Τελευταία Νέα
Ιούν 23

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Σημαντικές προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων της Περιφέρειας Κρήτης, για στήριξη εργασίας και επιχειρήσεων»

 

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλειου Κεγκέρογλου, με θέμα: «Σημαντικές προτάσεις των επιχειρηματικών φορέων της Περιφέρειας Κρήτης, για στήριξη εργασίας και επιχειρήσεων».

 

«Ποτέ δεν θα πίστευα ότι εσείς ειδικά θα λαϊκίζατε ή δεν θα ήσασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Με τον κύριο Κεγκέρογλου, δεν έχω λόγο να το κρύψω, με συνδέει φιλία και εκτίμηση, τον εκτιμώ για αυτά που κάνει όλα αυτά τα χρόνια στην Βουλή και είναι πολύ άξιος σε αυτά που κάνει. Για αυτό και θα σας απαντήσω συγκεκριμένα σε ένα προς ένα σε όσα με ρωτάτε. Αλλά πρώτα θέλω και λίγο την προσοχή σας, κύριε συνάδελφε, για να μπορούμε να έχουμε και μία εποικοδομητική συζήτηση.

Λοιπόν, ως προς την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δόθηκε παράταση, όπως ξέρετε, σήμερα μέχρι τις 26 του μηνός και έχουν διευρυνθεί και τα κριτήρια γιατί μπαίνουν και οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους αυτές που έχουν ταμειακή μηχανή. Παραδείγματος χάριν, οδηγοί ταξί ή οι καντίνες. Ποιοι δεν μπαίνουν δηλαδή μόνο; Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι άλλο πράγμα.

Στην κριτική που δεχθήκαμε στην πρώτη περίοδο της επιστρεπτέας προκαταβολής ότι επειδή είχαμε συνδέσει την επιστρεπτέα προκαταβολή με τον αριθμό των εργαζομένων και άρα είχαμε αποκλείσει τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, αυτό απαντήθηκε με το δεύτερο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής. Άρα, σε ένα μεγάλο βαθμό απαντούμε ήδη στην ερώτησή σας.

Καλώ πραγματικά όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν αίτηση για να λάβουν επιστρεπτέα προκαταβολή. Είναι εύκολο το εργαλείο αυτό. Τα λεφτά πιστώνονται απευθείας μέσω του TAXIS στον λογαριασμό τους και είναι μία άμεση ρευστότητα εύκολη για τις επιχειρήσεις.

Το λέω διότι μου συνέβη και το εξής: ήμουν προσκεκλημένος σε μία τηλεοπτική εκπομπή ένα βράδυ στο “ΚΟΝΤΡΑ” με τον κύριο Παππά και είχε βγει ένας επιχειρηματίας, ένας εστιάτορας από την Πλάκα και έλεγε ότι: «εγώ θέλω 2.000 για να «ρίξω» στο μαγαζί μου και δεν μου τα δίνει η Κυβέρνηση». Και όταν τον ρώτησα: «Δεν σας δώσαμε επιστρεπτέα προκαταβολή; Γιατί σας κόψαμε;» Μου απάντησε στον αέρα: «Δεν έκανα αίτηση». Ε, άμα δεν κάνεις αίτηση, πώς θα πάρεις τα λεφτά;

Άρα, λοιπόν, να κάνουν αίτηση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι εύκολο το εργαλείο και τα λεφτά που δίνουμε τώρα είναι πάρα πολλά: 1,4 δισεκατομμύρια. Άρα, θα πάρουν σοβαρά ποσά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τώρα, πάμε στην αναφορά που κάνατε για τις επιταγές, στην οποία θέλω να σταθούμε γιατί έχετε μεν δίκιο αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο το λέτε.

Τι λέτε, που έχετε δίκιο; Ότι με την παράταση που δίνουμε τώρα, δίνουμε εκ νέου παράταση 75 ημερών στην εγγραφή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ταξιδιωτικά γραφεία και τις εποχικές επιχειρήσεις.

Δηλαδή, αυτό το κομμάτι του κύκλου που πλήττεται ειδικά από τον τουρισμό και που, να το πω διαφορετικά για να το καταλάβει και ο κόσμος, μία ξενοδοχειακή επιχείρηση έβαζε συνήθως επιταγές στις 15-20 Ιουνίου. Για ποιο λόγο; Δούλευαν από τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, μάζευαν ρευστό και πλήρωναν τις επιταγές τους για αυτά που είχαν κάνει κατά το προηγούμενο διάστημα.

Φέτος που δεν είχαν ανοίξει μέχρι 15 Ιουνίου αλλά ανοίγουν 1η Ιουλίου ή κάποιοι 15 Ιουνίου, καταλαβαίνετε ότι αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν μαζέψει τα λεφτά, άρα δεν μπορούν να πληρώσουν τις επιταγές τους. Γι’ αυτό δίνεται αυτή η παράταση.

