Τελευταία Νέα
Μαρ 28

Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση των διατάξεων του Κ.Ν.2190/20 περί ανωνύμων εταιρειών

Τα κύρια ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών, καθώς και σειρά άλλων θεμάτων που σχετίζονται με το εταιρικό δίκαιο συζητήθηκαν σήμερα, Τρίτη 27 Μαρτίου 2018, κατά τη διάρκεια διαβούλευσης, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιου Πιτσιόρλα και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Δημήτριου Αυλωνίτη με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων φορέων.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στην ημερίδα, με θέμα «Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση των διατάξεων του Κ.Ν. 2190/20 περί ανωνύμων εταιρειών», ήταν το ζήτημα της εποπτείας ως προς την έκταση, τον τρόπο που πραγματοποιείται στη χώρα μας, καθώς και την επιλογή της κατάλληλης υπηρεσίας. Επίσης, τέθηκαν ζητήματα λειτουργίας των υπηρεσιών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) και απλοποίησης των ηλεκτρονικών αιτήσεως καταχώρησης σε αυτό. Ως προς το μετοχολόγιο των ΑΕ, η συζήτηση εστιάστηκε σε θέματα που αφορούν στις ανώνυμες μετοχές, εξετάζοντας παράλληλα τις πρακτικές που ακολουθούνται στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Έμφαση δόθηκε στη διασφάλιση επαρκούς εμπορικής δημοσιότητας, καθώς και στα ζητήματα επάρκειας και ποιότητας των οικονομικών καταστάσεων για τις ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ. Τέλος, συζητήθηκε η δυνατότητα υιοθέτησης ενός πιστοποιητικού «καλής λειτουργίας της εταιρείας» (Certificate of Good Standing).

Στο πεδίο της βελτίωσης του εταιρικού δικαίου, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, κλείνοντας την εκδήλωση, ολοκληρώνεται το σχέδιο νόμου για τις ΕΠΕ, το οποίο και πρόκειται άμεσα να σταλεί στη Βουλή, ενώ το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις ΑΕ θα είναι έτοιμο έως τον Ιούνιο.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία διατάξεων για θέματα μετασχηματισμών και συγχωνεύσεων εταιρειών σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, θα πραγματοποιηθεί , παρουσία του Υφυπουργού, συνεδρίαση της ομάδας.

Κλικ εδώ για την παρουσίαση.

Από το Γραφείο Τύπου