Τελευταία Νέα
Οκτ 24

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν προχθές κατά τη διάρκεια της συζητήσεως του νέου πτωχευτικού νόμου άκουσα τον κύριο Τσίπρα να τελειώνει την ομιλία του με την κατάθεση προτάσεως δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών, ομολογώ ότι έμεινα έκπληκτος και πράγματι αιφνιδιάστηκα.

Έχω ζήσει σε αυτή τη Βουλή 13 χρόνια Βουλευτής πάρα πολλές προτάσεις δυσπιστίας. Είμαι πια σχετικά έμπειρος σε αυτή τη διαδικασία. Ομολογώ περισσότερο άκαιρη και λανθασμένη κατάθεση πρότασης δυσπιστίας δεν έχω συναντήσει αυτά τα 13 χρόνια. Τι να πιστέψω; Ή τουλάχιστον αυτό έλεγα στην αρχή. Η πρώτη ανάγνωση ήταν, ότι ο κύριος Τσίπρας τα έχει παντελώς χαμένα.

Ότι ακριβώς επειδή όλη η ανάλυση που κάνω εδώ και 5 χρόνια έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, του βγαίνει εντελώς ανάποδα και λανθασμένα.

Θυμίζω ότι όταν εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο νυν Πρωθυπουργός, η αντίληψη που είχε ο κύριος Τσίπρας και περίπου όλοι οι Συριζαίοι είναι  ότι είναι  του χεριού του και ότι τον έχει, όποτε ανέβαινε στο βήμα της  Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά ο Αλέξης Τσίπρας. Έλεγαν πόσο καταπληκτικός ήταν ο Τσίπρας και πως τον είχε εξαφανίσει και πόσο φοβερός ρήτορας ο Τσίπρας και πόσο ανύπαρκτος ο Μητσοτάκης.

Αποκορύφωμα αυτής της αλαζονείας ήταν η δήλωση του κυρίου Τσίπρα  προ  τον ευρωεκλογών στον κύριο Σρόιτερ, ότι δεν πρόκειται να χάσει από τον κύριο Μητσοτάκη ούτε μία στο εκατομμύριο.

Από το 2016 που εξελέγη ο Μητσοτάκης Πρόεδρος όμως, αν εξαιρέσεις τους πρώτους τρεις μήνες όπου εξακολουθούσε να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο κύριος Τσίπρας, από τον Μάιο συγκεκριμένα του 2016 και συγκεκριμένα το νόμο Κατρούγκαλου και μετά, δεν έχει υπάρξει ούτε μία δημοσκόπηση, ούτε μίας εταιρείας που να μην προηγείται η Νέα Δημοκρατία.

Δεν έχει υπάρξει καμία περίοδος στη νεότερη ιστορία της χώρας τόσο μακρόχρονης πολιτικής ηγεμονίας ενός αρχηγού κόμματος και μιας παρατάξεως από όσα απολαμβάνει η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία 4 χρόνια.

Από τον Μάιο του 2016 έως και τον Οκτώβριο του 2020 όλες οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιριών έχουν πρώτη τη Νέα Δημοκρατία.

Στις δε εκλογές είτε ήταν περιφερειακές, δημοτικές, εθνικές, όπου έγιναν εκλογές ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό, ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, παραπάνω πια από έναν χρόνο, 15 μήνες, αντί η διαφορά να αρχίσει να μειώνεται όπως συνήθως συμβαίνει όταν η Κυβέρνηση εισπράττει κάποιου είδους φθορά και η αντιπολίτευση μπορεί και κάνει κάτι ας πούμε που την ωφελεί, όχι μόνο δεν μειούται η διαφορά αλλά από 8 μονάδες που ήταν η διαφορά στις εθνικές εκλογές στις πιο φιλικές για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις είναι 16, στις πιο εχθρικές είναι 21 μονάδες.  Δηλαδή έχει υπερδιπλασιαστεί στην καλύτερη για εσάς περίπτωση η μεταξύ μας διαφορά.

Κοινώς ή ο ελληνικός λαός είναι ζαβός ή εσείς δεν έχετε καταλάβει τίποτα από την πραγματικότητα. Σίγουρα συμβαίνει το δεύτερο, διότι δεν μπορεί 11 εκατομμύρια  Έλληνες να κάνουν λάθος και εσείς να έχετε δίκιο.

