Τελευταία Νέα
Μάι 21

Πρωτολογία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης

 

Πρωτολογία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης».

«Κατ’ αρχάς, θα ήθελα εισαγωγικά να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους συναδέλφους, διότι η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη που είχα την τιμή να καταθέσω στη Βουλή ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος, έτυχε μεγάλης υποδοχής και αποδοχής από το Κοινοβούλιο.

Τρία κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο νομοσχέδιο και το κυριότερο, έγινε μία πολύ λογική και παραγωγική συζήτηση.

Κατά τη γνώμη μου κάναμε ένα μεγάλο βήμα στην πρόοδο του πολιτικού μας πολιτισμού εδώ και θα ήθελα πριν μπω στα ειδικά του νομοσχεδίου, που ούτως η άλλως εξαντλητικά τα συζητήσαμε και στην Επιτροπή και όλη την ημέρα σήμερα, να ξεκινήσω από μία απάντηση στο κυρίως επιχείρημα πολλών ομιλητών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε προς το πρόσωπό μου, εν είδη προσωπική κριτικής, είτε προς την παράταξη την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ και στην αίθουσα και στην Ελληνική κοινωνία ως Αντιπρόεδρός της, για την «κυβίστηση», την «κωλοτούμπα» και διάφορα άλλα επιχειρήματα τα οποία διάφοροι συνάδελφοι, κατά τη γνώμη μου πολύ ατυχώς, χρησιμοποίησαν.

Θα ξεκινήσω στο προσωπικό κομμάτι. Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ αντιπαραγωγική τη συζήτηση περί της «κωλοτούμπας» τη λεγόμενη και γενικά δεν την πολυχρησιμοποιώ, ούτε τη χρησιμοποιούσα πολύ στο παρελθόν, κυρίως διότι από νωρίς κατάλαβα ότι στην πολιτική όποιος μένει απολύτως σταθερός στις απόψεις που εκφράζει σήμερα είτε θα μείνει εκτεθειμένος λόγω αυτής της σταθερότητας για αντιπαραγωγική συμπεριφορά, είτε πολύ γρήγορα θα τον ξεπεράσουν οι εξελίξεις.

Μπορούμε και από τη συζήτηση που ακούσαμε ομοφώνως να συμφωνήσουμε ότι το κόμμα το οποίο παραμένει περισσότερο σταθερό στις ιδέες του σε κάθε συνεδρίαση ανεξαρτήτως εκλογικού κύκλου και εξωτερικών συνθηκών είναι το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Είμαι εδώ 14 χρόνια. Σε όλα τα νομοσχέδια λένε ακριβώς τα ίδια.

Όποιος, λοιπόν, αντιπαθεί τις λεγόμενες «κωλοτούμπες», προφανώς μπορεί να ψηφίζει ΚΚΕ που λέει τα ίδια και δεν αλλάζει τίποτα. Κατά τη γνώμη μου είναι το πιο σταθερό κόμμα. Τώρα το αν συμφωνείς ή διαφωνείς με τις ιδέες του είναι άλλο πράγμα. Το ότι είναι σταθερό, είναι σταθερό πάντως. Αν κριτήριο λοιπόν αξιοπιστίας του πολιτικού είναι  η σταθερότητα, τότε πάμε όλοι να γίνουμε μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Προφανώς δεν έχουμε σκοπό να το κάνουμε αυτό, γιατί δεν μπορεί να είναι  αυτό το κριτήριο στην πολιτική. Καθήκον του πολιτικού είναι  να υπερασπίζεται ασφαλώς πάντοτε και μέχρι τέλους τις αρχές του, αλλά ασφαλώς να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του και τις πολιτικές του πράξεις,  κατά τις συνθήκες και το συμφέρον του Ελληνικού λαού, του λαού δηλαδή που τον έχει επιφορτίσει με εντολή να έρθει εδώ, να υπερασπιστεί τις τύχες του και να κάνει τη ζωή του καλύτερη

Για να γίνω λοιπόν πιο συγκεκριμένος. Μια και βλέπω πάλι εκεί τον φίλο κύριο Ζαχαριάδη, ο οποίος  κατηγόρησε τη δικιά μας παράταξη για τη μεγάλη «κυβίστιση», τη μεγάλη «κωλοτούμπα» και διάφορα τέτοια κατά την ώρα του οίστρου του.

Έχω διαλέξει δυο τρία παραδείγματα, πάντοτε εκ του προχείρου, απλώς και μόνο για να παίξουμε λίγο με το μυαλό και να καταλάβουμε γιατί σας είπα ότι δεν σας άξιζε αυτή η ομιλία.

«Θα καταργήσουμε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο». Έχετε ακούσει μεγαλύτερη πολιτική μεταβολή στην ιστορία από αυτήν; Ερώτηση: το ότι ο κύριος Τσίπρας έκανε τον Ιούλιο του ’15 την περιβόητη «κωλοτούμπα», μετά τις 17 ώρες διαπραγματεύσεως, ήταν για το καλό του Ελληνικού λαού ή για το κακό;

Σας προλαβαίνω, για το πολύ καλό.

Αν δεν είχε κάνει ο κύριος Τσίπρας αυτό που ονομάστηκε «κωλοτούμπα» στο συλλογικό υποσυνείδητο, το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα θα είχε βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, το πιθανότερο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα ήθελα να σκεφτούμε καν πώς θα βιώναμε την πανδημία εάν δεν είχαμε την προστατευτική ομπρέλα του ευρώ.Άρα, καλώς άλλαξε θέση ο κύριος Τσίπρας ή κακώς;

Και εμείς θα έπρεπε ως Νέα Δημοκρατία  το μόνο που να μας ενδιαφέρει τότε να είναι η κυβίστηση ή το συμφέρον του ελληνικού λαού, όπου δυο εβδομάδες μετά ψηφίσαμε τόσο τα συμπληρωματικά μέτρα, όσο και το μνημόνιο Τσίπρα. Μόνο και μόνο γιατί είχε χαθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση καμιά τριανταριά τότε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα κάνουμε εξεταστική κατά του Βενιζέλου για το PSI», ξέρετε πόσες φορές το έχω ακούσει αυτό μεταξύ 2012-2015, κύριε Ζαχαριάδη; Επειδή μας είπατε για την υπεύθυνη αντιπολίτευση που αν,είπατε, η αντιπολίτευση είναι ανεύθυνη γίνεται μία κακή κυβέρνηση. Πολύ ωραίο. Το παίρνω και ως αυτοκριτική.

