Τελευταία Νέα
Δεκ 18

Απάντηση Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή για την παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Μιχάλη Κατρίνη, με θέμα: «Η έλλειψη ρευστότητας πνίγει τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας».

 

«Χρόνια πολλά, Καλά Χριστούγεννα, με υγεία σας εύχομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Κατ’ αρχάς να τα πάρουμε με τη σειρά, όπως μου τα είπατε, κ. Κατρίνη, και θα έρθω στην ερώτηση.

Συνεχίζετε αυτή τη διαπρύσια ρητορική κατά της Παραδόσεως Εκτός. Είπατε, αφορά μόνο στο 10% των επιχειρήσεων. Αφήστε το τι λέει η αγορά. Τι λέει η αγορά το ξέρω γιατί μιλάω με την αγορά κάθε μέρα.

Στη χθεσινή δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ, την 4η μέρα του μέτρου και ενώ ακόμα  το λιανικό εμπόριο σ’ όλη την Ελλάδα, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, οι Εμπορικοί Σύλλογοι και τα κόμματα, είναι σε κατάσταση σοκ επειδή δεν άνοιξε η λιανική πώληση και οι ανακοινώσεις τους, όπως ξέρετε, ήταν διαπρυσίως ενάντια στη λογική καθώς ήθελαν να ισχύει το σύστημα εισόδου στο κατάστημα με ραντεβού ένας – ένας, παρόλα ταύτα, σε 4 μόνο μέρες, με αυτό το κλίμα να βρίζουν όλοι, το 34% είναι  θετικό στο μέτρο.

Για ποιο λόγο; Διότι ο κόσμος, κύριε Κατρίνη, έχει αρχίσει και ψωνίζει πολύ. Πως το ξέρουμε εμείς; Εμείς βλέπουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Και πρέπει να σας πω και κάτι, επειδή μου το λέτε και θέλω να το εξηγήσω. Έλαβα προχθές επιστολή, δημοσιεύθηκε στα μέσα ενημέρωσης, από τον Σύνδεσμο των Ελλήνων Βιοτεχνών Παιχνιδιών.  Από το Σύνδεσμο των μικρών καταστημάτων παιχνιδιών, προσέξτε, των συνοικιακών καταστημάτων παιχνιδιών, όχι των μεγάλων.

Άλλωστε το πιο μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών στην Ελλάδα, το Jumbo, αποφάσισε να μην ανοίξει με την Παράδοση Εκτός και δεν χρησιμοποιεί την Παράδοση Εκτός καθόλου. Κατά τη γνώμη μου κάνει πολύ μεγάλο λάθος ο κύριος Βακάκης, είναι, όμως, δικαίωμά του.

Ο Σύνδεσμος των μικρών καταστημάτων, φαντάζομαι είδατε την επιστολή, όχι μόνο μας συγχαίρει για την παράδοση εκτός, αλλά μας γράφει ότι λόγω της Παραδόσεως Εκτός, σώσαμε τον Χριστουγεννιάτικο τζίρο τους.

Ευχαριστούν -και τους ευχαριστούμε για αυτό-, προσωπικά εμένα που το σκέφτηκα και περιγράφουν σκηνές από τα καταστήματά τους με τα μικρά παιδιά να ενθουσιάζονται που παίρνουν παιχνίδι, έστω έξω από το κατάστημα, γιατί όπως ήταν πριν την Παράδοση Εκτός, εάν έκανες την ίδια παραγγελία για το ίδιο παιχνίδι με τα courier, το παιδί θα έπαιρνε το παιχνίδι μετά την Πρωτοχρονιά.

Γιατί το λέω αυτό; Το να βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και να λέει όλες αυτές τις ανοησίες, είναι  λογικό. ΣΥΡΙΖΑ είναι, ανοησίες θα λέει. Το να λέει το Κίνημα Αλλαγής, ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει, χωρίς να έχει να προτείνει καμία εναλλακτική πρόταση για την αγορά και απλώς να κατηγορεί την Παράδοση Εκτός…

Με  συγχωρείτε, εγώ σας ευχαριστώ πολιτικά διότι μου χαρίζετε ολόκληρο το μέτρο. Δηλαδή, κάθε ένας επιχειρηματίας που επιτυγχάνει να κάνει μία πώληση και κάθε ένας πελάτης που επιτυγχάνει να κάνει μία αγορά, θα λέει ότι «αυτό είναι λόγω του Γεωργιάδη». Μου αρκεί, αλλά γιατί μου το χαρίζετε όλο, ενώ δεν είναι  όλο δικό μου; Γιατί βγαίνετε τόσο αρνητικά;

Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο μέτρο αποφασίστηκε μετά την απόφαση να μην ανοίξει το λιανικό εμπόριο και ευτυχώς δεν έχω ακούσει ούτε ένα κόμμα στη Βουλή που να λέει «να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο». Θα ήταν και τρέλα σήμερα, όταν βλέπετε ότι στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιαπωνία, στην Αμερική, στην Ισπανία, στην Ιταλία κάθε μέρα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις επιμολύνσεις Covid και σε θανάτους,  λόγω ακριβώς επειδή άνοιξαν το λιανικό τους εμπόριο.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, προστατευτήκαμε από αυτό. Είμαστε ήδη πολύ καλύτερα από όλους αυτούς σε επίπεδο πανδημίας. Αποφασίσαμε να κρατήσουμε κλειστό το λιανικό εμπόριο για να μη διακινδυνεύσουμε. Και τι είπαμε; Να βρούμε έναν τρόπο να μην είναι μηδενικός ο τζίρος, να παίρνουν τις ενισχύσεις τους οι επιχειρήσεις και να γίνεται και κάποια εξυπηρέτηση των πελατών.

Πρέπει να σας πω ότι αυτή η μέθοδος είχε ένα ρίσκο. Το εάν θα αυξήσει ή όχι την κοινωνική κινητικότητα. Γιατί εάν αύξανε την κοινωνική κινητικότητα δυνητικά θα αύξανε τον κίνδυνο για τη διάδοση του ιού και άρα θα είχαμε αποτύχει.

Εχθές είχα μία μακρά συνεργασία με τον, τυχαία μπήκε τώρα μέσα στην αίθουσα, τον Υφυπουργό Μεταφορών, κύριο Κεφαλογιάννη. Γιατί προσπαθήσαμε να δούμε αυτές τις 4 ημέρες που λειτουργεί το μέτρο εάν υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση της κίνησης στους δρόμους σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ξέρετε ότι σε όλη αυτή την περίοδο της δεύτερης καραντίνας η κίνηση ήταν αρκετά μεγαλύτερη από ό,τι την περίοδο του Μαρτίου και του Απριλίου. Τα στοιχεία τι έδειξαν; Και εδώ είναι και ο παριστάμενος Υφυπουργός να σας τα βεβαιώσει.

Ο μέσος όρος αύξησης της κίνησης αυτή την εβδομάδα με την προηγούμενη είναι 7,5%. Πολύ λογική αύξηση όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, ούτως ή άλλως.

Άρα, λοιπόν, τι έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής και ελπίζω να συνεχίσει έτσι; Έχουμε πετύχει αξιοσημείωτο για κλειστό λιανικό εμπόριο τζίρο, ξέρετε σε πόσο ποσοστό φτάνει; Κρατηθείτε. Τη χθεσινή ημέρα έφτασε περίπου το 35% του περσινού εορταστικού τζίρου, από το 0 που θα ήμασταν χωρίς την Παράδοση Εκτός. Έφτασε στο 35%. Πρόκειται περί θαύματος.

Εάν συνεχίσει το μέτρο με αυτόν τον τρόπο, να γίνονται πωλήσεις χωρίς να αυξάνεται η κίνηση στους δρόμους, θα έχουμε, κύριε Πρόεδρε, το λέω γιατί είστε και γιατρός, πετύχει κάτι μοναδικό: να διατηρούμε την υγειονομική ασφάλεια και να λειτουργεί και η αγορά. Αυτό θα είναι φανταστικό εάν συμβεί και εύχομαι να συμβεί.

Γι’ αυτό και καλώ όλους να τηρήσουν τα μέτρα μέχρι το τέλος και να μην τα παραβιάζουν. Γιατί εάν όλοι τηρήσουμε τα μέτρα, θα σώσουμε και επιχειρήσεις, θα σώσουμε και θέσεις εργασίας, θα εξυπηρετήσουμε και τον πελάτη.

Άρα οι υποθέσεις επί του τζίρου, να ξέρετε, θα είναι πολύ διαφορετικές στο τέλος του χρόνου από ό,τι νομίζετε στην ερώτηση. Και επαναλαμβάνω, και για τα μικρά καταστήματα, όχι μόνο για τα μεγάλα. Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου».

