Τελευταία Νέα
Φεβ 09

Οι επιτυχίες στο ΕΣΠΑ είναι αναμφισβήτητες, όσο κι αν καταστροφολογεί η ΝΔ

Στην ερώτηση του κυρίου Χατζηδάκη θα απαντήσουμε σύμφωνα με την κοινοβουλευτική διαδικασία με πλήρη στοιχεία και τεκμηρίωση, οφείλουμε όμως να επισημάνουμε τα εξής:

Η ΝΔ επαναφέρει ανυπόστατους ισχυρισμούς για το ΕΣΠΑ οι οποίοι επανειλημμένα έχουν διαψευσθεί από τα πλέον αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Αντί να αναγνωρίσει την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει συντελεστεί στο συγκεκριμένο πεδίο και να καταθέσει προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία προσπάθειας, η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει για μία ακόμη φορά τον δρόμο της ακατάσχετης καταστροφολογίας.

Αυτοί που εξέθεσαν τη χώρα με τον αδιαφανή τρόπο που διαχειρίστηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει (μόνο στην Ελλάδα από τις 28 χώρες της ΕΕ!) τον Δεκέμβριο του 2014 (επί ημερών τους δηλαδή) ένα πολύ βαρύ, γραφειοκρατικό, χρονοβόρο σύστημα κρατικών ενισχύσεων, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί στην κριτική τους.

Στο Υπουργείο Οικονομίας καταφέραμε, παρά τα τεράστια προβλήματα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να επιταχύνουμε την απορρόφηση πόρων σε όλα τα προγράμματα. Αποτέλεσμα είναι ότι για τρία συναπτά χρόνια η Ελλάδα (για πρώτη φορά!) βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζεται με τον πιο επίσημο τρόπο από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους αρμόδιους αξιωματούχους, αλλά δυστυχώς όχι από την εγχώρια αντιπολίτευση που επιμένει σε μια αδιέξοδη καταστροφολογία.

Η ίδια εικόνα άλλωστε αποτυπώνεται και στις πληρωμές όλων των προγραμμάτων οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερα επίπεδα από αυτά που είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στο αντίστοιχο σημείο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Ειδικά για το ΕΠΑΝΕΚ, έχουμε καταφέρει να ομαλοποιήσουμε πλήρως την κατάσταση. Οι δικαιούχοι όλων των προγραμμάτων πληρώνονται πλέον κανονικά, ενώ ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός (EscrowAccount) που για πρώτη φορά εισάγαμε και έχει ενεργοποιηθεί πλήρως, διευκολύνει ακόμη περισσότερο τους επενδυτές.

Δεν περιοριζόμαστε όμως στο ΕΣΠΑ. Για τη στοχευμένη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ενεργοποιήσαμε μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) που είναι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το μεγαλύτερο τέτοιο ταμείο στην Ευρώπη και έχει αποσπάσει τα εύσημα από την επιχειρηματική κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπλέον, η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την ΕΤΕπ Επενδύσεων απέφερε το 2017 περισσότερα από 2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις στην πραγματική οικονομία, το υψηλότερο ποσό που δόθηκε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ κατ’ αναλογία ΑΕΠ, με τη μερίδα του λέοντος μάλιστα να κατευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μαζί με τις θεσμικές παρεμβάσεις που υλοποιήσαμε το τελευταίο διάστημα, όπως η ηλεκτρονική σύσταση επιχειρήσεων και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου επιχειρήσεων, μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες από εκείνους που εμφανίζονται ως φίλοι της επιχειρηματικότητας, αλλά γίνονται πράξη τώρα από την Κυβέρνησή μας,  διαμορφώνουμε για πρώτη φορά στη χώρα ένα υγιές, απλό και διάφανο οικονομικό περιβάλλον που ενισχύει την παραγωγική διαδικασία μήνα με τον μήνα και οδηγεί με ασφάλεια την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.

Από το Γραφείο Τύπου