστισμός μπροστά από αυτά τα καταστήματα. Αυτές οι εικόνες του συνωστισμού είναι που τρόμαξαν τους λοιμωξιολόγους».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=mJgUHagXkuI