Τελευταία Νέα
Μαρ 12

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τοποθετήθηκε σήμερα, Πέμπτη 12 Μαρτίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, για την πορεία της οικονομίας, τον κορονοϊό και το νομοσχέδιο για τα εμπορικά σήματα, λέγοντας:

 

«Η ανάπτυξη του 2019 προβλέπαμε γραπτώς ότι θα είναι 2%. Έκλεισε βάσει των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ 1,94%, δηλαδή έχουμε πέσει έξω κατά 0,06%.

Τονίζω, τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ γιατί – για λόγους που εκείνη γνωρίζει, εγώ δεν είμαι στατιστικολόγος- έχουν πάντα σημαντικές διαφορές επί τα βελτίω.

Παραδείγματος χάριν, το πρώτο τρίμηνο του 2019 αναθεωρήθηκε από το 0,2% συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο 2018 σε 0,4%, δηλαδή 100% αύξηση και από 1,1% σε 1,4% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο 2018.

Άρα, εσείς κάνατε ολόκληρη κριτική με τον τρόπο που την κάνατε, θα την εξηγήσω στη συνέχεια, στα προσωρινά στοιχεία ενώ δεν έχετε δει τα τελικά.

Πάμε στα προσωρινά στοιχεία τώρα. Στο δείκτη των επενδύσεων, επειδή έχει κάνει και κάτι ωραία tweets ο κ. Ζαχαριάδης, παρέλαβαν, λέει, 2,8% και παρέδωσαν 1%. Ποιος είναι ο δείκτης των επενδύσεων στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του τριμήνου που παραδώσατε; -5,3%. Ξέρετε πόσο είναι στο τελευταίο τρίμηνο του 2019; +14,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Δηλαδή, το μεγαλύτερο το τελευταίων δέκα ετών.

Άρα, λοιπόν, αν θέλετε να μιλάμε για νούμερα, θα μιλάμε για όλα τα νούμερα που λέει η ΕΛΣΤΑΤ και όχι για όσα σας συμφέρουν.

Εχθές δε ή μάλλον προχθές ο επενδυτικός οίκος αξιολόγησης Wood έχει ανεβάσει ένα εκτενές άρθρο το οποίο μπορείτε να το αναζητήσετε στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Twitter. Πρόκειται για ανάλυση των προσωρινών στοιχείων που δημοσιεύτηκαν.

Εκεί θα διαπιστώσετε ότι οι ξένοι που μελετούν την ελληνική οικονομία γράφουν ότι παρόλο που το αρχικό 1% αύξηση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2019 φάνηκε λιγότερο του αναμενομένου, γιατί και υπολογίζουν ότι συνολικά η αύξηση του ΑΕΠ το 2019 θα είναι 2,1%, η οικονομία μας θα πάει καλύτερα, όσο λέω ότι θα πάει και εγώ με βάση τα τελικά στοιχεία, όπως λέει η και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ανάλυση του 1% του ΑΕΠ είναι, λένε, πάρα πολύ θετική τελικά για την Ελλάδα. Πάμε να δούμε τι λέει αυτό το 1%. Πρώτα από όλα, η κατανάλωση ανέβηκε κατά 1,3%. Μάλιστα. Για το τελευταίο τρίμηνο λέω.

Πάμε όμως να δούμε τώρα λίγο και κάτι που εσείς ξεχάσατε να το πείτε. Όπως φαντάζομαι εσείς γνωρίζετε αλλά αυτοί που μας βλέπουν μπορεί να μην ξέρουν, η σύγκριση γίνεται με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Μήπως θυμάστε πότε μοιράστηκε το πακέτο των δισεκατομμυρίων ευρώ το 2018 και πότε το 2019; Πάμε, λοιπόν, να το δούμε. Το 2018 με το οποίο εμείς συγκρινόμαστε και βγαίνει το 1,3% αύξηση στην κατανάλωση είναι με τα 2 δισεκατομμύρια που μοιράσατε τον Δεκέμβριο του 2018.

Ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019 που λέει ο κ. Ζαχαριάδης το πήγαμε 2018 είναι πάλι το τρίμηνο που μοιράσατε τα 2 και δισεκατομμύρια πριν τις ευρωεκλογές γιατί περιμένατε να κερδίσετε τις εκλογές εξαγοράζοντας τις ψήφους των πολιτών.