Για πείτε μου, λοιπόν, πόσες φορές είχατε πει εσείς, ο κύριος Τσίπρας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κάνετε εξεταστική για το PSI του Βενιζέλου και θα τον πηγαίνατε στη φυλακή; Μπορεί και 200 φορές να το έχω ακούσει. Κάνατε καμία εξεταστική για το PSI πέντε χρόνια στην κυβέρνηση; Όχι. Αντιθέτως, σε κάθε κατάθεση προϋπολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν «Το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο μετά το PSI του Φεβρουαρίου του 2012».

Κανονικά τόσες φορές που το γράψατε στον προϋπολογισμό θα έπρεπε να καλέσετε τον κύριο Βενιζέλο και να του δώσετε παράσημο. Ούτως ή άλλως, εξεταστική για αυτόν δεν κάνατε, όπως υποσχόσασταν. Είπατε ποτέ συγγνώμη στον Βενιζέλο για αυτά που του σούρνατε; Όχι. Κάνετε ότι δεν τα ακούτε. Υποκρίνεστε ότι αυτή η κατ’ εσάς λεγόμενη «κωλοτούμπα» δεν συνέβη ποτέ.

Πάμε παρακάτω. Προχθές ήμουν με τον κύριο Πρωθυπουργό, είχα την τιμή να τον συνοδεύσω στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, στην ολοκλήρωση της επενδύσεως της Fraport. Της ανακαινίσεως, δηλαδή, των 14 αεροδρομίων με τη σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπου ξεκίνησε η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.  

Θέλετε να σας θυμίσω, κύριε Ζαχαριάδη, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, τι λέγατε τότε; Θα σας πω μερικά.

Παύλος Πολάκης: θα υπερασπιστώ με το κορμί μου να μην πάρουν οι Γερμανοί το αεροδρόμιο Χανίων. Ένας άλλος που είχατε περιφερειάρχη στο Ιόνιο είχε δέσει μια αλυσίδα γύρω- γύρω από το αεροδρόμιο και έλεγε, δεν θα αφήσω κανέναν να μπει μέσα. Ο δε Τέρενς Κουίκ, ο συνεταίρος και υπουργός της κυβέρνησης σας έλεγε, θα υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματος μας τα αεροδρόμια μας από την γερμανική κατοχή.

Τελικά, όπως μάθαμε και στην εκδήλωση προχτές, το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε την πώληση των αεροδρομίων στην Fraport και μπράβο, σωστό ήταν. Ο κύριος Σπίρτζης, ο οποίος πρωταγωνιστούσε εναντίον της Fraport,εκπροσώπησε στη σχετική εκδήλωση τον κύριο Τσίπρα και ο CEO της Fraport, εξέφρασε και ονομαστικά ευχαριστία στον κύριο Τσίπρα για την υπογραφή της συμφωνίας το 2017.

Και αυτό θα το λέγαμε «κωλοτούμπα», κύριε Ζαχαριάδη; Και άρα αυτή ήταν η κακή συμπεριφορά σας; Θα μπορούσα να συνεχίσω μέχρι το άλλο πρωί. Δεν χρειάζεται να πω. Νομίζω συνεννοηθήκαμε. Και εγώ ανέφερα μόνο τις λεγόμενες «κωλοτούμπες», που τις θεωρώ ότι είναι  καλό που τις κάνατε. Ότι τελικά ωφελήσατε τον Ελληνικό λαό και καλώς τις κάνατε και μπράβο σας. Αλλιώς θα είχε πάθει ζημιά η Ελλάδα.

Μίλησε εδώ ο φίλος μου, ο κύριος Κατρίνης. Λέω ένα παράδειγμα συγκεκριμένο για κάτι που κάνατε μαζί «κωλοτούμπα» στην πορεία. Αν ανατρέξετε στο YouTube  θα δείτε ένα βίντεο πολύ ενδιαφέρον. Ήταν το πρώτο μάθημα που πήρα στην ζωή μου ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας το 2011, όταν συνειδητοποίησα για πρώτη φορά πόση ζημιά μπορεί να κάνει η αντιπολίτευση.

Τότε, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, μιλάμε για το 2008, είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση του λιμένος της Θεσσαλονίκης. Τότε τον διαγωνισμό αυτό είχε κερδίσει μια εταιρεία κινέζικη, η Hutchison και είχε προσφέρει 500.000.000 ευρώ για την πώληση του μισού λιμένα Θεσσαλονίκης. Του ενός προβλήτα.

Έγινε μεγάλη φασαρία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στο YouTube που έλεγα πριν, θα δείτε ένα βιντεάκι που είναι ο κύριος Καστανίδης με τότε οργανωμένους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και πάρα πολλούς βουλευτές, τότε, του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επιτίθονταν στην πύλη του λιμανιού. Μπορείτε να το βρείτε πολύ εύκολα στο YouTube, με αναζήτηση «λιμάνι Θεσσαλονίκης, Καστανίδης» βγαίνει, να προσπαθούν να σπάσουν τις αλυσίδες για να εμποδίσουν την πώληση του λιμένος στην Hutchison. 500.000.000 το μισό λιμάνι.

Τελικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πουλήθηκε επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, ολόκληρο, όχι το μισό, για 234.000.000.

Για κάντε λίγο την αναγωγή. Το μισό λιμάνι 500. Το ολόκληρο 234. Πόσα λεφτά χάσαμε γιατί κάποιοι θέλανε να ρίξουν μια πόρτα και τότε η κοινωνία ανάγκασε την κυβέρνηση Καραμανλή να κάνει πίσω.

Και φυσικά ως την μεγαλύτερη αλλαγή πολιτικής συμπεριφοράς για το καλό της Ελλάδος, πάω λίγο πίσω, απλώς για να τα θυμηθούμε το περίφημο σύνθημα, ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Το ΠΑΣΟΚ το 81 ήθελε να μας βγάλει από την ΕΟΚ και από το ΝΑΤΟ. Μας έβγαλε; Όχι. Καλά έκανε και δεν μας έβγαλε; Πολύ καλά έκανε.