Είναι εντυπωσιακό, κάνετε το ένα λάθος πίσω από το άλλο.  Τα έχετε παντελώς χαμένα.  Και ομολογώ ότι εξεπλάγην διότι ποιος λογικός πολιτικός αναλυτής επικοινωνιολόγος, πολιτικός σύμβουλος θα συμβούλευε  τον κύριο Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας μια ώρα πριν από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για τον κορονοϊό και ενώ ο τουρκικός στόλος είναι στο Αιγαίο;

Και δεν το λέω με την έννοια που ακούστηκε πολλές φορές εδώ του πατριωτισμού και ότι δεν ήταν εκ μέρους σας υπεύθυνη συμπεριφορά.  Ωραία, εγώ προσωπικά που σας θεωρώ παντελώς ανεύθυνους ούτως ή άλλως δεν εκπλήσσομαι ότι δεν δείχνετε υπευθυνότητα.

Τα ξεχνάμε αυτά, πάμε στο καθαρό πολιτικό συμφέρον στην έννοια της πολιτικής τακτικής. Ποιος ανόητος μπορεί να έκανε πρόταση δυσπιστίας, δηλαδή να έχει απωλέσει το ανώτατο κοινοβουλευτικό του όπλο για τους επόμενους 6 μήνες για να χαθεί επικοινωνιακά παντελώς και να μείνει μόνον ποιο;  Τι έμεινε από αυτή την πρόταση δυσπιστίας; 

Έμεινε η προστασία δήθεν της πρώτης κατοικίας που λέτε;  Κανείς δεν έχει γράψει τίποτα.  Έμεινε ο πτωχευτικός;  Κανένας. Ο Σταϊκούρας;  Τίποτα.  Τι έμεινε;  Ότι πετύχατε λέει να χαλάσετε το σαββατοκύριακο του Μητσοτάκη. Δηλαδή τρίχες κατσαρές.  Ασήμαντα πράγματα, γελοιότητες. 

Για ποιο λόγο το κάνατε;  Είστε τόσο γελοίοι;  Ακόμα και εγώ λέω ότι δεν μπορεί να είστε τόσο.  Άρα κάτι άλλο συμβαίνει.  Τι συμβαίνει;  Κάθισα και εγώ να το σκεφτώ ψύχραιμα. Λέω ρε παιδάκι μου δεν μπορεί να μην σκέφτεται ολόκληρος Τσίπρας ότι σε μια ώρα που θα έχει το διάγγελμα όλη η Ελλάδα θα ασχολείται με το διάγγελμα. Δεν μπορεί να μην σκέφτηκε ολόκληρος Τσίπρας ότι σε μια ώρα που θα κάνει κάτι η Τουρκία στο Αιγαίο θα ασχολούνται όλοι με το στόλο στο Αιγαίο.  Ούτε μπορεί να πιστέψω ότι θεωρείτε ότι υπάρχει ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που δεν θα ψηφίσει αυτό το νόμο ή τον Υπουργό Σταϊκούρα. Άρα γιατί;

Είμαι πεπεισμένος, επειδή επαναλαμβάνω ούτε εσείς μπορείτε να είστε τόσο γελοίοι, κάτι άλλο συμβαίνει; Τι;

Την εβδομάδα αυτή, κυρίες και κύριοι, βγήκε η πρώτη δημοσκόπηση, από ό,τι θυμάμαι, εγώ ξέρετε είμαι μανιακός των δημοσκοπήσεων, που είχε το ερώτημα ποιον επιθυμείτε για αρχηγό μετά τον Τσίπρα. Και βγήκε για πρώτη φορά, δεν έχει ξαναγίνει, το όνομα του κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο δεύτερος ήταν ο κύριος Χαρίτσης, για να είμαι δίκαιος, κάτω από τον Τσακαλώτο στη δημοσκόπηση με καμιά δεκαριά μονάδες διαφορά, βγήκε λοιπόν το όνομα του κυρίου Τσακαλώτου ως του πιθανότερου διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα.

Προσέξτε, είναι η πρώτη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας από την ώρα που του έδωσε το δαχτυλίδι ο Αλέκος Αλαβάνος και τον διόρισε αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ – μέχρι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν περίπου σαν Τσαουσέσκου, ό,τι ήθελε έκανε. Ήταν ο απόλυτος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Τους πούλησε το παραμύθι «σας έφερα στην εξουσία», έλεγαν όλοι «μας έκανε υπουργούς», τους έβαζε ψηφίζανε μνημόνια, έκαναν πλειστηριασμούς, κυνηγάγανε τον Λαφαζάνη, κάνανε όσα κάνανε, τους άρεσε που ήταν υπουργοί.