Τι κάνατε δηλαδή;  Παρουσιάσατε ως επιτυχία τη λογιστική αλχημεία που είχατε στήσει από πριν. Γιατί το δικό μας τρίμηνο συγκρίθηκε με 2 δισεκατομμύρια μείον στην κατανάλωση και το δικό σας τρίμηνο με 2 δισεκατομμύρια συν.

Γιατί, βεβαίως, η αντίστοιχη σύγκριση του δευτέρου τριμήνου με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 είναι με τρίμηνο που δεν είχε τα 2 δισεκατομμύρια το 2018 γιατί τα είχατε δώσει το 2019.

Επειδή, λοιπόν, όλα αυτά τα ξέρουν οι οίκοι αξιολόγησης που μετρούν σε ετήσια βάση, δεν σας πιστεύει κανένας.

Και για έναν επιπλέον λόγο: ξέρετε γιατί; Γιατί εμάς ήρθατε εδώ και μας κατηγορήσατε με τόση έπαρση γιατί πέσαμε, λέει, από την πρόβλεψή μας στα προσωρινά στοιχεία -0,06%.

Θέλετε να δούμε πόσο έχετε πέσει κάθε χρόνο που κυβερνήσατε έξω στις προβλέψεις σας; 1,5% με 1% κάθε χρόνο έξω.

Εάν, λοιπόν, το 0,06% είναι λόγος να κάνετε αυτό το σόου σε ημέρα εθνικής ενότητας και δήθεν πατριωτισμού που θέλετε να δείξετε, το 1% και το 1,5% έξω τι ήτανε, επιτυχία;

Μάθετε, λοιπόν, ότι στην ίδια ανάλυση της Wood με τα προσωρινά στοιχεία του 2020 ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος «έτρεχαν» με 2,5% ανάπτυξη. Μετά πράγματι ήρθε ο κορονοϊός.

Για να ξέρουν και αυτοί που μας βλέπουν, γιατί είχαμε 1%; Γιατί είχαμε πράγματι πτώση στις εξαγωγές -5%. Γιατί είχαμε πτώση; Γιατί η ευρωπαϊκή και η διεθνής οικονομία είχε γυρίσει σε ύφεση.

Άρα οι πελάτες μας αγόραζαν λιγότερο στο εξωτερικό. Δεν άλλαξε κάτι η Κυβέρνηση στις εξαγωγές για να κατηγορηθεί. Γύρισε σε ύφεση η παγκόσμια οικονομία και αγόρασαν λιγότερο. Αυτός είναι ο λόγος.

Και ο δεύτερος λόγος είναι λογιστικός που ομολογώ ότι δεν είμαι τόσο ειδικός για να το κρίνω: η μείωση των αποθεματικών των επιχειρήσεων. Γιατί; Γιατί έγιναν πολλές ρυθμίσεις δανείων, χρεών στην εφορία και λοιπά που μείωσαν τα αποθεματικά της.

Αυτός είναι ο λόγος που βγήκε το 1%. Αλλά, επαναλαμβάνω, σε προσωρινά στοιχεία. Όταν θα διορθωθούν, θα έρθουμε ακριβώς εκεί που είχαμε προβλέψει. Γιατί εμείς ερχόμαστε ακριβώς στις προβλέψεις μας. Όχι σαν και εσάς, που έρχεστε εδώ να μας κάνετε και μαθήματα οικονομίας. Μαθήματα οικονομίας αλά Τσίπρα, και Γιώργου και Αλέξη, έλεος.

Μιλάει ο κύριος Βαρεμένος για «δήθεν» πατριωτισμό. Εγώ στη θέση σας με όσα έχουν γίνει θα ξεκίναγα την ομιλία μου λέγοντας συγγνώμη στους κατοίκους του Έβρου που τους κατηγορήσατε ότι ο μόνος λόγος που ξεσηκώθηκαν ήταν για να προστατεύσουν τις αυθαίρετες βίλες τους. Αν παρεξηγήθηκε η δήλωσή σας θα έπρεπε να το εξηγήσετε και όχι να μας κάνετε μαθήματα. Μαθήματα εμείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχόμαστε.

Δυστυχώς, θα έπρεπε να έχουμε άλλο τόνο στη σημερινή συζήτηση, αλλά ο κύριος Γεώργιος Τσίπρας επέλεξε κάτι άλλο, είναι δική του η πολιτική επιλογή, εγώ έχω μάθει να μην αφήνω αναπάντητες τις προκλήσεις.