Τι θέλω να πω με όλο αυτό. Ότι η ιδέα του να υπερασπιζόμαστε το να μην αλλάζουμε ποτέ θέση και όποιος το κάνει είναι στο πυρ το εξώτερον, με συγχωρείτε, είναι μια ήκιστα, μιλάω στα αρχαία Ελληνικά, ελάχιστα δηλαδή, καλή ιδέα.

Αφήστε την, κύριε Ζαχαριάδη. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Το λέω σε σας γιατί έχω ελπίδα ότι θα γίνετε καλός πολιτικός και δεν το λέω ειρωνικά. Το εννοώ, για να μην παρεξηγηθώ. Είναι χαμηλού επιπέδου κριτική αυτή.  Δεν έχει αξία, φεύγει με το χρόνο, χάνεται, ανούσια.  

Οφείλω όμως να μιλήσω και λίγο επί προσωπικού.  Σόκαρε η στάση μου.  Πρωτοσέλιδα, φασαρία, sites, ομιλίες.  Γιατί σόκαρε;  Έχω άποψη γιατί σόκαρε. Διότι κατά βάση χαλάει το αφήγημα του «Πολάκη της Νέας Δημοκρατίας».  Πώς γίνεται ο φασίστας ακροδεξιός Γεωργιάδης, ο φωνακλάς από τα παράθυρα, να μπορεί να αναγνωρίζει με πολιτική γενναιότητα κάτι σε έναν πολιτικό του αντίπαλο και σε μια αντίπαλη πολιτική παράταξη και δη τονΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό δεν κολλάει στο αφήγημα. Άρα λοιπόν αυτό είναι που σόκαρε.  Γιατί όποιος φυσικά έχει παρακολουθήσει την πολιτική μου διαδρομή αυτά τα 14 χρόνια εδώ, γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιος είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πριν από λίγες μέρες μου τηλεφώνησε ο κύριος Ανδρίκος Παπανδρέου, κύριε Κατρίνη, να με ευχαριστήσει για τη συμβολή μου στην καταδίκη του κυρίου Καμμένου.  Ξέρετε γιατί;  Γιατί το 2010 όταν στη Βουλή ο Καμμένος είπε για πρώτη φορά «broker» τον Γιώργο Παπανδρέου και την οικογένειά του για τα CDS, ξέρετε ποιος ήταν ο μοναδικός βουλευτής που σηκώθηκε και τσακώθηκε με τον Καμμένο και μετά από εκεί ξεκίνησε και η περίφημη μου έχθρα με τον Καμμένο που έφτασε στα δικαστήρια σε 30 δίκες;  Ο υποφαινόμενος.

Και ξέρετε ποιος το αναγνώρισε αυτό; Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος Ανδρίκος.  Ο οποίος με κάλεσε τότε και πριν τη δίκη και του έθεσα και όλα τα στοιχεία για τα CDS για να μπορεί να αντιμετωπίσει τον Καμμένο στο δικαστήριο.

Ναι, ήμουν πολιτικός αντίπαλος με τον Γιώργο Παπανδρέου και καθόλου δεν ήθελα να συνεργαστώ με την κυβέρνησή του. Είχα μεγάλες πολιτικές διαφωνίες.  Αλλά όταν είδα μια αδικία σε έναν πολιτικό μου αντίπαλο σηκώθηκα να τον υπερασπιστώ.  Και λοιπόν; Είναι αυτό κακό;  Είναι προς ψόγο;

Μέσα στα πρακτικά θα δείτε να έχω επαινέσει την Κυβέρνηση Παπανδρέου για τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.  Την Άννα Διαμαντοπούλου για το νόμο Διαμαντοπούλου, νόμο που ψήφισα ως εισηγητής τότε του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.  Και μάλιστα έλαβα και τα εύσημα της κυρίας Διαμαντοπούλου στη λήξη της συνεδριάσεως.

Ήμουν ο πρώτος που αναγνώρισε στον Ανδρέα Λοβέρδο ως Υπουργό Υγείας τότε τη σπουδαία του συμβολή με τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ αλλά και τη σπουδαία του συμβολή με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αλλά και τώρα, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη.  Έκρυψα ποτέ τη θετική συμβολή της κυρίας Πέρκα και του κυρίου Φλαμπουράρη εις την πρόοδο του έργου του Ελληνικού;  Μπορεί να μην κατάφεραν  να το ολοκληρώσουν, εμείς θα είμαστε από ότι φαίνεται πιο τυχεροί, όμως πάντοτε και σε κάθε μου ομιλία είπα, ναι, αυτοί οι δυο άνθρωποι βοήθησαν.  Και λοιπόν;  Είναι πολιτικοί μου αντίπαλοι.  Τι θα πει αυτό;  Ότι είναι πολιτικοί μου εχθροί;

Άρα, όσοι σοκαρίστηκαν με την πράξη μου μάλλον δεν με έχουν μελετήσει αρκετά.  Είναι απολύτως βέβαιον ότι για εμένα αυτή ήταν πάντα η πολιτική μου συμπεριφορά.  Καμιά φορά μπορεί να ανεβαίνουν και οι τόνοι, δεν αντιλέγω. Δεν θα βαρεθούμε κιόλας, ζωντανοί άνθρωποι είμαστε και προφανώς αν έχουμε και κάποια οξεία διαφωνία μπορεί να πούμε και καμιά κουβέντα παραπάνω, αλλά η γενική μου συμπεριφορά η προσωπική ήταν πάντα αυτή και κυρίως αυτή ήταν πάντα η συμπεριφορά της παρατάξεώς μου.

Είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, διότι ξέρετε τι ακριβώς είναι  η Νέα Δημοκρατία για την Ελλάδα και το γιατί παραμένει η μεγαλύτερή πολιτική δύναμη του τόπου; Γιατί μπορεί και κάνει κινήσεις σαν και αυτή που έκανε τώρα με το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, όπου δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδεχθεί το λάθος της, να αναγνωρίσει και στον αντίπαλο θετικά, να εγκολπώσει τα θετικά του αντιπάλου και να πάει παρακάτω την Ελλάδα.

