Τελευταία Νέα
Σεπ 09

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Παππά για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ

 

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Παππά, με θέμα: «Επιτάχυνση εκτέλεσης προγραμμάτων ΕΣΠΑ μετά από ανασχεδιασμό για τις διευκολύνσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε.»:

 

«Πριν από λίγες ημέρες βγάλαμε ένα Δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όχι με βάση τα δικά μας στοιχεία, αλλά με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς στα αλήθεια πηγαίνει η χώρα μας ως προς την απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Το ranking – η κατάταξή μας- δεν έχει να κάνει μόνο με τον αριθμό των χρημάτων, δηλαδή το ποσό των εκατομμυρίων ευρώ τα οποία απορροφούμε και στα οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια, αλλά η κατάταξη είναι ανταγωνιστική. Είναι σε σχέση και με το πώς πηγαίνει η απορρόφηση των υπολοίπων. Είναι δηλαδή πολύ πιο αξιόπιστος δείκτης, γιατί αν απλώς αναφέρεις πόσα εκατομμύρια έχεις απορροφήσει εσύ, πιθανόν αυτό το νούμερο να είναι τελικά πολύ μικρό σε ποσοστό αν οι άλλοι καταφέρουν να απορροφούν πολύ περισσότερα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι στη διάθεση όλων των Ελλήνων πολιτών και του κυρίου Παππά προφανώς – θα μπορούσε να την έχει συμβουλευτεί πριν έρθει να μου κάνει την ερώτηση- η Ελλάδα έχει ανέβει από την 12η θέση (τον Ιούλιο του 2019) στην 8η θέση με ποσοστό 56% ως προς τις συνολικές πληρωμές.

Δηλαδή, ως προς τις συνολικές πληρωμές μεταξύ των εκλογών της 7ης Ιουλίου του 2019 και του τέλους Ιουλίου που είναι ο δείκτης του 2020, η Ελλάδα, κύριε Παππά, έχει ανέβει σε σχέση με τους άλλους από την 8η στη 12η θέση, δηλαδή 4 θέσεις.

Όσον αφορά σε ενδιάμεσες πληρωμές, το ίδιο χρονικό διάστημα, η Ελλάδα ανέβηκε στη 13η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή ανέβηκε 5 θέσεις από ό,τι ήταν τον Ιούλιο του 2019. Τον Ιούλιο του 2019 βρισκόμασταν στη θέση 18, τώρα βρισκόμαστε στη θέση 13 σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Καταθέτω και στα πρακτικά το Δελτίο Τύπου που περιλαμβάνει και την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αναφέρονται οι σχετικοί δείκτες με τη μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας, για την Κυβέρνηση και για το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Αυτό είναι μετρήσιμο μέγεθος. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Είναι η επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Άρα, κανονικά, κύριε Παππά, θα έπρεπε να έρθετε εδώ και να μου πείτε: μπράβο στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Ανάπτυξης που μέσα σε ένα χρόνο σε όλους τους επίσημους δείκτες έχουμε ανέβει πάρα πολλές θέσεις.

Πάμε, όμως, στο συγκεκριμένο, γιατί κατά τη γνώμη μου δεν έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτή την ερώτηση σήμερα και μου κάνει εντύπωση που την έκανε.

Όταν, κύριε Πρόεδρε, ανέλαβα την ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης, άρα και του ΕΣΠΑ, κατόπιν της εντολής του κυρίου Πρωθυπουργού, είχα στο μυαλό μου αυτό που διαρκώς διαφήμιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, το πόσο καλά πήγαινε η Ελλάδα στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Γιατί, καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο της διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, μόνιμη επωδός ήταν η μεγάλη επιτυχία της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΠΑ.

Καταλαβαίνετε την έκπληξή μου όταν, την πρώτη εβδομάδα που βρέθηκα στο Υπουργείο, έλαβα επιστολή από τον τότε αρμόδιο Επίτροπο, κύριο Χαν, ο οποίος μου επισήμανε τον υπαρκτό κίνδυνο, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας από την ένταξή μας στην Ε.Ε., να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Και αυτό διότι στο κομμάτι των χρημάτων που είχαν δεσμευτεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων, κατά την πενταετία ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπήκε ένα τούβλο, δεν έγινε ένας διαγωνισμός, δεν έγινε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, δεν έγινε ένα περιφερειακό σχέδιο, δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Και μου έγραφε ο Επίτροπος ότι εάν δεν τρέξετε πάρα πολύ γρήγορα, τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι δεσμευμένα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, προφανώς δεν θα μπορέσετε να τα απορροφήσετε.