Το 2019, έκλεισε με εξαιρετικά θετικούς οιωνούς. Υπενθυμίζω ότι πριν από την κρίση του κορονοϊού για πρώτη φορά στην ιστορία μας τα επιτόκια δανεισμού μας είχαν πέσει σε όρια κάτω του 1% στο δεκαετές ομόλογο και όλα πήγαιναν καλά.

Έρχομαι στην παρούσα κρίση γιατί το παρελθόν αφορά λίγους ενώ το τι συμβαίνει τώρα και πώς θα το αντιμετωπίσουμε αφορά πολλούς, μάλλον όλους.

Καταρχάς τι είναι αυτό που έχουμε μπροστά μας. Είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση υγείας και σε δεύτερο χρόνο παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει ο πλανήτης μας προφανώς εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Κατά κάποιους ίσως να είναι η μεγαλύτερη κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μένει να το δούμε γιατί μένει να δούμε ακριβώς οι επιπτώσεις του κορονοϊού ποιες θα είναι στην παγκόσμια οικονομία. Σήμερα που μιλάμε είναι άγνωστο να μετρηθούν γιατί ακόμα το φαινόμενο είναι εν εξελίξει.

Παραδείγματος χάριν, το ότι διακόπτονται οι πτήσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια οικονομία σήμερα, ούτε μπορούμε να το μετρήσουμε. Άρα έχουμε ένα έκτακτο παγκόσμιο γεγονός. Τι κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση σε αυτό το έκτακτο παγκόσμιο γεγονός;

Πρώτον, όσον αφορά τα μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα θέλω να πω ότι κάνουμε ακριβώς αυτό, που είπατε προηγουμένως, κύριε Ανδρέα Λοβέρδο: εμείς ακολουθούμε ως Κυβέρνηση αυτό που λένε οι ειδικοί. Δεν θα αποφασίσω εγώ ως Υπουργός Ανάπτυξης ποια θα είναι τα μέτρα που αφορούν την υγειονομική προστασία του πληθυσμού.

Τα μέτρα για την υγειονομική προστασία του πληθυσμού τα εισηγούνται οι ειδικοί και η Κυβέρνηση εμπιστεύεται και ακολουθεί τις γνώμες των ειδικών.

Πρέπει να σας πω, ότι η Ελλάδα έχει κινηθεί ταχύτερα σε διάφορες αποφάσεις από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παραδείγματος χάριν στο κλείσιμο των σχολείων. Έχουμε κινηθεί ταχύτερα και έτσι το φαινόμενο αυτό στη χώρα μας δεν έχει ξεφύγει ούτε έχουμε μεγαλύτερο λόγο ανησυχίας από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντιθέτως τα έως σήμερα κρούσματα είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και έχουμε δυστυχώς τον πρώτο νεκρό συμπολίτη μας τις πρωινές ώρες σήμερα.

Όμως, η γενική εικόνα της χώρας μας παραμένει πάρα πολύ καλή και μη βγαίνουμε μόνοι μας να πλήττουμε την γενική εικόνα της χώρας μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τονίζω ότι οι ειδικοί μας κατευθύνουν και εμείς ακολουθούμε.

Το Υπουργείο Οικονομικών κατά πρώτον, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Εργασίας έχουμε καθημερινή συνεργασία και οι Υπουργοί και τα επιτελεία μας. Είδατε σήμερα και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εξεδόθη και τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Αλλά θέλω να στείλω από εδώ μερικά μηνύματα. Αυτή η κρίση δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως αγώνα 100 μέτρων. Είναι μία κρίση που το πιθανότερο, για την οικονομία μιλάω τώρα, είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει και έχει περισσότερο το χαρακτήρα μαραθωνίου παρά το χαρακτήρα αγώνα ταχύτητας.

Διότι είναι άλλο το σενάριο στην περίπτωση που, παραδείγματος χάριν, ο ιός έχει ύφεση στην Ελλάδα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας αλλά συνεχίζει να πλήττει τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, άρα τους πελάτες μας στον τουρισμό και πώς αυτοί θα συμπεριφερθούν κατά τη διάρκεια του πυρήνα της τουριστικής περιόδου, άλλη η εξέλιξη αν ξαφνικά ο ιός υποχωρήσει τελείως και έχουμε παντού μία ομαλοποίηση, άλλη η εξέλιξη αν ο ιός δεν έχει υποχωρήσει ούτε στη ζέστη, κάτι που και σήμερα κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να το πει μετ’ απολύτου βεβαιότητος.