Και αυτό συμπαρασύρει τα ταξιδιωτικά γραφεία, συμπαρασύρει και όλα τα καταστήματα που έχουν μείωση τζίρου σε σχέση με πέρσι, κύριε Πρόεδρε, άνω του 50%, άρα με αυτή την έννοια είναι εποχικές επιχειρήσεις. Πλήττεται καίρια λόγω του πλήγματος στον κύκλο του τουρισμού. Σε αυτούς δίνουμε μια παράταση να εγγραφούν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ 75 ημερών.

Λέτε τώρα: «ναι, αυτό σώζει αυτούς, εντάξει, ωραία, καλά το κάνετε, αλλά εδώ έχουμε πρόβλημα με τον κομιστή τώρα, ο οποίος δεν έχει τα λεφτά».

Ξέρετε πόσα χρήματα είναι οι επιταγές μηνιαίως; Πάνω από 6 δισεκατομμύρια. Οι επιταγές στην Ελλάδα, είναι ένας ελληνικός τρόπος – γκρίζος λίγο- τι πράγματος; Της καλύψεως, της ελλείψεως του τραπεζικού δανεισμού. Είναι δηλαδή μία έμμεση μορφή δανεισμού από επιχείρηση σε επιχείρηση μέσω της επιταγής. Το ποσό είναι τεράστιο.

Ούτε χρήματα θα είχαμε για ένα τέτοιο εργαλείο. Δηλαδή ένα εγγυοδοτικό εργαλείο σαν και αυτό που φτιάξαμε κάθε μήνα, είναι αυτό που λέτε. Ούτε αυτά τα λεφτά τα έχουμε για να γίνει αλλά ούτε και θα μπορούσε να γίνει. Προσέξτε γιατί. Γιατί αν πας άκριτα και πεις: «όποιος έχει κόψει επιταγή, αυτή προεξοφλείτε με εγγύηση του κράτους», ξέρετε πόσες επιταγές θα σκάσουν και θα μείνουν στο κράτος;

Πάλι εκεί θα πρέπει να μπουν τραπεζικά κριτήρια, ποια επιταγή πληρώνεται και ποια όχι. Άρα, πάλι πάμε στην ουσία σε ένα τρόπο τραπεζικού δανεισμού γιατί δάνειο είναι αυτό που ζητάτε.

Αυτό πραγματικά το εξετάσαμε πάρα πολύ με τον κύριο Τσακίρη εδώ. Δεν βγαίνει ο λογαριασμός και δεν γίνεται. Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία».

 

Στη δευτερολογία του ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Οι επιχειρήσεις εστίασης, αν συνδέονται με αυτό που λέμε εποχικό κύκλο του τουρισμού, εμπίπτουν στην κατηγορία της μείωσης του τζίρου άνω του 50%. 

Αν δηλαδή έχεις ένα εστιατόριο που έχει γενικώς δουλειά γιατί έχει δουλειά, αυτό δεν εμπίπτει γιατί έχει δουλειά και πρέπει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, πρέπει να λειτουργήσει η αγορά.

Αν έχεις ένα εστιατόριο που δουλεύει μόνο από τον τουρισμό και άρα, αυτόματα, επειδή δεν έχεις τουρισμό πέφτει κάτω από το 50%, μπαίνει στη ρύθμιση, αυτή είναι η σωστή απάντηση. 

Έχουμε κάνει έτσι τη ρύθμιση μια γενική διατύπωση ώστε να πιάσουμε όλες τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων εκείνων που έχουν πραγματικά πληγεί λόγω του τουρισμού ασχέτως ΚΑΔ και ασχέτως πως ονοματίζουμε για να πάμε σε ένα αντικειμενικό κριτήριο.

Τώρα, κύριε συνάδελφε, σε αυτό το αντικειμενικό κριτήριο λέτε κάτι, δεν λέω ότι είναι λάθος αυτό που λέτε, πιθανόν να έχετε δίκιο, ότι ειδικά για τα τουριστικά λεωφορεία το μέτρο που πρέπει να μπει είναι τον Οκτώβριο. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι λογιστικά να γίνει αυτό. Θέλω να το εξετάσουμε, δεν θέλω να είμαι άδικος με τους ανθρώπους, το αντίθετο.

Φαντάζομαι με κάποιο τρόπο θα φαίνεται ότι Ιούνιο με Ιούλιο έχουν λιγότερους επιβάτες γιατί κάπου καταγράφουν τους επιβάτες, δεν γίνεται. Αν δεν έχουν τους επιβάτες καταγεγραμμένους τα λεωφορεία κάνουν φοροδιαφυγή. Άρα κάπου τους έχουν καταγεγραμμένους.