Αυτή είναι  η μεγάλη μας διαφορά. Εμείς, κύριε Ζαχαριάδη, μπορούμε να αναγνωρίσουμε σε εσάς αν κάνετε κάτι καλό. Για πείτε μου μία φορά που ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε κάτι καλό για κάτι που έκανε η Νέα Δημοκρατία ή ακόμα πολλώμάλλον και το ΠΑΣΟΚ που τους μισούς τους έχετε πάρει στην Κοινοβουλευτική σας ομάδα;

Εδώ οι ίδιοι οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν παλιά Υπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου, δεν αναφέρονται ποτέ στην περίοδο που ήταν Υπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου. Ντρέπονται να την αναφέρουν, μην τυχόν και ενοχλήσουν το εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή είναι  η μεγάλη μας διαφορά. Και αυτή η μεγάλη μας διαφορά είναι  διαφορά ιδεολογικής υπεροχής και πίστης στις αξίες και ιδέες μας και όχι αδυναμίας όπως το εκλάβατε ή όπως σοφιστικά αναφέρατε.  

Αύριο δεν μπορείτε να πείτε το οτιδήποτε άλλο; Με αυτά που είπα για εσάς θα ίσχυε το ίδιο ερώτημα, αλλά θα σταματήσω για εμάς και απαντήστε όταν θέλετε εσείς για εσάς.

Πάντα θα λέμε το ίδιο. Αυτό που θεωρούμε ότι είναι  το συμφέρον του Ελληνικού λαού και αν αυτό που είναι  συμφέρον του Ελληνικού λαού, διαφέρει από αυτό που είπαμε χθες, θα πούμε αυτό που είναι  συμφέρον εκείνη την ημέρα.

Διότι εδώ δεν μπήκαμε ούτε για να κερδίσουμε δημοφιλία όπως είπατε, ούτε για να κερδίσουμε χειροκρότημα. Εδώ μπαίνουμε με έναν και μοναδικό σκοπό. Να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών καλύτερη. Εάν όλοι αντιληφθούμε ότι η πολιτική έχει αυτό το χαρακτήρα και δεν είναι μάχη μεταξύ μας, αλλά μόνο μία σκυταλοδρομία μεταξύ ομάδων που ο ένας και η μία ομάδα παραδίδει τη σκυτάλη στον άλλον και αν ο καθένας τρέξει λίγο παραπάνω, θα προσφέρει στον ελληνικό λαό μία καλύτερη ζωή. Θα παραμένουμε αντίπαλοι αλλά ο ελληνικός λαός θα ζει καλύτερα, που είναι και το ζητούμενο.

Και κλείνω τα του επί προσωπικού μόνο με την τελευταία αναφορά περί δολοφονίας χαρακτήρα που άκουσα προ ολίγου. Τώρα να λέτε σε εμένα περί δολοφονίας χαρακτήρα, με συγχωρείτε, μόνο ως άγνοια κινδύνου εκλαμβάνεται και όχι ως θράσος. Σας θυμίζω μόνο μία λέξη: Novartis. Με βγάλατε «κλέφτη, λωποδύτη, μου βρήκατε δήθεν λογαριασμούς στη γραμματέα μου, στον εαυτό μου, στο σπίτι μου. Θα έμπαιναν να μου πάρουν τα κλειδιά του σπιτιού μου Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη».

Κατά τις εφημερίδες που σας υποστηρίζουν, «δεκάδες φορές θα ήμουν με ριγέ κουστουμάκι τον επόμενο μήνα». Έως και πρώην βουλευτής σας είχε ανακοινώσει τη σύλληψή μου για το Νοέμβριο του 2018 μαζί με τους υπολοίπους εμπλεκομένους τότε σε αυτή τη σκευωρία.

Μπορεί τώρα στα σοβαρά ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει στη Νέα Δημοκρατία και σε εμένα προσωπικά για «απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα», κύριε Ζαχαριάδη; Θα έπρεπε να το σκεφτείτε πάρα πολύ καλά αυτό πριν το πείτε. Με συγχωρείτε, αλλά να έχουμε και μία συναίσθηση τι λέμε και σε ποιον το λέμε.

Κλείνω, λοιπόν, τα προσωπικά. Πιστεύω ότι συνεννοηθήκαμε. Και να πω και ένα τελευταίο. Όσον αφορά στην παλαιότερη, η προσωπική μου τώρα στάση. Δεν αλλάζω αυτά που λέω γιατί η στάση εδώ πέρα είναι της παρατάξεως και η παράταξη έχει ψηφίσει όχι. Αλλά, όπως θα διαπιστώσατε από μία μικρή μας στιχομυθία, εγώ προσωπικά δεν είχα μιλήσει στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη. Δεν είχα μιλήσει καθόλου.

Και όπως θα διαπιστώσετε από την πορεία μου στην προηγούμενη περίοδο μίλαγα σχεδόν σε όλα τα νομοσχέδια.  Σε αυτό δεν είχα μιλήσει επί σκοπώδιότι είχα σοβαρές επιφυλάξεις για τη στάση μας τότε που είχα εκφράσει και εσωτερικά.

Και το μόνο που έχετε βρει να μου πείτε πράγματι ήταν ένα χιουμοριστικό σχόλιο στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στο πλαίσιο ότι «η πρώτη επένδυση που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μπάφος». Θα σας έλεγα και πολύ επιτυχημένα χιουμοριστικό.  Αλλά η αλήθεια είναι πως όσο και να ψάξατε δική μου ομιλία γι’ αυτό δεν βρήκατε γιατί δεν ήρθα να μιλήσω.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα έπρεπε να έχει υποστηρίξει αυτό το νομοσχέδιο. Προφανώς και θα έπρεπε να το έχει υποστηρίξει.  

Και σας λέω και από τώρα δε, για να δείτε ότι εγώ είμαι στην πολιτική, μου αρέσει η ειλικρίνεια και η γενναιότητα, δεν χάνουμε τίποτα να λέμε τα αυτονόητα, κύριε Χαρίτση.  Κερδίζουμε. Ο ελληνικός λαός μας παρακολουθεί και στο τέλος μας μετράει.

Ναι, αν είχαμε επιδείξει τότε μια πιο παραγωγική συμπεριφορά, πιθανόν τότε εσείς να μπορούσατε να είχατε φέρει ένα πιο προωθημένο νομοσχέδιο.  Καθόλου δεν θέλω να σας στερήσω την καλή πρόθεση. Άλλωστε, αυτή είναι και η λογική αυτής της συνυπάρξεώς μας εις το Κοινοβούλιο.

Τι κάναμε, λοιπόν, τώρα;  Κάναμε ένα μεγάλο βήμα. Όλοι μαζί το κάναμε, δεν το έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης ούτε μόνη της η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το κάναμε όλοι εμείς μαζί, τα τρία κόμματα τα οποία βρεθήκαμε σε αυτή τη συζήτηση, συνομιλήσαμε, διορθώσαμε όσο μπορούσαμε.

Επειδή παρακολούθησα τον διάλογο μεταξύ του κυρίου Κόκκαλη και του κυρίου Παπαθανάση προηγουμένως, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι διαφωνώ με τον κύριο Κόκκαλη και στον τρόπο που το έθεσε.

Εμείς αυτό που θέλουμε να πετύχουμε εδώ, θέλουμε οπωσδήποτε η μεταποιητική αξία να μένει στην Ελλάδα.  Αν λοιπόν το νομοσχέδιο δεν έπαιρνε αυτή τη μορφή, και θα έρθω μετά στα γραμμάρια, τότε στην πραγματικότητα στην Ελλάδα θα έμενε ένα μικρό κλάσμα από όλη την επένδυση της φαρμακευτικής κάνναβης και η μεγάλη υπεραξία θα πήγαινε στη χώρα όπου θα εξήγετο ο ξηρός ανθός σε bulk, σε μεγάλες ποσότητες, όπου θα γινόταν και η επεξεργασία του για να βγουν οι διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές ή να μπαίνει σε φακελάκια μικρότερης χρήσης κλπ.

Εμείς θέλαμε αυτή η υπεραξία να μένει εδώ.  Για αυτό έχει γραφτεί έτσι το νομοσχέδιο. Εμείς θέλουμε στην κάνναβη μεγάλες επενδύσεις των 20, 30 εκατομμυρίων.  Δεν θέλουμε απλώς παραγωγή και εξαγωγή κάνναβης.  Αυτό είναι το μικρό, είναι το εύκολο και το μικρό.

Εμείς θέλουμε σοβαρές επενδύσεις με δεκάδες εκατομμύρια που θα γεννήσουν θέσεις εργασίας, θα κάνουν εξαγωγές προϊόντων που θα έχουν υψηλές τιμές και θα φέρουν πίσω στη χώρα υψηλή εξαγωγική αξία. Γι’ αυτό έχει γραφτεί έτσι το νομοσχέδιο. Και μας απασχόλησε πάρα πολύ, σας πληροφορώ, αυτό ειδικά το κομμάτι πως ακριβώς θα το γράψουμε.

Και ο νόμος που χρησιμοποιήσαμε δεν είναι κάποια καινοφανής ιδέα. Το ξαναλέω, το είπα πριν και στον κύριο Γιώργο Παπανδρέου.  Ο νόμος που χρησιμοποιήσαμε είναι η ακριβής διατύπωση του νόμου που ισχύει σήμερα για τα γενόσημα φάρμακα και που επιτρέπει στις καλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να εξάγουν γενόσημαφάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα.  

Διότι, καλώς ή κακώς, για να πάρουν την άδεια στην Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί και ένας – ενάμιση χρόνος. Για να πάρουν την άδεια εξαγωγής το κάνουν σε ένα μήνα και μπορούν και πωλούν σε χώρες που αν περίμεναν την άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, θα έχαναν τον πελάτη, θα έχαναν την αγορά.

Και με αυτή τη ρύθμιση, έχουν μπορέσει οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να έχουν πολύ μεγάλες εξαγωγές και μεγάλα μερίδια αγοράς σε άλλες χώρες.

Αυτή τη ρύθμιση, λοιπόν, που υπήρχε ήδη εκεί, τη φέρνουμε στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη. Σεβόμενοι τον ΕΟΦ αλλά ταυτόχρονα δίνοντας την ευκαιρία να ανθήσει μία επιχείρηση και να φέρει πλούτο στη χώρα.

Κατέθεσα και στην επιτροπή, θα τα ξανακαταθέσωόμως τώρα γιατί πολλοί συμπολίτες μας μπορεί να μην παρακολουθούν την επιτροπή που είναι συνήθως λιγότερης δημοσιότητας συζήτηση, απλώς και μόνο για να εξηγήσω τώρα στους πολλούς γιατί τρία κόμματα συμφωνούμε σε αυτό το νομοσχέδιο.

Πάμε, λοιπόν, από το BBC: “A global revolution in attitudes towards cannabis is under way”, πριν απόλίγους μήνες. Από την Γερμανία: “Medical cannabis policy and practice in Germany” τον Ιούνιο του2020. Πώς ακριβώς έφτιαξαν εκεί το νομοθετικό τους πλαίσιο για να χρησιμοποιούν την κάνναβη.Σεπτέμβριος του 2020 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών: “Recognize the potentialmedical value of cannabis”. Από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίστηκε η αξία της φαρμακευτικής κάνναβης.Από την εφημερίδα «Το Βήμα»: «Η χρήση κάνναβης βελτιώνει τις διαταραχές συμπεριφοράς σε ασθενείς με άνοια». Πάρτε και αυτό. Και από το The Economist: “Medical cannabis product approved for epilepsy», για την επιληψία.

Θα μπορούσαμε να βρούμε δεκάδες άλλα άρθρα στο διεθνή τύπο. Είναι απολύτως προφανές όμως ότι μια μεγάλη νέα αγορά έχει γεννηθεί για όσους ενδιαφέρονται για την επένδυση αλλά από την άλλη πολλές νέες φαρμακοτεχνικές μορφές με πρώτη ύλη την κάνναβη υπάρχουν και είναι προς την ανακούφιση των ασθενών.

Άκουσα, νομίζω ο κύριος Κουτσούμπας το είπε, ότι έτσι -αν δεν το άκουσα καλά, συγγνώμη -, εθίζουμε τους ασθενείς στα ναρκωτικά ή οτιδήποτε άλλο.

Μα, ούτως ή άλλως οι ασθενείς, ακόμα και αν αφαιρέσεις την κάνναβη, για την απάλειψη του πόνου τους σήμερα λαμβάνουν μία σειρά ναρκωτικών ουσιών. Ναρκωτικό είναι η μορφίνη, ναρκωτικό είναι το Χanax, ναρκωτικό είναι το Lexotanil. Όλα αυτά τα φάρμακα ναρκωτικά είναι και με το νόμο περί ναρκωτικών ρυθμίζονται.  

Δεν είναι ότι θα έχουμε την κάνναβη που είναι ναρκωτικό ή θα έχουμε άλλα προϊόντα που δεν είναι ναρκωτικά. Κάθε παυσίπονο βαρύ, για βαριές ασθένειες στη βάση έχει ναρκωτικό γιατί παρεμβαίνει στο νευρικό μας σύστημα για να μειώσει την αίσθηση του πόνου. Αυτή είναι η έννοια της αναισθησίας.Άρα, λοιπόν, το δίλλημα αν θα πάρουμε για τον ασθενή ναρκωτικά ως παυσίπονα ή όχι, έχει απαντηθεί, εδώ και αιώνες, ούτε καν εδώ και χρόνια.

Τι κάνει, λοιπόν, το νομοσχέδιο; Το συγκεφαλαιώνω. Το νομοσχέδιο κατ’ αρχάς στηρίζεται επάνω στον προηγούμενο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ξαναλέω, φέρνουμε οργανισμό ανεξάρτητο για την κάνναβη. Θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες. Ο λόγος που δεν ήρθε σε αυτό το νομοσχέδιο είναι γιατί αυτό το νομοσχέδιο είναι αναμόρφωση του νόμου περί ναρκωτικών και πατάει πάνω στον προηγούμενο νόμο του 2018. Και νομοτεχνικά δεν μπορούσε μέσα εδώ να μπει η ίδρυση του ανεξάρτητου οργανισμού.

Άρα, λοιπόν, τι κάναμε; Πήραμε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ισχύει ως έχει, δεν καταργείται ο νόμος. Ισχύει ο νόμος του 2018. Ισχύει ο τρόπος που θα γίνεται η καλλιέργεια. Ισχύουν οι τρόποι φύλαξης, είτε οι τρόποι που θα γίνονται, οι μάντρες που θα γίνεται η καταγραφή, που θα γίνει η μεταφορά με την Αστυνομία, το πώς θα ελέγχεται η παραγωγική διαδικασία. Όλα αυτά ισχύουν τα ίδια. Όπως είχαν προβλεφθεί από τον προηγούμενο νόμο.

Τι αλλάζει; Αλλάζουν κατά βάσιν τα εξής πράγματα. Ένα. Επιτρέπεται, όπως είπα προηγουμένως, η ταχεία έγκριση φαρμακοτεχνικών μορφών που έχουν άδεια κυκλοφορίας από αλλοδαπή Αρχή προς εξαγωγή. Άρα, δεν περιμένουμε την έγκριση από τον ΕΟΦ.

Δύο, για την εσωτερική αγορά περνάμε από τον πίνακα Γ στον πίνακα Δ. Άκουσα, νομίζω από τον κύριο Ξανθό, ότι αυτό δεν χρειαζόταν και από τον πίνακα Γ ήταν αρκετό για να δουλέψει η κάνναβη. Τον κύριο Ξανθό εγώ τον σέβομαι. Θέλω να ξεκαθαρίσω, έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε αντίπαλοι. Εξαιρώ μόνο τους σκευωρούς για την Novartis που πήγαν να μας κλείσουν φυλακή με συκοφαντία. Με αυτούς είμαστε εχθροί, δυστυχώς. Κλείνω την παρένθεση.

Λοιπόν, ο κύριος Ξανθός δεν έχει δίκιο σε αυτό που είπε και θα σας πω αμέσως γιατί δεν έχει δίκιο. Ποια είναι η βασική διαφορά του πίνακα Γ με τον πίνακα Δ; Την είχα εξηγήσει στην επιτροπή. Μας απασχόλησε πάρα πολύ αφού θα μετακινούσαμε την θέση τους, στον πίνακα εννοώ, των ουσιών.

Αν το βάζαμε στον πίνακα Γ – το βάλατε περίπου δυο βδομάδες προ των εθνικών εκλογών του 2019, πριν το είχαν στον πίνακα Β -μπορεί να διατίθεται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Από τον πίνακα Γ. Αλλά μπορεί να διατίθεται στα ιδιωτικά φαρμακεία μόνο μέσω του κρατικού μονοπωλίου. Αυτή είναι η διαφορά.

Η μεγάλη διαφορά με τον πίνακα Δ είναι ότι διατίθεται στα ιδιωτικά φαρμακεία αλλά και μέσω των φαρμακαποθηκών. Δηλαδή, και μέσω του ιδιωτικού καναλιού πωλήσεων των φαρμάκων.

Όλα μας τα υπόλοιπα φάρμακα, Χanax, Lexotanil, Tramal και λοιπά, που είναι δίγραμμες συνταγές, είναι ναρκωτικά, φυλάσσονται στα φαρμακεία πίσω, στο χρηματοκιβώτιο, είναι στον πίνακα Δ. Γιατί; Διότι με την πρόσβαση στην ιδιωτική φαρμακαποθήκη υπάρχει σίγουρα καλύτερο κανάλι διανομής. Ευκολότερη πρόσβαση του ασθενούς στο φάρμακο.

Είναι αυτός λόγος για να φοβηθούμε ότι θα βρεθούνε τα ναρκωτικά σε λάθος χέρια; Γιατί είναι ναρκωτική ουσία. Όχι, είναι η απάντηση. Και στον πίνακα Γ και στον πίνακα Δ χρειάζεται δίγραμμηιατρική συνταγή. Αυτό δεν αλλάζει. Δεν σημαίνει, δηλαδή, ότι επειδή πήγε στον πίνακα Δ θα μπορεί ο καθένας να παίρνει την φαρμακευτική κάνναβη χωρίς να την έχει ανάγκη. Μόνο αν ο γιατρός του την γράφει με δίγραμμη συνταγή θα μπορεί να την πάρει.

Είπε επίσης ο κύριος Ξανθός, χρειαζόμαστε registry για τους ασθενείς. Σωστό. Αλλά registry χρειαζόμαστε για πάρα πολλά ακόμα που δυστυχώς ακόμα δεν τα έχουμε φτιάξει. Τα registries θυμάμαι τα είχα ψηφίσει εγώ με νόμο το 2013 όταν ήμουν Υπουργός Υγείας. Μέχρι σήμερα δυστυχώς ελάχιστες ασθένειες έχουν ασθενείς με registries, αλλά είπε κάτι που δεν είναι  σωστό, ότι πρέπει να έχουμε και το μητρώο των γιατρών που θα γράφουν αυτά τα φάρμακα.

Ούτως ή άλλως σήμερα μόνο εξειδικευμένες ιατρικές ειδικότητες μπορεί να γράψουν ναρκωτικές ουσίες. Δεν μπορεί να τις γράψουν όλοι οι γιατροί. Συγκεκριμένοι γιατροί μπορούν να γράψουν αυτά τα φάρμακα και αυτοί οι ίδιοι οι συγκεκριμένοι θα είναι  αυτοί που θα μπορούν να γράψουν και τα φάρμακα της φαρμακευτικής κάνναβης.

Άρα το πλαίσιο είναι  αρκετά ασφαλές και ευέλικτο ώστε ο ασθενής που θα το χρειαστεί να το βρει, αλλά και αυστηρό για να μην υπάρξει γενική διασπορά αυτών των φαρμάκων σε ανθρώπους οι οποίοι ενδεχομένως δεν τα χρειάζονται.

Είναι  ισορροπημένη διάταξη. Αισθάνομαι πολύ ασφαλής για αυτό.

Τι άλλο έχουμε προσθέσει; Ότι για να μπορείς να πάρεις την άδεια εξαγωγής κατά τον τρόπο που είπαμε προηγουμένως, ακόμα και ξηρού ανθού θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον άλλη μία παραγωγή φαρμακοτεχνικής μορφής στην Ελλάδα. Για ποιο λόγο το έχουμε βάλει αυτό το άρθρο; Γιατί επαναλαμβάνω θέλουμε να προσελκύσουμε ουσιαστικές επενδύσεις. Για να φτιάξεις έστω μία φαρμακοτεχνική μορφή στην Ελλάδα πρέπει να έχεις εργαστήριο, άρα η ίδια η επένδυση πρέπει να είναι  πολύ μεγάλη και να μπορείς να προχωρήσεις στην αδειοδότηση αυτού του προϊόντος.

Άρα, λοιπόν, ο λόγος που όλα αυτά έχουν προβλεφθεί στο νομοσχέδιο είναι γιατί θέλουμε όχι απλώς να καλλιεργήσουμε τη φαρμακευτική κάνναβη αλλά να την καλλιεργήσουμε με συστηματικό τρόπο και για να κυριαρχήσει, να υπάρξει στις αγορές του εξωτερικού και για να φέρει σοβαρό εισόδημα στη χώρα.

Η κριτική που άκουσα από ορισμένους ότι είναι δύσκολη η διαδικασία με την άδεια εγκατάστασης και την άδεια κυκλοφορίας είναι λανθασμένη.

Υπάρχει στο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς απλώς την επαναλαμβάνουμε, αλλά σωστά υπάρχει. Είναι άλλο η άδεια εγκατάστασης, δηλαδή η άδεια που σου δίνω να φτιάξεις το εργοστάσιό σου και σε ελέγχω αν έβαλες σωστά τις μάντρες, αν έχεις φτιάξει το εργαστήριο, τα θερμοκήπια και τα λοιπά. Αυτή είναι η εγκατάσταση. Και άλλο η άδεια κυκλοφορίας.

Πρώτα, πριν το εγκαταστήσεις, να δούμε ότι το έκανες καλά, να αρχίσεις να παράγεις προϊόντα, να ελέγξουμε ότι τα προϊόντα σου είναι αυτά που λες και μετά θα πάρεις άδεια κυκλοφορίας. Αν έχεις μόνο μία άδεια, τότε κανείς δεν σε ελέγχει και στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει αν αυτά τα οποία έχεις υποσχεθεί έχουν πραγματικά γίνει.

Στην κριτική που ακούστηκε για τα 30 γραμμάρια, ακούστηκε από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να είμαι μαζί σας ειλικρινής. Ο ΕΟΦ ζητούσε 10 γραμμάρια. Μάλιστα ξεκίνησε από τα 5 γραμμάρια, μετά μας είπε 10 γραμμάρια. Νομίζω και εδώ είπανε ότι σε άλλες χώρες είναι 10 γραμμάρια. Σε μία συζήτηση που κράτησε αρκετούς μήνες φτάσαμε στα 30 γραμμάρια.

Το αίτημα των επιχειρήσεων που θέλανε να δραστηριοποιηθούν στην κάνναβη ήταν για 60 γραμμάρια κατ’ ελάχιστον. Μάλιστα ακούστηκε και από έναν καθηγητή Γεωπονίας που μίλησε εδώ ότι τα 60 γραμμάρια είναι το πιο λογικό, εγώ δεν το ήξερα, το άκουσα από τον καθηγητή, ότι 60 γραμμάρια είναι περίπου το βάρος όλου του φυτού αυτού όταν περνάει από το στάδιο της κατεργασίας.

Στο διάστημα από την επιτροπή μέχρι τώρα ξαναμίλησα με τον ΕΟΦ για να δω αν θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια αλλαγή σε ένα πνεύμα consensusνα το πούμε έτσι, σε ένα πνεύμα αμοιβαίας υποχώρησης. Ο ΕΟΦ είναι ανυποχώρητος σε αυτή τη θέση.  

Δεν θα ήθελα στην έναρξη ενός τολμηρού νομοσχεδίου να έχουμε τον ΕΟΦ απέναντι.  Και δεν θα το ήθελα και για λόγους τάξεως και για λόγους ουσίας. Ο ΕΟΦ θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Και από την ταχύτητα που θα εκδίδει τις άδειες κυκλοφορίας των προϊόντων και από την ταχύτητα που θα δίνει τις άδειες εξαγωγών.

Δεν θέλω να νομίσει κανένας στον ΕΟΦ ότι εγώ έχω την πρόθεση να παρακάμψουμε τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ή να υποτιμήσουμε τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.  Για αυτό θα παραμείνουμε στα 30 γραμμάρια.

Πιστεύω ότι όταν αυτή η αγορά θα αρχίσει να λειτουργεί, αυτό πιστεύω στα αλήθεια μέσα μου, σύντομα θα χρειαστεί να κάνουμε και νέες ρυθμίσεις που θα είναι πιο γενναίες και πιο τολμηρές από τις σημερινές.