Για πρώτη φορά αυτή η πολιτική ηγεμονία του Τσίπρα έχει αρχίζει να τρίζει και προφανώς όλοι καταλαβαίνουμε ότι αν και όποτε γίνουν εκλογές, δηλαδή στο τέλος της 4ετίας, ευοδωθούν οι δημοσκοπήσεις και ηττηθεί, εγώ δεν σου λέω με 20 μονάδες, εγώ σου λέω με 10, σας κάνω σκόντο 50%, ο Τσίπρας χαιρέτησε.

Άρα, λοιπόν, να γιατί έκανε την πρόταση δυσπιστίας ο Τσίπρας. Δεν την έκανε πράγματι για τον Σταϊκούρα, όπως ελέχθη, την έκανε για τον Τσακαλώτο. Γιατί; Από εκεί που ο κόσμος είχε ξεχάσει ότι ο  πρώην Υπουργός Οικονομικών, κ. Τσακαλώτος είχε ψηφίσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ότι ο κύριος Τσακαλώτος είχε ψηφίσει το μνημόνιο, ότι ο κύριος Τσακαλώτος είχε καταργήσει την προστασία πρώτης κατοικίας, ότι ο κύριος Τσακαλώτος είχε πάρει δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα και με τον κύριο Κατρούγκαλο, για να είμαι δίκαιος με την ιστορία το σημείο της τροπής, ξέρετε οι αρχαίοι Έλληνες, σε κάθε μάχη, μετά τη μάχη κοιτούσαν σε ποιο σημείο έγινε η αλλαγή της μάχης, έγερνε η πλάστιγγα. Και εκεί έστησαν το περίφημο τρόπαιον, ήταν το σημείο της τροπής, δηλαδή της αλλαγής.

Το τρόπαιον της νίκης της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι αναμφίβολα ο νόμος  Κατρούγκαλου, από το νόμο Κατρούγκαλου και μετά η μεσαία τάξη της χώρας είπε: δεν ξαναψηφίζω Τσίπρα που να μου κοπεί το χέρι.

Άρα, λοιπόν, τι έκανε ο κύριος Τσίπρας; Ανάγκασε όλη τη Νέα Δημοκρατία επί τρεις μέρες να θυμίζει τα πεπραγμένα Τσακαλώτου και να μπορεί έτσι ο κύριος Τσίπρας να λέει στον εσωτερικό χώρο της Αριστεράς: να ποιος είναι ο Τσακαλώτος που τον ξεχάσατε. Είναι  ο Τσακαλώτος που μας έβαλε να κυνηγάμε τον Λαφαζάνη.

Ανάγκασε τον Λαφαζάνη να βγει να βρίζει τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο ως τον ανάλγητο που έστειλε την αστυνομία να τον συλλάβει.

Γιατί προφανώς όλα αυτά είναι πια ένα ζήτημα του εσωτερικού σας πολιτικού χώρου. Υποτίθεται σε όλες σας τις αναλύσεις και τα άρθρα ότι αναμένονται φοβερές πολίτικές εξελίξεις αυτό το χειμώνα από τη μεγάλη οικονομική κρίση που έρχεται  λόγω του κορωνοϊού και λόγω των αστοχιών της κυβερνήσεως και ενώ υποτίθεται περιμένετε αυτή τη φοβερή κοινωνική έκρηξη που θα έρθει λόγω των δικών μας αστοχιών, σε αυτό το εξάμηνο χάσατε το δικαίωμα να ξανακάνετε πρόταση δυσπιστίας σε μία στιγμή  που πιθανόν να υπήρχε πράγματι πολιτική κρίση.

Γιατί το χάσατε; Το χάσατε για να φάτε τον Τσακαλώτο. Δηλαδή, αυτό δείχνει, ίσως και εγώ να έκανα λάθος πριν και τελικά να είστε ακόμα πιο γελοίοι απ’ ότι φαίνεστε. Διότι πράγματι μόνο μια γελοία αντιπολίτευση θα έκανε αυτό το πράγμα αυτή τη στιγμή. Δεν είναι  ζήτημα υπευθυνότητας. Είναι  ζήτημα γελοιότητος με το στόλο στο Αιγαίο να κάνετε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να λύσετε τα εσωκομματικά σας ζητήματα.

Και όσον αφορά το νόμο αυτό καθ’ αυτό για να κλείσω. Το είπα και στην ομιλία μου, επειδή ακριβώς συνυπογράφω το νόμο. Κάνω μία παρένθεση και κάνω και ένα προσωπικό παράπονο και στον κύριο Βούτση που ιδιαιτέρως εκτιμώ.