Άρα εμείς τι κάνουμε; Παρακολουθούμε πολύ στενά τις επιπτώσεις στην οικονομία, παίρνουμε αποφάσεις για να μπορούμε να αποσοβήσουμε στο μέτρο του εφικτού τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων υγειονομικού χαρακτήρα, παραδείγματος χάριν κλείνουμε τα σχολεία, λαμβάνουμε μέριμνα για το πώς θα μπορούν οι γονείς να δουλεύουν είτε εξ αποστάσεως είτε εκ περιτροπής είτε με διευρυμένο ωράριο είτε με διαφορετικό ωράριο έτσι ώστε να μένει πάντα ένας γονέας στο σπίτι και να είναι με τα παιδιά του.

Φτιάχνουμε έκτακτα επιδόματα, που θα βγουν και τις επόμενες μέρες, για τους υπαλλήλους των επιχειρήσεων που κλείνουμε μέσω των αποφάσεών μας, δηλαδή επιχειρήσεις που δεν τις κλείνει ο επιχειρηματίας από μόνος του αλλά τον υποχρεώνουμε εμείς να την κλείσει λόγω των αποφάσεων που λαμβάνουμε στους διάφορους χώρους της οικονομίας μας και στις διάφορες περιοχές της χώρας, πάλι τη υποδείξει των ειδικών, που συμφωνήσαμε προηγουμένως ότι πρέπει να μας κατευθύνουν. Άρα, είμαστε πάνω από το πρόβλημα και ταυτόχρονα οικοδομούμε τα εργαλεία είτε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε σε επίπεδο ηγετών.

Όπως ξέρετε αποφασίστηκε η δημιουργία Ταμείου για τον κορονοϊό είτε σε επίπεδο Επιτρόπων Ανάπτυξης που αφορά κυρίως τη δική μου αρμοδιότητα, είτε σε επίπεδο EuroWorking Group, είτε σε επίπεδο Eurogroup. Φτιάχνουμε δηλαδή και αιτούμαστε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να έχουμε στα χέρια μας εργαλεία, παραδείγματος χάριν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε χρήματα του ΕΣΠΑ για κεφάλαιο κίνησης, ώστε να δώσουμε ένεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, οι οποίες άμεσα πλήττονται λόγω αυτού του ξαφνικού γεγονότος.

Έχουμε ένα έκτακτο γεγονός και πρέπει σε ένα έκτακτο γεγονός να κινηθούμε έξυπνα, αλλά και συντεταγμένα με έκτακτα μέτρα.

Θέλω όμως να πω στον ελληνικό λαό για να ξέρει. Πρώτον, πανικός στα σούπερ μάρκετ και τις αγορές δεν δικαιολογείται. Η επάρκεια των τροφίμων στις αγορές μας των βασικών αγαθών είναι απολύτως εξασφαλισμένη για τους επόμενους μήνες. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός.

Δεύτερον, τα συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία κάνουν ασταμάτητους ελέγχους για να αντιμετωπίσουμε άμεσα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Μέχρι σήμερα η αγορά λειτουργεί ικανοποιητικά, κυρίως σε θέματα τα οποία έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη ζήτηση όπως είναι τα απολυμαντικά, οι μάσκες και  άλλα , λόγω της παρούσης κρίσης.

Μέχρι στιγμής η αγορά μας λειτουργεί ομαλά. Μπορώ να το πω με υπερηφάνεια, εξαιρετικά ομαλότερα άλλων χωρών. Υπάρχουν άλλες χώρες στην Ευρώπη που έχουν βάλει  δελτία, έχουνε κάνει παρεμβάσεις στις αγορές τους πολύ πιο επιθετικές. Εμείς ακόμα λειτουργούμε ομαλά.

Εμένα οι τσακωμοί ξέρετε μου αρέσουν, αλλά δεν είναι η ώρα. Η ώρα τώρα είναι για μία ευρεία συμμαχία κυβερνήσεως, επιχειρήσεων, πολιτών.

