Τελευταία Νέα
Ιούν 11

Μαζί για την ενίσχυση Ψηφιακών Δεξιοτήτων και την καταπολέμηση της Ανεργίας

 

 

 

Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2020, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων  και ο ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με τη Google ανακοίνωσαν σήμερα ένα νέο πρόγραμμα, που αφορά στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και την επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε κάτω από την ομπρέλα της Εθνικής Συμμαχίας για Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ οι πόροι για την αμειβόμενη εργασιακή εμπειρία θα εξασφαλιστούν από πόρους ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

 

Στην   πρώτη φάση του προγράμματος και μέσω Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα με τον ΟΑΕΔ, περισσότεροι από 3.000 νέοι άνεργοι θα καταρτιστούν δωρεάν από την Google σε ψηφιακές δεξιότητες όπως το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing). Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Grow Greece with Google (https://grow.google/intl/el), η οποία έχει στόχο να στηρίξει την ανάκαμψη της χώρας μέσω της τεχνολογίας.

 

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, ο ΟΑΕΔ θα συνδέσει τους ωφελούμενους με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, για να αποκτήσουν αμειβόμενη εργασιακή εμπειρία στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ για διάστημα 6 μηνών.  Κατά τη δεύτερη φάση, οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές των ωφελούμενων για το διάστημα αυτό θα καλυφθούν από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου  που διαχειρίζεται του Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Το ολοκληρωμένο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης θα στηρίξει τόσο τους νέους ανέργους που θα βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, όσο και  τις  επιχειρήσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την ψηφιακή παρουσία τους στην αγορά.

 

Πρόκειται για μια δράση η οποία στοχεύει να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας μας στις δύσκολες σημερινές συνθήκες και, κυρίως, να συμβάλει στον αγώνα που δίνεται για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Παράλληλα, αποτελεί μια επιτυχημένη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και έρχεται στην Ελλάδα την κατάλληλη στιγμή όπου λόγω των συνεπειών της πανδημίας, η ανάγκη υποστήριξης νέων ανθρώπων είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

 

 Επίσημες δηλώσεις:

 

Γιάννης Βρούτσης, Υπουργός Εργασίας:

“Το καινοτόμο πρόγραμμα κατάρτισης της Google έρχεται ακριβώς την ώρα που συντελείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον Δημόσιο Τομέα και που η ζήτηση για νέες ψηφιακές δεξιότητες στην αγορά εργασίας είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Η πρωτοβουλία της Google θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ψηφιακή εκπαίδευση των ανέργων, θα ενισχύσει το οπλοστάσιο των εργαζομένων με νέες δεξιότητες και δυνατότητες και εν τέλει θα εκσυγχρονίσει το εργασιακό περιβάλλον. Είμαστε περήφανοι που ως Υπουργείο συμπράττουμε με την Google και δρομολογούμε ένα πρόγραμμα κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους. Ευχόμαστε το παράδειγμά της να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας.”

 

Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων: «Είμαστε περήφανοι που για πρώτη φορά  γίνεται πραγματικότητα μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της κατάρτισης με τη δημιουργία ενός εξαιρετικά καινοτόμου προγράμματος, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του ψηφιακού χάσματος, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας στη χώρα μας, με πόρους του ΕΣΠΑ.»

 

Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής ΟΑΕΔ: «Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του ΟΑΕΔ και της Google για την τηλεκπαίδευση και τηλεκατάρτιση χιλιάδων μαθητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων του Οργανισμού, η σύμπραξή μας διευρύνεται στον τομέα της κατάρτισης και απασχόλησης νέων ανέργων. Στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, ενώνουμε τις δυνάμεις μας ώστε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας που έχει προκαλέσει η  ραγδαία εξάπλωση της ψηφιακής τεχνολογίας. Η νέα ολοκληρωμένη παρέμβαση θα συμβάλει στην μείωση του ψηφιακού χάσματος, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους ανέργους να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες τους αλλά και βελτιώνοντας την απασχολησιμότητά τους με την απόκτηση πολύτιμης επαγγελματικής εμπειρίας.»

 

Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης: «Σήμερα, που αντιμετωπίζουμε τις επώδυνες συνέπειες της πανδημίας, είναι προτεραιότητα για εμάς να συμμετάσχουμε στην εθνική εκστρατεία για την ανάκαμψη της οικονομίας, φέρνοντας στο επίκεντρο της εξειδίκευσής μας, ανθρώπους που αναζητούν εργασία. Μέσω της συνεργασίας μας με τα Υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης και με τον ΟΑΕΔ, καθώς και μέσα από τη  σημαντική εμπειρία που έχουμε αποκομίσει στην αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες, ελπίζουμε να συμβάλλουμε ενεργά στον αγώνα που δίνεται για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Η δράση αυτή εντάσσεται στη νέα πρωτοβουλία της Google Ελλάδος “Grow Greece with Google”, η οποία αποβλέπει στο να στηρίξει την ανάκαμψη της χώρας μέσω της τεχνολογίας».

 

Λεωνίδας Χριστόπουλος, ΓΓ Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Η εξοικείωση όλων των πολιτών με τις ψηφιακές τεχνολογίες είναι ένα από τα κομβικότερα εθνικά στοιχήματα για τον 21ο αιώνα. Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις αγορές απασχόλησης, η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων γίνεται βασικός παράγοντας οικονομικής και κοινωνικής κινητικότητας. Συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ανεργίας, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των ανοικτών κοινωνιών εν γένει. Το κοινό πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους της Google και του ΟΑΕΔ αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας επίσημη δράση της ανανεωμένης Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση. Πρόκειται για μια φιλόδοξη πρωτοβουλία η οποία θα βοηθήσει 3.000 νέους ανέργους συμπολίτες μας να καταρτιστούν δωρεάν, συντελώντας έτσι στην αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην ελληνική αγορά.»