Τελευταία Νέα
Ιούν 25

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης συνυπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την εταιρεία Cisco για το Κέντρο Ψηφιακής Επιτάχυνσης στη Θεσσαλονίκη

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης συνυπέγραψε σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου, το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την εταιρεία Cisco για το Κέντρο Ψηφιακής Επιτάχυνσης στη Θεσσαλονίκη.

 

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε

«Η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα χαράς για την Θεσσαλονίκη, προφανώς και για την Κυβέρνηση αλλά πρωτίστως για την Ελλάδα.

Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου μετά την απόφαση του ελληνικού λαού στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, ο Πρωθυπουργός προσωπικά αλλά και εγώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων εργαστήκαμε από την αρχή για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις προφανείς τεχνικές ιδιαιτερότητες που έχει η Θεσσαλονίκη.

Γι’ αυτό άλλωστε και φτάσαμε πολύ γρήγορα και με δική μας κινητροδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων στην πρώτη επιτυχία που ήταν το Ψηφιακό Κέντρο της Pfizer και το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει.

Στα πλαίσια αυτά, όπως ξέρετε, προχωρήσαμε τη νομοθέτηση του ThessINTEC, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και την προσπάθεια να φτιάξουμε στη Θεσσαλονίκη ένα πολύ μεγάλο hub κέντρων νεωτερικότητας και υψηλής τεχνολογίας.

Πιστεύαμε ότι η πόλη αυτή και λόγω των πανεπιστημίων που διαθέτει, με πολύ υψηλή εξειδίκευση αλλά και λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της ιστορίας της, θα μπορούσε πολύ εύκολα να μεταμορφωθεί.

Στα πλαίσια αυτά, η απόφαση της CISCO να έρθει και να ιδρύσει αυτό το Κέντρο Ψηφιακής Επιτάχυνσης, ένα από τα 15 κέντρα στον κόσμο, στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα εξαιρετικά χαρμόσυνο γεγονός που προφανώς η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ιδιαίτερα το υποστηρίζουμε.

Κύριε Δήμαρχε, σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Κινηθήκατε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Αυτή η τελετή που κάνουμε σήμερα, αν δεν είχε έρθει ο COVID-19, θα είχε γίνει δύο τουλάχιστον μήνες νωρίτερα.

Και περιττό να πω ότι το να έρχεται μία εταιρεία του μεγέθους, του κύρους και των δυνατοτήτων της CISCO στη Θεσσαλονίκη είναι ένα μεγάλο γεγονός για την πόλη.

Δεν ξέρω πόσοι στην πόλη μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του γεγονότος του να είναι η CISCO εδώ.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την επιλογή αυτή. Είμαι βέβαιος ότι η Θεσσαλονίκη θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους για αυτή την επιλογή σας και τα αποτελέσματα αυτού του κέντρου θα είναι εξαιρετικά.

Και φυσικά, να το πω αυτό, έχουμε μεγάλη και πολύ στενή συνεργασία με τη στρατηγική μας σύμμαχο χώρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη θερμή υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας με πολλαπλές επενδύσεις.

Οι συζητήσεις με αμερικάνικες εταιρείες είναι πλέον επί καθημερινής βάσεως σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Σύντομα θα έχουμε και πολύ χαρμόσυνες ανακοινώσεις για άλλη μια μεγάλη αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα.

Κατά συνέπεια, η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εδώ, μέσα από το κέντρο της CISCO, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την εμβάθυνση των μεταξύ μας σχέσεων. Άλλωστε η υψηλή τεχνολογία δεν παύει να αποτελεί και ένα βασικό τμήμα των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά, θα μου επιτρέψετε, στο συνάδελφό μου Υπουργό, τον κύριο Πιερρακάκη που είναι εδώ σήμερα.

Αγαπητέ Κυριάκο, πάντα σε συμπαθούσα και πάντα σε εκτιμούσα. Αλλά αυτή την περίοδο που έχουμε συμπέσει στην Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να πω ότι η εκτίμησή μου έχει εκτοξευθεί άλλες πενήντα φορές.

Ξέρετε, οι υπουργοί καμιά φορά και οι πολιτικοί έχουμε και τις αντιζηλίες μεταξύ μας και τους ανταγωνισμούς και αυτά. Αυτά είναι ανθρώπινα πράγματα. Εγώ πια είμαι 13 χρόνια βουλευτής, τα έχω συνηθίσει.

Θέλω να σας πω ειλικρινά τη γνώμη μου. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ο καλύτερος Υπουργός του ελληνικού κράτους. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα στη σύγκριση, το ξεκαθαρίζω.

Έχει επιτύχει σε διάστημα ολίγον μηνών πράγματα τα οποία συζητάγαμε και για τα οποία ζηλεύαμε άλλες χώρες και γυρνάγαμε πίσω και λέγαμε: «Γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα;» Και όμως, τελικά μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα.

Και ως Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων οφείλω να σας πω ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού κράτους δεν είναι ζήτημα μόνο ευκολίας και μόνο ζήτημα εκσυγχρονισμού. Είναι πρωτίστως ζήτημα οικονομικής ανάπτυξης, διότι με αυτό τον τρόπο κερδίζουμε εργατοώρες, γινόμαστε περισσότερο ανταγωνιστικοί, πέφτει το κόστος εργασίας και άρα μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Είναι δηλαδή και ζήτημα οικονομικής δραστηριότητας.

Άρα, λοιπόν, η συνεργασία των δύο Υπουργείων με την υπογραφή του σημερινού μνημονίου μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που ο κύριος Δήμαρχος νομίζω στους λίγους μήνες – ένας χρόνος έχει περάσει σχεδόν από τις εκλογές που ανέλαβε την εντολή του λαού της Θεσσαλονίκης – στη διακυβέρνηση του Δήμου έχει δείξει πρωτοφανή ταχύτητα.

Το κτήριο αυτό είναι εξαιρετικό. Νομίζω ότι δεν θα μπορούσε η CISCO να βρει καλύτερο κτήριο στη Θεσσαλονίκη. Είναι εξαιρετικό κτήριο. Η πρωτοβουλία είναι αριστούργημα. Η ταχύτητα πολύ μεγάλη.

Κύριε Δήμαρχε, είμαστε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το ξέρετε, για να βοηθήσουμε και σε κάθε άλλο πράγμα που θα χρειαστεί η Θεσσαλονίκη μας.

Τη Θεσσαλονίκη την έχουμε βάλει σε πρώτη προτεραιότητα. Την ανάπλαση της ΔΕΘ εχθές τη δουλεύαμε δύο ώρες στο γραφείο μου γιατί θεωρούμε έργο τεράστιας σημασίας για την πόλη για να κάνει το επόμενο βήμα.

Όπως είπαμε πριν, η ThessINTEC, η προσπάθειά μας να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε ψηφιακό κέντρο, τα μεγάλα έργα που ανακοίνωσε εδώ ο κύριος Καραμανλής με τον Πρωθυπουργό, όλα αποτελούν ένα πλέγμα αναβαθμίσεως της πόλεως της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας.

Ένα βήμα μπροστά στο μέλλον για να μη χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία που σήμερα έχουμε και που αναμφίβολα με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχουμε στη διάθεσή μας όταν ολοκληρωθούν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις θα έχουμε και δυνατότητες που σήμερα δεν έχουμε για να κάνουμε ακόμα περισσότερα πράγματα γιατί αυτή την πόλη την αγαπάμε.

Σας ευχαριστούμε, λοιπόν, πάρα πολύ, κύριε Δήμαρχε, που κάνατε τόσο καλή δουλειά».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό