Τελευταία Νέα
Δεκ 05

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στα εγκαίνια των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στα εγκαίνια των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου υπό τη νέα διεύθυνση του Ομίλου ΟΝΕΧ, τα οποία πραγματοποιήθηκαν χθες, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στη Σύρο.

 

«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που είμαι εδώ σήμερα. Και είμαι εξαιρετικά υπερήφανος γιατί σίγουρα κάποιοι από εσάς θα θυμάστε την πρώτη μας συνάντηση, κύριε Ξενοκώστα, μαζί με τον Υφυπουργό και δεξί μου χέρι, τον κύριο Παπαθανάση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, νομίζω την πρώτη εβδομάδα που αναλάβαμε την ηγεσία αυτού του Υπουργείου.

Εκείνη την εποχή η προσπάθεια εξυγιάνσεως του Ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση,  είχε φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Το μέλλον φάνταζε πάρα πολύ γκρίζο και η αβεβαιότητα είχε επανέλθει ως προς την ολοκλήρωση αυτού του ωραίου εγχειρήματος. Αφού είδαμε τον κύριο Ξενοκώστα και διαπιστώσαμε τα βήματα τα οποία έπρεπε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα, και τα προβλήματα που είχαν ανακύψει και χρειάζονταν ισχυρή πολιτική βούληση για να λυθούν, μετά από μία ώρα συναντήσαμε τους εργαζομένους.

Μπήκαν στο γραφείο μου και πριν ξεκινήσουν να μιλάνε, τους είπα, αν έχετε ανησυχία για το ναυπηγείο Σύρου, σας λέω να μην έχετε, γιατί έχουμε ήδη λάβει την απόφαση ως κυβέρνηση να λύσουμε τα προβλήματα και να προχωρήσει η εξυγίανση.

Θα σας μεταφέρω μία στιγμή όπως τη ζήσαμε και δεν είναι υπερβολή. Την ώρα που τους το είπα αυτό, άρχισαν να κλαίνε με δάκρυα. Δεν το έχω ξαναδεί. Έχω κάνει πολλές συναντήσεις στο Υπουργείο, αλλά εργαζόμενους αγαπητέ κύριε Ξενοκώστα που να θέλουν τόσο πολύ να μείνουν στη δουλειά ενός επιχειρηματία, δεν έχω ξανασυναντήσει. Άρχισαν να κλαίνε με δάκρυα.

Πολλές φορές τους μήνες που ακολούθησαν και στα διάφορα προβλήματα που ανέκυπταν, άλλα ευκολότερα, άλλα δυσκολότερα, άλλα εξαιρετικά κρίσιμα η αλήθεια είναι, ερχόντουσαν στο μυαλό μας τα δάκρυα αυτών των ανθρώπων και η ανάγκη να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους, να μην τους απογοητεύσουμε και να μη διακινδυνεύσουμε τη ζωή τους από εδώ και μπρος.

Για αυτό σας διαβεβαιώ καταβάλαμε κάθε είδους προσπάθεια. Ο κύριος Ξενοκώστας γνωρίζει ότι πήρα και προσωπικό ρίσκο, μεγάλο και τον ευχαριστώ, γιατί τίμησε την εμπιστοσύνη που του έδειξα.

 Όμως, θέλω να είμαι ειλικρινής. Όσα λέω ότι κάναμε, τα κάναμε με τον κύριο Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος αξίζει ένα χειροκρότημα.

Κάναμε αγαπητέ μία έρευνα αγοράς. Ψάξαμε να δούμε από τους πελάτες αυτού του ναυπηγείου, ποια ήταν  η γνώμη που είχανε για την ΟΝΕΧ, για το ναυπηγείο Σύρου. Διαπιστώσαμε πλήρη ομοφωνία των πελατών για την καλή δουλειά που κάνετε εδώ στη Σύρο και θέλω ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζομένους του ναυπηγείου Σύρου.

Εκπροσωπείτε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε να φτιάξουμε. Την Ελλάδα που είναι ανταγωνιστική. Την Ελλάδα που λύνει προβλήματα. Την Ελλάδα που μπορεί να ανταγωνιστεί με ποιότητα εργασίας και δεν φοβάται κανέναν διεθνή ανταγωνισμό, γιατί μπορούμε να παράγουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Και έτσι σήμερα είμαστε εδώ και πρέπει να πω ότι το εγχείρημα αυτό έχει και άλλα πολλαπλά μηνύματα. Πρώτα απ’ όλα τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβεί αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν είχαν μονιάσει μεταξύ τους και δεν είχαν αποφασίσει να βάλουν πλάτη για να σωθεί αυτή η επένδυση και αυτή η εταιρεία.

