Τελευταία Νέα
Ιούν 08

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο 5ο ΕλληνογερμανικόΟικονομικό Φόρουμ.

«Κατ’ αρχάς ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ, όπως πάντα, και να μιλάμε για τις πολύ καλές σχέσεις ΕλλάδοςΓερμανίας ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα.

Θέλω να κάνω μία μικρή εισαγωγή λέγοντας ότι είναι γνωστό ότι η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα με άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Το λέω γιατί καμιά φορά ορισμένες ειδήσεις βλάπτουν και αδικούν την εικόνα αυτών των σχέσεων ως προς το πραγματικό τους εύρος.

Η Γερμανία υπήρξε παρούσα σε όλο το διάστημα της μεγάλης οικονομικής μας κρίσης με σοβαρές επενδύσεις και η Ελλάδα από την άλλη έχει επιστρέψει αυτή την εμπιστοσύνη της Γερμανίας με επιτυχημένες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Λέω ως παράδειγμα, την Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, η οποία είναι μία πολύ πετυχημένη επένδυση και για την Ελλάδα και για την Γερμανία ή την ωραία στιγμή που ζήσαμε με τον κύριο Πρωθυπουργό πριν από δύο εβδομάδες, στη Θεσσαλονίκη, όταν εγκαινιάσαμε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport. Επένδυση που ολοκληρώθηκε φέτος και που δίνει τελείως διαφορετικές προοπτικές στον ελληνικό τουρισμό και στην πορεία μας πάνω στο τεράστιο ζήτημα της αναβαθμίσεως του τουριστικού μας προϊόντος όπως θέλουμε να το παρουσιάσουμε.

Πρέπει να σας πω ότι η συνεργασία της RWE με την ΔΕΗ και την πολύ μεγάλη συμφωνία τους για τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες στη Δυτική Μακεδονία, είναι ένα νέο το οποίο ξεκίνησε από το ταξίδι μας με τον κύριο Πρωθυπουργό στο φόρουμ στο Βερολίνο παρουσία της Καγκελαρίου Μέρκελ πριν ξεκινήσει ο Covid -19. To τελευταίο μας επίσημο ταξίδι πριν την πανδημία ήταν στο Βερολίνο σε αυτή την πολύ μεγάλη και σημαντική συνάντησή μας.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλη την ομάδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου που έπαιξε κομβικό ρόλο σε αυτό και τον Πρόεδρο και φυσικά τον κύριο Πατεράκη, ο οποίος έχει και αυτός ένανεξέχοντα ρόλο ειδικά σε αυτό το project.

Όλοι μαζί έχουμε καταφέρει να συλλαμβάνουμε ιδέες, οι οποίες στη συνέχεια υλοποιούνται και δίνουν την ευκαιρία να γεννηθούν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να γίνουν πιο στενές οι μεταξύ μας οικονομικές σχέσεις, αλλά βοηθάνε και στη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Ελλάδα, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο και θα έλεγα εξαιρετικά κρίσιμο για εμάς .

Ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για αυτή τη στενή συνεργασία που έχουμε. Πιστεύω ότι η περίοδος του Covid-19 ήταν μία δύσκολη περίοδος και για την Ελλάδα και για την Γερμανία και φυσικά για όλους. Αυτή η περίοδος όμως σιγά – σιγά μένει πίσω.

Δυστυχώς, ήταν η αιτία που μας ανάγκασε να ακυρώσουμε την περσινή Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και να χάσουμε την ευκαιρία για μία πολύ μεγάλη παρουσία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και των εμπορικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας πιστεύω σε ένα, δύο, το πολύ τρία χρόνια ώστε να είμαστε ξανά προετοιμασμένοι για να το κάνουμε. Εδώ θα είμαστε και εμείς και οι φίλοι μας από την Γερμανία .Αλλά τώρα που τελειώνει ο Covid -19 πιστεύω ότι μία νέα επανεκκίνηση όλου αυτού του ενδιαφέροντος είναι απολύτως βέβαιο ότι θα έρθει.

Πρέπει να σας πω ότι σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η υψηλή τεχνολογία δεν μπορώ να μην αναφέρω την TeamViewer στα Γιάννενα που είναι μία πάρα πολύ σημαντική επένδυση, θα έλεγα εμβληματική επένδυση για τη σχέση Ελλάδος – Γερμανίας-, και βεβαίως στον τουρισμό που έχουμε εξαιρετικά καλές συνεργασίες και εξαιρετικά καλές σχέσεις, οι προοπτικές των περισσότερων μεταξύ μας δράσεων είναι εξαιρετικά ευοίωνες και εξαιρετικά αισιόδοξες.

Αυτή την ημέρα, λοιπόν, θέλω να χαιρετίσω το Φόρουμ σας, να καλωσορίσω τους φίλους από την Γερμανία και να πω ότι είμαστε πάντα εδώ για να βρίσκουμε λύσεις σε όσα τυχόν προβλήματα θα βρεθούν μπροστά».

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=41VRJAg68Os