Αυτήν την κρίση θα την περάσουμε όλοι μαζί και η Ελλάδα δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα βγει δυνατότερη από αυτήν την κρίση απ’ ότι σήμερα και θα κερδίσει και πάλι τον παγκόσμιο θαυμασμό για το πόσο καλά και υπεύθυνα το χειριστήκαμε, όλοι μαζί όμως.

Δεν είναι μία κρίση που θα στηριχθεί σε ένα κράτος «μπαμπούλα» που θα βάλει έναν αστυνομικό πίσω από την κάθε επιχείρηση, γιατί δεν μπορεί και δεν πρέπει να το κάνει. Είναι μία κρίση που θα καταλάβουμε όλοι μας ότι αφορά όλους μας, τις οικογένειές μας, το μέλλον των παιδιών μας και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τις οποίες πρέπει να προστατεύσουμε και με τη δική μας ατομική υπεύθυνη συμπεριφορά.

Όσον αφορά την κυβέρνηση, επαναλαμβάνω. Η αγορά παρακολουθείται και ελέγχεται. Τα εργαλεία  χτίζονται και ήδη έχουν εκδοθεί αποφάσεις παρεμβατικού χαρακτήρα στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις με την αναστολή ΦΠΑ και φορολογικών υποχρεώσεων και τα λοιπά, για να δώσουμε μία πρώτη ανάσα στους άμεσα πληττόμενους, που είναι πολλοί.

Προφανώς κατά τη διάρκεια της κρίσης θα πληγούν περισσότεροι. Αυτό όλοι το καταλαβαίνετε. Άγνωστο το βάθος του χρόνου της κρίσης, άρα και το δικό μας μέτρο στις παρεμβάσεις, τέτοιο που θα μας επιτρέψει να μην ξεμείνουμε από δυνάμεις στην πορεία, διότι αυτό θα ήταν καταστροφικό.

Επαναλαμβάνω έχουμε έναν μαραθώνιο μπροστά μας, όχι έναν αγώνα δρόμου. Πάντως, η γενική εικόνα στη χώρα μας παραμένει πάρα πολύ καλή και είμαστε αισιόδοξοι ότι κρατώντας γερά το τιμόνι, όπως το κρατάει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πάνε όλα πάρα πολύ καλά τους επόμενους μήνες, τηρουμένης επαναλαμβάνω μίας μεγάλης κρίσης.

Το λέω κυρίως διότι είδα και κάποια ειρωνικά σχόλια. Ε, ήρθε  και ο ιός. Τι να κάνουμε; Ελπίζω να μην μας κατηγορήσετε ότι τον φέραμε εμείς.

Γιατί άκουσα τον κύριο Πολάκη που μας είπε ότι τον φέρανε οι πλούσιοι Χριστιανοί. Φαντάζομαι πόσο γελοίο θα ήταν να σας έλεγα ότι τον έφεραν οι φτωχοί κομμουνιστές στην Κίνα. Θα ήταν μία γελοία προφανώς συζήτηση.

Ας κάνουμε σοβαρές συζητήσεις. Ναι, ήρθε ο ιός και ναι, αν δεν το έχετε καταλάβει, είναι μία πολύ μεγάλη κρίση.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2020 αναθεωρούνται. Όχι γιατί φταίει η Κυβέρνηση και ο Γεωργιάδης.

Άρα λοιπόν, στην παρούσα φάση, με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα, με εμπιστοσύνη, με ατομική ευθύνη, με την αίσθηση του καθήκοντος που όλοι πρέπει να έχουμε, θα κάνουμε αυτά που πρέπει. Η χώρα μας θα πάει μπροστά και σε λίγους μήνες και αυτή η κρίση θα είναι παρελθόν και θα συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία που ήδη είχαμε ξεκινήσει, γιατί δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα.

Κλείνοντας, να πω για το νομοσχέδιο μία μόνο κουβέντα. Είναι η ενσωμάτωση μίας οδηγίας για να κάνει τη ζωή των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων περισσότερο ανταγωνιστική ως προς την κατοχύρωση και τη χρήση των εμπορικών σημάτων.

Ακούσαμε τις αιτιάσεις της αντιπολιτεύσεως και στην τελική μας πρόταση μειώνουμε τα κόστη που είχαν έρθει αρχικά στη Βουλή ως πρόταση. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί κάποιο κόμμα θα  έλεγε όχι στο παρόν νομοσχέδιο».

 

 

Ολόκληρο το βίντεο στο ακόλουθο link:

www.youtube.com/watch?v=bwAfO4y67nc