Χωρίς τους εργαζομένους αυτό δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα, χωρίς καμία αμφιβολία.

Και επειδή αναφέρθηκε ο Σεβασμιότατος – εγώ δεν είχα σκοπό – σε κάποιους που είχαν αποφασίσει στην αρχή να ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο. Δημοκρατία έχουμε, είναι σεβαστή η άλλη άποψη και αυτή είναι καλοδεχούμενη από την πολιτεία. Εμείς δεν χωρίζουμε κανέναν, ούτε θέλουμε κανένας να μείνει πίσω. Θέλουμε να βρούμε λύση στα προβλήματα όλων των ανθρώπων.

Το δεύτερο ωραίο μήνυμα αυτής της επενδύσεως εδώ, είναι η διακυβερνητική συνέχεια. Εγώ δεν έχω κουραστεί να το πω και το λέω σε όλες μου τις συνεντεύξεις, το λέω και εδώ, ότι ξεκίνησε επί Πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και ολοκληρώθηκε επί Πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη και επί της καινούριας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Κάποια προβλήματα έλυσαν εκείνοι, κάποια προβλήματα λύσαμε εμείς. Το μείζον είναι ότι συναντηθήκαμε ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η επένδυση και να προχωρήσουν τα ναυπηγεία Σύρου. Πρέπει να δίνουμε και το παράδειγμα ότι μπορούμε να έχουμε και συνέχεια και όχι μόνο καυγάδες.

Έχει και άλλο ένα ωραίο μήνυμα αυτό το ναυπηγείο. Την Ελληνοαμερικανική φιλία, αγαπητέ Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί πρέπει να το πω, δείξατε προσωπικό ενδιαφέρον. Χρησιμοποίησα πολλές φορές το όνομα του κυρίου Πρέσβη για να βρούμε λύση στο πρόβλημα. 

Αλλά, ξέρετε, ζούμε σε μια εποχή που θέλουμε να αναπτύξουμε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε ένα επίπεδο πια στρατηγικής συνεργασίας.  Και στρατηγική συνεργασία δεν είναι μόνο η αμυντική συνεργασία. 

Χωρίς τη συμβολή του κυρίου Περιφερειάρχη αυτή η επένδυση δεν θα ήταν εδώ σήμερα. Θερμά συγχαρητήρια σε εσάς και τον συνεργάτη σας τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη.

Η σημερινή επιτυχία είναι προϊόν μιας συλλογικής δουλειάς.  Αυτό είναι το μήνυμα. Όλοι μαζί καταφέραμε αυτή τη σημερινή ωραία μέρα που είναι η αρχή πολλών ωραίων ημερών που ακολουθούν. 

Το ναυπηγείο Σύρου έχει αποδείξει ότι το θεώρημα που υπήρχε πως στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν ναυπηγεία βιώσιμα είναι ψευδές.  Στην Ελλάδα μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστικές υπηρεσίες, να κάνουμε καλή δουλειά και να κοιτάξουμε στα μάτια όλους τους γείτονές μας τους οποίους τιμούμε αλλά θέλουμε και να ανταγωνιστούμε και να ξεπεράσουμε.

Και θέλω από εδώ από τη Σύρο, από την Ερμούπολη, από αν θέλετε την ιστορική κοιτίδα της ναυτιλίας της νεωτέρας Ελλάδος, γιατί η ναυτιλία της νεωτέρας Ελλάδος ξεκίνησε από εδώ από τη Σύρο, να στείλουμε το μήνυμα ότι η ναυπηγοεπισκευαστική, η βιομηχανία στο χώρο της ναυπηγίας επιστρέφει στην Ελλάδα και η Σύρος είναι μόνο η αρχή.

Υπάρχει εδώ, τους συνάντησα μπαίνοντας, και αντιπροσωπεία των εργαζομένων από τα ναυπηγεία Ελευσίνας τους οποίος καλωσορίζω. Γεια σας, παιδιά. Σας διαβεβαιώ και ξέρετε ότι όταν λέω κάτι το εννοώ, θα σκάσω αν δεν γίνει. Σε λίγους μήνες θα είμαστε στην αντίστοιχη τελετή στην Ελευσίνα για να γιορτάσουμε και τις δικές σας δουλειές και το άνοιγμα του μεγάλου ναυπηγείου εκεί.

Έχουμε ρητή εντολή για αυτό από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ήταν μαζί μας σήμερα. Ξέρουμε όλοι ότι συμμετέχει στην κρίσιμη Σύνοδο στο Λονδίνο και αυτός είναι ο μόνος λόγος που δεν είναι παρών ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος έδειξε προσωπικό και συνεχές ενδιαφέρον για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα.  Και τον ευχαριστώ από αυτό το βήμα.