Όλα σας τα συγχωρώ. Μου έχετε στήσει τη σκευωρία Novartis. Μου κάνετε εξεταστική για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μην πω που κατέληξε, με έχετε βρίσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, μου έχετε αφιερώσει στην Αυγή σχεδόν κάθε μέρα πρωτοσέλιδο.

Αλλά, να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας μόνο στον Σταϊκούρα και όχι και σε εμένα που συνυπογράφω το νομοσχέδιο, αυτό το φάουλ δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Είστε απαράδεκτοι. Εμμέσως δηλώσατε στην ελληνική κοινωνία ότι με εμπιστεύεστε περισσότερο από τον Σταϊκούρα. Δεν το δέχομαι. Θέλω να με μισείτε. Δεν το δέχομαι. Πρόκειται περί παρεξηγήσεως.

Άρα, ακόμα και από αυτό, ότι ξεχάσατε να κάνετε και πρόταση δυσπιστίας σε εμένα που υποτίθεται με μισείτε περισσότερο και το συνυπογράφω, δείχνει πόσο χαμένα τα έχετε.

Γιατί τώρα; Για να κλείσω με αυτό αμέσως, σε 30 δευτερόλεπτα. Γιατί ο νόμος και έρχομαι σε εμάς τώρα. Ο νόμος που ψηφίζουμε και για τον οποίον υποτίθεται έδωσε αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι  υπέροχος νόμος. Έπρεπε να έχει έρθει εδώ και χρόνια.

Ήμασταν η μόνη χώρα του Δυτικού κόσμου που δεν είχε ένα τέτοιο πτωχευτικό δίκαιο για το άτομο και την επιχείρηση. Θα σώσει πάρα πολύ κόσμο και το λέω με ένα απλό παράδειγμα.

Εγώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έχω ένα σπίτι στο Μαρούσι. Το πήρα το 2007. Έκανε τότε 600.000 ευρώ. Και πήρα δάνειο. Για αυτό το πληρώνω το δάνειο από τότε. Με πρήζει ο Πολάκης, δεν πληρώνω λέει από το πόθεν έσχες μου.    Δεν έχει καταλάβει ο άνθρωπος τι είναι  το χρεολυτικό δάνειο. Πληρώνω από το 2007 μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μόνο τους τόκους. Γιατί πρώτα πρέπει να πληρώσεις όλους τους τόκους και μετά πληρώνει το κεφάλαιο. Άρα χρωστάω ακόμα 600.000 σχεδόν.  Μάλιστα.

Τώρα το σπίτι μου λόγω της κρίσης δεν αξίζει πια 600.000.  Αν δεν μπορέσω να πληρώσω μερικές δόσεις και βγει σε πλειστηριασμό σε αυτή την περίπτωση θα πουληθεί 300.000. Οι 300.000 που απομένουν καίτοι εγώ έχω χάσει όλη μου την περιουσία με ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής μου και ότι και να κάνω εγώ και τα παιδιά μου τοκίζονται αυτές οι 300.000.

Με το νόμο που θα ψηφίσουμε τώρα εγώ ο ίδιος Άδωνις Γεωργιάδης αν βρεθώ στην ίδια ατυχία χάνω πάλι το σπίτι μου όπως το έχανα μέχρι σήμερα ακριβώς το ίδιο, αλλά οι 300.000 σβήνουν. Και σε ένα χρόνο μπορεί να έχω βρει μια καλή δουλειά και να ξανά φτιάξω τη ζωή μου από την αρχή και μετά να πάρω ένα άλλο σπίτι και τα πράγματα να μου πάνε καλύτερα.

Χάρη στο νόμο που ψηφίζουμε δηλαδή χιλιάδες συμπολίτες μας που είχαν ατυχία στη ζωή τους θα μπορέσουν να γλιτώσουν από τα παλιά τους χρέη και να αποκτήσουν δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. 

Αυτός ο νόμος, κλείνω αμέσως, δεν είναι λόγος για κατάθεση προτάσεως δυσπιστίας.  Είναι λόγος για εύγε προς την Κυβέρνηση. Κανονικά θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι βουλευτές δεν τον ψηφίζουν όχι όσοι βουλευτές τον ψηφίζουμε.

Τον ψηφίζουμε με υπερηφάνεια και δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Χρήστο Σταϊκούρα με υπερηφάνεια. Ευχαριστώ πολύ».

 

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://youtu.be/lHQHh_1s968