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

 

«Όση ώρα μιλούσατε, κ. Κατρίνη, εγώ επικοινώνησα με την Πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, την κυρία Χατζηπέτρου γιατί είπατε κάτι, διαφώνησα και ήθελα να βεβαιωθώ ότι αυτό που λέω είναι σωστό. Θα μου στείλει σε λίγο τον πίνακα..

Είπατε, ότι έχετε βρει ανακοίνωση της Αναπτυξιακής Τράπεζας που λέει ότι το σύνολο των επιχειρήσεων που πήρε ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Εγγυοδοτικό είναι 5.700.  Είπατε 5.700. 18.500 είπατε; Πολύ ωραία. Ακόμα καλύτερα.

Ξέρετε πόσες είναι;  32.000.  Ακριβώς οι διπλάσιες από όσες είπατε.  Μόνο την τελευταία εβδομάδα, αυτή που διανύσαμε, από το ΤΕΠΙΧ έλαβαν με μέσο όρο δανείου 60.000 ευρώ, δηλαδή μικρό μέσο όρο, μικρό δάνειο, 6.700 νέες επιχειρήσεις οι οποίες σημειωτέον δεν είχαν πάρει απολύτως κανένα δάνειο από καμία προηγούμενη τράπεζα, από κανένα εργαλείο.

Άρα, όχι μόνο τα στοιχεία που είπατε είναι λάθος, είναι λάθος και η ουσία.  Πάμε στην ουσία τώρα. Αυτή η Κυβέρνηση αυτούς τους 9 μήνες έχει δώσει στην αγορά τη μεγαλύτερη ρευστότητα που έχει δοθεί από Κυβέρνηση στην αγορά από τη συνθήκη του Λονδίνου το 1830.

Ξέρετε πόσα είναι;  Είναι πάνω από 11 δισεκατομμύρια από Εγγυοδοτικό, ΤΕΠΙΧ και επιστρεπτέες προκαταβολές. Πάνω από 11 δισεκατομμύρια.

Θα έπρεπε να σας προβληματίσει, κύριε Κατρίνη, εάν αυτά που λέτε συνέχεια στη Βουλή είναι αληθή ότι «οι επιχειρηματίες όλοι κλαίνε και λένε ότι τους αφήσαμε μόνους τους και δεν έχουν φράγκο και καταστρέφονται» και όλα αυτά που λέτε, γιατί επιχειρηματίες είναι η μισή Ελλάδα, συγγνώμη, εχθές στις δημοσκοπήσεις δυο διαφορετικών εταιριών ήμασταν 16 μονάδες μπροστά.  Δηλαδή αν δεν κλαίγανε που θα ήμασταν; Στο 56%;

Είναι δυνατόν να κλαίνε και να καταστρέφονται, κύριε Κατρίνη, και την ίδια ώρα να λένε Νέα Δημοκρατία;

Ακούστε λοιπόν, δεν χρειάζομαι τη δημοσκόπηση, κύριε Κεγκέρογλου, ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει την Κυβέρνηση.  Στηρίζει την Κυβέρνηση και ξέρετε γιατί στηρίζει την Κυβέρνηση; Στηρίζει την Κυβέρνηση και σας γυρίζει την πλάτη γιατί δεν έχετε πάρει είδηση του τι συμβαίνει στη χώρα.

Θέλω να τον ανακαλέσετε στην τάξη για τα περί «αστείου τύπου», παρακαλώ πολύ. Ακούστηκε, είναι απαράδεκτο.  Εγώ δεν θέλω να κάνω χαρακτηρισμούς στη Βουλή. 

Ο κύριος Κεγκέρογλου ως βουλευτής καταψήφισε στη Βουλή την επιλογή μου για διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΒ που ήταν επιλογή του Βαγγέλη Βενιζέλου στην προηγούμενη Κυβέρνηση και θα πει εμένα «αστείο τύπο»;  Μαζευτείτε, κύριε Κεγκέρογλου, είστε εκτός πραγματικότητας.

Λοιπόν, επανέρχομαι, η ρευστότητα που έχει δοθεί στις επιχειρήσεις από αυτή την Κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο.  Φυσικά δεν έχει προηγούμενο και η κρίση, αυτή είναι η σωστή απάντηση.