Όλοι μαζί λοιπόν πάμε να φτιάξουμε τη νέα Ελλάδα που θέλουμε για να την καμαρώσουμε. Μια Ελλάδα που όπως είπε ο Σεβασμιότατος δεν πρέπει να θυμίζει τις εικόνες που παρουσιάσατε. Θα σας πω τη δική μου εμπειρία.

Εγώ ήμουν Υπουργός Ναυτιλίας την περίοδο 2011-2012. Τότε είχα επισκεφτεί τη Σύρο ως  Υπουργός Ναυτιλίας και το ναυπηγείο Σύρου ήταν σε μια πλήρη παρακμή.  Το μόνο για το οποίο συζητάγαμε είναι αν θα βρίσκαμε καμία δουλειά από το Πολεμικό Ναυτικό, αν θα μπορούσαμε να περάσουμε καμιά τροπολογία στη Βουλή για να μην προχωρήσουμε σε κατασχέσεις, πως θα παρέμβουμε στη Δ.Ε.Η. για να μην κοπεί το ρεύμα.  Αυτή ήταν η εικόνα του ναυπηγείου τότε.

Και ερχόμαστε σήμερα σε ένα ναυπηγείο που έχει έξι πλοία που φτιάχνονται ταυτόχρονα, που έχει 70 πλοία που περιμένουν να μπουν να πιάσουν σειρά.  Δεν σας κρύβω, κύριε Ξενοκώστα και το λέω σε εσάς αλλά να το ακούσουν και οι εργαζόμενοί σας, γιατί σε αυτούς αξίζουν τα εύγε, ότι μου συνέβη και το εξής αμίμητο το οποίο είναι πρωτοφανές, εγώ το λέω τώρα και όχι μόνο ως Υπουργός αλλά αν θέλετε και ως επιχειρηματίας.

Ήρθε στο γραφείο μου εφοπλιστής, ο οποίος μου ζήτησε ως ρουσφέτι -δεν κάνουμε ρουσφέτια ως γνωστόν, νόμιζε ότι κάνουμε-, να παρέμβω στον κύριο Ξενοκώστα να προηγηθεί το πλοίο του στη σειρά της ράδας, στη Σύρο, γιατί βιαζόταν.

Αυτό δείχνει την καλή δουλειά που κάνετε. Και αυτό χρειάζεται η Ελλάδα, ανθρώπους σαν και εσάς που θα κάνουν καλή δουλειά. Και σε ανθρώπους σαν και εσάς να ξέρετε ότι άνθρωποι σαν και εμάς θα είναι εδώ για να βοηθάνε και να λύνουν κάθε πρόβλημα.

Κλείνοντας, θέλω να κάνω και μια ειδική αναφορά στον κύριο Γιάννη Βρούτση.  Διότι στα θέματα που είχαμε να χειριστούμε Σεβασμιότατε, προέκυπταν διαρκώς και συναρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας.

Δεν ξέρω, Γιάννη μου, αν έπαιξε ρόλο η εντοπιότητα σε αυτή την περίπτωση, ελπίζω ότι θα κινηθείς παρόμοια και στην Ελευσίνα και στα υπόλοιπα που δεν είναι της δικής σου εκλογικής περιφέρειας, αλλά όσον αφορά εδώ η συμβολή και του Υπουργείου Εργασίας ήταν απολύτως απαραίτητη.

Όπως, και να μην το ξεχάσω γιατί θα ήταν και απρέπεια, εξαιρετική ήταν η συμβολή ιδιαίτερα στο τελευταίο σημείο που ήταν και το κρίσιμο του υπουργού Άμυνας του κυρίου Παναγιωτόπουλου, αλλά να το πω και προσωπικά του κυρίου Αρχηγού του ενδόξου Πολεμικού μας Ναυτικού, του Ναυάρχου Τσούνη τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω, ο οποίος αντιμετώπισε το ναυπηγείο Σύρου σαν κομμάτι του Πολεμικού Ναυτικού. 

Και αυτό πραγματικά είναι άλλο ένα δείγμα του πως ένα πνεύμα καλής συνεργασίας και ευρύτητας πνεύματος μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις ακόμα και σε ζητήματα που αρχικά φαντάζουν ανυπέρβλητα.

Τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο αν υπάρχει καλή διάθεση να το κάνουμε. Και εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να το κάνουμε.

Καλή επιτυχία, λοιπόν, στο ναυπηγείο Σύρου από εδώ και μπρος. Εύχομαι ευημερία και να ερχόμαστε μόνο για να γιορτάζουμε».

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

www.youtube.com/watch?v=KcaziGz2AP8