Ας αφήσουμε όμως αυτή την αγορά να αρχίσει να λειτουργεί, ας αφήσουμε τους ασθενείς μας να αρχίσουν να γνωρίζουν τη φαρμακευτική κάνναβη και τους γιατρούς να μαθαίνουν να τη συνταγογραφούν σωστά και σίγουρα σε ένα επόμενο στάδιο θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πάλι σε πνεύμα ηρεμίας μια πιο τολμηρή προσπάθεια ως προς αυτή την κατεύθυνση. Εγώ οφείλω να πω ότι αν είχα τη σύμφωνη γνώμη του ΕΟΦ θα προχωρούσα στα 60 γραμμάρια.

Τώρα, συγκεφαλαιώνοντας. Σήμερα εδώ κάναμε νομοτεχνικές ρυθμίσεις, την εισαγωγή των σπόρων για ερευνητικούς σκοπούς που μας είχατε ζητήσει κύριε Χαρίτση, το προσθέσαμε.

Και όπως ξέρετε προσθέσαμε το κομμάτι, πάλι είχαμε μια μικρή διαφωνία, στο κομμάτι της υψηλής γης παραγωγικότητας για να δώσουμε το περιθώριο στην αγορά να προσγειωθεί ομαλά στη νέα πραγματικότητα χωρίς να φανεί ότι με μια απότομη ρύθμιση πάμε κάποιον να ωφελήσουμε ή κάποιον να βλάψουμε.

Άρα έξι μήνες πιστεύουμε ότι είναι μια αρκετά μεγάλη περίοδος για να αποφασίσει κάποιος αν θέλει όντως να αγοράσει ή δεν θέλει να αγοράσει ή αν θέλει να πάει να δοκιμάσει να αγοράσει κάπου αλλού.

Δεν συμφωνώ με το συνάδελφο τον κύριο Κατρίνη, ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπουμε την επέκταση των εργοστασίων.

Στέλνουμε πιστεύω σήμερα δυο σημαντικά μηνύματα από την αίθουσα του Κοινοβουλίου.  Να πω εδώ, δεν μπορώ να μην το πω κύριε Χαρίτση, η ιδέα ότι καταθέσατε ονομαστική ψηφοφορία για νομοσχέδιο που ψηφίζεται, εμένα κοινοβουλευτικά θέλω να σας πω με ξεπερνά.  Δεν το είχα συνηθίσει.  

Δεν με πειράζει, καλοδεχούμενη είναι προς Θεού, απλώς είναι κοινοβουλευτικά λίγο παράδοξο. Προφανώς και εσείς έχετε πέσει θύμα παραπληροφόρησης μιας δήθεν γενικευμένης ανταρσίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που δεν θέλουν να ψηφίσουν το παρόν νομοσχέδιο.

Καλύτερα, λοιπόν, που καταθέσατε την ονομαστική για να αποδειχθεί περίτρανα αυτό που πάντα πίστευα και πιστεύω. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία είμαστε ομάδα και μπορούμε να συντασσόμαστε και να υποστηρίζουμε τις πολιτικές μας και να τις υπερασπιζόμαστε κιόλας και να εξηγούμε στον κόσμο γιατί τις έχουμε.  Άρα η ονομαστική ψηφοφορία απλώς θα πάρει κάποιο χρόνο από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Τώρα θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν ξέρω γιατί δεν το έχω ακούσει μέχρι τώρα. Αν θέλετε και να αποχωρήσετε ή όχι, όπως εχθές. Θέλω να σας πω ειλικρινά τη γνώμη μου. Και να καταθέτετε ονομαστική και να συμφωνείτε και να αποχωρείτε, με συγχωρείτε, πάει πολύ.

Σας μιλώ με μεγάλη ειλικρίνεια. Το θεωρώ υπερβολή. Τι να σας πω; Δικαίωμά σας είναι. Εγώ δεν θα σας κρατήσω με το ζόρι στην αίθουσα. Δικαίωμά σας είναι, προς Θεού, ό,τι θέλετε κάντε. Απλώς αδικεί την προσπάθεια που κάναμε.

Επαναλαμβάνω το τι λέτε ταυτόχρονα. Συμφωνείτε, ψηφίζετε, καταθέτετε με ονομαστική και αποχωρείτε. Ρε παιδιά, δεν μπορεί να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα. Πρέπει κάτι να διαλέξετε.

Γιατί αυτό, να ξέρετε, πάλι θα πω στον φίλο μου τον κύριο Ζαχαριάδη που με είπε πριν Νέστορα, δεν θέλω να το παίξω Νέστορας. Είμαι μεγαλύτερός σας αλλά όχι και τόσο πια. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, όχι και τόσο, κύριε Ζαχαριάδη. Εντάξει, 49 φτάνω τον Νοέμβριο. Ο Νέστορας, ξέρετε, ήταν 80 συν.

Λοιπόν, αλλά εν πάση περιπτώσει, θέλω να σας πω ότι ο κόσμος τα βλέπει αυτά. Δεν κερδίζεις από αυτά. Αντιθέτως από τη στάση σας να ψηφίσετε και να κάνετε εποικοδομητική συζήτηση και να προσθέσουμε πράγματα από τις δικές σας προτάσεις στο νομοσχέδιο κατά τη γνώμη μου από αυτό κερδίζετε. Διότι ο κόσμος βλέπει ποιος τελικά είναι εδώ για να κάνει τη ζωή του καλύτερη. Αυτά ενδιαφέρουν τον κόσμο και όχι τα άλλα.

Και μην ξεχνάτε, και κλείνω με αυτό, ότι στον καυγά και στο σόου καλός είμαι, δεν λέω. Έχω κάνει καριέρα και με αυτά. Δεν είναι πρόβλημα. Ξέρω να το κάνω πολύ εύκολα. Σας λέω όμως ότι αυτά είναι πιο πολύ για την τηλεόραση. Εδώ που είμαστε στη Βουλή, το σημαντικό για τον Έλληνα πολίτη είναι να βρίσκουμε λύση στα προβλήματά του. Αυτό είναι που μετράει. Βρήκες λύση στα προβλήματά του; Σε ψηφίζει. Δεν βρήκες; Σε ξεχνάει και πάει να βρει τον επόμενο. Αυτό το μήνυμα θυμηθείτε το και θα σας κάνει καλό. Και αν θέλετε μετά από όλα αυτά να αποχωρήσετε, αποχωρήστε. Τι να σας πω;

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».

Ολόκληρη η πρωτολογία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=kmXwIpK-VZQ