Άρα, με κάποιον τρόπο, το τιμολόγιο μπορεί να μπει ένα μήνα αλλά μόνο από την κίνηση των επιβατών θα μπορούσαν να αποδείξουν οι λογιστές τη μείωση του τζίρου.

Στην ερώτηση που θα κάνετε στη Βουλή βάλτε για τα τουριστικά λεωφορεία να είναι το επιβατολόγιο και να τους πιάσει και να τελειώνουμε αν αυτό είναι, εγώ το δέχομαι ως μια αγωνία πραγματική.  Εγώ δεν θέλω να αδικήσω κανένα συμπολίτη μας. Θέλω όποιον μπορούμε να βοηθήσουμε και που έχει πραγματικό πρόβλημα να τον βοηθήσουμε.

Τώρα, μια γενική παρατήρηση πριν κλείσω με τα του ΤΕΠΙΧ.  Πράγματι, κύριε συνάδελφε, κύριε Κεγκέρογλου, το πολιτικό κλίμα του παρόντος χρόνου με του ’10 είναι πολύ διαφορετικό. Φέρνω ένα παράδειγμα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Σήμερα διάβασα ένα άρθρο του κ. Καμπουράκη όπου είχε μια φωτογραφία από ένα πανό που το είχαν στα Χανιά της Κρήτης επί ένα και ενάμισι χρόνο και δεν τον αφήνανε να πάει στην Κρήτη. Γιατί νομίζετε, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούσαν τον Καμπουράκη επί ενάμισι χρόνο και δεν τον αφήνανε να πάει στα Χανιά;

«Έξω ο Καμπουράκης από τα Χανιά που υποστηρίζει από το MEGA, το κανάλι της διαπλοκής, το μνημονιακό νόμο Ραγκούση». Προσέξτε, επί ενάμισι χρόνο δεν μπορούσε να πάει ο Καμπουράκης στα Χανιά γιατί υποστήριζε από το MEGA το μνημονιακό νόμο Ραγκούση και αυτοί πήραν όλο το Ραγκούση από εκεί οι μνημονιολάγνοι, οι δήθεν αγανακτισμένοι. Γιατί τα φέρνει έτσι η ζωή και αλλάζουν τα πράγματα. 

Τώρα, επειδή θέλω να είμαι μαζί σας καλόπιστος για να δείτε πως γίνονται οι παρεξηγήσεις στη Βουλή, κύριε Κατρίνη, μου γράφει ο συνάδελφός σας κύριος Κεγκέρογλου στην ερώτηση αριθμός 4: επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των μικροχρηματοδοτήσεων, micro financing. Είναι το νομοσχέδιο που εισήχθη στην Ολομέλεια την Τετάρτη, είχε ξεκινήσει από τον Γιάννη Δραγασάκη, το συνεχίζουμε εμείς, ψηφίζεται.

Δεν έχει περάσει ένας μήνας που αντιδικούσαμε με τον κ. Κατρίνη ο οποίος μου  έλεγε δημόσια ότι το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις είναι ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Διαλέξτε, ή είναι ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής οι μικροπιστώσεις ή πρέπει να επιταχύνουμε την ψήφισή του, σε δυο μέρες ψηφίζεται, που λέτε εσείς.

Το λέω διότι αν κάνουμε τη συζήτηση καλόπιστα, θα βγάλουμε άκρη. Αν κάνουμε τη συζήτηση κακόπιστα, δεν θα βγάλουμε άκρη. Όπως το ΤΕΠΙΧ.  Να καταλάβουμε λίγο τι συμβαίνει.

Έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, σωστά το είπατε, 1,29 δισεκατομμύρια. Θα δοθούν περίπου άλλα 800.000.000.  Θυμίζω ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για 1,3 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου όσα έχουμε δώσει μέχρι τώρα, αυξήσαμε τον προγραμματισμό αυτόν, αυξήσαμε τα λεφτά, το πήγαμε στα 2 δισεκατομμύρια και πράγματι έχετε δίκιο, κύριε Κεγκέρογλου, οι αιτήσεις ήταν πολύ περισσότερες.

Οφείλω να σας πω χωρίς να μπορώ αυτή τη στιγμή να σας ανακοινώσω κάτι γιατί δεν το έχω ως λύση, μας απασχολεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης τι θα κάνουμε, προσέξτε για ποια κατηγορία, για εκείνες τις επιχειρήσεις που οι τράπεζες τελικά τους ενέκριναν το ΤΕΠΙΧ, δηλαδή τους έκριναν αξιόχρεους αλλά μέχρι να φτάσει η αίτησή τους στην Αναπτυξιακή Τράπεζα είχαν τελειώσει τα λεφτά.  Αυτοί είναι οι πιο αδικημένοι.

