Τελευταία Νέα
Σεπ 03

Εκδήλωση για το Ελληνικό Σήμα στο παρθένο και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και στην επιτραπέζια ελιά

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

H Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν εσπερίδα με θέμα : «Ελληνικό Σήμα στην ελιά και στο ελαιόλαδο: η συμβολή του στην τυποποίηση και προώθηση των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων», την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 15.30 με 17.00, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός», Αίθουσα Β.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι φορέων, επιμελητηρίων και επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων ελαιοπαραγωγοί και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου.
Το Ελληνικό Σήμα προϊόντων και υπηρεσιών με βάση τον ν.4072/2012 αποτελεί επίσημο σήμα του Ελληνικού κράτους και διακρίνει προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα ελληνική προέλευση. Τα εν λόγω προϊόντα και οι υπηρεσίες, καθώς και η εγχώρια παραγόμενη προστιθέμενη αξία τους, πιστοποιούνται και προβάλλονται ως ελληνικά από επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του σήματος και δραστηριοποιούνται είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Πρόσφατα στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δημιουργήθηκε το Τμήμα Ελληνικού Σήματος προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο τη μέριμνα για την εκπόνηση κανονισμών και την υποστήριξη της Επιτροπής Ελληνικού Σήματος.
Η χρήση του Ελληνικού Σήματος και η τυποποίηση των προϊόντων που παράγονται στην ελληνική γη, αποσκοπεί στην ανάδειξη τους αλλά και την ανάδειξη των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια παραγωγή, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη να προβάλλονται με έναν οργανωμένο τρόπο προϊόντα και υπηρεσίες επιχειρήσεων, ώστε να ενισχύεται η ποιοτική τους ταυτότητα.
Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί ήδη φορέα απονομής του ελληνικού σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του στον τομέα του παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου κατά τη σύνταξη προδιαγραφών ποιότητας για τα αγροτικά προϊόντα, εκπόνησε τον κανονισμό απονομής του Ελληνικού Σήματος στο παρθένο και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και στην επιτραπέζια ελιά και αποτελεί τον επίσημο φορέα απονομής του.
Σκοπός του ελληνικού σήματος είναι, η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα ελληνικά προϊόντα, η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει απονομή του ελληνικού σήματος σε παραγωγούς και επιχειρήσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Έναρξη 15.30
Χαιρετισμοί 

Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή,  κ. Δημήτρης Αυλωνίτης

Πρόεδρος  ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ,  κ. Νικόλαος Κατής

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, κ. Σπυρίδων Μάμαλης

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος

Ομιλίες 16.00 – 16.30

  • «Το Ελληνικό σήμα ως όχημα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης» κ. Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)
  • «Η πιστοποίηση ως εργαλείο υποστήριξης της εξωστρέφειας-ευκαιρίες στο εξωτερικό» κ. Γεώργιος Οικονόμου , Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ)
  • «Διαδικασία απονομής ελληνικού σήματος» κ. Βιργινία Φυντανή, Προϊσταμένη Τμήματος Πιστοποίησης-Γενική Δ/νση Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

Τελετή Απονομής του «Ελληνικού Σήματος» – 16.30