Τελευταία Νέα
Μάι 06

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε ερώτηση στη Βουλή με θέμα: “Μάσκες μιας χρήσης /τιμή πώλησης”

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε ερώτηση στη Βουλή του Βουλευτή Επικρατείας  του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γεωργίου  Καμίνη  με θέμα: «Μάσκες μιας χρήσης /τιμή πώλησης»:

«Κατ’ αρχάς, Χριστός Ανέστη. Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε με στοιχεία ώστε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, για ένα θέμα που ευλόγως απασχολεί την κοινή γνώμη.

Πρώτον και κυριότερον, η ίδια κουβέντα για τη διατίμηση και τα αποθέματα και τα λοιπά, έγινε ευλόγως πάλι πριν από 1,5 μήνα για τα αντισηπτικά.

Υπενθυμίζω ότι όταν ξέσπασε η πανδημία, όλος ο κόσμος ήθελε να πάρει αντισηπτικά. Η εγχώρια παραγωγή αντισηπτικών στην αφετηρία της κρίσης ήταν κάτω από 200.000 τεμάχια την ημέρα.

Ως αποτέλεσμα αυτού, πάρα πολύ γρήγορα παρουσιάστηκαν μεγάλες ελλείψεις στην αγορά. Αναγκαστήκαμε να βάλουμε πλαφόν, στην αρχή τρία και στη συνέχεια δύο τεμάχια ανά πελάτη στα σούπερ μάρκετ και η αντιπολίτευση ζήτησε τότε την επιβολή διατίμησης μέσω του αρμοδίου τομεάρχου, του κυρίου Παππά.

Ισχυρίστηκα στη Βουλή, σε αντίστοιχη συζήτηση επικαίρου ερωτήσεως πριν από 1,5 μήνα, ότι δεν θα βάλουμε διατίμηση καθώς θα οδηγούσε σε ελλείψεις στην αγορά και τελικά σε αύξηση και όχι μείωση της τιμής.

Γιατί όπου εφαρμόστηκε το μέσο αυτό της διατίμησης, όλοι ορίζουν την τιμή στην ανώτατη τιμή της διατίμησης και βεβαίως αρχίζει και η μαύρη αγορά.

Αντιθέτως, είπα ότι αν δουλέψουμε οργανωμένα και σωστά, και την εγχώρια παραγωγή θα αυξήσουμε και άρα θα έχουμε επάρκεια και θα δώσουμε χρόνο στους εισαγωγείς να κάνουν μαζικές εισαγωγές έτσι ώστε να αφήσουμε την αγορά να λειτουργήσει.

Ποια είναι η κατάσταση 1,5 μήνα μετά στα αντισηπτικά; Η εγχώρια παραγωγή αντισηπτικών που ήταν κάτω από 200.000 τεμάχια ημερησίως στην έναρξη της κρίσης, σήμερα έχει φτάσει σε άνω του 1.300.000 τεμαχίων την ημέρα με τις παρεμβάσεις που έκανε η Κυβέρνηση και χάρη και σε μία τροπολογία που ομόφωνα τα κόμματα ψήφισαν στη Βουλή και τους ευχαριστώ. Ως εκ τούτου, η εγχώρια παραγωγή πια καλύπτει σχεδόν την ημερήσια ζήτηση, συν τις εισαγωγές, η επάρκεια είναι πλήρης

Το πλαφόν των δύο έγινε ήδη τρία τεμάχια ανά πελάτη και σύντομα θα το κάνουμε τέσσερα τεμάχια ανά πελάτη, διότι πλέον υπάρχουν παντού αντισηπτικά, η δε τιμή των αντισηπτικών έπεσε ραγδαία  και έτσι σταμάτησε και η σχετική ζήτηση.

Στα μέσα ενημέρωσης, όπως λέτε, ποτέ πια δεν με ρώτησαν για τα αντισηπτικά σε καμία συνέντευξη, γιατί κανένας πια δεν ασχολείται με τα αντισηπτικά, καθόσον η επάρκεια οδήγησε σε μείωση της τιμής και όλα πλέον κυλούν ομαλά.

Το ίδιο ακριβώς μοντέλο ακολουθούμε και στην περίπτωση της μάσκας. Στις μάσκες είχαμε σχεδόν μηδενική παραγωγή. Δεν ήταν η Ελλάδα χώρα παραγωγής μασκών. Πράγματι, η Κυβέρνηση κατά τον ίδιο τρόπο ενθάρρυνε επιχειρηματίες οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον με δικά τους χρήματα να κάνουν επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής μασκών και σήμερα που μιλάμε η μηνιαία παραγωγή μασκών είναι περίπου στα 25 εκατομμύρια μάσκες. Αναφερόμαστε πάντα στις μάσκες μίας χρήσεως, με προοπτική βάσει των επενδύσεων που έχουν γίνει, η παραγωγή να ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια μάσκες σε περίπου δύο μήνες από σήμερα.

Άρα, η εγχώρια παραγωγή έχει αυξηθεί σημαντικά. Είναι αυτά τα νούμερα της εγχώριας παραγωγής αρκετά για να καλυφθεί το σύνολο της ζήτησης;

Εάν τηρηθούν οι κανόνες όπως έχουν πει οι ειδικοί και χρησιμοποιούμε και τις πάνινες μάσκες της μίας χρήσεως, ναι. Γιατί, αν όλοι κατευθυνθούμε σε μάσκες μίας χρήσεως, απλώς και μόνο για να καταλάβετε όλοι την τάξη μεγέθους, θα σας πω ότι θα χρειαζόμασταν 3 μάσκες μιας χρήσεως την ημέρα, επί 11 εκατομμύρια, 33 εκατομμύρια μάσκες την ημέρα, ήτοι 1 δις μάσκες το μήνες, ήτοι 12 δις μάσκες το χρόνο.

Άρα, αυτό δεν μπορεί να γίνει, άρα θα πάμε λογικά σε μάσκες μίας χρήσης όπου πράγματι εκεί είναι το ζητούμενο και μάσκες πάνινες πολλαπλής χρήσεως κατά τους υγειονομικούς κανόνες όπως αυτοί προβλέπονται.

Δύο παρατηρήσεις για να κλείσω.

Η πίστη μας στους κανόνες της αγοράς δικαιώνεται. Οι τιμές στις μάσκες κύριε Καμίνη πέφτουν, δεν ανεβαίνουν. Έχω τα επίσημα στοιχεία. Σήμερα τα καταθέτω στη Βουλή, από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτού.

Δεν θα πω τα ονόματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, γιατί άμα τα πω τώρα στη Βουλή θα μου πουν ότι κάνω διαφήμιση και έχουμε διάφορους πρυτάνεις της σοβαρότητας που αντιδρούν με κάτι τέτοια στην Ελλάδα και δεν θέλω να τους δώσω έτσι νέα ευκαιρία να υβρίζουν στο διαδίκτυο.

Θα σας πω μόνο ότι στην πρώτη αλυσίδα που ενημερώθηκα από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτού σήμερα, οι τιμές κυμαίνονται από 0,59 λεπτά το τεμάχιο έως 0,63, στη δεύτερη μεγάλη αλυσίδα και πολύ γνωστή, από 0,27 το τεμάχιο έως 0,42 και στην τρίτη πάρα πολύ γνωστή, από 0,56 ως 0,58. 

Για του λόγου του αληθές, για να μην τα λέμε έτσι στον αέρα, καταθέτω, πάλι δεν θα πω τα ονόματα, θα με συγχωρέσετε, των εταιρειών, αλλά εσείς μπορείτε να τα πάρετε από τα πρακτικά.

0,60 λεπτά, 0,58 λεπτά, 0,56 λεπτά, όλα αυτά είναι σημερινά από διαφορετικά καταστήματα και αλυσίδες.

Πράγματι, κύριε Καμίνη, όταν κάνατε την ερώτηση οι τιμές ήταν άνω των 0,70, τώρα έχουν πέσει κάτω των 0,60, σε μία αλυσίδα κάτω των 0,50 και η τιμή ακολουθεί καθοδική τάση.

Για να καταλάβετε τη διαφορά με τη διατίμηση, σας διαβάζω την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών για μία από τις χώρες που έβαλαν διατίμηση, τη Γαλλία.

Όπως ανακοίνωσε η Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κυρία Ρουσανέρ, οι τιμές για μάσκες προστασίας θα ανέρχονται στη Γαλλία, στα 2 ως 3 ευρώ για τις υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων, ενώ για τις χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης ορίστηκε ανώτατη τιμή, διατίμηση δηλαδή, 0,95 λεπτά.

Δηλαδή, η χώρα που έβαλε διατίμηση, η Γαλλία, σήμερα έχει διατίμηση στα 0,95 λεπτά. Εσείς αν πάτε τώρα σε μία αλυσίδα, θα την πάρετε 0,42 λεπτά.

Τώρα, στα σοβαρά συζητάμε να πάμε να βάλουμε διατίμηση στα 0,95 λεπτά; Γιατί αν βάλουμε στα 0,42 τι κινδυνεύουμε; Να σταματήσουν οι εισαγωγές, να μείνουμε από μάσκες και να αρχίσει πάλι η τιμή να ανεβαίνει.

Ξέρω ότι αυτά είναι δύσκολα να ακούγονται για ορισμένους, όχι για εσάς, αναφέρομαι σε άλλες πτέρυγες, με την ελεύθερη αγορά έχουν μεγάλα ιδεολογικά ζητήματα.

Αλλά, σας διαβεβαιώ, η ελεύθερη αγορά λειτουργεί και σε αυτήν την περίπτωση.

Δύο απαντήσεις και κλείνω αμέσως.

Η αύξηση της τιμής είναι δικαιολογημένη από τα 10 λεπτά, διότι όταν η τιμή ήταν στα 10 λεπτά, η μάσκα ήταν ένα προϊόν που ο μέσος άνθρωπος το προμηθευόταν αραιά και που.

Σήμερα η μάσκα είναι το νούμερο ένα σε ζήτηση προϊόν στον πλανήτη.  Για να καταλάβετε, η βασική πρώτη ύλη της χειρουργικής μάσκας, αυτό το μπλαστ, όπως λέγεται, πήγε από τα 5.000 ευρώ ο τόνος τον Φεβρουάριο, στα 116.000 ευρώ ο τόνος.

Αν υπολογίσετε τη διαφορά στην πρώτη ύλη, θα καταλάβετε ότι πράγματι είναι δικαιολογημένη και η άνοδος της τιμής, γιατί δυστυχώς αυτή η πανδημία την προσκάλεσε.

Όμως, το πιο σημαντικό, για να κλείσω, γιατί θέλω να σας δώσω την ευκαιρία να τοποθετηθείτε και εσείς. Στα πλαίσια της κυβερνητικής προσπάθειας να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή μασκών μία εταιρεία στη Λάρισα, η Lariplast,  έκανε επένδυση με δικά τους χρήματα και βοηθήσαμε στην ταχεία εισαγωγή των μηχανών από την Κίνα. Αυτή ήταν η βοήθεια της Κυβέρνησης, να γίνει γρηγορότερη η παραγωγή. Δηλαδή, να μην ξεκινήσει η παραγωγή τον Ιούλιο αλλά τον Απρίλιο.

Όταν αυτό έγινε γνωστό, άρχισαν διάφορα δημοσιεύματα χυδαία από τις γνωστές εφημερίες του ΣΥΡΙΖΑ, το Ντοκουμέντο  και τα άλλα σκουπίδια, τα οποία ως αποτέλεσμα στοχοποίησαν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, κ. Νταβέλη,  ο οποίος εδέχθη επίθεση χθες στο σπίτι του από αναρχικές συλλογικότητες.

Δηλαδή, ένας επιχειρηματίας που βάζει τα δικά του τα λεφτά και παράγει μάσκες, πρέπει να ακούει τα σκουπίδια της δημοσιογραφίας, της δήθεν δημοσιογραφίας, δεν είναι δημοσιογραφία αυτή, να του λέει ότι ο Μητσοτάκης αποφάσισε να επιβάλει τη μάσκα για να πουλάει μάσκες ο φίλος του στη Λάρισα. Όταν η μάσκα, κύριε Καμίνη, όπως καλώς γνωρίζετε, συστήνεται από τους γιατρούς του πλανήτη. Εκτός αν ο Μητσοτάκης μπορεί και ελέγχει τον πλανήτη.

Θα ήθελα, λοιπόν,  εκ μέρους της κυβερνήσεως, κύριε Πρόεδρε, να εκφράσω τη δριμεία καταδίκη μου για αυτήν την επίθεση στην οικογένεια του κυρίου Νταβέλη και στις επιχειρήσεις του κυρίου Νταβέλη.

Να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της κυβερνήσεως από κάθε Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος αυτές τις δύσκολες στιγμές κρίσης βάζει πλάτη και ενώ βάζει πλάτη για να βρίσκει μάσκες ο Έλληνας καταναλωτής, φτηνές και να μπορεί να προστατεύσει την υγεία του, πρέπει να ανέχεται και τα σκουπίδια της δημοσιογραφίας.

Και να δέχεται μετά και την επίθεση στο σπίτι του. Πρέπει να καταδικάσετε και εσείς, κύριε Καμίνη, αυτήν την άθλια και άνανδρή επίθεση σε οικογένεια με μικρά παιδιά μέσα, επειδή το ήθελε κάποιος Βαξεβάνης, δεν ξέρω ποιος άλλος».

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

 

«Στα τελευταία ερωτήματα, η απάντηση είναι, έχουμε κάνει και κάνουμε ελέγχους, έχουμε επιβάλλει και επιβάλλουμε κυρώσεις. Αλλά να γίνω πιο συγκεκριμένος για να το καταλάβουμε.

Πράγματι, εν μέσω της κρίσης, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την 1η που εκδώσαμε, θεσπίσαμε το ανώτατο ποσοστό κέρδους σε όλο το υγειονομικό υλικό το απαραίτητο για την προστασία της υγείας του πληθυσμού, σε ποιο σημείο; Στο ποσοστό του κέρδους που είχαν αυτές οι εταιρείες την 1η Φεβρουαρίου του 2020.

Δηλαδή, τι είπαμε; Έκανες εισαγωγή μάσκας, έκανες εισαγωγή αντισηπτικού πριν την κρίση; Είχες ένα ποσοστό κέρδους Χ. Με αυτό το ποσοστό κέρδους μπορείς να συνεχίσει να δουλεύεις και εν μέσω της κρίσης.   

Εάν πας να το αυξήσεις και αναλόγως την αύξηση που επιχειρείς να βάλεις, δηλαδή να εκμεταλλευτείς την πολύ μεγάλη ζήτηση που δημιουργούν τα υγειονομικά μέτρα τα οποία υποχρεωτικά ακολουθεί ο πληθυσμός, σου βάζω πρόστιμο.

Δεν είναι πολύ φιλελεύθερο μέτρο. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Όμως αναγκαστήκαμε να το λάβουμε λόγω των εκτάκτων συνθηκών που περιγράψατε.

Και βάλαμε πρόστιμα. Πόσα; Πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ μέχρι σήμερα. Όπως ξέρετε, βγάζουμε κάθε εβδομάδα δελτίο ελέγχου από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτού.

Έχουμε κάνει από τις 15 Μαρτίου μέχρι σήμερα, 4.500 ελέγχους και έχουμε βάλει πάνω από 2,5 εκατομμύρια για την ακρίβεια, πρόστιμα σε εταιρείες για αντισηπτικά, μάσκες, καύσιμα και άλλα προϊόντα που έχουμε εντάξει σε αυτό το σύστημα παρακολούθησης. Άρα, αυτό που λέτε, γίνεται.

Τώρα, με ρωτάτε αν βρήκατε τη μάσκα σε ένα φαρμακείο 1 ευρώ. σας έφερα τα στοιχεία τα σημερινά, σήμερα το πρωί μου τα έδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτού. Μπορείτε να πάτε μια πόρτα παραδίπλα στο σούπερ μάρκετ να πάρετε με 0,42. Τώρα αν θες να το πάρεις με 1 ευρώ, τι να σου κάνω εγώ; Παρ’ το με 1 ευρώ. Εγώ σου λέω τι υπάρχει στην αγορά.

Δεν περιμένω να λειτουργήσει η αγορά. Λειτουργεί η αγορά, σας είπα. Όταν στη Γαλλία η διατίμηση είναι 0,95 λεπτά και εδώ σας έφερα εκατό διαφορετικά σούπερ μάρκετ με μάσκες από 0,60 μέχρι 0,40 λεπτά. Άρα η αγορά ήδη λειτουργεί. Αυτό σας είπα.

Αντιθέτως, όχι μόνο δεν έχουμε αδιαφορήσει αλλά όπως ξέρετε έχουμε φτιάξει την ηλεκτρονική εφαρμογή e-Καταναλωτής, μου δίνετε την ευκαιρία να τη διαφημίσω για άλλη μια φορά, την οποία μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου τηλέφωνο. Έχουμε βάλει και τις μάσκες ως ένα από τα προϊόντα που παρακολουθεί ο e-Καταναλωτής.

Πατάς το κουμπάκι στο κινητό σου «Θέλω να πάρω μάσκα» και σου λέει πού είναι η φθηνότερη μάσκα γύρω – γύρω από την περιοχή που είσαι. Δεν χρειάζεται καν να ψάξεις. Σε πάει μόνο του το κινητό να την πάρεις στη φθηνότερη τιμή. Το λέω για να μην πηγαίνετε στα τυφλά.

Έχουμε φτιάξει μέσα στην κρίση ηλεκτρονικό εργαλείο για να βοηθάμε τον κόσμο να γλιτώνει τα λεφτά του.

Πάμε τώρα στο επιπλέον εργαλείο που με ρωτήσατε. Φτιάξαμε ηλεκτρονική βάση, πάλι μέσα στην κρίση, σε χρόνο ρεκόρ στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτού, όπου καταγράφουμε τα αποθέματα.

Την πρώτη ημέρα που καταγράψαμε, για να καταλάβετε τη διαφορά, είχαμε 1 εκατομμύριο μάσκες στην Ελλάδα. Όποιος δεν τα δηλώνει και τον πιάσουμε να έχει αποθέματα που δεν έχουν δηλωθεί στη βάση δεδομένων, κατάσχονται αυτά που δεν έχουν δηλωθεί. Και έχουν κατασχεθεί ήδη αρκετά.

Την πρώτη ημέρα, λοιπόν, είχαμε 1 εκατομμύριο. Εχθές είχαμε 26 εκατομμύρια. Τι θα πει αυτό; Και πάλι αυτό θα πει ότι η αγορά λειτουργεί και εισαγωγές έγιναν και παραγωγή γίνεται, γι’ αυτό αυξάνονται και τα αποθέματα.

Και επειδή αυξάνονται τα αποθέματα, αν και αυξάνεται η ζήτηση, αρχίζει και πέφτει η τιμή. Και σας λέω, η τάση της αγοράς στις μάσκες μίας χρήσεως είναι να πέφτει η τιμή, όχι να ανεβαίνει, όπως είπατε.

Τώρα, στο να μοιράζουμε δωρεάν μάσκες. Εδώ γίνεται άλλη μία πολύ μεγάλη επικοινωνιακή σπέκουλα.

Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες είχε ανεβάσει ο αξιότιμος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριος Παπαδημούλης, ένα tweet  και έδειχνε ένα δήμο στη Γαλλία που μοίραζε δωρεάν μάσκες και έλεγε, λοιπόν: «Ντροπή. Στη Γαλλία μοιράζει ο δήμος τάδε – δεν θυμάμαι ποιος δήμος ήταν – δωρεάν μάσκες. Στην Ελλάδα τι κάνει η Κυβέρνηση;»

Και του έβαλα από κάτω το Δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού που μοιράζει δωρεάν μάσκες. Και του λέω: «Γιατί ψάχνετε στη Γαλλία το δήμο τάδε και δεν ψάχνετε στην Αττική το Δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού που μοιράζει μάσκες;»

Δεν θα βγάλουμε άκρη έτσι διότι σας είπα κανένα κράτος δεν μπορεί να μοιράσει μάσκες μίας χρήσεως σε όλο τον πληθυσμό του, διότι τα νούμερα είναι άπειρα. Άρα, δεν γίνεται.

