Τελευταία Νέα
Μαρ 04

Εκδήλωση με τίτλο: «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δυνατότητες & Προοπτικές» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Με στόχο την ανάδειξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη δημόσια σφαίρα και της σημασίας της για την οικονομία και την κοινωνία, παράλληλα με τη θεσμική δημόσια διαβούλευση, στην οποία το σχετικό νομοσχέδιο έχει τεθεί ήδη από την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης το επόμενο διάστημα σχεδιάζει σειρά δράσεων ενημέρωσης των πολιτών και όλων των ενδιαφερόμενων μερών στην Ελλάδα και διεθνώς. Η αρχή έγινε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, καθώς στο πλαίσιο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης διοργάνωσε συζήτηση με θέμα «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δυνατότητες & Προοπτικές».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης επισήμανε ότι η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας συνδέεται με τη στρατηγική, το σχεδιασμό της ανάπτυξης και τη χρηματοδότησή της, τονίζοντας το ρόλο που η Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί να έχει στη μεταμνημονιάκη εποχή για την Ελλάδα. Όπως παρατήρησε, «η επικείμενη ψήφιση του Νόμου δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Αλλά μερικές φορές η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Και αυτό ισχύει στην περίπτωση αυτή». Ο κ. Δραγασάκης έκανε ειδική μνεία, ευχαριστώντας «τους εκπροσώπους της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολύτιμη συμβολή τους. Εργαζόμενοι εδώ και ένα χρόνο μαζί με συνεργάτες μου, με στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και του ΕΤΕΑΝ, διερεύνησαν τις ανάγκες της οικονομίας, συνομίλησαν με πολλούς κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς και αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία τους μας βοήθησαν να θεμελιώσουμε το εγχείρημα σε σταθερή βάση. Θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω τον Πρέσβη της Γαλλίας για την αδιάλειπτη και παραγωγική συνεργασία και την εν γένει βοήθειά του».
Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, Cristophe Chantepy, υπογράμμισε «H ίδρυση μιας Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό νέο για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την υποστήριξη της καινοτομίας. Μέσω της Bpifrance, η Γαλλία προσφέρει την πραγματογνωμοσύνη της για την επιτυχία του προγράμματος.
H γαλλική Πρεσβεία ίδρυσε το ελληνογαλλικό δίκτυο καινοτομίας MAZINNOV, που αποτελεί επιτυχία εφόσον ήδη οδήγησε σε πολλαπλασιασμό των ανταλλαγών μεταξύ ελληνικού και γαλλικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Αύριο, με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα έχει ως εταίρο την Bpifrance, οι συνεργασίες σε θέματα καινοτομίας θα μπορέσουν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο ανάμεσα στις δύο χώρες μας».
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της BpiFrance, κ. Pascal Lagarde, σημείωσε «Η Bpifrance είχε την τιμή να συμμετέχει στην εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ο Υπουργός Ανάπτυξης & Οικονομίας στηρίζει με θέρμη το εγχείρημα αυτό. Ελπίζουμε ότι σε συνεργασία με τους αρμόδιους ελληνικούς και γαλλικούς θεσμούς θα συνεχίσουμε στη βάση της σχέσης εμπιστοσύνης που χτίσαμε στη διάρκεια της πρώτης φάσης».
Ο κ. Γιάννης Χατζηγιάννης, εκ μέρους της Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα συνιστά μια σημαντική αναπτυξιακή μεταρρύθμιση. Η Επιτροπή δεσμεύεται να συνεχίσει την παροχή τεχνικής βοήθειας για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης αυτής, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές και τους εμπλεκόμενους εταίρους».
O κ. Αντώνης Γεωργακάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα μετασχηματισμού του Ταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι αυτή θα συγκροτηθεί με την προσεχή ψήφιση του νομοσχεδίου που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και θα είναι πλήρως λειτουργική εντός του 2019. Ακόμα, τόνισε πως η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα ενσωματώσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΤΕΑΝ, εμπλουτίζοντάς τα στην πορεία, με ιδιαίτερη απεύθυνση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Από το Γραφείο Τύπου