Αυτή είναι κατηγορία επιχειρήσεων που τελικά έπρεπε να το  πάρουν αλλά δεν πρόλαβαν να το πάρουν επειδή πήγε  η αίτησή τους καθυστερημένα από την τράπεζα.  Αυτή είναι μια ειδική κατηγορία, θα μετρήσουμε πόσοι είναι, θα δούμε για τι λεφτά μιλάμε, θα δούμε τι μπορούμε να βρούμε και δεν σας λέω ότι έχω και τα δισεκατομμύρια από την τσέπη μου να τα βγάζω, δεν είναι τόσο εύκολο, αλλά δέχομαι ότι είναι ευθύνη μας να βρούμε και για αυτούς τους ανθρώπους μια βέλτιστη λύση.

Παρά ταύτα κλείνοντας να σας πω -και αυτό απαντάει εν μέρει και σε αυτό που είπατε για τις επιταγές προηγουμένως και τον κομιστή -η σειρά των μέτρων που έχουμε θέσει έχει μια λογική, μια χρονική αλληλουχία.  Δεν φτιάξαμε μεν ειδικό εργαλείο για τις επιταγές αλλά φτιάξαμε το ΤΕΠΙΧ και τα εγγυοδοτικά για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις που είναι αξιόχρεες να πάρουν χρήματα.  Και δεν βάλαμε αναστολή επιταγών, βάλαμε αναστολή εγγραφής στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ώστε να έχεις ένα λόγο παραπάνω να πας να πληρώσεις.

Αν, λοιπόν, πάρεις χρήματα με τα εργαλεία που έχουμε βγάλει, είτε της επιστρεπτέας προκαταβολής, είτε του ΤΕΠΙΧ, είτε του εγγυοδοτικού, έχεις ένα λόγο παραπάνω να πας να πληρώσεις την επιταγή σου.  Γιατί εμείς αυτό που θέλουμε να δώσουμε στην αγορά ως κατεύθυνση είναι ότι αν μπορείς να την πληρώσεις, να την πληρώσεις και να μην  κάνεις χρήση καμίας αναστολής.

Να σας πω για να ξέρετε, αυτό το μήνυμα που έβγαλα με μεγάλη αγωνία την ώρα της μεγάλης κρίσης τον Μάρτιο με αρχές Απριλίου, η αγορά το εξετίμησε. Ξέρετε από τις επιταγές που δώσαμε αναστολή και μπήκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και πήραν την προστασία πόσο τοις εκατό πληρώθηκε;  Το 87%. 

Το 87% ενώ είχαν προστασία, την πλήρωσαν την επιταγή τους. Άρα, όσοι έχουν επιταγές δεν είναι ούτε άνθρωποι που δεν θέλουν να πληρώσουν ούτε τίποτα. Πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να βρουν το χρόνο για να μαζέψουν τα λεφτά και να πληρώσουν.

Και αυτό κάνουμε με τη ρύθμιση. Εγγυοδοτικά εργαλεία, επιστρεπτέα προκαταβολή, ΤΕΠΙΧ, αναστολή λίγο παραπάνω στο χρόνο να μαζέψουν τα λεφτά να πληρώσουν την επιταγή τους.  Και εν πάση περιπτώσει αν δούμε ότι το μέτρο όπως λέτε έχει πολλαπλά προβλήματα, δεν είχε την περασμένη φορά, θα δούμε τώρα, αλλάζουν τα δεδομένα, εδώ είμαστε.

Να σας πω μόνο για να ξέρετε για να μην λέμε μεταξύ μας πράγματα, ναι, η Ευρώπη είναι σε πολύ καλύτερο κλίμα από ότι το ’10 και ναι, θέλει να βοηθήσει και ναι, λεφτά εμείς από την Ευρώπη δεν έχουμε πάρει ακόμα, θα πάρουμε. Όταν πάρουμε τα λεφτά να συζητήσουμε πως θα τα ξοδέψουμε. Προς το παρόν είναι να τα πάρουμε και δεν ξέρουμε και πόσα θα πάρουμε εφόσον ακόμα συζητάνε οι ηγέτες για να αποφασίσουν και με τι όρους θα τα πάρουμε.

Καθίστε να τελειώσει η συζήτηση και μετά να συζητήσουμε που θα τα ξοδέψουμε, όταν θα τα πάρουμε.  Είναι καλύτερο το κλίμα στην Ευρώπη το δέχομαι, πολύ καλύτερο το κλίμα αλλά μην σπεύδουμε να ξοδεύουμε αυτά που δεν έχουμε».

 

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=MgASm7safzA