Μπορούν τα κράτη να πάνε κατά περίπτωση και να δώσουν μάσκες εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Το ίδιο κάνει και η Ελλάδα και θα το κάνει και περισσότερο εάν χρειαστεί, είναι η απάντηση.

Όμως, σήμερα που μιλάμε, για να μιλάμε σοβαρά και με ειλικρίνεια, ούτε έλλειψη μασκών υπάρχει, ούτε υπερβολικές τιμές υπάρχουν. Σε σχέση με την παγκόσμια αγορά και τη διεθνή τιμή της μάσκας πάντα, έτσι;

Δεν σας λέω ότι η τιμή θα είναι 0,10 λεπτά όπως ήταν πριν την κρίση. Εκεί το πιθανότερο είναι να μην μπορέσουμε να φτάσουμε διότι, επαναλαμβάνω, η μάσκα έχει γίνει ένα παγκόσμιο προϊόν πολύ υψηλής κατανάλωσης. Αλλά πάντως θα παραμείνουμε σε πολύ λογικές τιμές.

Άρα, συγκεφαλαιώνοντας, οι τιμές πέφτουν, η επάρκεια έχει εξασφαλιστεί, έλεγχοι γίνονται, τα αποθέματα καταγράφονται, ηλεκτρονική εφαρμογή στο κινητό φτιάξαμε για να μπορεί ο καθένας να βρίσκει εύκολα τη φθηνότερη μάσκα κοντά στην περιοχή του.

Τώρα ως προς τις εταιρείες. Να σας πω ότι τα Πλαστικά Μακεδονίας – Θράκης, η άλλη εταιρεία η οποία παράγει μάσκες στην Ελλάδα, ήδη ανακοίνωσε ότι κάνει δώρο το 50% της ημερήσιας παραγωγής της και μοιράζει δωρεάν μάσκες σε όλη την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης και έχει δώσει και στην Κυβέρνηση να μοιράσει και στα νοσοκομεία και αλλού δωρεάν κατά τον τρόπο που είπατε.

Τώρα, μόνο ως χιούμορ εκλαμβάνω να πάει η Κυβέρνηση να αγοράσει από την Lariplast μάσκες και να μοιράσει. Αν μας κυνήγαγε ο Βαξεβάνης διότι καταφέραμε να φέρουμε γρηγορότερα τις μηχανές από την Κίνα, λες και δεν είναι, κύριε Πρόεδρε, μέσα στις αρμοδιότητες ενός κράτους να βοηθάει μία επιχείρηση και να επιταχύνει διαδικασίες, να πάμε και να αγοράσουμε και μάσκες; Δεν μας ξεπλένει ούτε ο Πολάκης.

Άρα, λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, πάμε πάλι στην πραγματικότητα. Όλα τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να προστατευτεί η υγεία του Έλληνα πολίτη έχουν ληφθεί. Πάμε καλά. Δεν είναι ώρα γκρίνιας. Είναι ώρα εθνικής ομοψυχίας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Και ευχαριστώ που, γιατί από ό,τι κατάλαβα καταδικάζετε την επίθεση στην οικεία του κυρίου Νταβέλη και όλα αυτά που γίνανε από τα συμφραζόμενα που είπατε, δεν το είπατε ρητώς αλλά αυτό κατάλαβα. Άλλωστε η ιστορία σας πείθει ότι καταδικάζετε, δεν υπάρχει συζήτηση. Αλλοίμονο, δεν το συζητάω.

Γιατί πραγματικά θα γίνουμε ζούγκλα, επαναλαμβάνω για τρίτη φορά, με αυτά τα σκουπίδια που δυστυχώς έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης. Ξεκίνησαν την εποχή του πρώτου αντιμνημονίου και θέριεψαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα με λάσπες, με συκοφαντίες, με πατσαβούρες που εκδίδονται και όλα τα υπόλοιπα».

 

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

 https://www.youtube.com/watch?v=a53MImGIfYE