Σημειώστε δε ότι λόγω του ότι το επόμενο πρόγραμμα δεν προβλέπει χρήματα για τη διαχείριση απορριμμάτων καθ’ όσον αυτή η τεχνολογία θεωρείται ότι έχει ήδη εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, εάν χαθούν αυτά τα λεφτά, θα επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο.

Ανακοινώνω, λοιπόν, ότι σύμφωνα με τον εθνικό σχεδιασμό, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και με το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι τέλος του χρόνου, προκηρύσσουμε 17 έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Έχουμε να καλύψουμε όλο το χαμένο χρόνο της πενταετίας ΣΥΡΙΖΑ και να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Ως προς τα συγκεκριμένα μέτρα του COVID, θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου για να μην καταχραστώ το χρόνο».

 

Στη δευτερολογία του ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Επειδή με κατηγόρησε ο κύριος συνάδελφος ότι δεν μιλάω επί του συγκεκριμένου, μου κάνει εντύπωση. Εγώ του ανέφερα τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χαίρομαι που δεν τα αμφισβήτησε. Άρα, αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ το προφανές, ότι η Ελλάδα επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη ανεβαίνει διαρκώς στις θέσεις όλων των σχετικών δεικτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Πάμε όμως τώρα στα συγκεκριμένα μέτρα Covid. Κατ’ αρχάς, κύριε Παππά, θα μου επιτρέψετε να σας πω το εξής: Εγώ θα πω τη γνώμη μου καλόπιστα, γιατί πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τραβήξει στις δημοσκοπήσεις και πηγαίνει σε κάθε δημοσκόπηση χειρότερα από την προηγούμενη.

Διότι αυτά που λέτε είναι τόσο εμφανώς σε απόσταση από τη λογική, που ο μέσος άνθρωπος το καταλαβαίνει. Κατηγορείτε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ύφεση του 2020. Μα, με συγχωρείται, πρέπει να έχεις έρθει από το διάστημα με διαστημόπλοιο για να μην καταλαβαίνεις γιατί υπάρχει ύφεση το 2020. Σημειώστε δε ότι η πρόβλεψη τόσο της Κομισιόν, όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για  το 2ο τρίμηνο του 2020, για το οποίο σηκώσατε τόση σκόνη και αναφερθήκατε προηγουμένως, ήταν της μεν Κομισιόν -20%, του δε Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -25%.

Για αυτό και αν θυμάστε, το Δ.Ν.Τ. προέβλεπε για  το 2020 -12% σε ετήσια βάση. Τελικά η Ελλάδα πήγε 10 μονάδες καλύτερα από ότι προέβλεπε το Δ.Ν.Τ.

Η δε Κομισιόν αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις  της επί τα βελτίω, και ενώ στο τέλος Απριλίου θεωρούσε και εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020 – και μάλιστα να σας θυμίσω ότι εσείς προσωπικά όταν είχε εκδοθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου,  περίπου πανηγυρίζατε για το ότι η Ελλάδα θα ήταν η τελευταία χώρα σε οικονομική ανάπτυξη το 2020 – τώρα έχει ήδη αναθεωρήσει τον δείκτη και μας έχει πάει στη μέση, όπου πλέον τελευταία χώρα, προσέξτε κύριε Παππά, είναι η Ισπανία  του φίλου σας του Ιγκλέσιας. Άρα, όταν λέτε ότι για την ύφεση στην Ελλάδα φταίει ο Μητσοτάκης, είναι σαν να λέτε ότι για την ύφεση στην Ισπανία φταίει  ο Ιγκλέσιας.

Με τέτοιου τύπου επιχειρήματα δεν θα σας πιστέψει κανένας, για αυτό και σας γυρίζει ο κόσμος την πλάτη. Πάμε όμως στα νούμερα τώρα. Γιατί τα νούμερα δεν αμφισβητούνται.