Άρα, είμαστε μια Κυβέρνηση που έχουμε κοιτάξει με αδιαφορία το μικρομεσαίο;  Που έχουμε αφήσει τη μικρή επιχείρηση μόνη της;  Που δεν έχουμε πάρει μέτρα;  Που δεν έχουμε δώσει επιστρεπτέες προκαταβολές σε 700.000 επιχειρήσεις;

Αν τα λέτε αυτά, καλό μας κάνετε, ξέρετε γιατί;  Γιατί αυτός που έχει πάρει επιστρεπτέα προκαταβολή            και σας ακούει να υποκρίνεστε εδώ ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει αφήσει μόνη της τη μικρομεσαία επιχείρηση, καταλαβαίνει ότι λέτε ψέματα και τότε μας υποστηρίζει ακόμη περισσότερο.

Είναι όλα ιδανικά; Βεβαίως και όχι. Σήμερα διανύουμε τη μεγαλύτερη κρίση της ανθρωπότητας από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Λέτε στη μεγαλύτερη κρίση της ανθρωπότητας από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο όλα να είναι ιδανικά;

Σας είπα εγώ ότι δεν θα υπάρχει μείωση τζίρου;  Λέτε να κάνεις καραντίνα και να κλείνεις την οικονομία και να κλείνεις τις πτήσεις και να κλείνεις τα ξενοδοχεία και να μην έχεις μείωση τζίρου;  Θα γινόταν αυτό, πιστεύετε;

Άρα, έρχεστε και μου λέτε αυτονόητα πράγματα με περισπούδαστο ύφος χωρίς να αναγνωρίζετε τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει η Κυβέρνηση και αυτό πολύ απλά μειώνει την αξιοπιστία σας.

Και να βγάλουμε και μια είδηση, να ανακοινώσω εγώ, ο «αστείος τύπος» κατά Κεγκέρογλου, λυπούμαι για το χαρακτηρισμό, τον συμπαθώ εγώ τον κύριο Κεγκέρογλου και έχει δώσει και αγώνες στο παρελθόν, ήμασταν κάποτε μαζί, εγώ ο «αστείος τύπος», στην ίδια Κυβέρνηση με τον κύριο Κεγκέρογλου αλλά δεχόταν να κάθεται στην ίδια Κυβέρνηση με «αστείους τύπους» ο κύριος Κεγκέρογλου στο παρελθόν.

Λοιπόν, έρχομαι και λέω το εξής, για να το ξέρει ο κόσμος: η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει και εντός του Ιανουαρίου θα βγάλει και καινούργιο εργαλείο ύψους 450.000.000 με όριο τις 50.000 ευρώ μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις με μεγαλύτερη εγγύηση έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε εκ νέου επιχειρήσεις που θα χρειαστούν περαιτέρω οικονομική στήριξη για να αντεπεξέλθουν στη μεγάλη κρίση που προφανώς φέρνει το κλειστό λιανικό εμπόριο στις γιορτές.

Και για να το κλείσω, τον πυρήνα της ερωτήσεώς σας, τι θα γίνει τον Απρίλιο και το Μάιο. Αυτή είναι η πραγματική αγωνία των επιχειρήσεων σήμερα.

Οι επιχειρήσεις δεν αγωνιούν για το σήμερα, γιατί σήμερα τις στηρίζουμε όλες  και με τη μείωση του ενοικίου στο 80% και με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και με τα εγγυημένα δάνεια και με τα ΤΕΠΙΧ.

Το κρίσιμο για τις επιχειρήσεις ερώτημα σήμερα είναι τι θα γίνει τότε. Και η απάντηση που έχω δώσει πάντα είναι η ίδια. Όταν θα τελειώσει η κρίση, γιατί σήμερα δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει ακόμα ακριβώς, να είστε βέβαιος και εσείς και όλοι οι επιχειρηματίες που δικαίως αγωνιούν, ότι με λογική θα βρούμε εκείνα τα μέτρα που θα τους επιτρέψουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Κανένας μας δεν πρόκειται να τους πει: «πληρώστε όλα αυτά τα λεφτά αλλιώς κλείστε». Δεν είμαστε ούτε ανόητοι ούτε τρελοί.  Όπως μέχρι σήμερα πήγαμε με συνεννόηση, έτσι θα πάμε και τότε, κύριε Κατρίνη».

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=RpuWXMdpvmc