Θα πω δύο στοιχεία και μετά τα γενικά, για να καταλάβει ο κόσμος. Το ΕΠΑΝΕΚ το παραλάβαμε στις 6/7/2019 με απορρόφηση στο 14,8%. Μέχρι το τέλος του ’19, κύριε Πρόεδρε, τρέξαμε πάρα πολύ και αυτό ανέβηκε. Προσέξτε. Από 14,8%, δηλαδή από την πρώτη μέρα του ΕΣΠΑ και 5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ είχαμε δαπανήσει 14,8% και πήγαμε 31 Δεκεμβρίου του ’19 στο 29,1%, δηλαδή όσα δαπανήσαμε τα 5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, δαπανήσαμε σε 6 μήνες Νέας Δημοκρατίας.

Μπαίνουμε στο 2020, βάζουμε επίσημα στον στόχο πληρωμής ΕΠΑΝΕΚ το 2020,  921 εκατομμύρια ευρώ. Ξεσπά όμως η πανδημία και  αρχίζουν τα πολλά μέτρα, στα οποία θα αναφερθώ αμέσως μετά. Αναπροσαρμόζουμε τον στόχο από το 921 εκατομμύρια στα 2,42 δισεκατομμύρια και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι πράγματι ο στόχος θα επιτευχθεί και θα υπερκαλυφθεί. 

Τον δε Ιούλιο του 2020 η Ελλάδα έκανε ως αίτημα πληρωμής από τις Ευρωπαϊκές Αρχές, παρακαλώ πολύ να σημειωθούν στα πρακτικά τα νούμερα, 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε μία ενιαία δόση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία πληρωμή που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε χρήματα ΕΣΠΑ από την πρώτη μέρα που η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και αυτό έγινε επί της δικής μας κυβερνήσεως. Άρα, το να μας κάνετε μαθήματα περί απορρόφησης πάει πολύ.

Και λίγα λόγια για να καταλάβει ο κόσμος γιατί πετύχαμε αυτήν την πολύ μεγάλη απορρόφηση και το 2021 οι στόχοι που θα τεθούν θα είναι η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες απορρόφησης στην Ευρώπη.

Διότι φτιάξαμε μία σειρά εργαλείων στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Οικονομικών που χρηματοδοτήθηκαν μόνο από το ΕΣΠΑ: Επιστρεπτέα προκαταβολή με 1 δισεκατομμύριο από το ΕΣΠΑ, Εγγυοδοτικό πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Εγγυοδοτικό πρόγραμμα των επιχειρήσεων με εγγύηση έως το 80% του κεφαλαίου κίνησης, Πληρωμή επιτοκίων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, τα 800 ευρώ που δώσαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στις ατομικές επιχειρήσεις. Όλα από το ΕΣΠΑ. Φτιάξαμε δηλαδή μόνο για την περίοδο του Covid, ακριβώς αυτό δηλαδή που με ρωτάτε, και βάσει των νέων κανόνων που μας επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικά προγράμματα, πρώτη η Ελλάδα απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης.    

Σήμερα, κύριε Πρόεδρε, για να ξέρετε, το Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα το οποίο ξεκινήσαμε στην πρώτη φάση με τα 3,5 δισεκατομμύρια, έχει ήδη εξαντληθεί,  δηλαδή έχουν εγκριθεί και τα 3,5 δισεκατομμύρια και έχουν εκταμιευτεί τα 2,7 δισεκατομμύρια. Στο δε ΤΕΠΙΧ ξεκινήσαμε με 1,3 δισεκατομμύρια, το πήγαμε 2 δισεκατομμύρια, τώρα 3 δισεκατομμύρια και η απορρόφησή του είναι στο 100%.

Είναι πλέον των 25.000 επιχειρήσεων στο σύνολο. 

Άρα, λοιπόν, κύριε Παππά, αν σε αυτές αθροίσετε και τις 170.000 επιχειρήσεις που πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή, όταν εσείς μας λέγατε σε επίσημο δελτίο τύπου ότι επιστρεπτέα προκαταβολή θα έπαιρναν 8.000 επιχειρήσεις, πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή 170.000 επιχειρήσεις και ακόμα δεν έχετε ζητήσει μία συγγνώμη.

Κάντε λοιπόν την αυτοκριτική σας και επιτέλους σοβαρευτείτε, γιατί η χώρα χρειάζεται και μία ικανή αξιωματική αντιπολίτευση. Όχι σαν τη δική σας».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=nbma3T-KUcA